Deksel slow cooker sluit niet

slow cooking

Sluit het deksel van je slow cooker niet goed?

In deze post lees je of dit kwaad kan, en wat je eraan kunt doen.

Maar eerst een korte uitleg over slowcookers!

Je hebt gewone pannen, je hebt snelkookpannen en er bestaat ook nog zoiets als een slow cooker. Die gebruik je voor slow cooking. Bijvoorbeeld om rollade in de slow cooker te maken.

Slow cooking: wat is het?

De naam zegt het eigenlijk al. Slow cooking betekent langzaam koken. De slow cooker werd in de jaren zestig ontwikkeld in de VS. Hij wordt daar ook wel crock pot genoemd. Toen in de jaren zeventig steeds meer vrouwen buiten de deur gingen werken, werd slowing cooking populair. Hij is bijvoorbeeld ook handig voor eenpansgerechten.

Vrouwen konden ‘s ochtends de slow cooker aan zetten, en als ze dan ‘s avonds thuis kwamen was het eten klaar.

Het grote voordeel van de slow cooker is namelijk dat je er daarna geen omkijken meer naar hebt.

Maar toen kwam de magnetron! En slow cooking verdween naar de achtergrond. Sterker nog: de slow cooker werd ervan beschuldigd zompige en smakeloze maaltijden op te leveren.

Maar anno 2015 wordt slow cooking weer populair. En dus de slow cooker ook. Slow cooker recepten zijn dan ook weer erg populair nu!

Slow cooking: hoe werkt het?

Een slow cooker bestaat uit:

 1. een buitenpan met electrisch elementen in de bodem en de zijkant
 2. een deksel op de buitenpan
 3. een vaatwasbestendige binnenschaal

Als je de slow cooker aan zet warmt hij langzaam op. Daardoor ontstaat condens. En daardoor ontstaat een luchtdichte afsluiting tussen de schaal en de deksel. Je moet dus ook niet éven de deksel er af halen om te kijken! Want dan verstoor je het kookproces! Daarom is een glazen deksel erg handig.

Slow cooking: hoe zit met de smaak?

Door de condens die zich in de slowcooker verzamelt worden de smaken van je voedsel verdund. Vandaar ook de beschuldiging van ‘smakeloos’ en ‘zompig’. Daarom adviseert Beverley LeBlanc in haar boek I love my slow cooker om meer kruiden en specerijen toe te voegen dan normaal.

Gebruik je bijvoorbeeld normaal één knoflookteentje? Gebruik er in de slow cooker dan  2 of zelfs 4.

Ook kun je het beste gedroogde kruiden gebruiken. Want verse kruiden verliezen sneller hun smaak.

Slow cooking: hoe slow is het?

Slow cooking kan een paar uur duren, maar ook wel 12 uur. Lees ook: gezond koken met de slow cooker!

Slow cooking: minder vocht nodig

Als je met de slow cooker kookt moet je minder vocht toevoegen dan als je gewoon kookt. Want bij slow cooking verdampt er veel minder. Daardoor blijft het vocht ín de schaal. En de condens die onstaat druppelt weer terug in je eten. Bij ouderwetse slow cooking recepten staat vaak dat je de ingrediënten helemaal met vocht moet bedekken. Maar dat is dus niet nodig.

Praktische informatie over slow cooking

Ben je geïnteresseerd in slow cooking? Dan kan ik je eerder genoemde boek I love my slow cooker van Beverly LeBlanc van harte aanraden. Zij geeft informatie over het kookproces en recepten, maar ook een handige tabel om  je te helpen de juiste slow cooker te kiezen!

Twee voorbeelden van slow cookers

Zoals je ziet lopen de prijzen behoorlijk uiteen!

slow cooking
BK slow cooker 28,99 bij bol.com. Klik op het plaatje om te bekijken!
cuisinart slow cooker
Cuisinart bij bol.com voor 222,99. Klik op het plaatje om te bekijken.

Deksel slow cooker sluit niet

De deksel van een slow cooker sluit de pan af. Maar het is niet zo dat hij de pan vacuum afsluit bijvoorbeeld. Zolang een eventuele opening maar heel klein is, hoeft het geen probleem te zijn.

Sluit het deksel van de slow cooker niet  op een manier waarbij er echt veel ruimte overblijft aan weerszijden? Overweeg dan of je misschien een te kleine deksel hebt. Neem contact op met de fabrikant van je slow cooker voor advies.

Wil je de pan echt hermetisch afsluiten? Dan wordt aluminiumfolie of bakpapier geadviseerd. Doe dat over de opening van de pan en doe vervolgens het deksel erop.

Wie heeft er ervaring met slow cooking? Wat voor soort slow cooker heb jij?

Lees ook mijn posts over 150 slowcooker recepten over Airfryer recepten!

Similar Posts

17 Comments

 1. Dat ziet er wel erg hip uit. Op de bruiloft van mijn stiefzusje hebben we aan een slowcooking bbq gedaan. Het vlees heeft de hele dag in een speciale oven gestaan. Was erg lekker.

 2. Ik had er wel eens van gehoord, maar wist eigenlijk niet wat het betekende. Ik dacht eigenlijk dat ermee bedoelt werd dat je gewoon lekker rustig aan ging koken en er de tijd voor nam ;) Maar het is dus juist voor drukke mensen :D

  1. Dat is eigenlijk een wonderlijke paradox als je het zo zegt Daantje! Maar slow cooking betekent dus niet niet per sé rustig aan doen. Het is letterlijk langzaam koken in een speciale pot.

 3. Ja, ik heb er één. Al jaren. Een lekker groot geval (6 liter), die het meeste lijkt op die onderste foto. Alleen heb ik er geen display op, maar enkel twee simpele draaiknoppen. De mijne zal wellicht ook niet zo duur geweest zijn. Ik kreeg hem ooit kado van mensen voor wie hij veel te groot was. Ik gebruik mijn slowcooker heel regelmatig. Stoofpotten zijn fantastisch lekker uit zo’n ding. Maar ook om (erwten)soep te maken is hij ideaal. (niet aanbranden en ook niet te hard koken, zodat bouillon troebel wordt) Of peertjes rood stoven bijvoorbeeld.

  Teunie

 4. ‘Slowcooking’ gaat ook prima op een ouderwets petroleumstelletje. En dat neemt ook minder ruimte in om op te bergen. Maar: daar kun je dan maar beter wèl in de buurt blijven. En een slowcooker via bv zonnepanelen is milieuvriendelijker dan de productie / vervoer / gebruik van petroleum. Maar tot we die zonnepanelen bij elkaar gespaard hebben blijft het petroleumstel hier in gebruik:)

 5. Ha ook ik heb er een ( natuurlijk zou ik haast zeggen) Ik vind hem inderdaad heel handig om op juist de drukke dagen al vroeg alles er in te kunnen gooien en tijdens het spituur, of moet ik zeggen spitsuren? Iedereen komt thuis, speelafspraakjes komen en gaan en zelf moet ik ook weer een ander kind van zijn speelafspraakje ophalen en we moeten op tijd eten want sport of weetikveel van oudsten moet ook weer snel na het eten….
  Ik heb het onderste modelletje een groot model, ik doe vaak dubbel makkelijk en kook er dan voor 2 dagen in :-).

 6. Ik heb een stekkerloze variant, de hooikist.
  Smorgens de soep even op het vuur bereiden, en daarna de hele dag in de hooikist. Het eten is klaar(en warm) als ik thuiskom. Als ik thuisben, kook ik halverwege de dag nog eens door tot kookpunt en dan gaat het weer de hooikist in.
  Ik moet er wel bij zeggen dat ik vegetarisch kook.

  Groet,Greet

 7. Ik ben er van overtuigd dat slow cooking tijd bespaart en dat het eten veel lekkerder wordt. Ik gebruik de hooimadam voor het bereiden van groenten, soepen, stoofvlees, havermoutpap enzovoorts.
  Ook handig bij picknicks als je gekookte eitjes warm wilt houden. Ik heb de grote hooimadam en de kleine hooimadam nu anderhalf jaar en gebruik ze elke dag.

 8. ik heb ook het onderste model, werkt prima bij stoofpotten. Maar ook om de gluhwein warm te houden, als er veel gasten komen. Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor hartige en zoete gerechten. Ik vind het een uitkomst dat het eten veilig opstaat, terwijl ik van huis ben.

 9. Wij hebben er ook een. Op dit moment gebruik ik het niet vaak, maar het is echt handig. hHier ook een grote. Je hebt ze hier ook voor een potters , echt klein. Dan denk ik wel eens : best handig voor oudere mensen als ze toch lekker een stew willen of vlees.
  Mijne was in de aanbieding Jaren geleden en was toen ong 70 dollar dat is ongeveer52 euro ofzo.
  Hier worden ze vaak meegenomen naar bijv. een avond voor de kerk en dat gaat vaak met een maaltijd, of met een verkoping of zo. Maak thuis de soep en neem het mee met evt. special cover ervoor en plug het op de plaats van bestemming weer in en houd het warm.
  Hier ook gedaan met een dag voor school in het park, daar heen en weer inpluggen en de school heft lekker soep. En de kids hebben het netjes afgewassen en schoon terug geleverd.
  groet, Wilma

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.