Weekmenu

weekmenuWeekmenu

 1. Soep, kalfscoteletten, asperges, aardappels, biefstuk, sla, flensjes
 2. Soep, asperges, kalfskarbonade, peulen, gebraden duiven, sla, rijst met citroen
 3. Soep, pasteitjes, koud vlees, postelein, aardappelen, kasbiefstuk, gestoofde asperges, rumgelei
 4. Soep, kalfsfricandeau, doperwten, aardapels, saucijsjes, bloemkool, kabinetpudding
 5. Runderrib, bruine bonen, kalfsoesters, wortels, aardappels, sagoschotel
 6. Koud vlees, worteltjes, aardappelen, kip, gedroogde appels
 7. Poulet met rijst en kerry, aardappels, koud kalfsvlees, gedroogde peren, rijst.

Hoe vinden jullie mijn weekmenu? Klinkt het niet net alsof ik de loterij heb gewonnen, en bovendien tot grote culinaire hoogtes ben gestegen?

Weekmenu uit begin twintigste eeuw

De waarheid is dat bovenstaand weekmenu onderdeel is van een maandmenu voor de maand juni, in het begin van de twintigste eeuw! Althans voor de gezinnen die zich dit financieel konden veroorloven! Ik vond dit menu in Ruud Meijers interessante boek Beroep huisvrouw.

Ruud Meijer schetst hierin een een heel interessant beeld van het leven in de twintigste eeuw, en de tijd waarin huisvrouw een gewaardeerd beroep was. Binnenkort volgt de bespreking, maar ik wilde dit fantastische weekmenu nu alvast met jullie delen.

Over dit luxueuze menu

Ik ben onder de indruk van het menu. Het klinkt gevarieerd, en luxe. En vier dagen per week soep als voorgerecht! Het enige waar ik dan aan kan denken is: ‘Wat een gedoe. Nog een extra pan vies!’ Als ik soep serveer is dat omdat ik een makkelijk dagje wil, en het is meteen de hele maaltijd. Ik serveer er altijd broodjes bij, en dat is het dan. Maar als voorgerecht? Nogmaals: wat een gedoe!

Kabinetpudding

En wat zou ‘kabinetpudding’ zijn? Ik vond het zo’n grappige naam, dat ik het gegoogled heb en ik vond het meteen! Op de website Rudolph’s Bakery staat een recept voor kabinetpudding, met een plaatje en gezellig filmpje van 6 minuten waarin Rudolph een kabinetpudding klaarmaakt. Ik houd eigenlijk helemaal niet van kookprogramma’s maar tot mijn verbazing heb ik de volle 6 minuten zitten genieten! Maar je hebt maar liefst 11 ingrediënten nodig, en het duur anderhalf uur om de kabinetpudding te bakken. Dus het is wel een kalmtewerkje.

Gebraden duiven

Ik weet niet wat het is, maar gebraden duiven roepen bij mij een beeld op van twee vliegende, prachtig gebruinde vleesboutjes die zo je mond invliegen. Maar stel je voor, dat de kinderen weer eens vragen: ‘Wat eten we vandaag?’ en ik kan antwoorden met: ‘Gebraden duif!’ Dat is nog eens wat anders dan ‘macaroni’.

Elke dag vlees

Wat me verder opviel aan dit menu is dat er elke dag vlees wordt geserveerd. Ik heb het hele maandmenu er op na gekeken, en dat blijft de hele maand zo. Toch wordt er drie keer vis geserveerd: kreeft, elft (zoetwatervis, heb ik opgezocht!) en waterbaars. Maar daarnaast staat er ook vlees op het menu.

Hoge moeilijkheidsgraad

De gerechten op dit maandmenu lijken me vrij gecompliceerd. Ik zou bijvoorbeeld echt niet weten hoe ik een paar duiven moet braden. Gelukkig heb ik anno 2012 internet om dat op te zoeken, maar vroeger moest je denk ik over die kennis beschikken.

En omdat de gerechten niet zo eenvoudig zijn, kostten ze waarschijnlijk ook veel tijd om klaar te maken. Gezien de toevoeging dat het hier om een menu voor mensen met geld gaat, ga ik er vanuit dat ze iemand in dienst hadden die kookte voor de familie. Een kok, of een dienstmeisje met grote culinaire vaardigheden.

Grappige en bijzondere gerechten anno 1900

Hier onder een lijstje van alle bijzondere gerechten uit het maandmenu anno 1900!

 • Rumgelei
 • Kabinetpudding
 • Sagoschotel
 • Snijboontjes uit de bus (grappig hè! Klinkt toch veel leuker dan ‘uit blik’. Ik denk dat ik die ga overnemen! Voortaan eten wij Rode Kool uit de bus!
 • Elft
 • Eiersaus
 • Vermicelli soufflé
 • Gestoofde sla
 • Wentelstruifjes
 • Omelet met jam
 • Brood met bessensaus

Maak jij een weekmenu/maandmenu of géén menuplan?

Nieuwsgierig naar Ruud Meijers boek?

Beroep huisvrouw is voor 27,50 te koop bij Bol.com.

0/5 (0 Reviews)

Reacties op Weekmenu

 1. Leuk! En weer heel anders dan het weekmenu dat Maarten t Hart zich herinnert in zijn dieetboek, waarvan de naam me helaas even ontschoten is maar dat ik met smakelijk lachen gelezen heb.
  Wij hanteren thuis een menu voor 5 dagen, dat geeft ruimte voor een kliekjesdag en dergelijke. Als je lekker kookt, zijn kliekjes zeer welkom is mijn ervaring.

 2. Haha, ik dacht al, jij bent heel wat van plan deze week!
  Leuk om zo’n menu eens te lezen van de rijken van vroeger.
  Ik maak altijd een weekmenu ja, lekker handig vindt ik dat.

  Groet,Marga

 3. Onder het lezen dacht ik al: huuuuhh wat is die deze week van plan. twee soorten vlees en wel heel uitgebreid eten. haha gelukkig dat je dat niet allemaal klaar hoeft te maken deze week.

 4. Dit maakte de ‘huisvrouw’ dan ook niet klaar, maar het keukenpersoneel. Mevrouw hield alleen de financieen bij. Huismanager was een betere term gewees.
  Het gewone huishouden kon zich dit niet veroorloven.

 5. Ik vind eerlijk gezegd dat er erg veel vlees op het menu staat. Waarom iedere dag vlees eten? Een paar keer per week vegetarisch eten is heel gezond en bovendien milieu/diervriendelijk.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.