Seconde lijm verwijderen: 6 must-haves!

seconde lijm verwijderen

Help! Ik wilde even iets repareren met seconde lijm en kreeg het op mijn vingers. Maar nu weet ik  wel alles over seconde lijm verwijderen!

Het stomme is, dat mijn vingers heel naar voelen, en de reparatie is nog mislukt ook.

Stomme seconde lijm!

Wat is seconde lijm

Seconde lijm is lijm die heel snel werkt. Vandaar ook de naam seconde lijm! Je kunt met deze lijm heel snel even iets repareren. Mijn schoonvader is er echt dol op. Zijn motto is:

‘Dat is een klusje voor secondelijm!’

Hij ‘zoomt’ er bijvoorbeeld zijn broekspijpen mee om! Hij lijmt ze met secondelijm!

Maar kijk uit, want voor je het weet zit het ook op plekken waar je het niet wilt hebben. Zoals op je huid. Of op je tafel omdat je een beetje gemorst hebt.

Het wemelt dan ook van de tips en tricks voor seconde lijm verwijderen.

Laat dat dus een troost zijn: je bent niet de eerste die secondelijm op je huid of andere plekken heeft gemorst…. Daarom deze post over seconde lijm verwijderen.

Seconde lijm op de huid

In mijn geval zat de seconde lijm op mijn huid, of om precies te zijn: op mijn vingers. Hieronder tips voor seconde lijm verwijderen van de huid!

 1. Maak snel een bak met warm water klaar en doe daar een beetje afwasmiddel bij. Steek vervolgens het stuk huid met de lijm daarin en laat het inwerken. Het idee is dat de lijm hierdoor zachter wordt en makkelijker te verwijderen is.
 2. Een andere tip is nagellakremover op de lijmresten doen, en dit even laten indrogen. Daarna ga je met een nagelvijl over de lijm op je huid. De aceton in de nagellakremover lost de lijmresten op.
 3. Maak een warm badje met azijn of citroen: de theorie is dat de seconde lijm door het zuur loslaat.
 4. Smeer de huid in met olie of boter.
 5. Wrijf met een hele ruwe handdoek over de lijmresten
 6. Gebruik een speciale lijmverwijderaar als de huismiddeltjes niet helpen.

Seconde lijm verwijderen van hout

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar ik doe dit soort klusjes vaak op tafel. Dat betekent helaas er weleens secondelijm op mijn tafel terecht komt.

 1. De eerste poging om secondelijm te verwijderen van hout of ander oppervlak is met een plamuurmes. Probeer daarmee zachtjes de lijm weg te schrapen.
 2. Als dit niet helpt kun je het proberen met nagellakremover oftewel aceton. Dep dat op de lijmresten en laat het even inwerken. Probeer daarna de lijm weg te schrapen.
 3. Een andere tip is een stuk keukenrol op de lijmresten leggen. Vervolgens ga je hier met een warme strijkbout overheen. Het idee is dat de lijm dan smelt en in het keukenpapier trekt.
 4. Net als bij seconde lijm op de huid kun je ook proberen met olie of boter de lijmresten te verwijderen.

Seconde lijm verwijderen van stof en textiel

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en voor je het weet drupt er wat secondelijm op je kleding. De meest genoemde tip voor seconde lijm verwijderen van textiel is weer nagellakremover oftewel aceton. Dep dat op de kleding, en laat het een paar minuten inwerken. Daarna ga je met een zachte tandenborstel over de lijmresten heen. Was het textiel daarna zoals je gewend bent.

Seconde lijm verwijderen Oma weet raadt: koffie, potlood en vaseline

Wat heeft de handige website Oma weet raad te zeggen over seconde lijm verwijderen? Tot mijn verrassing komen ze inderdaad met een originele tip:

doop je vingers waar de secondelijm op zit  15 minuten in lauwe of warme zwarte koffie!

Twee andere originele tips over secondelijm verwijderen op Oma weet raadt zijn: vaseline smeren op de lijm en met een potlood op de lijm ‘tekenen.’

De overige tips zijn de bekende tips, die ik ook al heb genoemd.

Zo gebruik je seconde lijm zonder ongelukjes!

Het mag duidelijk zijn dat seconde lijm verwijderen best een gedoe is. Dus je kunt veel beter van tevoren maatregelen nemen zodat het niet op plekken komt waar je het niet wilt hebben. Ga je iets repareren met seconde lijm? Doe dan gewoon even van die plastic handschoentjes aan. Als je dan morst, zit het in ieder geval niet op je huid! Bij de Action koop je een doos met 100 stuks plastic handschoentjes voor maar 3,49:

Screenshot 2023 09 03 at 11.15.33

En mijn tweede supertip: leg er iets onder! Bijvoorbeeld oude kranten of folders! Als je dan secondelijm morst is het niet zo erg!

Seconde lijm kopen

Ben je helemaal geïnspireerd geraakt door alle ongelukjes met deze lijm, en wil je het nu gaan kopen? Je vindt het onder andere voor een prikkie bij de Action. Ze verkopen zelfs ‘echte merken,’ zoals Bison en Tesa. Je hebt 2 tubes voor maar 99 cent. Dus duur is het niet.

seconde lijm verwijderen

Secondelijm Action

secondelijm action

Maar als je deze lijm gaat kopen, neem dan ook meteen een flesje nagellakremover mee ; )

Seconde lijm verwijderen: samenvattend

Seconde lijm verwijderen doe je met: nagellakremover, afwasmiddel, olie/boter en citroen/azijn en tot slot alcohol.

Al deze hulpmiddelen lossen de lijm op, waarna je het kunt verwijderen.

Als de lijm op hout, kleding, metaal of plastic zit is het belangrijk om altijd eerst een klein plekje te behandelen met het hulpmiddel. Je weet namelijk niet of het middel tegen de seconde lijm op haar beurt anders niet de boel beschadigt.

Handig om in huis te hebben zijn dus nagellakremover en een plamuurmes!

Wat zijn jouw tips voor seconde lijm verwijderen? Of overkomt jou dit nooit?

Similar Posts

4 Comments

 1. Ik moet zeggen.. ik heb het volgens mij niet eens in huis… kunnen er ook geen ongelukken mee gebeuren.

  Love As always
  Dimario

 2. Ik bedenk door deze blog dat ik helemaal geen secondelijm in huis heb, maar het is inderdaad ideaal spul. Ik ben meer van kit, maar dat gebruik ik dan weer niet om kleding om te zomen;).

 3. Ik ben er wel voorzichtig mee dus ik knoei er eigenlijk nooit mee. Wat ik wel irritant vind, is dat het dopje altijd vast plakt aan het tubetje. Dus zo’n tubetje kun je maar een keer gebruiken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.