Reacties

Eenvoudiger leven: hoe doe je dat? Met 4 rolmodellen! — 59 reacties

 1. Hele fijne tips! Ik merk dat ik zelf ook de behoefte heb om minder rotzooi en spullen in huis te hebben. Een opgeruimd huis zorgt echt voor rust in mijn hoofd.

 2. Ik hoef geen rijkdom of veel spullen. Ik verzamel herinneringen. Het theekastje van oma, schilderij van opa, koffiepot uit Engeland, theepot uit Veere, kopjes uit Portugal en ik gebruik het ook. Waar ik ook kijk in huis zie ik mooie herinneringen. Dat maakt mij gelukkig.

 3. Ik houd van eenvoudig leven. Ik kan sowieso alles afvinken van jou lijstje. Mijn leven is redelijk eenvoudig alleen mijn hoofd is dat niet, al wordt daar aan gewerkt.

  • Soms denk ik wel eens dat juist mensen met 'volle en drukke' hoofden behoefte hebben aan een eenvoudiger leven. Omdat het in hun hoofd al zo niet-simpel is.

 4. Ik denk dat ik op zich best een eenvoudig leven heb. Ik heb erg graag samen met mijn gezin en wik kunnen van kleine dingen genieten. Denk aan een avondje in de tuin met een boek en wijntje. Ik denk zeker dat afstand nemen van Social Media af en toe heel goe is en je zeker niet te veel laten sturen door de reclame.

 5. Eens met 'durf te kiezen'. Daar begint het mee. Door onze keuzes zorg je zelf voor drukte of rust. Ik heb ervoor gekozen om geen auto te rijden en geen smart of andere mobiele foon te hebben. Dan voorkom je erg veel. Reclames blokkeeer ik op m'm laptop en daarop zie ik ook geen TV reclames. De Nee-Nee sticker op de deur helpt ook als keuze. Het maakt dan weinig uit dat ik tegen een drukke binnenstad woon, maar wel met een zeer groot park/bos waar ik weinig mensen tegenkom. Om m'n huis is het dan ook veel stiller dan in het dorp waar ik woonde. Tevredenheid is een ander sleutelwoord. Ik vind dat belangrijker dan geluk. Mensen streven vaak geluk na. Met nieuwe e-meuk kopen gaat dat volgens mij niet lukken.

  • Helemaal mee eens. Ik heb bijvoorbeeld wel een smartphone maar die staat standaard op niet-storen. Ik heb dus geen last van voortdurend gebliep etc. Je hoeft niet aan alles mee te doen inderdaad.

 6. Oehh dit is zo lastig voor mij haha. Ik vind Marie kondo erg inspirerend, maar ik kan geen afstand doen van m'n spullen. Ook zit ik echt nog teveel bezig met Social media haha. Ik ben nog niet echt geschikt voor eenvoudiger leven.

 7. Fijne blog! Voor mij is eenvoudig leven, dat ik weet wat mijn prioriteiten zijn in het leven en dat ik eventuele keuzestress over besteding van tijd geld of aandacht zo aanzienlijk terugbreng. Ik kan zo gemakkelijker terug naar wat voor mij basisbehoeften zijn, wanneer er hectiek is op enig gebied in mijn leven. Want "omstandigheden" heb je altijd en zijn er in de geschiedenis ook altijd geweest.
  Wat leuk dat je bij een filosofie leesclub zit! Mijn favoriete huis tuin en keuken filosoof is Michel de Montaigne.

 8. Wat ik best wel moeilijk vond om eenvoudiger te leven was om te weten wat ik deed voor mezelf of voor een ander.
  Sommige dingen zijn zo gewoon dat je ze doet zoals bijv. verjaardagen aflopen of contacten onderhouden.
  Ik heb verleden jaar verschillende mensen uit mijn leven geschrapt, was zo bang om er spijt van te krijgen maar het tegendeel gebeurde. Ik kreeg nog meer rust.
  Verjaardagen daar doe ik bijna niet meer aan.
  Het punt is wel dat ik met mijn man te maken heb en ja als hij het heel graag wil ga ik wel mee.
  Ik wil ook geen contact meer met mensen die ik een per jaar zie en die echt totaal niet toevoegen aan mijn leven.
  Zo wil een vroegere buurman die het goed met mijn man kon vinden opeens met zijn vieren uit eten terwijl we in de 9 jaar dat ik naast hem woonde nooit iets met hen gedaan heb.
  Eenvoudig leven is voor mij dingen doen die ik nodig vind.
  Ik zie bij vriendinnen de duurste koffieapparaten of ander keukenapparatuur staan terwijl ik weet dat ze niet van koken houden en het niet vaak doen.
  Ik koop dat soort dingen nooit en echt mijn leven is er echt niet minder om.
  liefs en fijn weekend.

  • Die eerste zin vind ik heel herkenbaar. Ik worstel daar ook wel eens mee. Wat doe je voor jezelf en wat voor een ander. Ik wil ook niet egoïstisch zijn, maar al die 'fratsen' en gedoe die anderen vaak organiseren vind ik echt vreselijk.

 9. Jouw lijstje komt, behalve punt 4, behoorlijk overeen met mijn manier van leven. Ik leef niet eens met opzet zo, het gaat helemaal vanzelf. Dat ik op het platteland woon heeft daar wel mee te maken denk ik.
  Het boek van Eckhart Tolle staat al maanden ongelezen op mijn e-reader. Toch eens lezen.
  Van de blogs die je noemt is Eenvoudig leven van Teuni mijn favoriet. Haar stukjes lees ik heel graag.
  Denk ook wel dat het beter is om niet met alle hypes mee te willen doen. Ook al zijn sommigen, zoals vegan zijn of je echt enorm druk maken over de opwarming van de aarde, absoluut geen onzin. Maak kleine, bij jezelf passens veranderingen, dat werkt het best.

 10. Ik vind dit denk ik je mooiste post tot nu toe, weet je dat? En ik volg je al best wat jaren dus dat zegt wel wat haha. Het geeft echt stof tot nadenken. Toen wij in 2008-2009 rond aan het reizen waren, in een Landrover met zijn 5en dus met echt heel weinig spullen, toen was ik op mijn gelukkigst. Ik keek niet steeds naar mijn scherm want toen was social nog nauwelijks aanwezig, ik was 24/24 met mijn kids, beleefde echt avonturen met ze, leerden met ze, speelden met ze, zag elke dag nieuwe plekken, nieuwe dingen, nieuwe mensen, werkte wel (via de comp) maar kon mijn tijd wel zelf indelen. Het leven was langzaam, rustig, relaxed. Als ik dat vergelijk met nu....pffff...ja, niet doen maar.

  • Dankjewel voor het fijne compliment Frederique. Dat doet me goed.

   Is je leven nu zo veel gecompliceerder en onrustiger dan destijds? En hoe komt dat denk je? Is het iets wat je kunt veranderen?

 11. Mooi blog waar ik zeker wel op wil reageren. Ik kom van het platteland en woon nu in de stad maar wel in een buitenwijk en in ons flatje genieten we zeer. Eenvoudig maar met veel ruimte en prachtig uitzicht. Ik hou helemaal niet van luxe en streef ook meer naar de eenvoud. Heb eens in zo een tiny house gelogeerd en daar ontdek je zeker wel dat je heel goed met weinig ook heel gelukkig kan wezen. Luxe is echt overbodig.

  Wat voor mij wel eenvoudiger zal kunnen worden is de digitale wereld want er veranderd steeds veel en dat lukt me niet zo om het allemaal te snappen. Ik ben de enige die op internet zit, want mijn man begrijp het niet en wil er ook niet op. Hij vind het wel leuk om mee te kijken maar als ik hem de muis geeft loopt deze weg. We hebben ook geen internet op onze Phone daar wij hier samen geen behoefte aan hebben. We houden liever van gewone contact in de buitenwereld, al zie je dit niet veel meer daar vele met dat ding in hun handen zit.

  Men vertelde mij eens dat ik dan een buitenbeentje was maar dat kan mij geen lor schelen. In de natuur ben ik graag en heb daar veel mooiere geluiden en dat is puur wat ik ook zelf bent. Ik heb geleerd hoe ik moet bloggen, en delen van foto's of een filmpje maken voor YT, maar veel begrijp ik nog steeds niet van de digitale wereld, maar ik leer stap voor stap op mijn tempo daar ik veel leest en het probeer te onthouden.

  Van onze bank hoeven wij ook niet te internet bankieren. Want had uitgelegd als mij wat over zal komen mijn man dan problemen zal ontvangen. Want kinderen zijn er (helaas)niet en ik heb ook geen familie. Wij zijn samen ook heel eenvoudig opgevoed. Afstand van spullen doen is voor mij geen probleem als ik daar anderen bv mee kan helpen. Wat ik niet weg doet zijn mijn persoonlijke bezittingen waar ik veel waarde aan hecht.

  Ik ga ook regelmatig terug naar het platteland want daar ontvang ik rust. En dagjes uit erheen is voor mij ook vakantie. Ik ben ik en altijd mijzelf en daar heb ik vrede mee. En wat een ander ervan vindt is hun probleem .

  • Wat fijn dat je blij bent met je leven Tine. En prettig dat de bank jullie de ruimte geeft om nog gewoon zonder internet te bankieren.

   En met een buitenbeentje zijn is niets mis! Vaak zijn dat de leukste mensen vind ik.

 12. Wat een heerlijk stuk heb je geschreven. Echt een aanmoediging om de draad maar weer eens op te pakken. Ik was al een heel eind op weg maar door allerlei omstandigheden ben ik wat dit punt achterop geraakt. Bedankt.

 13. Eenvoudiger leven, alles wat simpeler maken klinkt erg fijn, ontspullen kan ook een goed idee zijn, maar aan de andere kant zijn spullen ook wel weer fijn, omdat je ook je hobby, intresse en hobby's wilt omarmen, en niets zo fijn dat ergens 'leven' is in plaats van leegte. Hetis wel fijn als er voelbare beweging zit in een paar zaken, maar soms is het goed de balans op te zoeken en stil te staan inderdaad, de headspace app ken ik, heb daarin ook de pro gehad, erg fijn, maar meestal verlies ik daarin wat discipline op lange termijn, maar ik kan het wel heel fijn vinden te mediteren.

 14. Ik probeer ook zoveel mogelijk bewust te leven. Genieten van de momenten van nu. De mensen die ik om me heen heb en minder spullen. Ik declutter regelmatig en vind het heerlijk om afscheid te nemen van dingen die mij geen vreugde meer geven.

 15. Heel goed geschreven, Nicole. Het valt niet mee om in deze barre tijden het hoofd koel te houden en niet steeds te vallen in met name de kuilen van de commercie en de verslaving aan social media.

  Mag ik in dit kader het weblog van Jelle Hermus tippen?

  • Wat een leuk stuk zeg, handige tips en ik vind belangrijk om te stoppen.

 16. Beter niet te reageren. Ik heb niets met zelfhulpboeken, rolmodellen en behalve bloggen niets met sociale media. Heb waarschijnlijk in andermans ogen een saai leven, maar het bevalt uitstekend.
  Ik heb de hele handel zien komen en de ellende zien ontstaan. Laat je niet opjutten zou ik zeggen, maar dat is waarschijnlijk veel te simpel gedacht.

 17. Ik vind een bergvakantie een toppunt van eenvoudigheid. 's ochtends kijken hoe het weer voor die dag is en dan besluiten wat we gaan doen. Stokbrood mee, stuk kaas en meer heb je niet nodig

 18. Door een burn out zit ik volledig thuis. Ik kan zeer weinig prikkels verdragen waardoor de tv uitblijft en de telefoon beperkt aangaat. Voor de kinderen zorgen lukt net. Het huishouden is me teveel. Bezoek ontvangen gaat niet. Ik word dus volledig terug geworpen op mezelf. En dat is best eng. Want wie ben ik eigenlijk zonder dit alles?
  Maar oh wat ervaar ik een rust. Een ochtend uittrekken voor het bakken van brood. Een ochtend doen over het vouwen van de was. Tijd genoeg om te mijmeren. Natuurlijk wil ik dat het beter met me gaat. Maar ik weet nu ook dat ik niét meer terug wil naar waar ik vandaan kom. Ik streef nu naar een rustig en overzichtelijk leven. Eenvoudig leven vind ik geen juiste term. Het leven is niet eenvoudig. Maar laat me wel zelf m'n eigen tempo bepalen.

  • Wat heerlijk dat je nu rust ervaart en tot jezelf komt, ook al is dat confronterend. Een burn-out kan denk ik uiteindelijk best heel positief uitwerken omdat het je bewust maakt van je leven en hoe je dat leidt.

 19. Dit is zo waar maar ook zo moeilijk. Ik ben er nu erg mee bezig omdat ee zoveel op mijn pad komt dat ik bijna niet meer recht kan blijben staan. Mindfulness en yoga helpt mij de balans terig te vinden. Zelfbewustzijnstrainingen helpem ook gled

 20. Zeer interessant artikel waar ik me echt in kan vinden. Ik heb de filmpjes nog niet bekeken maar dat ga ik later zeker een keer doen.
  Wat ik niet snap is dat je niet op vakantie zou gaan? Voor mij is vakantie echt even volledig loslaten!

 21. Elke keer als in Brazilië ben zie ik dat mensen met minder soms gelukkiger in het leven staan dan mensen die wel heel veel hebben. Ik zou het ook best met minder kunnen redden.

 22. Super interessante blog om te lezen! Sommige dingen zouden mij ook nog we kunnen helpen en sommige dingen doe ik al. Natuur werkt echt heel fijn!

 23. Ik vind n5 van jouw punten echt spot on. Tegenwoordig is het een ding dat je jezelf leert kennen, zelfontplooing, zelfrealisatie, zelf dit zelf dat. Er zijn tegenwoordig 80 cursussen voor. Denk mens, chill down. Je weet heus wel wie je echt bent. Misschien komt het niet overeen met het perfecte plaatje, maar daar gaat een cursus ook niet bij helpen.

 24. Oh, men. Ik word al moe als ik het lees. Als je daar toch allemaal over na moet denken... Dan heb ik dus een heel eenvoudig leven.. Ik werk (leuke baan), ik doe mijn huishouden (ik word blij van een schoon huis) en in de tijd die overblijft doe ik leuke dingen. Lezen, wandelen, tekenen, naar de bios, naar het strand, uit eten, dagjes weg. En ik trek me vooral niks aan van social media en van wat andere mensen denken en doen. Zelfs wat mensen van mij vinden of denken maakt me niks uit. Vooral dat laatste maakt het leven heerlijk eenvoudig! :-)

 25. Wauw, goed verhaal met heel praktische tips om lekker dichtbij jezelf te blijven. Mijn complimenten!

  Hartelijke groet,
  Mark Verhees
  Auteur van 'Eenvoudiger leven'
  Oprichter Voor Positiviteit

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder