Kaizen: verbeter je leven met 6 bijna genant kleine stapjes

kaizen

Wel eens van kaizen gehoord?

Zoals de Denen hygge hebben, en wij Nederlanders gezellig, zo hebben de Japanners kaizen.

Ik dacht eerst dat kaizen was dat je een gebroken koffiekopje weer aan elkaar lijmt, en dat je het niet erg vindt als je de barsten en de lijm ziet zitten. Maar dat is Kintsugi!

Wat betekent kaizen?

Letter betekent kai veranderen, en zen betekent goed. Kaizen betekent dus iets positief en goed veranderen. Nou lijkt me dat ook wel logisch, want wie gaat er nu iets veranderen om het slechter te maken...

Kaiaku: het tegenovergestelde van kaizen

Maar wacht even! Daar hebben de Japanners ook een woord voor: kaiaku! Iets veranderen waardoor het slechter wordt. Kaizen is dus een methode om iets te verbeteren. Meestal verwijst het woord naar het zakenleven. Maar het wordt ook op allerlei andere gebieden toegepast.

Alle kleine beetjes helpen, vele kleintjes maken 1 grote

Wat kaizen zo leuk maakt is dat het gaat om kleine stapjes! Mirjam Stoffels van Seven to Success omschrijft het als volgt:

'Kleine druppels water maken een machtige oceaan. '

Oftewel: Een reis van 1000 kilometer moet met de eerste stap beginnen. (Lau-tse)

Daarom is kaizen gemakkelijk toe te passen in ons eigen leven. Het voorkomt bovendien uitstelgedrag. Je hoeft immers niet veel te doen. Het is maar iets kleins. En dat lukt meestal wel. Hierdoor zie je er ook niet zo tegenop, en bovendien heb je al snel een fijn gevoel van 'Kijk mij eens goed bezig zijn!'

Kaizen: alles kan beter, en niets staat vast!

Het uitgangspunt is dat alles beter kan, en dat niets vaststaat. Denk dus niet: 'Ja maar, dat kan helemaal niet!' Bij kaizen zet je je geest wijd open voor nieuwe mogelijkheden.

Het doel van kaizen is verspilling voorkomen en verwijderen en continue verbetering.

Kaizen toepassingen

Hieronder een overzicht van mogelijke toepassingen van kaizen:

 • Op het werk
 • In therapie
 • Gezondheidszorg
 • Logistiek
 • Regering!
 • Life coaching
 • Bloggen ; )
 • Op je eigen leven in het algemeen
 • Afvallen
 • Gaan hardlopen
 • Bezuinigen
 • Eenvoudiger leven

Kaizen toepassen op je eigen leven

Omdat het bij kaizen om kleine stapjes gaat, is het leuk én makkelijk om op je eigen leven toe te passen. Het hoeft immers niet moeilijk en groots. Je hoeft bijvoorbeeld niet morgen een marathon te lopen. Het is al genoeg als je morgenochtend 5 minuten wandelt. Dat is het begin.

kaizen

De kunst van kaizen van John Maurer

John Maurer, klinisch psycholoog, schreef het boek De kunst van kaizen. Zijn ondertitel vind ik briljant en geeft prachtig aan waar het omdraait: 'Met kleine stappen naar grote doelen'.

Hij geeft daarin onder andere onderstaande 6 methodes om kaizen in je dagelijks leven te gebruiken:

 1. Stel jezelf simpele vragen die angst verdrijven en creativiteit stimuleren. Bijvoorbeeld: als ik gezonder wil leven, wat kan ik dan vandáág daarvoor doen? Of 'Hoe herinner ik mezelf er aan om genoeg te drinken?'
 2. Gebruik gedachtenverbeelding. Ben je bijvoorbeeld bang voor de tandarts #ik? Ga dan zitten en stel je voor dat je naar de tandarts gaat en dat alles supergoed gaat.
 3. Doe simpele dingen waarvan je zeker weet dat ze lukken. Keep it simple! Wil je bezuinigen? Haal dan bijvoorbeeld 1 ding uit je boodschappenkarretje!
 4. Wees alert op kleine problemen, negeer ze niet maar los ze op. 'Bied het hoofd aan het moeilijke als het nog makkelijk is.' (Tao te Ching)
 5. Geef jezelf kleine beloningen die passen bij het doel en de persoon. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Beloon jezelf dan niet met een reep chocola.
 6. Herken belangrijke kantelpunten en momenten, die anderen over het hoofd zien. Geniet van het moment.

Kaizen bij de huisarts! Praktisch voorbeeld van kaizen!

In zijn boek schrijft Robert Mauer over een medische kliniek die in de financiële problemen komt. Veel patiënten lieten zich uitschrijven. En de patiënten die wél bleven komen hadden stevige kritiek. De hoofdklacht? Lange wachttijden!

De kliniek belde Robert Mauer voor een oplossing. Volgens de kaizen methode is kleiner beter. Dus Mauer deed geen ingrijpende veranderingen in de organisatie. Hij maakte de volgende kaizen vraag:

'Hoe kun je de ervaring met wachttijden van de patiënten op zo'n manier verbeteren dat het niets kost en niet meer dan een paar seconden van je tijd in beslag neemt?'

Dat leidde tot de volgende 4 acties:

 1. De receptionist legde voortaan persoonlijk de reden voor de vertraging uit en noemde een tijdstip waarop de dokter ongeveer weer beschikbaar zou zijn.
 2. De patiënt kreeg de mogelijkheid een andere dokter te spreken of een nieuwe afspraak te maken.
 3. Bij het verlaten van de onderzoekskamer moest de dokter de patiënt bedanken voor zijn kliniekkeuze.
 4. Als laatste moest ook de receptionist de patiënt bedanken bij het verlaten van de kliniek.

Kortom: de patiënten werden als gelijkwaardige, waardevolle ménsen behandeld, wier tijd ook belangrijk was. En ze werden vriendelijk te woord gestaan. Een concept wat ik weinig tegen kom bij met name dokters assistentes.

Verdubbeling van tevreden patiënten!

De resultaten logen er niet om! Er kwam een verdubbeling van de tevredenheid van de patiënten en het aantal patiënten dat zich uitschreef liep met 60% terug. En dat terwijl de gemiddelde wachttijd nog net zo lang was. Patiënten voelden zich begrepen.

Als ze deze 4 (gratis) acties bij mijn huisartspraktijk zouden toepassen dan zou ik dat echt geweldig vinden!

Kaizen filmpje van John Mauer

Kaizen en ik

Kaizen en hardlopen

Hoewel ik me er niet zo van bewust was, gebruik ik sommige kaizen technieken al in mijn leven. Bijvoorbeeld toen ik 20 jaar geleden begon met hardlopen.

Dat deed ik met een speciaal beginnersschema waarbij ik begon met 20 minuten wandelen. Iets kleins dus, dat ik langzaam maar zeker uitbouwde. Doordat ik dat houvast had, hield ik het vol.

Kaizen en huishouden

Ook bij het huishouden gebruik ik onbewust kaizen. Ik streef ernaar het allemaal zo simpel en soepel mogelijk te houden. Dat als ik bijvoorbeeld een  keer ziek wordt, het huishouden toch doorloopt omdat ik het zo goed op de rails heb gezet. Dat betekent veel vaste, dagelijkse  routines zodat ik niet elke dag het wiel hoef uit te vinden. En daarnaast niet teveel spullen in huis hebben.

Kaizen en bloggen

Heel lang deed ik eigenlijk maar wat bij bloggen. Ik had er veel plezier in, begrijp me niet verkeerd, maar ik werkte niet bepaald efficiënt. Daardoor voelde bloggen op een gegeven moment als een schommel die ik voortdurend moest blijven duwen. Ik kon nooit even uitrusten. Daarom besloot ik het anders aan te pakken. Kaizen!

Tegenwoordig besteed ik daarom eerst wat tijd aan de vraag of mensen een onderwerp ooit opzoeken, en als dat zo is, dan zorg ik dat mijn blogpost past bij hun vraag en interesse.

Samenvattend

Bij kaizen stel je jezelf de vraag: 'Welke extreem kleine stap kan ik nemen om iets te verbeteren?' of 'Hoe maak ik de stap kleiner?' Het is een denkwijze, een manier van in het leven staan.

Het kan helpen op je werk, in je dagelijks leven en helpt zelfs mensen met bijvoorbeeld een burn-out of depressie.

De stappen mogen genant klein zijn! Dat geeft helemaal niets : )

Wil je afvallen? Neem dan bijvoorbeeld 1 blokje minder chocola. Wil je meer bewegen? Loop dan naar de tv om een ander kanaal te kiezen. Dat is allemaal kaizen!

Is kaizen nou een revolutionair nieuw concept? Destijds misschien wel. Sindsdien zijn er allerlei varianten opgemaakt. Zoals boeken en tactieken om jezelf nieuwe gewoontes aan te leren. Denk maar aan het fenomeen babysteps! Maar je zou wel kunnen stellen dat kaizen er het eerst was!

Leestips 

kaizen

Screenshot 2021 09 08 at 12.15.26

Heb jij wel eens van Kaizen gehoord? En zo ja, pas je het toe in je leven?

Gebruikte bronnen onder andere: Wikipedia, Kaizenmethode, Seven to success, betekenisdefinitie.nl, de huishoudcoach, De kunst van kaizen, Activations etc.

P.S. Deze post verscheen eerder in 2015 maar bestond toen alleen maar uit een plaatje van 3 stenen op elkaar en 1 regel tekst! Dat heb ik dus even wat verbeterd ; )

Similar Posts

39 Comments

 1. Ik hou daar wel van, ja, leven op die manier. En een dergelijk project als met die suiker, dat doe ik wel. Gezonder eten. Soms door een beetje minder (suiker in de koffie, al jaaaaaren terug, lust het nu echt niet meer), soms door vervanging van (cola door water met smaak). Niet alles tegelijk maar met kleine beetjes.Over vijftig jaar eet ik enorm gezond!

 2. Klinkt goed. Bij mij werkt het inderdaad niet goed om iets in één keer te doen, dus in kleine stappen werkt goed. Zoals mijn eigen kastje per dag projectje. Al moet ik zeggen dat ik wel in één keer ben gestopt met suiker in de thee (en met suiker vind ik nu heel vies). Ik ben wel benieuwd naar het boek.

  1. Ik heb jaren geleden dit boek gekocht, er stond toen een mailadres in van de auteur. Ik heb hem toen een mail gestuurd met een vraag en nog netjes antwoord gekregen ook.

 3. Wat leuk dat je schrijft over Kaizen! Ik kwam deze methode een aantal maanden geleden tegen en pas dit zelf ook toe op veel dingen en het werkt voor mij echt!

 4. Op mijn werk zijn we al een paar jaar bezig met Kaizen, als onderdeel van de lean-methode.
  Door op deze manier te werken is mijn team veel flexibeler geworden wat betreft veranderingen. Soms proberen we kleine verbeteringen direct uit zonder eerst uren te overleggen. Heel fijn.

 5. Zelf gebruik ik al jaren de Flylady methode (babysteps) maar ik denk dat daar ook heel wat Kaizen inzit. Ken Kaizen ook van de Lean methodiek, werkmatig dan.

  Kondo zal vast ook wel wat Kaizen hebben meegenomen aangezien ze Japans is en Kaizen/Lean door o.a.Toyota in Japan zijn uitontwikkeld.

  1. Grappig hoe in heel veel methodes hetzelfde onderliggende principe zit. Flylady herinner ik me ook nog goed. Dat lijkt me ook behoorlijk Kaizen vanwege de babysteps inderdaad.

 6. Inderdaad interessant! Ik kende de term niet, maar het doet me wel denken aan de therapeutische gesprekken die ik met jongeren doe. Wij werken namelijk oplossingsgericht en één van de veelgestelde vragen is: "Wat is de eerste kleine stap?" Het eerste kleinste iets dat je kan doen om dichter in de buurt van je doel te komen.
  Want die kleine stap is het begin van verandering.

 7. Nooit van gehoord, maar dit systeem doe ik eigenlijk al uit gewoonte. Beter elke dag iets doen, dan op een dag alles doen en voor de rest van het jaar of maand of week niets doen.

 8. Eerlijk gezegd had ik er nooit van gehoord ;) Maar ongemerkt pas je inderdaad kleine dingen ervan al toe in je dagelijks leven. Leuk woord trouwens, het doet een beetje Brabants aan ;)

 9. Ehm, ik vind het een dingetje.
  Moet alles volgens boekjes?
  Iedereen vindt wel iets van iets.
  Ik leef mijn leven, zonder boeken die mij vertellen hoe het eventueel beter kan, ik geloof daar gewoon echt niet in.
  Sorry.
  En ik kraak jou niet af :)

 10. Ik had er nog nooit van gehoord. Het is aan mij niet besteed, denk ik. Ik ben meer van rigoureus en grote stappen; snel thuis. Dat werkt voor mij juist beter.

 11. Zelf gebruik ik kaizen zakelijk regelmatig. Eigenlijk hen ik er privé eigenlijk nooit bewust mee gewerkt maar als ik er nu over nadenk dan merk ik wel dat het gebruik van de Kaizen methode een gewoonte is geworden. Leuk beschreven hoe je het aanpakt.

 12. Ik kende Kqizen al wel maar ga me in dit en andere ideeën zoals Flylady verder verdiepen. Informatief, grappig en fijne blog. Heel graag gelezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.