Verbeter je leven met kaizen

Gepost May 4, 2015 in Effectief huishouden / 18 Comments

kaizen

Stel dat je op je werk komt en iemand vraagt: ‘ Welke kleur heeft de auto die naast de jouwe staat geparkeerd?’

Waarschijnlijk heb je geen idee.

Maar wat als diezelfde mafketel het je de dag daarna weer vraagt. En de dag daarna ook. Dan is de kans groot dat je op de vierde dag kijkt welke kleur de auto naast je heeft, en dit onthoudt.

Herhaling is de sleutel

Dat doe je niet bewust. Dat doet de hippocampus die in het zoogdierendeel van je hersenen ligt. De hippocampus bepaalt welke informatie moet worden onthouden. Als belangrijkste criterium hanteert de hippocampus: herhaling. Dus als je een vraag maar vaak genoeg stelt, dan hebben je hersenen geen andere keus dan er op te letten en antwoorden te bedenken. En vaak komen ze dan met verrassend creatieve oplossingen.

Je hersenen willen spelen!

Je hersenen lijken wel een beetje op een jonge hond. Ze willen spelen! Een vraag maakt ze wakker en moedigt ze aan. Denk maar aan mensen die graag puzzelboekjes maken! Dat is omdat zij, en hun hersenen, het leuk vinden om vragen te beantwoorden.

Bovenstaande is een voorbeeld van Kaizen.

Met Kaizen laat je met kleine stappen je mentale kompas in een nieuwe richting wijzen, en je geest doet de rest.

Kaizen: wat is dat?

Kaizen is een manier om je leven te verbeteren en/of te veranderen met behulp van hele kleine stappen. Die stappen zijn soms zo klein dat ze belachelijk klinken. Maar het werkt wel! Zo was er een mevrouw die minder suiker wilde gebruiken in haar koffie. Elke avond haalde ze één suikerkorreltje van de suikerlepel en legde dat terug in de suikerpot. Het duurde een jaar, maar toen was ze van de suiker af!

Door de eerste stap echt heel klein te maken verzeker je jezelf van succes.

De Kaizen techniek werkt onder andere door jezelf eenvoudige vragen te stellen. Maar ook door simpele dingen te doen, en kleine problemen op te lossen. Een kwestie van eenvoudiger leven.

Kaizen gebruiken in je dagelijks leven

 • Het Een Kastje Per Dag Project is een mooi voorbeeld van Kaizen! Een grote huishoudelijke klus, het huis opruimen, wordt verdeeld in kleine stappen. En uiteindelijk heb je een opgeruimd huis. Maar het kan heel goed zijn dat een kastje per dag voor jou te veel is. In dat geval zou je kunnen beginnen met elke dag één voorwerp opruimen.
 • Wil je bezuinigen, maar komt het er niet van? Probeer dan eens 1 euro per dag te besparen. Meer niet. Door elke dag 1 euro te besparen heb je aan het eind van jaar toch maar mooi 365,-!
 • Eet je te veel chocola? Kaizen zou zijn als je elke eerste hap weggooit.

Ik moet zeggen dat ik dat Kaizen nog niet zo gek vind! Je leven verbeteren met kleine stapjes, is goed te doen!

Meer weten over Kaizen?

Dan kan ik het boek De kunst van Kaizen van harte aanraden! Robert Maurer legt daarin alles uit! Het boek kost 12,50 bij bol.com.

Heb jij wel eens van Kaizen gehoord? En zo ja, pas je het toe in je leven?


18 responses to “Verbeter je leven met kaizen

 1. Ik hou daar wel van, ja, leven op die manier. En een dergelijk project als met die suiker, dat doe ik wel. Gezonder eten. Soms door een beetje minder (suiker in de koffie, al jaaaaaren terug, lust het nu echt niet meer), soms door vervanging van (cola door water met smaak). Niet alles tegelijk maar met kleine beetjes.Over vijftig jaar eet ik enorm gezond!

 2. Klinkt goed. Bij mij werkt het inderdaad niet goed om iets in één keer te doen, dus in kleine stappen werkt goed. Zoals mijn eigen kastje per dag projectje. Al moet ik zeggen dat ik wel in één keer ben gestopt met suiker in de thee (en met suiker vind ik nu heel vies). Ik ben wel benieuwd naar het boek.

 3. Wat leuk dat je schrijft over Kaizen! Ik kwam deze methode een aantal maanden geleden tegen en pas dit zelf ook toe op veel dingen en het werkt voor mij echt!

 4. Rianne

  Op mijn werk zijn we al een paar jaar bezig met Kaizen, als onderdeel van de lean-methode.
  Door op deze manier te werken is mijn team veel flexibeler geworden wat betreft veranderingen. Soms proberen we kleine verbeteringen direct uit zonder eerst uren te overleggen. Heel fijn.

 5. Zelf gebruik ik al jaren de Flylady methode (babysteps) maar ik denk dat daar ook heel wat Kaizen inzit. Ken Kaizen ook van de Lean methodiek, werkmatig dan.

  Kondo zal vast ook wel wat Kaizen hebben meegenomen aangezien ze Japans is en Kaizen/Lean door o.a.Toyota in Japan zijn uitontwikkeld.

  • Grappig hoe in heel veel methodes hetzelfde onderliggende principe zit. Flylady herinner ik me ook nog goed. Dat lijkt me ook behoorlijk Kaizen vanwege de babysteps inderdaad.

 6. Inderdaad interessant! Ik kende de term niet, maar het doet me wel denken aan de therapeutische gesprekken die ik met jongeren doe. Wij werken namelijk oplossingsgericht en één van de veelgestelde vragen is: “Wat is de eerste kleine stap?” Het eerste kleinste iets dat je kan doen om dichter in de buurt van je doel te komen.
  Want die kleine stap is het begin van verandering.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.