Baby steps: eerste hulp als je je overweldigd voelt

Baby steps

Bijna iedereen voelt zich wel eens overweldigd. Op zo'n moment komt er zoveel tegelijkertijd op je af, dat je even niet meer weet wat je moet doen. In zo'n geval zijn er twee dingen die je per direct kunt doen:

 1. Adem 3 keer geconcentreerd, en rustig in en uit.
 2. Concentreer je op 1 kleine stap: baby steps.

Stap 1 brengt je in het nu, en stap 2 helpt je om weer vaste grond onder je voeten te vinden!

Baby steps

Mijn moeder leerde me een belangrijke les wat betreft verhuizen. Deze blijkt uitstekend van toepassing op het leven in het algemeen : )

Ze zei:

Zorg dat je bij een verhuizing in ieder geval 1 plek in je nieuwe huis bewoonbaar maakt. Al is het maar een stoel waarop je even kunt gaan zitten.

Dat kon dan de plek zijn waar je naar toe kon gaan om bij te komen van alle verhuisgedoe. Dit principe pas ik graag toe in mijn leven. Als ik me overweldigd voel, dan helpt het om te denken in baby steps. Ik doe Iets kleins dat te overzien is, en dat ik makkelijk tot een succes kan maken. Bijvoorbeeld een keukenla opruimen, als ik overweldigd word door de zooi in de keuken.

Het principe van baby steps wordt heel humoristisch vertoond in de film What about Bob*.

Baby steps in beeld!

5 Voorbeelden van baby steps in het dagelijks leven

 1. 's Ochtends wil ik meestal niet hardlopen. Maar als baby step trek ik mijn hardloopschoenen aan. En dan kijk ik wel verder. Het eindigt er altijd mee dat ik alsnog ga lopen ; )
 2. Een nieuwe week, een nieuw weekmenu, en geen enkele inspiratie? Bedenk dan gewoon alleen een maaltijd voor die dag.
 3. Is je huis een grote bende? Begin eens met een lade. Of 1 kastje. Het lijkt misschien weinig, maar het is een baby step in de goede richting.
 4. Overweldigd door alles wat je nog moet lezen? Pak dan eerst eens het dunste boek, en begin daar gewoon aan.
 5. Zinkt de moed je in de schoenen bij de gedachte waar je die dag allemaal naartoe moet? Concentreer je op de eerste bestemming. Net zoals Bob ; )

Niets nieuws onder de zon

Het principe van baby steps is niets nieuws. Het lijkt op doelen stellen, het lijkt op het principe van SMART, en het lijkt op het Japanse Kaizen. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat je iets heel groots kleiner maakt. Begin gewoon klein, daar is niets mis mee.

De reden dat ik het nu even baby steps noem is vanwege de film What about Bob : )))

Die vind ik namelijk erg grappig.

*Je kunt de hele film What about Bob kijken op Youtube vanaf 2,99 USD.

Wat doe jij als je je overweldigd voelt?

Vergelijkbare berichten

39 reacties

 1. Heel herkenbaar. Er komt bij mij binnenkort een artikel online over de grote schoonmaak. Die doe ik dit jaar ook in 'baby steps'. Elke keer een kastje of een plintje is namelijk uiteindelijk ook een heel huis.

 2. Meestal even ademhalen en doorgaan en 's avonds een glas wijn :) maar die kleine stapjes is wel heel belangrijk om aan te denken, hierdoor krijg je vaker meer gedaan, alles per moment bekijken en niet meteen het hele geheel.

 3. Dat voel ik me niet vaak. Dat komt omdat ik een erg opgeruimd mens ben en denk in lijstjes. Dat heb ik al die jaren in het onderwijs volgehouden en heeft me geholpen het werk en prive geordend te houden.
  Nadeel van deze werkwijze is dat ik niet zo flexibel kan reageren op onverwachte situaties.
  Wat ik dan weer geleerd heb is, als mij iets onverwachts gevraagd wordt, ik nu zeg, i.p.v. "nee", ""ik zal er even over nadenken". Dan kan ik het weer ordenen in mijn hoofd.

 4. welke naam je er ook aan geeft, belangrijkste is dat je niets tegen je zin moet doe. Als het dan helpt om even afstand te nemen, door het in kleinere stapjes te doen of wat dan ook; belangrijkste is dat je je er zelf goed bij voelt (en dat die stappen daardoor alsnog gezet worden).

 5. Ik ben heel erg fan van deze methode. Zelf maak ik graag lijstjes en deel ik grote stukken vaak op in kleine blokjes. Zo houd ik het overzicht en ben ik voor mijn gevoel veel productiever (en dat motiveert), omdat je dingen van je lijstje kunt strepen.

  1. Ik probeer altijd overzichtelijk op te schrijven wat ik precies moet doen. Dit helpt al heel goed!

 6. Klopt helemaal van die verhuizing. Als eerste zorgde ik ervoor dat er koffie kon worden gezet. Dan bed in elkaar en opmaken.
  Als het me teveel wordt dan rust ik goed uit en doe daarna inderdaad iets kleins dat gedaan moet worden. Ik ging vaak te ver en kreeg dan echt rare verschijnselen, laat ik het maar oververmoeid noemen. Goed systeem, die babysteps !

 7. Binnen het werkveld maken we veel gebruik van dd SMART-methode. Baby steps nemen is inderdaad belangrijk, maar toch neem ik regelmatig te veel hooi op mijn vork, waardoor ik op den duur overweldigd raak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.