Eenvoudiger leven boek van Mark Verhees review: 10 gelukszones

Eenvoudiger leven boek 1

Voor mijn leesgroep moest ik het Eenvoudiger leven boek van Mark Verhees lezen.

Op basis van de titel had ik er wel zin in, maar al snel sloeg dat om in ergernis.

Eenvoudiger leven boek: aaneenschakeling van Pinterest-achtige wijsheden

Het Eenvoudiger leven boek van Mark leest namelijk als een aaneenschakeling van tegeltjeswijsheden. Het is op zich geen onzin, maar als je ze allemaal achter elkaar zet word je er doodmoe van.

En geërgerd.

Toch zitten er wel degelijk goede dingen in dit Eenvoudiger leven boek.

Hieronder mijn review.

Eenvoudiger leven boek: waar gaat het over?

Met eenvoudiger leven bedoelt Mark Verhees niet een leven met minder spullen of minder afspraken. Als ik het goed begrijp is eenvoudiger leven voor Mark leven vanuit een positieve kijk op het leven.

Marks boodschap is zeker ook positief: je kunt jezelf trainen om dingen positief te zien. Net zoals je jezelf kunt trainen om een marathon te lopen, zo kun je jezelf veranderen in een positivo. Gewoon een kwestie van oefenen.

‘Wat je aandacht geeft groeit,’ zegt Mark.

Dus als je aandacht geeft aan alles wat goed gaat in je leven, dan groeit dat. Heel simpel, en heel eenvoudig! Met de juiste manier van denken wordt je leven eenvoudiger.

Volgens Mark is het heel… eenvoudig! 1 + 1 = 2!

Als je aanzienlijk meer positieve emoties ervaart dan negatieve emoties, ben je gelukkig,’ schrijft Mark.

‘Je bent gelukkig als je ten opzichte van één negatieve emotie minimaal drie positieve emoties ervaart.’

En positieve emoties kun je zelf creëren door bijvoorbeeld elke dag 3 dingen te benoemen waarvoor je dankbaar bent. Gewoon een kwestie van doen. Als ik Mark goed begrijp kun je jezelf als het ware ‘gelukkig’ denken!

eenvoudiger leven boek

Eenvoudiger leven is…

Eenvoudiger leven is een leven zonder angst, zonder zorgen en stress over wat anderen van je vinden. Eenvoudiger leven is een leven met vertrouwen, zelfverzekerdheid, succes, rust, evenwicht en ‘veerkrachtig opbloeien’.

6 passages uit het Eenvoudiger leven boek die mij troffen

Tussen alle tegeltjeswijsheden en open deuren door, zegt Mark Verhees zo nu en dan een aantal dingen die mij troffen.

 1. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar met jezelf een paar jaar geleden!
 2. Is er een probleem? Zoek naar redenen waarom dat aan jou ligt, adviseert Mark. Want dan kun je er wat aan doen!
 3. Maak voor jezelf duidelijk wat je graag wilt. Mark maakt hierbij een treffende vergelijking met de afbeelding op de deksel van een puzzel. Het is veel makkelijker om de stukjes goed neer te leggen, als je het gewenste eindresultaat kunt zien!
 4. Origineel vond ik ook Marks tactiek om inspirerende mensen uit te nodigen voor een ‘denktank’. Hiervoor gaat Mark aan zijn keukentafel zitten en nodigt dan in gedachten mensen uit die hij inspirerend vindt. Eén van zijn favorieten is Nelson Mandela! Als iedereen er is, legt Mark zijn vraag voor en luister hij naar de (denkbeeldige) antwoorden. Ik vind dit werkelijk leuk bedacht van Mark!
 5. Op lastige momenten adviseert Mark om zogenoemde wondervragen te stellen. Zoals: ‘Wat kan ik zelf veranderen?’ en ‘Waar heb ik invloed op?’ Je kunt weliswaar niet alles veranderen maar deze vragen voorkomen dat je in een slachtofferrol gaat zitten en geven positieve energie.
 6. ‘Een stevig vertrouwen in jezelf geeft je een heerlijk diepe rust in je gedachten. Het is de toegangsweg naar een eenvoudiger leven,’ aldus Mark.

Mark Verhees in beeld

In onderstaand filmpje zie je Mark Verhees! Hij vertelt hier onder andere over het overlijden van zijn ouders. Ook krijg je een kijkje in het huis van zijn ouders, en Marks’ verzendhuis. Verder vertelt Mark hoe het plotseling overlijden van zijn schoonvader een soort wake-up call voor hem was.

Eenvoudiger leven boek: de opzet

Op de cover van het boek staat ’10 gelukzones in jezelf’. Ik denk dat die corresponderen met de 10 hoofdstukken in het boek. Helaas zijn de titel van die hoofdstukken enigszins abstract, en vertellen weinig wat je ervan kunt verwachten. Zoals ‘Het stralende middenpunt’ of ‘De waarderende verbinder’.

Omdat ik dit boek moest lezen voor mijn boekengroep maakte ik een samenvatting, en gaf de hoofdstukken titels die vertellen waarover ze gaan. Ik noteerde onder andere vertrouwen, stress, afleiding, omgaan met tegenslag, omgaan met kritiek en ongeduld.

De rode draad in het boek is telkens positief denken.

Mijn conclusie over het Eenvoudiger leven boek

Het Eenvoudiger leven boek van Mark Verhees is niet een boek dat ik uit mezelf zou lezen. Daarvoor vind ik te chaotisch geschreven. Toch kwam ik in die chaos zo nu en dan dingen tegen die ik zinnig vond. Het probleem is alleen dat ik me zo overweldigd voelde door de brei van oneliners, dat het lastig was om ze tot me te laten doordringen.

Mark Verhees lijkt me een sympathieke man, die gelooft in wat hij vertelt en het ook echt leeft.

Boodschapin Eenvoudiger leven boek soms wat simpel gesteld

Tegelijkertijd vind ik zijn boodschap soms wel erg simpel gesteld.

Er zit een zekere maakbaarheid in, die ik wat te gemakkelijk vind.

En ergens deed het me ook denken aan het boek Golven van geluk, dat er ook prat op gaat dat een beter leven een kwestie is van de juiste dingen denken.

Toch ben ik uiteindelijk blij dat ik dit boek heb gelezen. Het heeft er onder andere voor gezorgd dat ik nu eindelijk zo’n dankbaarheidsdagboek ga bijhouden!

Dankjewel hiervoor Mark : )

Bovendien is Mark niet te beroerd om zijn minder leuke kanten te laten zien. Dat maakt hem zowel menselijk, als geloofwaardiger als schrijver en adviseur voor een eenvoudiger leven.

N.B. Vanwege de schrijfstijl vroeg ik me op een gegeven moment af: ‘Is dit boek soms in eigen beheer uitgegeven?’ En inderdaad, Mark Verhees heeft Eenvoudiger Leven zelf uitgegeven.

Praktische informatie over het Eenvoudiger leven boek

Eenvoudiger leven is voor 20 euro te koop bij bol.com

Daarnaast heeft Mark Verhees een podcast. Ik heb een aantal afleveringen geluisterd, en ik moet zeggen: hij is echt heel enthousiast en positief. Zo vertelt Mark over het overlijden van zijn beide ouders.

‘Daar sta je dan, als positivo,’ zegt Mark.

Maar eerlijk is eerlijk: Mark gaat ook met plotselinge verlies van zijn ouders heel positief om.

Mark Verhees’ website

Verder heeft Mark Verhees nog een website, waarop hij onder andere wenskaarten, scheurkalenders met, hoe kan het ook anders, positieve tegeltjeswijsheden verkoopt.

Leestips

Wat vind jij van het Eenvoudiger Leven boek?

Similar Posts

12 Comments

 1. Als ik het zo lees, lijkt het me toch wel ‘veel van hetzelfde’. Ik ga dit boek niet lezen. Ik vrees dat ik licht allergisch ben voor dit soort boeken;).

  1. Ik snap je helemaal Naomi! Normaliter negeer ik die slag boeken ook, maar ik moet ze lezen voor mijn boekenclub. En eerlijk is eerlijk, ik haal er ondanks mijn weerzin en weerstand toch wel dingen uit. Tot mijn verbijstering.

 2. Tegeltjeswijsheden zit ik niet op te wachten. Je zegeningen tellen is weleen heel waardevolle manier om uit iedere dag iets moois te halen.
  Een fijn positief blog vind ik Cheerfully living on less (US blog, internationale lezers). De blogster is in begin 2020 gestart met de donderdags Thankful Thursday’s, soms zijn dat simpele dagelijkse dingen en soms meer fundamenteel.

 3. Mijn buurman was bij tijd en wijle best een mopperkont. Ik moest er wel eens om lachen. Dan zei ik: Wat ben je weer vrolijk, buurman. Op een keer viel hij en brak daarbij zijn heup, hand, arm, been, de hele linkerkant lag in greuzels. Of was het rechts? Dat weet ik niet meer.

  Hij is opgeraapt en weer een beetje in elkaar gepuzzeld. Alles was ontzettend pijnlijk en niets werkte meer goed. Bij zijn medicatie hadden ze daar rekening mee gehouden. Psyche beïnvloedende pilletjes maakten dat hij alles kon doorstaan. Maar hij veranderde zodanig in iemand die alles positief zag en het overal mee eens was, dat ik het een beetje eng vond.

  Na operaties, revalidatie, fysiotherapie, kon hij weer zelf naar de apotheek strompelen. Ik ging mee, voor als hij de reis niet aankon. Daar kwam hij op een keer iemand tegen die haar pilletjes niet meer kreeg. Ze waren lange tijd voorgeschreven, ze was eraan verslaafd geraakt en ineens kreeg ze die niet meer. Zij was in tranen. Hij raakte met haar in gesprek. Ze bleek de zelfde pilletjes te hebben gekregen als hem was voorgeschreven. Daar schrok hij van. Hij stopte met die vrolijk makende pilletjes, want hij wilde niet het zelfde lot als die vrouw. Hij werd weer de oude vertrouwde mopperkont en dat vond ik toch prettiger in de omgang.

  Sommige blogs zijn één en al positivisme. Bij het lezen denk ik dan: Jij slikt die zelfde pilletjes.
  Er zijn ook blogs die een uitlaatklep vormen voor iemand die zwaar in de knoei zit, of in diepe rouw, die in het schrijven een houvast vinden. Die blogs vind ik zo veel oprechter, eerlijker en waardevoller.

  1. Dat is een bijzonder verhaal Vlierbloesem. Ook hoe je beschrijft dat zijn plotselinge vrolijkheid en optimisme eigenlijk niet goed voelde. De oorsprong van een gevoel is dan denk ik toch wel heel belangrijk!

 4. Na het lezen van jouw ervaring weet ik dat ik dit boek zeker moet overslaan :-D
  Ik word telkens kriegelig van mensen die alles een positieve draai willen geven.
  Komt op mij over alsof ze liever blind willen blijven voor wat hen verdrietig maakt.
  Ik heb het filmpje gezien en Mark lijkt me een heel aardige kerel en dankbaar zijn voor kleine dingen in het leven is belangrijk. Maar zijn vrouw geeft het al een beetje aan: als je ergens mee zit, waar je boos of verdrietig om bent, dan wil je niet in gesprek met iemand die je meteen om de oren slaat met al het andere waar je dankbaar voor moet zijn.
  Dingen bestaan naast elkaar. Ruimte voor verdriet en pijn. En ruimte voor geluk.
  Dat zegt ‘ie ook min of meer in het filmpje.

  1. Mark zegt zelf op zich ook wel dat het leven niet alleen maar positief is, en dat er nare dingen gebeuren. Maar als ik hem goed begrijp vindt hij dat je ervoor kunt kiezen om je toch op de goede dingen te richten.

 5. Met wat ik hier zie staan, ben ik het toch wel vaak met de schrijver eens. Zijn gesprek met inspirerende personen, herken ik bijvoorbeeld wel. Als ik ergens mee zit, stel ik me vaak voor dat iemand (mijn dochter/mijn beste vriendin) hetzelfde probleem zou hebben. Wat zou mijn advies zijn? Wat zou ik zeggen? Dat helpt vaak wel. En ik zie inderdaad ook altijd de mooie dingen om me heen. Ik ben van mezelf al zo positief ingesteld dat ik zijn boek niet nodig heb, ben ik bang :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.