Reacties

Weekmenu: het ultieme overzicht met tips en tricks! — 59 reacties

 1. Leuk! En weer heel anders dan het weekmenu dat Maarten t Hart zich herinnert in zijn dieetboek, waarvan de naam me helaas even ontschoten is maar dat ik met smakelijk lachen gelezen heb.
  Wij hanteren thuis een menu voor 5 dagen, dat geeft ruimte voor een kliekjesdag en dergelijke. Als je lekker kookt, zijn kliekjes zeer welkom is mijn ervaring.

 2. Onder het lezen dacht ik al: huuuuhh wat is die deze week van plan. twee soorten vlees en wel heel uitgebreid eten. haha gelukkig dat je dat niet allemaal klaar hoeft te maken deze week.

 3. Dit maakte de 'huisvrouw' dan ook niet klaar, maar het keukenpersoneel. Mevrouw hield alleen de financieen bij. Huismanager was een betere term gewees.
  Het gewone huishouden kon zich dit niet veroorloven.

 4. Ik vind eerlijk gezegd dat er erg veel vlees op het menu staat. Waarom iedere dag vlees eten? Een paar keer per week vegetarisch eten is heel gezond en bovendien milieu/diervriendelijk.

 5. Ik ben nieuwsgierig geworden naar neef Henk :-)
  Is dat een echte neef? Of is er een slagerij met zo'n originele naam?

  Op het moment maak ik wel een weekplanning, vooral omdat de kinderen vragen 'wat eten we vandaag' en 'wat eten we morgen'. En een planning helpt toch echt bij het voorkomen van weggooien van eten dat vergeten wordt. Zo hou ik ook zicht op het boodschappenbudget.

  Ten opzichte van de maaltijd van begin vorige eeuw zie ik vooral veel meer vlees. Echt stevige maaltijden waren het. Tegenwoordig eten we veel lichtere maaltijden. Maar misschien meer tussendoortjes?

  • Neef Henk is mijn neef : ) Hij volgde in Utrecht een opleiding tot slager, en woont net als ik in het buitengebied. Hij houdt zijn eigen varkens, en slacht ze waarna de hele familie mag mee eten.

 6. Ik hoef maar twee dagen in de week te koken, nou ja, ook niet helemaal meer. Op woensdag doet S het tegenwoordig en op maandag help ik Y met koken. En zij beslissen vaak een beetje wat die dagen er gegeten wordt.

  Love As always
  Di Mario

 7. Hihi, het weekmenu en kooksysteem uit het Rosie Project vind ik echt fantastisch. Hier was het ook vaak hetzelfde, maar tegenwoordig kook ik gevarieerder. Ik laat me wel inderdaad soms verleiden door groenten die in de aanbieding zijn.

 8. Ik doe twee keer in de week boodschappen en bedenk van te voren wat we gaan eten, maar kijk ook wat in de aanbieding is. Ik wissel erg af met vlees, groente, aardappelen, pasta, rijst al eet ik zelf koolhydraatarm, dus pas ik dit weer voor mezelf een beetje aan met meer groenten. Ook veel soep, zodat ik die als lunch ook weer kan eten.

 9. ha Nicole,

  wat heb je hier een tijd in gestoken.
  Echt een goed stuk!
  Ik doe ook een weekmenu: lekker makkelijk. Maar ja... ik hoef maar 4 keer te koken...

  Groetjes!

 10. Wat me opvalt is dat veel weekmenu's lopen van maandag tot en met vrijdag en de zaterdag en zondag worden overgeslagen... Eten jullie dan niet? Ik maak mijn weekmenu op vrijdag en ga zaterdag boodschappen doen met een lijstje waar ik me normaliter aan houd.

 11. Leuke ideeën en tips, maar ik kook zoals het me uitkomt. En wat ik lekker vind.
  Het enige waar ik op let is variatie in groente, is me bijgebracht door mijn moeder
  En heel weinig vlees. Wel voor soep, zonder vlees vind ik de bouillon te laf.

 12. Ik merk inderdaad ook dat als ik een weekmenu opstel de week veel vlotter verloopt. Alles zit in de koelkast en ik hoef niet meer na te denken over de eeuwige vraag wat we nu weer gaan eten. Dan neem ik uit tijdsgebrek vaak ongezonde alternatieven dan wanneer ik met een weekmenu werk.

  Ik ben nu ook gestart met het testen van mealpreppen om het mezelf nog makkelijker te maken :-)

 13. Belangrijk is gevarieerd te eten, een week heeft zeven dagen en daar kun je flink in variëren.
  Hier zijn de kinderen al uitgevlogen, dus ik heb het een stuk rustiger. Hans

 14. Al sinds ik op mezelf woon werk ik met een weekmenu, ideaal! Zo weet iedereen waar die aan toe is elke dag, zijn alle ingrediënten er en wordt er nauwelijk wat weggegooid.

 15. Erg handig ik ben een beetje opzoek naar een structuur nu ik alleen woon en weer moet leren eten ivm mijn maagverkleining. Dus kan hier wel wat mee. Toch vraag ik mij af wat de worst van neef henk is. Zal ik er overgelezen hebben?

 16. Ik maak nooit weekmenu's,ik ga naar de supermarkt en doe gewoon daar inspiratie op en zie wel,ik neem altijd het boekje van de AH mee en soms maak ik daar wat uit,of ik lees op internet en zie daar dan weer iets,een weekmenu vind ik zo saai,en eentonig,altijd maar weer datzelfde op die dag is niks voor mij,ik houd van veel afwisseling.

 17. hier geen week menus, hier vraag ik altijd na het eten wat ze de volgende dag willen eten, en dat is per persoon verschillend en dat haal en maak ik dan de volgende dag dus sta voor 4 man apart te koken altijd maar dat vind ik niet erg dan weet ik in ieder geval dat er gegeten word ;)
  ik doe ook geen week boodschappen maar haal gewoon elke dag.

 18. Vroeger had ik een hekel aan voorspelbaarheid, maar nu ik werk vind ik het wel erg fijn en makkelijk. Wij eten doordeweeks ook vaak dezelfde gerechten en in het weekend kunnen we dan wat nieuwe dingen uitproberen. Leuk trouwens dat je het Rosie Project aanhaalt, die heb ik ook gelezen.

 19. Wat grappig; Don uit ‘Het Rosie-project’ was ook mijn inspiratie om te gaan werken met vaste recepten. Leuk om te lezen dat hij jou ook heeft geïnspireerd.

 20. Mijn vriend is ook een echte vleeseter, maar echt gezond is dat toch niet, he. Ik probeer toch per week minstens één vegetarisch gerecht te maken. Daar hou ik dan ook heel veel rekening mee in mijn weekmenu. Een tip!

 21. We schrijven meestal op waar we zin in hebben, dan checken we de bonus. Is bijvoorbeeld de kipshoarna op de bonus, dan eten we dat op de vrijdag bijvoorbeeld. En we eten vrij vaak twee dagen achter elkaar hetzelfde.

 22. Haha! Geweldig wat je schrijft over soep. Hier ook nooit als voorgerecht maar wel als complete maaltijd. Lekker makkelijk. Hier ook een weekmenu maar ook wel vaak hetzelfde. We hebben gewoon bepaalde favorieten die vaak terug komen. En soms halen we een oude bekende tevoorschijn. Dan staat die weer een tijdje op het menu.

 23. Handig die tip met dat lamineren! Ik vind het al heel wat om voor met z'n tweeën wat te bedenken, laat staan als je vijf kinderen hebt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder