Goedkoop kinderfeestje: Hoe geef je een budgetvriendelijk kinderfeestje?

goedkoop kinderfeestje
Dit feestje kostte zo’n 28.000 euro!

Een goedkoop kinderfeestje vind ik leuker dan zo’n duur feestje waarbij het vermaak ingekocht wordt.

Op TLC is er een heus programma over: ouders die voor het verjaardagsfeestje van hun kind helemaal uit hun dak gaan.

Voor hun lieve Jet/Job is niets goed genoeg of te gek. Dus bestellen ze bijvoorbeeld circustenten, clowns, paarden, springkussens en laten ze heuse popcornkraampjes, botsauto-tjes en mobiele snackbars aanrukken. Ik heb nog nooit zulke bizarre kinderfeestje ideeën gezien.

Maar om nou te zeggen dat die kinderen er blij uitzien? Niet echt.

En dat is goed nieuws voor iedereen die zich bovenstaande niet kan veroorloven!

Kinderfeestje? Less is more!

Want om een kinderfeestje bijzonder te maken, hoef je echt niet je portemonnee leeg te roven. Sterker nog, persoonlijk denk ik wel eens dat de jarige soms ondersneeuwt in het verjaardagsgeweld. Want stel dat je voor het kinderfeestje met de hele bups naar de Efteling gaat. Grote kans dat er meer aandacht is voor de attracties van de Efteling dan voor het feit dat je kind jarig is.

Daarom vind ik als het om kinderfeestjes gaat: less is more.

Breng een kinderfeestje terug naar de essentie: de jarige.

En dat dit nog een boel geld scheelt is mooi meegenomen!

Voor iedereen die zich afvraagt: ‘Maar hoe maak ik een kinderfeestje dan bijzonder, als ik de kinderen niet op een goochelaar of Sneeuwwitje trakteer?! Kan een goedkoop kinderfeestje wel leuk zijn?’

12 Tips voor een leuk en goedkoop kinderfeestje

 1. Koop een goedkoop wit tafellaken en stiften. Laat bij binnenkomst de kinderen het tafelkleed betekenen. Aangezien je normaal niet op tafelkleden mag tekenen, vinden kinderen dit meestal erg leuk. En het is meteen een leuke herinnering.
 2. Vergeet de kant en klare frisdrankjes en koop groene, rode, gele en oranje ranja. Zet een kan water op tafel, en laat kinderen hun eigen drankjes mengen. Laat ze zelf de naam voor hun drankje bedenken! Denk aan drakensnot (groene ranja), heksenbloed (rode ranja) en zonnekracht (oranje ranja).
 3. Kinderen vinden het vaak heel bijzonder om geschminkt te worden, en schmink hoeft niet duur te zijn. Lees ook mijn post over schminkvoorbeelden.
 4. Koop een goedkope cake bij de Aldi of bak er zelf eentje. Koop een zak smarties en twee spuitbussen slagroom. Laat de kinderen zelf hun taart versieren. Je kunt eventueel ook zelf een cake bakken als je daar zin in hebt.
 5. Ga met de kinderen raamtekeningen maken tijdens een goedkoop kinderfeestje!
 6. Doe een speurtocht. Loop bijvoorbeeld een kabouterroute.. Dat blijft altijd leuk. Geen ideeën? Lees dan Ideeën speurtocht!
 7. Sla vouwblaadjes in en knip daar driehoekjes van. Maak vervolgens een mooie slinger met de kinderen.
 8. Ga samen met de kinderen slijm maken. Je kunt zelfs eetbaar slijm maken. Zie ook Slijm maken met baking soda.
 9. Heb je nog verkleedkleding? Laat de kinderen zichzelf verkleden en zet ze daarna op de foto! Print de foto uit met een kleurenprinter, en geef die aan het eind van het feestje mee naar huis.
 10. Er is niets mis met ouderwets kindervermaak. Doe gerust Zakdoekje leggen en Stoelendans.
 11. Gebruik een thema voor een goedkoop kinderfeestje, dat geeft houvast. Bijvoorbeeld een Harry Potter kinderfeestje.
 12. Sluit een goedkoop kinderfeestje af met patat, poffertjes of pannenkoeken/ American pancake. Laat de kinderen letterlijk van de tafel eten, en gebruik geen borden. Dat vergeten ze nooit meer.

Dropping kinderfeestje

Een dropping op een kinderfeestje is vaak ook een succes. Voor wie het niet weet: bij een dropping worden kinderen ergens afgezet, en het is de bedoeling dat ze zelf weer thuiskomen. Bijvoorbeeld vanuit een natuurgebied.

In ‘mijn tijd’ werd je dan door de ouders van de jarige met de auto ergens ‘gedropt,’ waarna je de weg naar huis moest vinden. Omdat het doorgaans donker was, was dit nog best een uitdaging.

dropping
Dropping gone wrong ; )

Dropping kinderfeestje: mag dat nog wel tegenwoordig?

Tegenwoordig hebben kinderen een mobieltje, en kunnen ze zo even opzoeken waar ze eigenlijk zijn! In die zin is een dropping op een kinderfeestje wel anders geworden denk ik. Ook omdat je tegenwoordig niet meer zo maar een boel kinderen in de auto mag stouwen, laat staan ergens achterlaten!

Een mooie oplossing hiervoor is dat je als volwassene bij de dropping blijft, maar dat je op de achtergrond blijft.

Persoonlijk vind ik wel dat de aanwezigheid van een volwassene het spannendste element van een dropping op een kinderfeestje eruit haalt, maar veiliger is het natuurlijk wel. Als je een dropping overdag houdt, kun je kinderen blinddoeken zodat ze niet zien waar je naartoe rijdt.

Bonustip: ga samen met de gasten een goedkoop t-shirt bedrukken met iets leuks.

Heb jij nog leuke tips voor een goedkoop kinderfeestje? Geef ze hier onder!

Similar Posts

22 Comments

 1. Mijn ervaring is dat ze de eenvoudige kinderfeestjes vaak het leukst vinden. Een speurtocht doet het zeker goed en ook hutten laten bouwen van materiaal wat je klaar legt. Wat bij ons het ook goed deed is een soort survival: over een touw over de sloot (alleen bij mooi weer), zig-zag parcours voor fiets of skelter, door tunnel van buis of strobalen kruipen.
  Ik besef dat het voor mij wel een beetje makkelijker is omdat wij veel ruimte hebben.

 2. Leuke ideeen tot een jaar of 7 maar daarna vinden ze dit niet zo leuk meer is mijn ervaring. De speurtocht kun je nog pimpen door ‘m in het donker te doen.

  Verkleden doen ze echt niet meer vanaf een jaar of 7.

  Wat wij gedaan hebben: bioscoop, film via een beamer afspelen op de muur. Popcorn en limonade er bij in de “pauze”

  Schatgraven: in de zandbak van de speeltuin een stukje claimen (dat kan bij ons) kadootjes verstoppen en elk kind een stukje laten uit graven.

 3. Kinderfeestjes… ik hoor veel moeders dat ze er tegen op zien. Maar met dit lijstje aan tips wordt het vast minder zwaar voor deze moeders. Ik denk dat zeker tegenwoordig kinderfeestjes die ‘simpel’ zijn en waar je nog spelletjes doet die eigenlijk al lang vergeten zijn, het meeste indruk maken. Lekker buiten zijn of creatief bezig zijn met zijn allen.

  1. Ik vind kinderfeestjes ook best spannend. Ik ervaar de kinderen vaak als een kritisch publiek, dat in eerste instantie verwacht dat ze ergens heen worden gebracht.

 4. Dag Nicole,

  Ik heb beide al gedaan. Hele goedkope en dure.
  Bij kleine kinderen is gewoon softe wafeltjes met bussen slagroom of suiker al een succes en dan chocomelk en melk of sap.
  En je moet vooral een goede planning maken zodat het geen complete chaos wordt.
  Een doorgeefpak op muziek doet het altijd heel goed hier. Je moet wel een beetje spieken dan dat ieder kind eens de STOP heeft. En wanneer het mooi weer is laat je ze best één kort moment ook helemaal los buiten. Dan kost zo een feestje ongeveer 30 Euro.

  De dure feestjes waren meestal in binnenspeeltuinen, bowlingcenters, cinema’s, enzovoorts. Die kostten heel veel (reken maar makkelijk 150 Euro, maar je hebt iets meer rust), maar bij oudere kinderen kun je daar bijna niet meer van tussen. Al kun je het aantal kinderen wel beperken dan.

  Zelf geef ik niet graag kinderfeestje. Dit is echt iets dat ik enkel doe voor de kinderen. Ons Liesje van vier jaar heeft al naar een feestje of vijf moeten gaan en ik laat haar wel gaan, maar bij mij mogen ze pas een feestje geven vanaf zes jaar (als ze zelf hun kont kunnen afvegen:-)-.

  Groetjes

  Sandra

 5. Laatst had ik hier een feestje met meisjes van tien jaar. Ik heb ze rond vier uur laten komen en ben met ze gaan koken. Soep, worstenbroodjes, mini pizza’s en een heerlijke rundvleessalade. Daar hebben we een buffet van gemaakt. Het was echt een succes en financieel bleef het ook leuk. Echt een aanrader.
  Met jongens van groep acht vind ik het wel een ander verhaal hoor;)

 6. Met meiden kan je ook nog een “beautysalon” naspelen. Manicure, nagels lakken, haar mooi maken, optutten.
  Voor meer creativelingen of oudere jeugd, samen zeep en deo en creme maken.

  Groet, Greet

 7. Wij deden in het verleden ook vaak budgetvriendelijke feestjes thuis, maar nu wordt mijn dochter bijna 12 en dan wordt het al wat moeilijker om iets boeiend te vinden. Wij geven haar nu een budget en dan mag ze zelf kiezen wat ze wil. Dit jaar wordt het een indoor klimfeestje.

 8. Ik ben gek op kinderfeestjes :) Wat heb ik genoten toen mijn liefjes klein waren, ik was vaak weken van tevoren al bezig met het thema en de spelletjes te bedenken, altijd samen met de jarige job dus het was echt teamwork ;) De twee grote willen nu vaker feestjes buiten de deur, lasergamen, bowling, dat soort maar ik mag nog even genieten van de feestjes van de kleine ;) Ik ben het met je eens dat feestjes niet duur hoeven zijn, wij maakten altijd heel veel zelf en jouw tips vind ik hele goede basis-tips. Lang leve de Ranja ;)

 9. Wij hebben dit jaar voor zoon die 11 werd een lasergame kistgehuurd!
  geweldig leuk! Stoer, niet al de duur 50 euro voor een hele dag. Je kan met alle jongens het bos in. Eenmaal thuis lekker paTat en een frikandel er bij zelf bakken. Iedereen vond het leuk.
  we hebben ook wel eens een racefeestje gegeven. Met de skelter en een stopwach.
  een waterfeestje voor een andere zoon die in de zomer jarig was. Een slaapfeestje voor dochter. Een diner feestje voor een zoon, w aarbij wij obers waren en de heren een luxe diner kregen. Een wie is de mol feestje heeft mijn vriendin eens gedaan. Geweldig leuk!
  een feestje waarbij we naar het belevenissenbos gingen. Zo veel verschillende dingen allemaal. Ik blijf het leuk vinden .

  1. Die lasergame kist vind ik erg leuk klinken. Ik wist niet dat zoiets bestond. Ik dacht dat je dat alleen maar kon doen in een speciaal centrum. Dit is echt iets dat mijn jongste zoon leuk zou vinden, dus bedankt voor de tip!

 10. Ik heb al heel wat feestjes mogen houden. De oudste 2 zitten inmiddels op de middelbare school, maar met nog 4 op de basisschool en peuterspeelzaal heb ik er ook nog heel wat in het verschiet.
  Ik houd van low-budget feestjes. Ik koop heus wel eens een knutselpakketje van een paar euro per kind, maar ik ben nog geen 1 keer naar een binnenspeeltuin, bioscoop of zwembad geweest.
  Al verschillende keren hebben wij (foto)speurtochten gehouden in de buurt. Met opdrachtjes ed. Dan ben je best een poosje zoet. Ook zijn er al heel wat dingen geknutseld. Autootjes, vogelhuisjes, koekjes bakken en versieren. (die gingen in eigen gemaakte strijkkralen mandjes mee naar huis)
  Ook heb ik met een van de meiden appeltaartjes gebakken. Ze had 9 meisjes uitgenodigd. Eerst met zijn allen een schortje met textielstiften versieren. Daarna gingen 5 meisjes eerst een taartdoosje in elkaar vouwen en versieren. De andere 5 gingen hun taartje maken. Deeg had ik al klaarliggen. Allemaal hun eigen appel schillen en in stukjes snijden. Alles in de vorm en in de oven. Daarna omwisselen. De andere de taartjes en zij de doosjes. Wat gingen ze allemaal trots met hun eigen taartje naar huis.
  Ik vind meidenfeestjes wel makkelijker dan jongensfeestjes.
  Jongens hebben nu eenmaal wat meer ruimte nodig, daarom zijn we ook al 2x naar het bos gegaan. En hebben we 2x een dropping gedaan. Walkie-talkies mee en aan de ene kan van een wandelpad (laarzenpad) afgezet en ze naar de andere kant laten lopen. Ze vonden het reuze spannend.

  1. Ik vond de meisjesfeestjes ook makkelijker dan de jongensfeestjes. Met de jongens plande ik ook altijd een buitenactiviteit in waarbij ze konden rennen, zodat ze daarna wat rustiger waren.

 11. Wat lees ik veel leuke tips in je blog, maar ook in de reacties.
  Een planning is bij een thuispartijtje onontbeerlijk.

  Wij hebben een grote dobbelsteen: als je 6 gooit mag je je kadootje aan de jarige Job geven, als je 1 gooit mag je je kadootje ruilen met die van een ander/ of allemaal LINKS doorgeven en bij 3 alvast uitpakken voor de jarige. Zo maakten we van het kadootjes-geven ook een feest en is er aandacht voor ieder kado

  Ook wij hadden dit jaar een thuis-bioscoopfeestje voor kindjes van 6-9 jaar. We hebben filmposters gevraagd bij de bioscoop en filmdistributeurs. De gang werd een walk of fame met op tafel wat staposters. De popcorn in te vouwen popcornbakjes en limonade in kartonnen bekers met rietjes. De kinderen die na een half uurtje afhaakten konden aan de keukentafel met de kadootjes (Supersand) spelen.

  Voor de hoognodige zoetigheid werd tenslotte vlak voor het ophalen (!) een zelf-gevulde pinata aan gort geslagen. Wat ze vonden mochten ze mee naar huis nemen.

 12. Hier inmiddels ook al heel wat kinderfeestjes achter de rug; voor dochterlief heel wat ‘thuisfeestjes’ waarbij het overal in huis verstoppertje spelen favoriet bleef (en blijft, we hebben net haar 10e verjaardag gevierd :-) ) maar ook workshops: speksteen bewerken, vulkaan maken. Dat vindt zij leuk. Dit jaar hadden we een spionnenspeurtocht. En ik heb weer gemerkt dat ik ontzettend NIET van de speurtochten ben. Of van de strak georganiseerde feestjes. Ze zijn namelijk altijd sneller klaar dan je verwacht (hier dus he) en dan mag je alsnog in huis wat uit de hoge hoed trekken. Gelukkig heb ik altijd kilo’s knutselspullen in huis, ging een deel verstoppertje spelen en een deel met de lego spelen ;-)
  Maar volgend jaar doen we dit anders. Dat gezamenlijk koken en eten en dan iets van een film kijken lijkt me wel wat voor al die beginnende pubers.

  Voor de kleine man hebben we het eerste jaar een thuisfeestje gedaan met oud-hollandse spelletjes. Circuit uitgezet – hartstikke leuk. Maar ze waren er dus al na een half uur klaar mee (en alles gedaan he, echt. Met 1000% inzet). Waarna we lekker met z’n allen buiten zijn gaan spelen. ‘leukste feestje ooit!’ kregen we te horen.
  Zijn tweede feestje hebben we wel buiten de deur gedaan. Hij zit op een gymclub die kinderfeestjes biedt en omdat hij toch al de halve klas wilde uitnodigen hebben we dat daar gedaan. 2.5 uur onder andermans begeleiding door een grote gymzaal met alle toestellen heen razen. Ze hebben het er nu nog over :-)
  Geen idee nog wat we dit jaar gaan doen. HIJ wil naar de Efteling. Of naar een binnenspeeltuin. Of bowlen. En het liefst met zoveel mogelijk kinderen, supersociaal geval – een ding weten we wel al: voor hem en zijn vriendjes en vriendinnetjes is het vrij mogen spelen óntzettend belangrijk. En dus bouw ik daar wel wat omheen. We zitten hier dichtbij duin, bos en strand en daar brouwen we wel iets omheen. De Efteling en een binnenspeeltuin gaan het in ieder geval niet worden ;-)

 13. Wat een leuke tips allemaal. .. k heb wel een vraagje mn zoontje is zaterdag jarig hij word 5 mn buged is niet zo groot en mn huis ook niet haha.. als het mooi weer is gaan we naar buiten… als het niet zo mooi weer is heeft iemand nog een leuke tip.. dit zijn wel kindjes met een beperking adhd vorm van autisme groetjes natascha

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.