Seconde lijm verwijderen: 6 must-haves!
Last updated on June 4th, 2024 at 12:27 pm
- Wat is seconde lijm
- Seconde lijm op de huid
- Seconde lijm verwijderen van hout
- Seconde lijm verwijderen van stof en textiel
- Seconde lijm verwijderen Oma weet raadt: koffie, potlood en vaseline
- Zo gebruik je seconde lijm zonder ongelukjes!
- Seconde lijm kopen
- Secondelijm Action
- Seconde lijm verwijderen: samenvattend
- Lijm uit kleding verwijderen in het algemeen
- 4 Algemene tips voor lijm uit kleding verwijderen
- Lijm uit kleding verwijderen afhankelijk van het type lijm
Help! Ik wilde even iets repareren met seconde lijm en kreeg het op mijn vingers. Maar nu weet ik wel alles over seconde lijm verwijderen!
Het stomme is, dat mijn vingers heel naar voelen, en de reparatie is nog mislukt ook.
Stomme seconde lijm!
Wat is seconde lijm
Seconde lijm is lijm die heel snel werkt. Vandaar ook de naam seconde lijm! Je kunt met deze lijm heel snel even iets repareren. Mijn schoonvader is er echt dol op. Zijn motto is:
‘Dat is een klusje voor secondelijm!’
Hij ‘zoomt’ er bijvoorbeeld zijn broekspijpen mee om! Hij lijmt ze met secondelijm!
Maar kijk uit, want voor je het weet zit het ook op plekken waar je het niet wilt hebben. Zoals op je huid. Of op je tafel omdat je een beetje gemorst hebt.
Het wemelt dan ook van de tips en tricks voor seconde lijm verwijderen.
Laat dat dus een troost zijn: je bent niet de eerste die secondelijm op je huid of andere plekken heeft gemorst…. Daarom deze post over seconde lijm verwijderen.
Seconde lijm op de huid
In mijn geval zat de seconde lijm op mijn huid, of om precies te zijn: op mijn vingers. Hieronder tips voor seconde lijm verwijderen van de huid!
- Maak snel een bak met warm water klaar en doe daar een beetje afwasmiddel bij. Steek vervolgens het stuk huid met de lijm daarin en laat het inwerken. Het idee is dat de lijm hierdoor zachter wordt en makkelijker te verwijderen is.
- Een andere tip is nagellakremover op de lijmresten doen, en dit even laten indrogen. Daarna ga je met een nagelvijl over de lijm op je huid. De aceton in de nagellakremover lost de lijmresten op.
- Maak een warm badje met azijn of citroen: de theorie is dat de seconde lijm door het zuur loslaat.
- Smeer de huid in met olie of boter.
- Wrijf met een hele ruwe handdoek over de lijmresten
- Gebruik een speciale lijmverwijderaar als de huismiddeltjes niet helpen.
Seconde lijm verwijderen van hout
Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar ik doe dit soort klusjes vaak op tafel. Dat betekent helaas er weleens secondelijm op mijn tafel terecht komt.
- De eerste poging om secondelijm te verwijderen van hout of ander oppervlak is met een plamuurmes. Probeer daarmee zachtjes de lijm weg te schrapen.
- Als dit niet helpt kun je het proberen met nagellakremover oftewel aceton. Dep dat op de lijmresten en laat het even inwerken. Probeer daarna de lijm weg te schrapen.
- Een andere tip is een stuk keukenrol op de lijmresten leggen. Vervolgens ga je hier met een warme strijkbout overheen. Het idee is dat de lijm dan smelt en in het keukenpapier trekt.
- Net als bij seconde lijm op de huid kun je ook proberen met olie of boter de lijmresten te verwijderen.
Seconde lijm verwijderen van stof en textiel
Een ongeluk zit in een klein hoekje, en voor je het weet drupt er wat secondelijm op je kleding. De meest genoemde tip voor seconde lijm verwijderen van textiel is weer nagellakremover oftewel aceton. Dep dat op de kleding, en laat het een paar minuten inwerken. Daarna ga je met een zachte tandenborstel over de lijmresten heen. Was het textiel daarna zoals je gewend bent.
Seconde lijm verwijderen Oma weet raadt: koffie, potlood en vaseline
Wat heeft de handige website Oma weet raad te zeggen over seconde lijm verwijderen? Tot mijn verrassing komen ze inderdaad met een originele tip:
doop je vingers waar de secondelijm op zit 15 minuten in lauwe of warme zwarte koffie!
Twee andere originele tips over secondelijm verwijderen op Oma weet raadt zijn: vaseline smeren op de lijm en met een potlood op de lijm ‘tekenen.’
De overige tips zijn de bekende tips, die ik ook al heb genoemd.
Zo gebruik je seconde lijm zonder ongelukjes!
Het mag duidelijk zijn dat seconde lijm verwijderen best een gedoe is. Dus je kunt veel beter van tevoren maatregelen nemen zodat het niet op plekken komt waar je het niet wilt hebben. Ga je iets repareren met seconde lijm? Doe dan gewoon even van die plastic handschoentjes aan. Als je dan morst, zit het in ieder geval niet op je huid! Bij de Action koop je een doos met 100 stuks plastic handschoentjes voor maar 3,49:
En mijn tweede supertip: leg er iets onder! Bijvoorbeeld oude kranten of folders! Als je dan secondelijm morst is het niet zo erg!
Seconde lijm kopen
Ben je helemaal geïnspireerd geraakt door alle ongelukjes met deze lijm, en wil je het nu gaan kopen? Je vindt het onder andere voor een prikkie bij de Action. Ze verkopen zelfs ‘echte merken,’ zoals Bison en Tesa. Je hebt 2 tubes voor maar 99 cent. Dus duur is het niet.
Secondelijm Action
Maar als je deze lijm gaat kopen, neem dan ook meteen een flesje nagellakremover mee ; )
Seconde lijm verwijderen: samenvattend
Seconde lijm verwijderen doe je met: nagellakremover, afwasmiddel, olie/boter en citroen/azijn en tot slot alcohol.
Al deze hulpmiddelen lossen de lijm op, waarna je het kunt verwijderen.
Als de lijm op hout, kleding, metaal of plastic zit is het belangrijk om altijd eerst een klein plekje te behandelen met het hulpmiddel. Je weet namelijk niet of het middel tegen de seconde lijm op haar beurt anders niet de boel beschadigt.
Handig om in huis te hebben zijn dus nagellakremover en een plamuurmes!
Lijm uit kleding verwijderen in het algemeen
Lijmresten op kleding zijn vervelend, maar er zijn verschillende methodes om ze te verwijderen. De beste methode hangt af van het type lijm en de stof van het kledingstuk. Hieronder vind je enkele tips:
4 Algemene tips voor lijm uit kleding verwijderen
- Handel snel: Hoe sneller je handelt, hoe groter de kans dat je de lijmvlek uit de kleding krijgt.
- Test op een onopvallende plek: Voordat je een product op de hele vlek gebruikt, test je het op een onopvallende plek om te controleren of het de stof niet aantast.
- Gebruik warm water: Week het kledingstuk in warm water (niet heet!) voor 30 minuten. Dit kan de lijm losweken
- Wrijf niet!: Wrijven kan de lijm juist verder in de stof wrijven.n Gebruik in plaats daarvan een zachte doek of wattenstaafje om de lijm te verwijderen.
Lijm uit kleding verwijderen afhankelijk van het type lijm
- Superlijm (cyanoacrylaat): Aceton (nagellakremover) kan helpen om superlijm te verwijderen. Let op: aceton kan synthetische stoffen aantasten. Test het product eerst op een onopvallende plek.
- Hotmelt-lijm: Leg het kledingstuk in de vriezer voor een paar uur. De lijm wordt hard en broos en kan dan makkelijker worden afgebroken.
- Alleslijm: Gebruik een van de volgende producten: Isopropanol: Dit is een sterke alcohol die lijm kan oplossen. Citroenolie: Kan helpen om lijm op natuurlijke basis te verwijderen
- Onze vriend secondelijm in je kleding? Probeer aceton of isopropanol dat je bij Kruidvat kunt kopen.
Wat zijn jouw tips voor seconde lijm verwijderen? Of overkomt jou dit nooit?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb het ook al eens op mijn vingers gehad. Gewoon zitten laten. Na een paar keer handen wassen gaat het vanzelf los…
Ik moet zeggen.. ik heb het volgens mij niet eens in huis… kunnen er ook geen ongelukken mee gebeuren.
Love As always
Dimario
Ik bedenk door deze blog dat ik helemaal geen secondelijm in huis heb, maar het is inderdaad ideaal spul. Ik ben meer van kit, maar dat gebruik ik dan weer niet om kleding om te zomen;).
Ik ben er wel voorzichtig mee dus ik knoei er eigenlijk nooit mee. Wat ik wel irritant vind, is dat het dopje altijd vast plakt aan het tubetje. Dus zo’n tubetje kun je maar een keer gebruiken.