Reacties

Eenvoudig leven: maar wat is eigenlijk 'eenvoudig'? — 32 reacties

 1. Ik hoef het niet eens te lezen om inderdaad te constateren dat het niet eenvoudig is voor mij persoonlijk, telkens alles zelf bakken, zelfs met een broodbakmachine, is het een gedoe, heb je weer afwas, geen vaatwasser, dus langer bezig. Eenvoudig leven is voor mij toch wel, eventueel de hulpen in huis als een vaatwasser, in almere wel, in drachten dus niet, koken besteed ik wel aandacht aan, boodschappen ook, verder moet het simpel zijn, de wasmachine draait, ik hang het eventueel op wat niet in de droger kan, of ik niet wil hebben, de rest kan gewoon in de droger. Scheelt tijd en energie.

  En dan heb ik meer tijd voor mijn hobby's, haken, mijn kat, tv kijken, boeken lezen etc. Of gewoon lekker erop uit trekken met de fiets of soms even roadtrippen wat verder weg. Gemak dient de mens werd er vroeger bij ons altijd gezegd. Sterker nog, ik heb zelfs geleerd om voor het oog op te ruimen dankzij mijn moeder als er visite komt. De rest komt later wel, een paar keer jaar even alles echt uitzoeken, hahaha

  X

 2. Ik kan me de reacties wel voorstellen. Wat ik bij Teunie vooral eenvoudig leven vind, is dat ze geen grote behoeftes of luxe dingen hebben. Geen verre vakanties, niet de nieuwste gadgets, maar gewoon een ouderwets gezinsleven hebben. En dat dat met zo'n groot gezin wel weer een druk leven oplevert, tja, dat is logisch...

 3. Mijn ouders hebben een heel eenvoudig leven geleidt en waren daar een kei in. Huis in Frankrijk in klein dorpje. Jong gestopt met werken. Zich nooit ergens toe verplicht voelen dus ook niet bellen of kaartje sturen als er iemand jarig is of met de kerst. Overal dingen vinden en verzamelen om te hergebruiken.
  Alles wat wij wegdeden aan bijv. kleding enzo maar ook hout bij verbouwing die wij niet gebruikten, behang, noem maar op, namen ze mee daar naar toe.
  Nooit kleding kopen, ze hadden genoeg aan wat wij weggedaan hadden.
  Wijn en goed eten. Goeie TV en auto, nooit reizen laatste jaren niet eens naar NL meer komen, niet verplicht voelen om naar begrafenissen of bruiloften te gaan. Van heel weinig geld rond kunnen komen. Hun leven was zich eenvoudig en ja zeer egoistisch maar ze waren heel tevreden met hun leven dus ja....

 4. Ik denk dat anderen vinden dat ik eenvoudig leef. En relatief zal dat ook wel zo zijn. Heb een huis van 1 verdieping en hoef geen deuren te openen tussen m'n slaaphoek en keukenhoek. Voor de WC of douche hoef ik maar 1 deur door. Zonder trap beweeg ik dus te weinig in huis. Koken neemt bij mij 10 minuten. Vaak roerbakken of iets afhalen of een kant en klaar iets uit de supermarkt. Ik haal dat tevoet net als al m'n boodschappen. Dat neemt langer dan ik kook, maar ik moet ook bewegen. Heb dus ook geen auto en maak me daar dan ook geen zorgen over. Hield zo geld over en ben dus zeer vroegtijdig gestopt met betaald werk en het steeds verplaatsen naar en van het werk. Zelf broodbakken zie ik niet als eenvoudig. Een brood meenemen met de rest van de boodschappen lijkt me een stuk eenvoudiger.

 5. Voor mij is eenvoudig leven, vooral een leven zonder haast. Dat betekent concreet op tijd met koken beginnen, op tijd naar een afspraak vertrekken, op tijd naar bed en opstaan.
  Ik hou van een opgeruimd huis met veel minder spullen dan vroeger, want dat maakt het schoonhouden van dat huis zoveel eenvoudiger.
  Ik hou van rustig in de tuin werken, zonder dat iets af moet. Gewoon werken zolang ik het leuk/prettig vind. Morgen weer een dag. Geen verplichtingen aangaan die ik niet leuk vind of omdat ik denk dat het zo hoort. Leeftijd maakt dat wel makkelijker. Met kinderen in huis moet er veel en veel op vaste tijden.
  Een avond in de week eten een zus/zwager en broer hier, de rest van de avonden hou ik vrij. Ik ben naarmate ik ouder word steeds meer een avondhuismuis geworden. Om 22.15 vind ik het al fijn om naar bed te gaan en om 7.00 op. Mijn ritme is veranderd en daar geef ik gewoon aan toe. Ook als er geroepen wordt dat ik saai word.. prima heerlijk saai en gelukkig.

 6. Misschien is een eenvoudig leven een overzichtelijk leven, zonder grote uitspattingen, dure vakanties, hebbedingetjes, de laatste mode, dwepen met artiesten, muziekstijlen etc. Ik vind het leven van Teunie en haar familie niet eenvoudig, maar wel duidelijk voor hen. Hoe je voor jezelf de term eenvoudig invult lijkt mij dus voor iedereen verschillend.

 7. Een eenvoudig leven is voor mij een leven zonder complicaties. En een leven zonder moeten. Tegenwoordig moet iedereen met vakantie naar verre landen zijn geweest, gevlogen hebben, ieder pretpark bezocht hebben en ieder weekend moest vol zitten. Corona dwingt mensen om anders te leven, zonder ieder weekend in de kroeg, op het terras, in het restaurant te zitten. Wij hoeven daarom weinig aanpassingen te doen aan onze leefstijl, we deden dat allemaal al niet... Leren om jezelf als gezin te vermaken is ook een eenvoudig leven.

 8. Wat een leuke is dit. Vroeger zeiden ze wel eens, het is een eenvoudige vrouw, of een eenvoudig gezin. Dan had iemand niet zoveel in zijn Mars. Ze streefden geen vooruitgang na. Ze leefden het leven zoals het kwam. Berustend misschien?

  Eenvoudig leven, ik denk dat er bij Teunie bedoeld wordt: tevreden leven.
  Leven met wat er op je pad komt. Tevreden en trots zijn met het brood wat je bakt, de honing die je slingert, de wol die je spint. Terug naar de basis. Tevreden met de basis. Elke dag komt zoals hij komt, Dankbaar voor alles. Blij met de eenvoudige dingen van het leven.
  Eenvoudig of makkelijk is haar manier van leven juist niet. Het zou eenvoudiger zijn om alles kant en klaar te kopen. Maar om het zelf te maken, geeft een voldaan en goed gevoel. Ik herken het wel. Je eet brood dat je zelf maakt met meer smaak op. Je hebt er wat voor moeten doen. Je hebt je brood verdiend door er voor te werken. Eenvoudig is voor mij terug naar de basis.

 9. Wat een leuke blog! Ik vind dit een leuk onderwerp. Misschien dat ik later nog eens de boeken bekijk! Voor mij betekent eenvoudig vooral: niet over elke beslissing na hoeven denken. Routines, maar dan wel doordacht. Zodat je mentale energie overhoudt voor de echt belangrijke beslissingen, of om een project aan te pakken waar je al heel lang van droomt. Een Tiny House is iets waar mijn man en ik weleens van dromen, maar niet voor nu, met een grote knul ;-). Het lastige met veel zelf maken vind ik, dat je dat allemaal moet leren, dingen ervoor aanschaffen etc. en dat is niet per se eenvoudig! Ik zie vaak door de bomen het bos niet meer, verpakking verminderen, lokaal, biologisch eten, wel of geen vlees, kleding niet van foute fabrieken met kinderarbeid etc. Ik bezoek sinds Corona nu wel 3x per week de lokale bakker: het werkt voor mij een gewoonte daarin op te bouwen dus ik doe dat na het hardlopen. Eens per twee weken ga ik naar een lokale boer voor aardappelen, groenten, appels en peren (sinds mei). Maar het duurt wel even zoiets op te bouwen. Bij die boer krijg ik ook geen verpakkingsmiddelen, dat gaat zo in de tas. Het is lokaal en vers. En tamelijk eenvoudig ;-), dat is mijn tip: kies één verandering tegelijk en hou dat een paar weken vol.

  • Dat is een goede tip: door klein te beginnen is de kans inderdaad veel groter dat je het ook volhoudt. Wat leuk dat je na het hardlopen langs de bakker gaat. Dat lijkt me een leuke routine.

 10. Ik zie het eenvoudige bij Teunie altijd in het feit dat ze probeert duurzaam en goedkoop te leven. Maar voor mezelf zou ik daar in eerste instantie niet het begrip eenvoudig aan hangen. Ik vind het namelijk heel erg ingewikkeld om alles zelf te maken enzo. Stiekem vind ik dus dat mijn leven veel eenvoudiger is. Ik koop alles in de supermarkt en heb er weinig werk aan;).

 11. In het begin had Teunie en haar man weinig geld en dat was een van de redenen waarom ze zelf een heleboel deden, zoals brood bakken enz. Dat ze nu van haar ervaringen een webshop heeft en cursussen geeft is wat er uitgekomen is. Haar ervaringen leert ze nu aan anderen. Verder is hun leefwijze ook vanuit haar christelijke gereformeerde of hervormde geloof gekomen. De vrouw doet het werk thuis en zorgt voor de kinderen en de man werkt buitenshuis enz. Dat is in hun ogen ‘eenvoudig leven’, maar ook rondkomen en spaarzaam leven. En kijk wat ze bereikt hebben. Ze hebben nu een boederij gekocht waar Teunie haar workshops geeft en haar webshop rundt. Al met al, is ze van bijna niets tot nu gekomen waar ze best behoorlijk trots op mag zijn.

  Eenvoudig leven voor ons is heel simpel: weinig verplichtingen en zuinig leven. Dat laatste noodgedwongen omdat we van een uitkering moeten leven.

 12. Net zoals bij het onderwerp “het huishouden” vind ik “eenvoudig leven” heel prachtig hoor, als je maar aan de juiste voorwaarden voldoet. Allereerst is het hebben van een verdienend partner (het liefst een man) onmisbaar. En het niet hebben van een baan buitenshuis. Want als alleengaande vrouw, met een fulltime baan, zou ik werkelijk niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen om hele huishoudschema’s te volgen en bijen te houden en wol te spinnen en de moestuin bij te houden en een webshop te runnen en ook nog een gezin draaiend te moeten houden. Ik ben al blij dat ik mijn huis redelijk aan de kant heb, de kat en de hond goed verzorgd zijn en dat ik dan soms ook nog eens een avond gewoon kan zitten handwerken of muziek maken. Het komt op mij soms erg verwend over. ( Ik heb trouwens een heel leuk leven hoor!)

 13. 'Eenvoudig Leven', ik teken er voor.
  Helaas heb je niet alles in je leven in de hand.
  Maar voor de een kan een brood bakken of iets complex doen heel eenvoudig zijn in zijn leven.
  Dat is gewoon eenvoudig te verklaren omdat iedereen verschild. Hans

 14. Ik heb Teunie gekend, zo'n 20-25 jaar geleden, toen ze nog echt een eenvoudig leven leidde. Dat was toen geen vrije keuze, ze hadden weinig geld en een groot gezin, dus was consuminderen haar prioriteit, en gadgets een ver-van-haar-bed-show. We waren een tijd beide lid van dezelfde yahoo-consumindergroep, waar ze is weg gegaan omdat ze vaak botste met een aantal anderen, die een andere levensvisie hadden. Ze begon een eigen blog, met de toen toepasselijke naam Eenvoudig Leven. Haar leven nu vind ik een groot contrast met haar leven toen. Vroeger droomde ze van een boerderijtje met kippetjes en een moestuin, zodat ze nog meer zelfvoorzienend zouden kunnen leven. Ze is een paar jaar geleden een eigen bedrijf gestart, en ze zijn vorig jaar uiteindelijk daadwerkelijk verhuisd naar een boerderij, maar dat was om thuis ruimte te hebben voor de voorraden van dat bedrijf en een workshopruimte, niet voor dat eenvoudige leven. Ik veroordeel haar niet, het is haar leven, haar keuzes, maar eenvoudig zoals zij dat indertijd nastreefde, is het zeker niet meer.

 15. Aan de ene kant houd ik wel van het idee een eenvoudig leven te leiden. Maar ik houd toch ook wel van een ingewikkeld of complex leven voor de nodige uitdaging en reuring in mijn eenvoudige bestaan.

 16. eenvoudig leven, is voor mij, (zoveel als mogelijk en haalbaar is zonder dat het een moeten wordt) zelfvoorzienend leven, zonder veel verplichtingen buitenshuis. genieten van de dingen om je heen, van kinderen en kleinkinderen... paar kippetjes een moestuin, maar wel zo dat allemaal te overzien is..maar ook zeker gebruik maken van de gemakken die er zijn...vaatwasser, wasmachine en droger. online winkelen.. misschien niet perce eenvoudig in de ogen van menigeen, voor mij wel, het maakt het leven eenvoudiger, zeker als je niet altijd veel energie hebt, en dat zal inderdaad voor iedereen anders zijn. volg ook het blog van Teunie, maar soms wordt er al moe van om te lezen hoe ze altijd aan t vliegen en rennen is, maar begrijp denk wel hoe zij dat als eenvoudig ziet,
  zoveel mogelijk zelfvoorzienend en geen financiele uitspattingen.

 17. Die omschrijving is voor iedereen anders, denk ik. Ik vind dat ik wel eenvoudig leef. Ik heb maar weinig nodig om tevreden te zijn. Of ik ben tevreden met weinig. Dus heb ik genoeg aan mijn baantje, mijn huurflatje en mijn kleine autootje. Dat is best relaxt. Ik heb niet veel vrienden (een paar goede vind ik genoeg) en ben het liefst thuis. Ik vind dat eenvoudig leven en ik ben er blij mee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder