Hoe gezond zijn appels?

hoe gezond zijn appelsHoe gezond zijn appels?

Ik dacht altijd dat ze heel gezond waren!

Wie kent niet de leus:

Snoep verstandig, eet een appel!

Of de Engelse uitspraak: ‘An apple a day, keeps the doctor away’.

Hoe gezond zijn appels?

Maar voedingsprofessor Martijn Katan bracht in zijn boek Wat is nu gezond?, de appel in diskrediet.

Volgens hem zijn appels helemaal niet zo gezond.

Ze bevatten relatief weinig vitamine C, en een beetje kalium. Door die informatie daalde de appel beslist mijn achting.

75 gram appels per dag goed voor cholesterol

Maar nu zou uit nieuw onderzoek blijken dat twee tot vier appels per dag, het slechte LDL-cholesterol laten dalen. En aangezien ik van nature een vrij hoog cholesterolgehalte heb, vind ik dit erg interessant. Voortaan eet ik mijn dagelijkse appels weer met meer respect.

Toch zijn die tegenstrijdige uitspraken van ‘experts’ behoorlijk verwarrend. Voor de zekerheid eet ik braaf mijn appels. Baat het niet, het schaadt in ieder geval ook niet. En twee stuks fruit moet ik toch eten per dag.

Wat zegt het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum bevestigt Martijn Katans stelling dat er weinig vitamine C in appels zit.  Maar ze schrijven:

‘Appels bevatten weinig calorieën. Ze leveren niet veel vitamine C maar wel voedingsvezel en kalium.’

En als je Nederlandse appels koopt, ben je ook nog duurzaam bezig.

N.B.

Appels hebben een vochtafstotende schil, en als je ze alleen maar wast, was je eventuele vieze stoffen er dus niet af! Om een appel echt goed schoon te maken, moet je hem dus schoon wríjven!

Kom jij aan twee stuks fruit per dag?En je kinderen?

Similar Posts

18 Comments

 1. Zeker 2 maar soms ook wel 3 stuks fruit. Nou hoorde ik laatst dat als je de appel schilt of wast het maakt niet uit. Er wordt zoveel met gif gespoten dat het de hele appel doortrekt. Je zou nooit weer een appel willen eten als je het allemaal mag geloven.

 2. Vanaf de bloesem en het pitje wordt er al gespoten en ook dat zit in de appel. Niet alleen in of op de de schil. Van dat eraf wrijven wist ik weer niet :-)
  Ik koop mijn appels daarom tegenwoordig bij de natuurwinkel. Ik kom denk ik ook wel aan 3 stuks fruit. Mimenteel ben ik mijn voorraad besjes aan het opmaken van vorig jaar en tel dat gemakshalve maar mee voor 1 stuk fruit :-)

 3. Eigenlijk kun je dan alleen appels van eigen boom eten, en die zijn vast ook giftig door zure regen en zo… En straling van mobieltjes.

  Het lijkt het sprookje van Sneeuwwitje wel!

  De appel is weer in mijn achting gedaald.

 4. Doordeweeks kom ik dagelijks aan mijn 2 stuks fruit maar in het weekend eigenlijk niet. Dan slapen wij uit of zijn vaak weg en komt het er gewoon niet van.

  Mijn man eet helemaal geen fruit, en onze zoon krijgt fruit mee naar school en eet soms s middags nog fruit. Bij hem wisselt het dus tussen 1 a 2 stuks per dag.

  Fijn Paasweekend!

  Groetjes Isabelle

 5. Ik hoorde pas van iemand dat een appel eten als je hooikoorts hebt, heel gevaarlijk kan zijn…wat kun je dan nog eten? Het ene is goed voor dit, maar slecht voor dat…

  In het fruitseizoen komen we makkelijk aan 2 stuks of meer per dag, nu even wat minder, denk ik.

  Fijn weekend, Jolanda

 6. Ik kom zeker wel aan mijn 2 stuks fruit per dag, sinds een paar weken loop ik bij een dietiste, omdat mijn suiker iets te hoog aan het worden is en ik daarom een paar kilootjes (minimaal wil ik 10 kilo kwijt ) af moet vallen….
  Ik at vaak wel 5 stuks fruit op een dag en MAG er nu nog maar 2, ik ben ondertussen al wel 6 a 7 kilo kwijt en wil er eigenlijk nog 9 kwijt, gaat me lukken want het gaat prima tot nu toe.

  Ik spoel mijn appel trouwens gewoon onder de kraan af.

  groetjes Anita

 7. Wat betreft vitamines hoor je over de appel verschillende dingen, kennelijk zijn ze het daar nog niet over eens. Wel kan ik zeggen dat er in Appel zuur zit dus spoel je tanden na het eten. Wil je echt een vitaminestoot? dan is de kaktusvijg het beste.

 8. Oh ja,ik eet veel fruit,zeker in deze tijd. De tuin hangt vol bramen en druiven ,ik koop er nog appels en bananen bij

 9. Heel erg ingewikkeld, die tegenstrijdige geluiden en adviezen. Ik eet zelf geen appels, want ik krijg er buikpijn van. Ik kom wél aan mijn 200 gram fruit per dag.

 10. Mijn kind is groot. Maar die eet wel goed, weet ik toevallig. Ik eet ook wel twee (of meer) stuks fruit per dag. Maar nooit appels. Daar heb ik niet zoveel mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.