Karvan Cevitam Fresh Citroen versus Lidl siroop

lidl siroop

Ik sloeg Lidl siroop in!

Mijn kinderen zijn namelijk dol op citroenlimonade, maar er is helaas geen huismerkversie van. Dus trakteer ik ze bij tijd en wijle op de dure Karvan Cevitam citroen versie, waar ze per dag maar één glas van mogen.

Maar één keer per jaar heeft de Lidl citroensiroop in de aanbieding voor 1,29. Vorig jaar ontdekte ik dit voor het eerst, maar kocht in mijn zuinigheid maar twee flessen.

Dit keer heb ik er meteen zes ingeslagen! Eigenlijk wilde ik er nog meer kopen, maar dan werd het alsnog zo duur.

Maar waar komt het prijsverschil nou vandaan, en heeft het te maken met de ingrediënten? Ik heb ze op een rijtje gezet. Beide flessen vermelden dat ze zonder conserveermiddelen en kleurstoffen zijn.

Ingrediënten Karvan Cevitam Fresh Citroen:

 1. 75% sap uit vruchtensapconcentraat (citroen 62%, appel, rozenbottel)
 2. suiker
 3. aroma’s
 4. voedingszuur (citroenzuur)
 5. vitaminen
 6. conserveermiddel (kaliumsorbaat)

Ingrediënten Lidl citroen siroop

 1. 24% geconcentreerd citroensap
 2. suiker
 3. aroma’s
 4. voedingszuur (citroenzuur
 5. glucosestroop
 6. fructose
 7. antioxidant: ascorbinezuur
 8. stabilisator E445
 9. water
 10. citroen vruchtvlees

Hoe gezond is het?

Van de Consumentenbond kreeg Karvan Cevitam het stempel ‘rood’ opgeplakt: slechts met mate nuttigen. Vet zit er weliswaar niet in, maar de suikers die er wèl in zitten worden omgezet in vet.

Calorieën

Zowel de Lidl siroop als de Karvan Cevitam moet je verdunnen: 1 deel siroop met 7 delen water. Een glas limonadesiroop levert zo’n 54 calorieën. Ter vergelijking: in een glas sinaasappelsap van 100 ml zitten 35 calorieën. Bron: Wij vallen af Toch wel raar dat iets wat je met water aanlengt, zoveel calorieën heeft.

Lidl siroop zonder suiker?

De citroenlimonade van de Lidl bevat suiker, maar er is ook een Lidl siroop zonder suiker te koop. De Lidl siroop zonder suiker is van het merk Solevita. Maar wie goed leest, ziet dat het hier gaat om 0% toegevoegde suiker. Er zitten nog wel natuurlijke suikers in. Dat betekent dat in deze Lidl siroop zonder suiker toch wel suiker zit….

Screenshot 2023 02 27 at 15.48.09

Een vergelijkbare siroop van de Plus krijgt een C, een nutriscore van de kleur geel. Dat is dus niet supergezond, maar ook niet zo slecht als een score E.

Lidl Karvan Cevitam

Tegenwoordig verkopen zowel de Lidl als de Aldi ook A-merk producten. Weliswaar niet altijd, maar wel regelmatig. Zo kan het gebeuren dat je nu dus bij de Lidl Karvan Cevitam kunt kopen! Soms verkoopt Lidl ook Raak vruchtensiroop.Maar goed, dan moet je dus wel de Lidl folder in de gaten houden. Maar de Lidl siroop is gewoon altijd beschikbaar.

Wel zo handig vind ik.

Lidl ranja

Het verschil tussen ranja en siroop is een beetje onduidelijk. In mijn beleving is siroop geconcentreerder en minder ongezond dan ranja. Ranja is vaak ook goedkoper. Wat ranja en en siroop gemeenschappelijk hebben, is dat je ze allebei aanlengt met water. In die zin zijn ranja en siroop dus eigenlijk hetzelfde. het wordt trouwens ook wel aanmaaklimonade genoemd.

Citroensap Lidl

Zoek je citroensap van de Lidl? Dat kun je daar vinden van het merk Solevita.lidl citroensap

Maar let op, dit is dus géén Lidl siroop! Zelf gebruik ik dit type citroensap graag in de cake, voor een lekkere citroensmaak.

Lidl citroensiroop 2023

Op dit moment vind je bij de Lidl citroen siroop met de smaak Iced Tea Lemon.

lidl citroen siroop

Consumentenbond over Ranja

Het oorspronkelijke merk Ranja maakte  een comeback in 2015. De Consumentenbond deed toen een test, en vergeleek het merk Ranja met Karvan Cevitam en met de Albert Heijn huismerkversie. De treurige conclusie was dat ranja oftewel aanmaaklimonade oftewel siroop bijna net zoveel suiker bevat als een glas cola!

Diksap is dan in ieder geval van puur fruit, schrijft de Consumentenbond, maar qua suiker maakt dat eigenlijk niet uit. Het is nog steeds niet gezond….

Conclusie

De Karvan Cevitam vind ik gezonder klinken omdat daar veel meer ‘fruit’ in lijkt te zitten. Ik neem aan dat daar het prijsverschil vandaan komt?

Mijn oudste dochter (15) vindt overigens de Lidl versie lekkerder, omdat die meer naar citroen smaakt dan de Karvan versie.

Wil je wel de smaak maar niet de suiker? Dan is een air up fles iets voor jou!

Citroenlimonade kopen

Citroenlimonade kun je kopen in alle supermarkten.

Lees ook mijn review van het Lidl verspakket.

Deze post verscheen voor het eerst in 2010 en is geupdate.

Similar Posts

19 Comments

 1. Op het weblog van Teunie (Eenvoudig leven) staat een recept hoe je citroensiroop zelf kunt maken. Misschien is dat wat voor jullie. Ik heb toevallig citroenzuur besteld en kan dat vandaag ophalen. Dus ik ga vanavond en morgen ook aan de slag.
  Groetjes,
  Karin

 2. De calorieen zitten waarschijnlijk in de hoeveelheid suiker. Maar toch heb ik liever dat ze suiker binnen krijgen dan suikervervangers (chemische troep dus). En ook ik ga voor de Karvan Cevitam ivm de hoeveelheid fruit. Ik ben ook telkens alle ranja’s aan het vergelijken omdat ik Karvan Cevitam erg duur vind, maar tot nu toe had ie toch steeds het meeste fruit. Gisteren ontdekte ik bij Jan Linders (hebben ze die bij jullie?) dat ook hun ranja 75% fruit bevat en verder dezelfde ingredienten als Karvan Cevitam. Misschien hebben ze daar ook een citroen-variant van. En als je niet wil dat ze te veel suiker binnenkrijgen kun je ze eigenlijk alleen maar water en thee geven, want alle sapjes bevatten ook giga-veel suiker.

 3. uh?! Dacht ik lekker slank te doen met m’n limonadesiroop. Als ik ff logisch had nagedacht had ik het me natuurlijk wel kunnen bedenken maar ja, ik heb nou nog nooit een studie van limonadesiroop gemaakt. Ik verdun het trouwens veel meer, ik drink water met een smaakje.
  Water met citroen is trouwens wel goed voor de lijn, ik vind het lekker ook maar ik krijg er buikloop van (iets te goed voor de lijn)

 4. Ik wist niet dat er zoveel caloriën in zaten! :o
  Ik vind citroenlimonade heeeeeerlijk. Maar als ik het zo lees kan ik beter cola light drinken :s

 5. Tipje: Slimpie-siroop (dronk Uk’s diabetesPapa en ik zet de traditie voort)
  Een blik op het etiket vertelt me dat het te vergelijken valt met L.idl-siroop, maar dan met zoetstof. Verhouding 1:11, je doet er dus erg lang mee. Ennnnnnnn…per 100 ml Siroop maar 7 KCal……(ook citroenversie..)

 6. je zegt in 1 glas siroop zitten 53 kcall maar 1 glas is ca 250ml inhoud.
  In de sinasappelsap zitten dan maar 35 kcall maar dat is op 100 ml berekend dus 1/3 van een glas.. op 1 heel glas zitten er dan bijna 100 kcall
  Dan vallen de kcall toch wel mee van de siroop?

 7. Ik maak ook graag zelf, gewoon een citroen uitpersen en aanlengen. Is het lievelingsdrankje van min tweejarige zoon, hij verkiest het boven ‘gewone’ siroop, de mafkees. Je kunt er eventueel suiker bij doen, maar omdat hij hij zo ook drinkt laat ik het lekker. Ik drink het zelf ook zonder suiker.
  Wat ik in Engeland overigens mis is diksap en roosvicee, vooral die varianten doe 1005 fruit zijn.
  En hier ook liever suiker dan chemische zoetstoffen, die geef ik niet aan de kinderen.

 8. Kunstmatige zoetstoffen is puur vergif. De Amerikanen hebben Stevia (is een plant) verboden. Dan stortte hun economie in.
  Kunstmatige zoetstoffen; ze werken suikerziekte in de hand, je beduveld je lijf ermee, en bij een lage temparatuur zet het zich om in sterk water. Ik heb diabetes, maar suiker is een gewoon koolhydraat net als vers fruit en brood, rijst en pasta. Met mate genomen is er niets mis mee.
  Maar zijn we zo langzamerhand gewoon thee en water vergeten? En als je je kinderen direct went aan thee zonder suiker dan lusten ze niets anders. Laat voor je gezondheid kunstmatige zoetstoffen staan!!!!!!!!!!!!!!
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 9. De Amerikanen hebben Stevia helemaal niet verboden. Dat is daar al 5 jaar vrij verkrijgbaar. Sinds kort is het in Nederland ook toegestaan nadat eerst het het ‘patent’ op chemische zoetstoffen moest verlopen. Bij Kruidvat kun je volgens mij Stevia kopen of anders bij de Reformzaak. De eerste drinkyoghurt met Stevia is ook al op de markt. Nu het hier is toegestaan zal het niet heel lang duren totdat frisdranken ermee gezoet zullen worden.

 10. Stevia is nu ook bij ons in sommige supers te verkrijgen. Ik heb er een pak van staan. Het heet Pure Via maar dat Pure moet je ook met een korreltje nemen, het is niet puur Stevia, er zit ook een bulkmiddel bij en maltodextrine.
  In de Lidl siroop zit ook glucose zie ik nu, dat vinden Dr Oz & co ook weer niet goed ;-). Nou is de laatste jaren alles met suiker niet goed, niks mag. Zelfs honing is soms weer niet goed. De mens zal toch altijd wel iets gebruikt hebben om voeding te zoeten denk ik dan.
  Het kan nooit allemaal slecht zijn.
  Er is natuurlijk wel een verband te leggen met overgewicht maar dat ligt niet altijd aan de producten, maar aan de hoeveelheden die ervan worden ingenomen. Toch let ik wel op met (fructose) glucose, ik heb het liever niet. Stevia daarentegen vind ik veel natuurlijker.

 11. Ik neem vaak 1,5 liter flessen citroenranja mee uit Frankrijk als ik daar ben, niet super duur, maar wel voorradig het hele jaar door, hun schap met ranja is trouwens groter dan hier, in allerlei smaken van munt tot walnoot etc

 12. Glucose(siroop) en Fructose (zijn net als lactose) ook suikers met hetzelfde effect als toegevoegde suikers. Suiker in frisdranken, maar ook in vruchtensappen zijn een probleem door de afwezigheid van vezels. Suikers in fruit zijn door de aanwezigheid van vezels minder schadelijk.

  Gewoon kraanwater vind ik lekkerder dan iets met citroen.

 13. Ik vind de verpakkingen te groot. De enorme flessen vind ik zo onhandig! Ik koop tegenwoordig wel eens van die kleine flesjes en daar doe ik heel lang mee omdat ik echt maar een heel klein beetje in een glas water gooi. Anders vind ik het niet lekker.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.