Eenvoudiger leven: hoe doe je dat? Met 4 rolmodellen!

Eenvoudiger levenEenvoudiger leven… Hoe doe je dat?

In mijn filosofie leesgroep ging het over dat we met z’n allen in een ingewikkelde wereld leven. En hoe houd je je daarin staande? Ik zat er tussen, en bedacht dat ik het leven weliswaar niet makkelijk vind, maar dat ik tegelijkertijd een redelijk eenvoudig leven leid. Tenminste dat vind ík, want eenvoudig leven is niet voor iedereen hetzelfde.

N.B. Mijn review van het Eenvoudiger leven boek van Mark Verhees vind je hier.

Eenvoudiger leven in 7 punten

1. Mens ken uzelf

Omdat eenvoudiger leven niet voor iedereen hetzelfde is het handig als je een idee hebt van wie je bent, en hoe je in elkaar steekt. Ben je iemand die energie krijgt van andere mensen? Of ben je juist iemand die behoefte heeft aan alleen zijn om weer ‘op te laden’? Floreer je bij korte deadlines, of ben je meer een diesel die tijd nodig heeft om op gang te komen?

Heb je geen idee wie je eigenlijk bent? Geen probleem. Er is een verantwoorde psychologische test die je online kunt doen, die je persoonlijkheid in kaart brengt. Komt daaruit dat je een extravert type bent, dan zal eenvoudig leven voor jou anders zijn dan voor iemand die hoog scoort op introversie.

2. Word wakker! Durf te stoppen en stil te staan

Het leven anno 2019 is voor de meeste mensen vrij hectisch. Velen vliegen van de ene activiteit naar de andere. En als ze dan een keer thuis alleen op de bank zitten, dan worden ze onrustig. Het is de kunst om die onrust te verdragen. Want achter die onrust zul je jezelf vinden!

En als iets belangrijk is voor een eenvoudiger leven, dan is het wel je bewust zijn van jezelf. Van wie je bent, en wáár je bent.

Dat kan best lastig zijn! Wat voor mij heel goed werkt is de Headspace app. Elke ochtend mediteer ik daarmee 10 minuten na het hardlopen, terwijl ik hoelahoep. Die 10 minuten voelen alsof ik mezelf ‘veranker ‘voor die dag. Volgens Andy Puddicombe hebben we allemaal een plek van innerlijke rust in ons. Daar is het leven eenvoudig! Het is simpelweg een kwestie van daar naar toe gaan.

In onderstaand filmpje van anderhalve minuut heeft Andy Puddicombe het over die plek van stilte en eenvoud in onszelf:

3. Vermijd overbodige spullen

We worden bestookt met reclame boodschappen en verleidingen. Zo krijg ik om de haverklap aanlokkelijke advertenties van Bonprix voor mijn neus met leuke jurkjes met bloemetjes. Maar veel spullen hebben, brengt complicaties met zich mee. Lees ook kaizen. Je moet het allemaal opbergen, onderhouden, in de gaten houden etc. En als je het niet gebruikt, dan kan het er verwijtend bij staan. Of hangen.

Voor mij is eenvoudiger leven dus opletten dat ik niet val voor de verleidingen van slimme marketeers, of de schappen van de Action. Vaak helpt het om me af te vragen:

‘Welke innerlijke behoefte speelt er nu op, dat ik wil klikken en kopen?’

Vaak is het antwoord een onbestemde drang die zich het beste laat samenvatten als: ‘Ik wil het, ik wil het, ik wil het.’ Om die drang te bevredigen ga ik dan naar de bibliotheek en reserveer daar allemaal boeken. Dat bevredigt mijn hebberige gevoel, maar het levert me niet meer spullen in huis op!

N.B. Minimalisme wordt vaak gezien als een kenmerk van eenvoudig leven, maar je hoeft echt geen minimalist te worden om een eenvoudiger leven te leiden.

4. Zoek de natuur op

De natuur is geduldig. Ze is er altijd, ook als jij er niet bent. En als je er dan eindelijk weer eens komt, dan verwijt ze je niets. Je bent simpelweg welkom. Als ik oude bomen zie, die er al waren voordat ik bestond, en die er waarschijnlijk ook nog zullen staan als ik niet meer ben, dan werkt dat heel relativerend. Het plaatst dingen in perspectief, en laat zien hoe eenvoudig eenvoud kan zijn : )

5. Laat je niet gek maken door social media

De snelste weg naar een gecompliceerd en stressvol leven, is veel op social media gaan kijken. En dan vooral naar pittoreske plaatjes van gelukkige levens. Al snel krijg je dan het gevoel dat jouw leven suf en stom is, en dat je van alles mist. Er is zelfs een term voor Fomo: Fear of Missing Out. Er is niets eenvoudigs aan het gevoel dat je dingen misloopt! Het is een onaangename sensatie, die voor veel stress en onrust zorgt. Voor een eenvoudiger leven is het dus verstandig om jezelf niet nodeloos te kwellen met ‘picture perfect’ plaatjes. Zo word ik altijd onrustig van tijdschriften als de Grazia.

Lees nu mijn post Schoolspullen lijst: wat heb je nou echt nodig, en wat is onzin?

6. Zorg voor goede mensen om je heen

En met goede mensen bedoel ik mensen met wie je een klik hebt. Waarmee je kunt praten, zonder dat het moeite kost. Die jou begrijpen, en jij hen.

7. Durf te kiezen. Durf te verliezen

In deze tijd van oneindige keuzes is kiezen niet makkelijk. Kiezen = verliezen. Als je a doet, dan kun je b niet doen. En hoe moet het dan met c en z? Het klinkt eenvoudig, en dat is het feitelijk ook: durf gewoon te kiezen. Dan kun je b maar niet doen. Is dat nou echt zo’n ramp?

Durf te verliezen, en je wint een eenvoudiger leven.

Mensen die kozen voor een eenvoudiger leven: 4 voorbeelden

Het kan fijn zijn om voorbeelden te hebben. Een soort rolmodel van mensen die een eenvoudiger leven leiden. Hoe leven zij? Hieronder een aantal links van mensen waarvan ik vind dat ze een eenvoudig leven leiden.

 • Noorse eenvoud: blog van de Nederlandse Gerlinde, die met man en kinderen emigreerde naar Noorwegen en daar op een eenvoudige en prettige manier leeft. Gerlinde zit beslist niet in de rat race!
 • Eenvoudig leven van Teunie Luijk: Teunie’s blog bestaat al jaren, en ze schrijft over haar eenvoudige leven.
 • Zuinigaan: Zuinigaan schrijft over haar zuinige levensstijl, die tegelijkertijd ook eenvoudig is.
 • Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe die mensen helpt om met minder zooi door het leven te gaan. Zij helpt dus met opruimen.

Moeten we zo eenvoudig mogelijk leven?

Eckhart Tolle is ook een inspirerend type als het gaat om eenvoudiger leven. Neem alleen al de ruime tijd die hij neemt om over een vraag na te denken!

Wat me vooral opvalt bij Eckhart Tolle is zijn opmerking dat de manier waarop je naar je spullen kijkt, belangrijker is dan of je er veel hebt. Hoe meer je je hecht aan spullen, hoe lastiger een eenvoudig leven is. Met andere woorden: volgens Eckhart Tolle zijn spullen op zich geen probleem, zolang je er maar niet aan veel aan hecht.

Inspirerende boeken voor een eenvoudiger leven

Wat is eenvoudig leven voor mij?

Toen ik deze post schreef vroeg ik aan mijn jongste dochter: Vind jij jouw leven eenvoudig?’ Ze dacht even na en vroeg toen: ‘Wat is eenvoudig?’ Inderdaad, zoals ik in de inleiding ook al schreef: eenvoud kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen. Hieronder wat eenvoud betekent voor mij:

 1. Een lege agenda.
 2. Wonen op het platteland: weinig prikkels en gedoe.
 3. Zo min mogelijk sociale verplichtingen.
 4. Dagelijks hardlopen.
 5. Niet meedoen aan dat hysterische gedoe dat je moet ‘shinen’ en ‘uit je comfort zone’ moet stappen.
 6. Vaste structuren, oftewel ritme, reinheid en regelmaat.
 7. Niet op vakantie gaan.
 8. Geen onnodige spullen kopen, en me afvragen waarom ik die koopdrang dan heb. Zie ook Kosten boodschappen per maand.
 9. Tevreden zijn met de spullen die ik heb.
 10. Voldoende rust en stilte in mijn leven.
 11. Zoveel mogelijk simpele producten gebruiken om mijn huishouden mee schoon te houden. Zoals groene zeep, schoonmaakazijn en baking soda. Zie ook Verschil baking soda en soda.

P.S. Ik zou ook best graag vaker gebruik maken van Hello Fresh recepten. Dan hoef ik niet na te denken wat ik eens zal koken. Maar helaas vind ik ze vrij duur.

Eenvoudiger leven in onrustige tijden

We leven in onrustige tijden. Op wereldniveau is er van alles aan de hand: de oorlog in Oekraïne, de stikstofcrisis, de asielzoekers crisis, de wooncrisis noem maar op. En dan heb ik het nog niet eens over persoonlijk niveau. Juist in onrustige tijden hebben veel mensen behoefte aan eenvoudiger leven. Simpelweg om overeind te blijven en ergens rust te vinden.

Wat brengt jou rust?

De belangrijkste vraag als het gaat om eenvoudiger leven in onrustige tijd is: wat brengt jou rust? In het algemeen wordt vaak wandelen en de natuur ingaan aangeraden. Grote kans dat dit ook voor jou werkt, maar misschien krijg jij wel veel meer rust van een puzzel maken. Of iets gaan breien. Als je weet wat jou rust brengt is het vervolgens zaak om hier elke dag tijd voor in te ruimen. Al is het maar 10 minuten per dag.

Eenvoudiger leven samenvattend

Eenvoudiger leven is voor iedereen verschillend. Als je samen met je partner meer dan 40 uur per week werkt, dan is een eenvoudiger leven bijvoorbeeld al als jullie allebei parttime gaan werken. Daarnaast is het afhankelijk van wie je bent, en wat belangrijk voor je is. Voor de één kan een eenvoudig leven betekenen dat ze in een tiny house gaan wonen, terwijl iemand anders dat juist stressvol vindt.

Maar er is wel degelijk een rode draad, een vuistregel die je kunt hanteren:

Een eenvoudig leven is een leven zonder overvloed, zonder eindeloos veel prikkels. Het is een leven waarin er ruimte en rust  is om te zijn wie je bent. Een leven waarin je stil kunt staan bij jezelf.

Eenvoudig leven tips om te lezen

Wat vind jij van jouw leven? Is het eenvoudig genoeg? Zijn er dingen die je graag simpeler zou willen hebben?

Bronnen: o.a. Vitaalgezond, Sochicken, Opruimen begint hier, Growthinkers, Optimale gezondheid, Change of heart, Patrick Schriel, Opruimen, Eenvoudig Leven, Sunny Simple Life, Living Simply +Fiercely, Zenhabits, Consuminderen 

Similar Posts

59 Comments

 1. Nog een tip: de boeken en website van Sochicken ‘Steeds leuker’ en ‘Leven met de wind mee’. De laatste is net uit.

 2. Hele fijne tips! Ik merk dat ik zelf ook de behoefte heb om minder rotzooi en spullen in huis te hebben. Een opgeruimd huis zorgt echt voor rust in mijn hoofd.

 3. Ik hoef geen rijkdom of veel spullen. Ik verzamel herinneringen. Het theekastje van oma, schilderij van opa, koffiepot uit Engeland, theepot uit Veere, kopjes uit Portugal en ik gebruik het ook. Waar ik ook kijk in huis zie ik mooie herinneringen. Dat maakt mij gelukkig.

 4. Ik houd van eenvoudig leven. Ik kan sowieso alles afvinken van jou lijstje. Mijn leven is redelijk eenvoudig alleen mijn hoofd is dat niet, al wordt daar aan gewerkt.

  1. Soms denk ik wel eens dat juist mensen met ‘volle en drukke’ hoofden behoefte hebben aan een eenvoudiger leven. Omdat het in hun hoofd al zo niet-simpel is.

 5. Ik denk dat ik op zich best een eenvoudig leven heb. Ik heb erg graag samen met mijn gezin en wik kunnen van kleine dingen genieten. Denk aan een avondje in de tuin met een boek en wijntje. Ik denk zeker dat afstand nemen van Social Media af en toe heel goe is en je zeker niet te veel laten sturen door de reclame.

 6. Eens met ‘durf te kiezen’. Daar begint het mee. Door onze keuzes zorg je zelf voor drukte of rust. Ik heb ervoor gekozen om geen auto te rijden en geen smart of andere mobiele foon te hebben. Dan voorkom je erg veel. Reclames blokkeeer ik op m’m laptop en daarop zie ik ook geen TV reclames. De Nee-Nee sticker op de deur helpt ook als keuze. Het maakt dan weinig uit dat ik tegen een drukke binnenstad woon, maar wel met een zeer groot park/bos waar ik weinig mensen tegenkom. Om m’n huis is het dan ook veel stiller dan in het dorp waar ik woonde. Tevredenheid is een ander sleutelwoord. Ik vind dat belangrijker dan geluk. Mensen streven vaak geluk na. Met nieuwe e-meuk kopen gaat dat volgens mij niet lukken.

  1. Helemaal mee eens. Ik heb bijvoorbeeld wel een smartphone maar die staat standaard op niet-storen. Ik heb dus geen last van voortdurend gebliep etc. Je hoeft niet aan alles mee te doen inderdaad.

 7. Streven naar geluk lijkt mij ook een tamelijk niet-eenvoudige bezigheid. Ik probeer tevreden te zijn met wat er wel allemaal goed gaat. En dat het leven niet maakbaar is.

  Mooie post!

 8. Oehh dit is zo lastig voor mij haha. Ik vind Marie kondo erg inspirerend, maar ik kan geen afstand doen van m’n spullen. Ook zit ik echt nog teveel bezig met Social media haha. Ik ben nog niet echt geschikt voor eenvoudiger leven.

 9. Fijne blog! Voor mij is eenvoudig leven, dat ik weet wat mijn prioriteiten zijn in het leven en dat ik eventuele keuzestress over besteding van tijd geld of aandacht zo aanzienlijk terugbreng. Ik kan zo gemakkelijker terug naar wat voor mij basisbehoeften zijn, wanneer er hectiek is op enig gebied in mijn leven. Want “omstandigheden” heb je altijd en zijn er in de geschiedenis ook altijd geweest.
  Wat leuk dat je bij een filosofie leesclub zit! Mijn favoriete huis tuin en keuken filosoof is Michel de Montaigne.

 10. Wat ik best wel moeilijk vond om eenvoudiger te leven was om te weten wat ik deed voor mezelf of voor een ander.
  Sommige dingen zijn zo gewoon dat je ze doet zoals bijv. verjaardagen aflopen of contacten onderhouden.
  Ik heb verleden jaar verschillende mensen uit mijn leven geschrapt, was zo bang om er spijt van te krijgen maar het tegendeel gebeurde. Ik kreeg nog meer rust.
  Verjaardagen daar doe ik bijna niet meer aan.
  Het punt is wel dat ik met mijn man te maken heb en ja als hij het heel graag wil ga ik wel mee.
  Ik wil ook geen contact meer met mensen die ik een per jaar zie en die echt totaal niet toevoegen aan mijn leven.
  Zo wil een vroegere buurman die het goed met mijn man kon vinden opeens met zijn vieren uit eten terwijl we in de 9 jaar dat ik naast hem woonde nooit iets met hen gedaan heb.
  Eenvoudig leven is voor mij dingen doen die ik nodig vind.
  Ik zie bij vriendinnen de duurste koffieapparaten of ander keukenapparatuur staan terwijl ik weet dat ze niet van koken houden en het niet vaak doen.
  Ik koop dat soort dingen nooit en echt mijn leven is er echt niet minder om.
  liefs en fijn weekend.

  1. Die eerste zin vind ik heel herkenbaar. Ik worstel daar ook wel eens mee. Wat doe je voor jezelf en wat voor een ander. Ik wil ook niet egoïstisch zijn, maar al die ‘fratsen’ en gedoe die anderen vaak organiseren vind ik echt vreselijk.

 11. Jouw lijstje komt, behalve punt 4, behoorlijk overeen met mijn manier van leven. Ik leef niet eens met opzet zo, het gaat helemaal vanzelf. Dat ik op het platteland woon heeft daar wel mee te maken denk ik.
  Het boek van Eckhart Tolle staat al maanden ongelezen op mijn e-reader. Toch eens lezen.
  Van de blogs die je noemt is Eenvoudig leven van Teuni mijn favoriet. Haar stukjes lees ik heel graag.
  Denk ook wel dat het beter is om niet met alle hypes mee te willen doen. Ook al zijn sommigen, zoals vegan zijn of je echt enorm druk maken over de opwarming van de aarde, absoluut geen onzin. Maak kleine, bij jezelf passens veranderingen, dat werkt het best.

 12. Ik vind dit denk ik je mooiste post tot nu toe, weet je dat? En ik volg je al best wat jaren dus dat zegt wel wat haha. Het geeft echt stof tot nadenken. Toen wij in 2008-2009 rond aan het reizen waren, in een Landrover met zijn 5en dus met echt heel weinig spullen, toen was ik op mijn gelukkigst. Ik keek niet steeds naar mijn scherm want toen was social nog nauwelijks aanwezig, ik was 24/24 met mijn kids, beleefde echt avonturen met ze, leerden met ze, speelden met ze, zag elke dag nieuwe plekken, nieuwe dingen, nieuwe mensen, werkte wel (via de comp) maar kon mijn tijd wel zelf indelen. Het leven was langzaam, rustig, relaxed. Als ik dat vergelijk met nu….pffff…ja, niet doen maar.

  1. Dankjewel voor het fijne compliment Frederique. Dat doet me goed.

   Is je leven nu zo veel gecompliceerder en onrustiger dan destijds? En hoe komt dat denk je? Is het iets wat je kunt veranderen?

 13. Mooi blog waar ik zeker wel op wil reageren. Ik kom van het platteland en woon nu in de stad maar wel in een buitenwijk en in ons flatje genieten we zeer. Eenvoudig maar met veel ruimte en prachtig uitzicht. Ik hou helemaal niet van luxe en streef ook meer naar de eenvoud. Heb eens in zo een tiny house gelogeerd en daar ontdek je zeker wel dat je heel goed met weinig ook heel gelukkig kan wezen. Luxe is echt overbodig.

  Wat voor mij wel eenvoudiger zal kunnen worden is de digitale wereld want er veranderd steeds veel en dat lukt me niet zo om het allemaal te snappen. Ik ben de enige die op internet zit, want mijn man begrijp het niet en wil er ook niet op. Hij vind het wel leuk om mee te kijken maar als ik hem de muis geeft loopt deze weg. We hebben ook geen internet op onze Phone daar wij hier samen geen behoefte aan hebben. We houden liever van gewone contact in de buitenwereld, al zie je dit niet veel meer daar vele met dat ding in hun handen zit.

  Men vertelde mij eens dat ik dan een buitenbeentje was maar dat kan mij geen lor schelen. In de natuur ben ik graag en heb daar veel mooiere geluiden en dat is puur wat ik ook zelf bent. Ik heb geleerd hoe ik moet bloggen, en delen van foto’s of een filmpje maken voor YT, maar veel begrijp ik nog steeds niet van de digitale wereld, maar ik leer stap voor stap op mijn tempo daar ik veel leest en het probeer te onthouden.

  Van onze bank hoeven wij ook niet te internet bankieren. Want had uitgelegd als mij wat over zal komen mijn man dan problemen zal ontvangen. Want kinderen zijn er (helaas)niet en ik heb ook geen familie. Wij zijn samen ook heel eenvoudig opgevoed. Afstand van spullen doen is voor mij geen probleem als ik daar anderen bv mee kan helpen. Wat ik niet weg doet zijn mijn persoonlijke bezittingen waar ik veel waarde aan hecht.

  Ik ga ook regelmatig terug naar het platteland want daar ontvang ik rust. En dagjes uit erheen is voor mij ook vakantie. Ik ben ik en altijd mijzelf en daar heb ik vrede mee. En wat een ander ervan vindt is hun probleem .

  1. Wat fijn dat je blij bent met je leven Tine. En prettig dat de bank jullie de ruimte geeft om nog gewoon zonder internet te bankieren.

   En met een buitenbeentje zijn is niets mis! Vaak zijn dat de leukste mensen vind ik.

 14. Wat een heerlijk stuk heb je geschreven. Echt een aanmoediging om de draad maar weer eens op te pakken. Ik was al een heel eind op weg maar door allerlei omstandigheden ben ik wat dit punt achterop geraakt. Bedankt.

 15. Eenvoudiger leven, alles wat simpeler maken klinkt erg fijn, ontspullen kan ook een goed idee zijn, maar aan de andere kant zijn spullen ook wel weer fijn, omdat je ook je hobby, intresse en hobby’s wilt omarmen, en niets zo fijn dat ergens ‘leven’ is in plaats van leegte. Hetis wel fijn als er voelbare beweging zit in een paar zaken, maar soms is het goed de balans op te zoeken en stil te staan inderdaad, de headspace app ken ik, heb daarin ook de pro gehad, erg fijn, maar meestal verlies ik daarin wat discipline op lange termijn, maar ik kan het wel heel fijn vinden te mediteren.

 16. Heerlijk stuk dit! Ga hem even delen op m’n Facebook pagina. Als HSP zijnde is eenvoudiger leven ontzettend fijn, minder prikkels hoera!

 17. Ik probeer ook zoveel mogelijk bewust te leven. Genieten van de momenten van nu. De mensen die ik om me heen heb en minder spullen. Ik declutter regelmatig en vind het heerlijk om afscheid te nemen van dingen die mij geen vreugde meer geven.

 18. Heel goed geschreven, Nicole. Het valt niet mee om in deze barre tijden het hoofd koel te houden en niet steeds te vallen in met name de kuilen van de commercie en de verslaving aan social media.

  Mag ik in dit kader het weblog van Jelle Hermus tippen?

 19. Vooral het durven stoppen en stil staan vind ik belangrijk, is een hele belangrijke pijler om te zien hoe druk je leven is 😉🌿

  1. Wat een leuk stuk zeg, handige tips en ik vind belangrijk om te stoppen.

 20. Beter niet te reageren. Ik heb niets met zelfhulpboeken, rolmodellen en behalve bloggen niets met sociale media. Heb waarschijnlijk in andermans ogen een saai leven, maar het bevalt uitstekend.
  Ik heb de hele handel zien komen en de ellende zien ontstaan. Laat je niet opjutten zou ik zeggen, maar dat is waarschijnlijk veel te simpel gedacht.

 21. Ik vind een bergvakantie een toppunt van eenvoudigheid. ‘s ochtends kijken hoe het weer voor die dag is en dan besluiten wat we gaan doen. Stokbrood mee, stuk kaas en meer heb je niet nodig

 22. Door een burn out zit ik volledig thuis. Ik kan zeer weinig prikkels verdragen waardoor de tv uitblijft en de telefoon beperkt aangaat. Voor de kinderen zorgen lukt net. Het huishouden is me teveel. Bezoek ontvangen gaat niet. Ik word dus volledig terug geworpen op mezelf. En dat is best eng. Want wie ben ik eigenlijk zonder dit alles?
  Maar oh wat ervaar ik een rust. Een ochtend uittrekken voor het bakken van brood. Een ochtend doen over het vouwen van de was. Tijd genoeg om te mijmeren. Natuurlijk wil ik dat het beter met me gaat. Maar ik weet nu ook dat ik niét meer terug wil naar waar ik vandaan kom. Ik streef nu naar een rustig en overzichtelijk leven. Eenvoudig leven vind ik geen juiste term. Het leven is niet eenvoudig. Maar laat me wel zelf m’n eigen tempo bepalen.

  1. Wat heerlijk dat je nu rust ervaart en tot jezelf komt, ook al is dat confronterend. Een burn-out kan denk ik uiteindelijk best heel positief uitwerken omdat het je bewust maakt van je leven en hoe je dat leidt.

 23. Dit is zo waar maar ook zo moeilijk. Ik ben er nu erg mee bezig omdat ee zoveel op mijn pad komt dat ik bijna niet meer recht kan blijben staan. Mindfulness en yoga helpt mij de balans terig te vinden. Zelfbewustzijnstrainingen helpem ook gled

 24. Zeer interessant artikel waar ik me echt in kan vinden. Ik heb de filmpjes nog niet bekeken maar dat ga ik later zeker een keer doen.
  Wat ik niet snap is dat je niet op vakantie zou gaan? Voor mij is vakantie echt even volledig loslaten!

 25. Elke keer als in Brazilië ben zie ik dat mensen met minder soms gelukkiger in het leven staan dan mensen die wel heel veel hebben. Ik zou het ook best met minder kunnen redden.

 26. Super interessante blog om te lezen! Sommige dingen zouden mij ook nog we kunnen helpen en sommige dingen doe ik al. Natuur werkt echt heel fijn!

 27. Ik vind n5 van jouw punten echt spot on. Tegenwoordig is het een ding dat je jezelf leert kennen, zelfontplooing, zelfrealisatie, zelf dit zelf dat. Er zijn tegenwoordig 80 cursussen voor. Denk mens, chill down. Je weet heus wel wie je echt bent. Misschien komt het niet overeen met het perfecte plaatje, maar daar gaat een cursus ook niet bij helpen.

 28. Oh, men. Ik word al moe als ik het lees. Als je daar toch allemaal over na moet denken… Dan heb ik dus een heel eenvoudig leven.. Ik werk (leuke baan), ik doe mijn huishouden (ik word blij van een schoon huis) en in de tijd die overblijft doe ik leuke dingen. Lezen, wandelen, tekenen, naar de bios, naar het strand, uit eten, dagjes weg. En ik trek me vooral niks aan van social media en van wat andere mensen denken en doen. Zelfs wat mensen van mij vinden of denken maakt me niks uit. Vooral dat laatste maakt het leven heerlijk eenvoudig! :-)

 29. Nummer 3 is soms niet zo makkelijk maar soms is het makkelijk ha..ha… die nummer 5 is goede tips. Mooi lijstje voor eenvoudiger leven

 30. Wauw, goed verhaal met heel praktische tips om lekker dichtbij jezelf te blijven. Mijn complimenten!

  Hartelijke groet,
  Mark Verhees
  Auteur van ‘Eenvoudiger leven’
  Oprichter Voor Positiviteit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.