Frisse drankjes voor de zomer zoals ranja
Last updated on december 18th, 2023 at 10:50 am
- Wat is het verschil tussen limonade, frisdrank en sinas?
- Ranja
- Wie maken die bijzondere siropen?
- Je eigen siroop of limonade maken!
- Wat zit er in die ranja voor volwassenen?
- Hoeveel calorieën zitten er in ranja voor volwassenen?
- Variant: waterfles met fruitfilter
Het schijnt dat ranja bezig is met een opmars! Het was heel lang vooral een kinderdrankje. Maar nu is ranja weer helemaal hip. Voor volwassenen! Het is een bijzondere vorm van water met een smaakje.
Wat is het verschil tussen limonade, frisdrank en sinas?
Laten we voor de duidelijkheid de verschillende begrippen even op een rijtje zetten zoals ze op Wikipedia worden gedefinieerd:
Frisdank: het in 1956 door reclamemaker Dick Schiferli bedachte woord voor koolzuurhoudende limonade
Ranja: een zoete drank die wordt gemaakt door een concentraat, limonadesiroop, aan te lengen met water.
Limonade: een zoete drank die wordt gemaakt door een concentraat, limonadesiroop, aan te lengen met water
Volgens wikipedia zijn ranja en limonade hetzelfde. Maar voor mij is limonade hetzelfde als sinas. Oftewel de frisdrank die verkocht wordt als Sisi. Daarnaast heb je frisdrankjes als cola, cassis en seven-up. In de jaren negentig was Punica populair.
In deze post hebben we het over ranja! Het drankje dat je krijgt als je water doet bij een siroop. En dan heb ik het niet over ranja die je maakt van bijvoorbeeld zo’n bus Cevitam of de Aldi versie, maar over ranja die speciaal voor volwassenen is, en helemaal hip is.
Ranja
De nieuwe ranja is dus speciaal voor volwassenen. De smaken zijn anders en de verpakking is ook op volwassenen afgestemd. Mogelijke smaken zijn: Munt-citroen, sinaasappel-appel-kaneel, berberis, sierkwee, rozenbottel, rabarber, dadel-granaatappel, gember-dragon en framboos.
Een ander kenmerk van ranja voor volwassenen is de verpakking. Die is mooi en bijzonder. Eerlijk gezegd vind ik sommige flesjes zelfs veel lijken op alchoholische likeurtjes.
Wie maken die bijzondere siropen?
Verschillende ondernemers hebben ontdekt dat siropen voor volwassenen populair zijn. Er zijn dan ook verschillende aanbieders.
- Pinkyrose (verpakt in blikjes)
- Limonaderij
- Urban Greeners
- Exota
- Dorstlust (bijzondere flesjes)
- Agroposta (verpakt in zakjes)
- De Hexenketel
Je eigen siroop of limonade maken!
De commercie heeft zelfgemaakte siroop net ontdekt, maar Teunie Luijk van het populaire blog Eenvoudig Leven maakte al zelf siroop in 2010! Ze plaatste destijds een recept voor een Citroenmelisselimonade siroop. Op het blog Creatief met een klein budget vind je een makkelijk recept voor vlierbloesem limonade.
Wat zit er in die ranja voor volwassenen?
De ranja’s voor kinderen staan niet bepaald bekend om hun gezondheid. Ook al staat er vaak met grote letters op hoeveel fruit er wel niet in zit. De ranja’s voor volwassenen zijn in het algemeen gemaakt met zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen. Het moet allemaal zo natuurlijk mogelijk zijn. Maar het belangrijkste ingrediënt blijft, net als bij ranja voor kinderen, wel suiker.
Je kunt ook een air up kopen en water drinken met een smaakje!
Hoeveel calorieën zitten er in ranja voor volwassenen?
Zelf drink ik nooit sinas of andere frisdranken, omdat ik het de lege calorieën niet waard vind. Per glas van 20 mililiter krijg je zo 4 suikerklontjes binnen. Ik drink spa rood als ik iets met prik wil, en verder drink ik veel thee. Hoe zit het met de calorieën in de ranja’s voor volwassenen? Ik kon hier nergens informatie over vinden.
Maar allicht zullen het er minder zijn dan in een alchoholische likeur.
Variant: waterfles met fruitfilter
Wil je zo gezond mogelijk drinken? Dan is er nog een leuke nieuwe uitvinding: een waterfles met een speciaal fruitfilter. Je vult de fles met water, doet fruit in het filter, en vervolgens trekt de smaak van het fruit in het water! Dit wordt ook wel ‘fruit infused water’ genoemd. Deze waterflessen met fruitfilter kun je onder andere kopen bij bol.com! Dit lijkt me dan nog weer gezonder dan die ranja voor volwassenen.
Leestip: Air-up!
Heb jij wel eens je eigen likeur gemaakt? En wat vind je van de waterflessen met fruitfilter?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Wij hebben nog steeds ranja in de koelkast staan. Wel gewoon van die standaard ranja. Zo waterfles zie je nu ook steeds vaker. Denk dat het gewoon een hype is. Al lijkt het me wel lekker.
Ik heb ook de gewone standaard ranja in de koelkast. Zo’n ondoorzichtige fles van de Aldi of Lidl. Net waar we die week kwamen. Zelden de Cevitam variant.
Hier gaan er in de zomer wel 4 flessen ranja per week door heen. Het lekkerste vinden de kinderen die van Raak. En dan de multivitamine. Zelf drink ik die ook wel regelmatig hoor. Een waterfles lijkt me overdreven. Ik heb meestal een 2 liter sapkan klaar staan in de koelkast.
Die van Raak ken ik niet.
Die is er in veel verschillende smaken, zelfs tegenwoordig ook suikervrij… Te koop bij Emtè, C1000 en Jumbo. Misschien ook wel bij andere winkels maar deze weet ik. Veel goedkoper dan de bussen van Aldi, of Lidl. En nog lekkerder ook!
Hier is denk ik geen ranja. Kinderen drinken veel water. In het weekend is er wel iets van cola.
Maar er zijn hier wel waterflessen, maar niet met die fruitfilters. Iedereen loopt/heft wel een fles bij zich. Wat ik wel doe is een fles driekwart vullen met water en dan in het vriesvak.vul het verder op met water als ze vertrekken Als ze dan met warm weer naar school gaan of een fieldtrip, hebben ze een fles met koud water bij zich.
Ja, dat doen mijn dochters hier ook. Vooral op warme dagen. Zo heb je toch de hele dag lekker fris water.
Hier hebben we dat niet. Er wordt vooral water gedronken en tussendoor wat Ice-Tea of een andere frisdrank. Ooit eens geprobeerd met die siropen, maar het was hier niet populair.
Onze kinderen drinken ranja van het basismerk van de AH, want daar zitten geen kunstmatige zoetstoffen in. Het is ook nog eens heel goedkoop: 99 cent voor een fles (zo’n metalen). Soms drinken ze gele Wicky, dat is ook goedkoop en ook geen kunstmatige zoetstoffen. De oudste mag op verjaardagen wel eens een glaasje cola, de jongsten lusten dat nog niet. Zelf drink vrijwel nooit ranja, fris of sap, het zijn me calorieën niet waard ;)
In dat laatste kan ik me helemaal herkennen! Ik vind het ook de calorieën niet waard. Die gebruik ik dan liever voor iets anders dan een drankje.
Dat van dat basismerk van de AH wist ik niet. Fijn dat daar geen kunstmatige zoetstoffen in zitten!
Ranja klinkt voor mij naar sinaasappelsmaak. Ik ga eens kijken naar die van AH. Drink zelf regelmatig van de Lidl – heel erg weinig siroop met heel veel water – en dan lekker citroen of (MMM) muntsmaak!
Ook drink ik ’s zomers vaak water met een paar druppels geconcentreerd limoensap (uit zo’n klein plastic flesje), of met een paar verfrommelde blaadjes munt, melisse of verbena uit de tuin. daar zou je zelfs nog wat suiker aan toe kunnen voegen!
Ik wist niet dat Lidl citroen en muntsmaak had! Vooral citroen vinden de kinderen erg lekker. Ik ga hier eens achteraan. Bedankt voor de tip Hanneke.