Reacties

Kaizen: verbeter je leven met 6 bijna genant kleine stapjes — 39 reacties

 1. Ik hou daar wel van, ja, leven op die manier. En een dergelijk project als met die suiker, dat doe ik wel. Gezonder eten. Soms door een beetje minder (suiker in de koffie, al jaaaaaren terug, lust het nu echt niet meer), soms door vervanging van (cola door water met smaak). Niet alles tegelijk maar met kleine beetjes.Over vijftig jaar eet ik enorm gezond!

 2. Klinkt goed. Bij mij werkt het inderdaad niet goed om iets in één keer te doen, dus in kleine stappen werkt goed. Zoals mijn eigen kastje per dag projectje. Al moet ik zeggen dat ik wel in één keer ben gestopt met suiker in de thee (en met suiker vind ik nu heel vies). Ik ben wel benieuwd naar het boek.

 3. Wat leuk dat je schrijft over Kaizen! Ik kwam deze methode een aantal maanden geleden tegen en pas dit zelf ook toe op veel dingen en het werkt voor mij echt!

 4. Op mijn werk zijn we al een paar jaar bezig met Kaizen, als onderdeel van de lean-methode.
  Door op deze manier te werken is mijn team veel flexibeler geworden wat betreft veranderingen. Soms proberen we kleine verbeteringen direct uit zonder eerst uren te overleggen. Heel fijn.

 5. Zelf gebruik ik al jaren de Flylady methode (babysteps) maar ik denk dat daar ook heel wat Kaizen inzit. Ken Kaizen ook van de Lean methodiek, werkmatig dan.

  Kondo zal vast ook wel wat Kaizen hebben meegenomen aangezien ze Japans is en Kaizen/Lean door o.a.Toyota in Japan zijn uitontwikkeld.

  • Grappig hoe in heel veel methodes hetzelfde onderliggende principe zit. Flylady herinner ik me ook nog goed. Dat lijkt me ook behoorlijk Kaizen vanwege de babysteps inderdaad.

 6. Inderdaad interessant! Ik kende de term niet, maar het doet me wel denken aan de therapeutische gesprekken die ik met jongeren doe. Wij werken namelijk oplossingsgericht en één van de veelgestelde vragen is: "Wat is de eerste kleine stap?" Het eerste kleinste iets dat je kan doen om dichter in de buurt van je doel te komen.
  Want die kleine stap is het begin van verandering.

 7. Eerlijk gezegd had ik er nooit van gehoord ;) Maar ongemerkt pas je inderdaad kleine dingen ervan al toe in je dagelijks leven. Leuk woord trouwens, het doet een beetje Brabants aan ;)

 8. Ehm, ik vind het een dingetje.
  Moet alles volgens boekjes?
  Iedereen vindt wel iets van iets.
  Ik leef mijn leven, zonder boeken die mij vertellen hoe het eventueel beter kan, ik geloof daar gewoon echt niet in.
  Sorry.
  En ik kraak jou niet af :)

  • Ik snap wat je bedoelt Aukje. Zelfhulpboeken kunnen inderdaad irritant zijn, maar soms kunnen ze toch ook wel inspirerend zijn en je op nieuwe gedachten brengen.

 9. Zelf gebruik ik kaizen zakelijk regelmatig. Eigenlijk hen ik er privé eigenlijk nooit bewust mee gewerkt maar als ik er nu over nadenk dan merk ik wel dat het gebruik van de Kaizen methode een gewoonte is geworden. Leuk beschreven hoe je het aanpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder