Reacties

Eenvoudiger leven boek van Mark Verhees review: 10 gelukszones — 12 reacties

  • Ik snap je helemaal Naomi! Normaliter negeer ik die slag boeken ook, maar ik moet ze lezen voor mijn boekenclub. En eerlijk is eerlijk, ik haal er ondanks mijn weerzin en weerstand toch wel dingen uit. Tot mijn verbijstering.

 1. Tegeltjeswijsheden zit ik niet op te wachten. Je zegeningen tellen is weleen heel waardevolle manier om uit iedere dag iets moois te halen.
  Een fijn positief blog vind ik Cheerfully living on less (US blog, internationale lezers). De blogster is in begin 2020 gestart met de donderdags Thankful Thursday's, soms zijn dat simpele dagelijkse dingen en soms meer fundamenteel.

 2. Mijn buurman was bij tijd en wijle best een mopperkont. Ik moest er wel eens om lachen. Dan zei ik: Wat ben je weer vrolijk, buurman. Op een keer viel hij en brak daarbij zijn heup, hand, arm, been, de hele linkerkant lag in greuzels. Of was het rechts? Dat weet ik niet meer.

  Hij is opgeraapt en weer een beetje in elkaar gepuzzeld. Alles was ontzettend pijnlijk en niets werkte meer goed. Bij zijn medicatie hadden ze daar rekening mee gehouden. Psyche beïnvloedende pilletjes maakten dat hij alles kon doorstaan. Maar hij veranderde zodanig in iemand die alles positief zag en het overal mee eens was, dat ik het een beetje eng vond.

  Na operaties, revalidatie, fysiotherapie, kon hij weer zelf naar de apotheek strompelen. Ik ging mee, voor als hij de reis niet aankon. Daar kwam hij op een keer iemand tegen die haar pilletjes niet meer kreeg. Ze waren lange tijd voorgeschreven, ze was eraan verslaafd geraakt en ineens kreeg ze die niet meer. Zij was in tranen. Hij raakte met haar in gesprek. Ze bleek de zelfde pilletjes te hebben gekregen als hem was voorgeschreven. Daar schrok hij van. Hij stopte met die vrolijk makende pilletjes, want hij wilde niet het zelfde lot als die vrouw. Hij werd weer de oude vertrouwde mopperkont en dat vond ik toch prettiger in de omgang.

  Sommige blogs zijn één en al positivisme. Bij het lezen denk ik dan: Jij slikt die zelfde pilletjes.
  Er zijn ook blogs die een uitlaatklep vormen voor iemand die zwaar in de knoei zit, of in diepe rouw, die in het schrijven een houvast vinden. Die blogs vind ik zo veel oprechter, eerlijker en waardevoller.

  • Dat is een bijzonder verhaal Vlierbloesem. Ook hoe je beschrijft dat zijn plotselinge vrolijkheid en optimisme eigenlijk niet goed voelde. De oorsprong van een gevoel is dan denk ik toch wel heel belangrijk!

 3. Na het lezen van jouw ervaring weet ik dat ik dit boek zeker moet overslaan :-D
  Ik word telkens kriegelig van mensen die alles een positieve draai willen geven.
  Komt op mij over alsof ze liever blind willen blijven voor wat hen verdrietig maakt.
  Ik heb het filmpje gezien en Mark lijkt me een heel aardige kerel en dankbaar zijn voor kleine dingen in het leven is belangrijk. Maar zijn vrouw geeft het al een beetje aan: als je ergens mee zit, waar je boos of verdrietig om bent, dan wil je niet in gesprek met iemand die je meteen om de oren slaat met al het andere waar je dankbaar voor moet zijn.
  Dingen bestaan naast elkaar. Ruimte voor verdriet en pijn. En ruimte voor geluk.
  Dat zegt 'ie ook min of meer in het filmpje.

  • Mark zegt zelf op zich ook wel dat het leven niet alleen maar positief is, en dat er nare dingen gebeuren. Maar als ik hem goed begrijp vindt hij dat je ervoor kunt kiezen om je toch op de goede dingen te richten.

 4. Met wat ik hier zie staan, ben ik het toch wel vaak met de schrijver eens. Zijn gesprek met inspirerende personen, herken ik bijvoorbeeld wel. Als ik ergens mee zit, stel ik me vaak voor dat iemand (mijn dochter/mijn beste vriendin) hetzelfde probleem zou hebben. Wat zou mijn advies zijn? Wat zou ik zeggen? Dat helpt vaak wel. En ik zie inderdaad ook altijd de mooie dingen om me heen. Ik ben van mezelf al zo positief ingesteld dat ik zijn boek niet nodig heb, ben ik bang :-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder