Zelf appelstroop maken

hoe gezond zijn appels

Een paar jaar geleden hadden we veel appels van onze appelboom. Mijn man deed niets anders dan er appeltaarten van bakken. Maar zelf appelstroop maken is ook leuk!

Hoe gezond zijn appels?

Ik dacht altijd dat ze heel gezond waren! Wie kent niet de leus:

Snoep verstandig, eet een appel!

Of de Engelse uitspraak: 'An apple a day, keeps the doctor away'.

Hoe gezond zijn appels?

Maar voedingsprofessor Martijn Katan bracht in zijn boek Wat is nu gezond?, de appel in diskrediet.

Volgens hem zijn appels helemaal niet zo gezond.

Ze bevatten relatief weinig vitamine C, en een beetje kalium. Door die informatie daalde de appel beslist mijn achting.

75 gram appels per dag goed voor cholesterol

Maar nu zou uit nieuw onderzoek blijken dat twee tot vier appels per dag, het slechte LDL-cholesterol laten dalen. En aangezien ik van nature een vrij hoog cholesterolgehalte heb, vind ik dit erg interessant. Voortaan eet ik mijn dagelijkse appels weer met meer respect.

Toch zijn die tegenstrijdige uitspraken van 'experts' behoorlijk verwarrend. Voor de zekerheid eet ik braaf mijn appels. Baat het niet, het schaadt in ieder geval ook niet. En twee stuks fruit moet ik toch eten per dag.

Wat zegt het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum bevestigt Martijn Katans stelling dat er weinig vitamine C in appels zit.  Maar ze schrijven:

'Appels bevatten weinig calorieën. Ze leveren niet veel vitamine C maar wel voedingsvezel en kalium.'

En als je Nederlandse appels koopt, ben je ook nog duurzaam bezig.

N.B.

Appels hebben een vochtafstotende schil, en als je ze alleen maar wast, was je eventuele vieze stoffen er dus niet af! Om een appel echt goed schoon te maken, moet je hem dus schoon wríjven!

Zelf appelstroop maken

zelf appelstroop maken

Ook als je niet zo handig bent in de keuken is zelf appelstroop maken niet moeilijk! Hier is een basisrecept voor zelfgemaakte appelstroop:

Ingrediënten appelstroop maken

 • 1 kg appels (bij voorkeur zure appels zoals Goudreinet)
 • 200 g suiker (je kunt meer toevoegen naar smaak of helemaal geen suiker toevoegen)
 • 1 theelepel kaneelpoeder (als je dat lekker vindt)
 • Sap van 1 citroen

Appelstroop maken

 1. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in kleine stukjes.
 2. Doe de appels in een grote pan en voeg het citroensap toe om ze mooi te houden en voor een frisse smaak.
 3. Voeg een klein beetje water toe (ongeveer 1/2 kopje) om aanbranden te voorkomen. Zet de pan op middelhoog vuur.
 4. Laat de appels sudderen tot ze zacht zijn, en gemakkelijk met een vork kunnen worden doorboord. Dit duurt meestal ongeveer 30-45 minuten.
 5. Pureer de zachte appels met een staafmixer of een aardappelstamper om een gladde massa te krijgen.
 6. Voeg suiker toe aan de gepureerde appels en meng goed. Proef en voeg meer suiker toe als dat nodig is. (tenzij je dus appelstroop zonder toegevoegde suiker wilt maken!)
 7. Voeg desgewenst kaneelpoeder toe voor extra smaak.
 8. Laat het mengsel op laag vuur sudderen. Roer regelmatig om te voorkomen dat het aanbrandt.
 9. Laat het mengsel indikken tot het de gewenste consistentie heeft bereikt. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van hoe dik je de stroop wilt hebben.
 10. Test de dikte door een lepel van de stroop op een koud bord te laten vallen. Als het snel stolt, is het klaar.
 11. Giet de appelstroop in gesteriliseerde potten of weckpotten en sluit ze goed af.
 12. Laat de appelstroop afkoelen en bewaar deze in de koelkast.

Appels en sap scheiden en appelstroop maken

Je kunt er ook voor kiezen de appels en het sap te scheiden, en alleen van het sap appelstroop te maken. Volg eerst de stappen 1 tot en met 5. Na het pureren zet je een zeef of kaasdoek op een andere pan, en giet je de gepureerde appels erdoorheen. Hierdoor wordt het sap gescheiden van de pulp. Van het sap ga je appelstroop maken. Meet de hoeveelheid appelsap die je hebt en voeg suiker toe. Gebruik ongeveer 200 g suiker per liter appelsap, maar je kunt naar smaak meer toevoegen. Zet de pan met appelsap en suiker op laag vuur en laat het sap indikken tot het de gewenste stroopachtige consistentie heeft bereikt.

Deze zelfgemaakte appelstroop is heerlijk op brood, pannenkoeken, of als smaakmaker in verschillende gerechten.

Kom jij aan twee stuks fruit per dag?En je kinderen?

Similar Posts

18 Comments

 1. Zeker 2 maar soms ook wel 3 stuks fruit. Nou hoorde ik laatst dat als je de appel schilt of wast het maakt niet uit. Er wordt zoveel met gif gespoten dat het de hele appel doortrekt. Je zou nooit weer een appel willen eten als je het allemaal mag geloven.

 2. Vanaf de bloesem en het pitje wordt er al gespoten en ook dat zit in de appel. Niet alleen in of op de de schil. Van dat eraf wrijven wist ik weer niet :-)
  Ik koop mijn appels daarom tegenwoordig bij de natuurwinkel. Ik kom denk ik ook wel aan 3 stuks fruit. Mimenteel ben ik mijn voorraad besjes aan het opmaken van vorig jaar en tel dat gemakshalve maar mee voor 1 stuk fruit :-)

 3. Eigenlijk kun je dan alleen appels van eigen boom eten, en die zijn vast ook giftig door zure regen en zo… En straling van mobieltjes.

  Het lijkt het sprookje van Sneeuwwitje wel!

  De appel is weer in mijn achting gedaald.

 4. Doordeweeks kom ik dagelijks aan mijn 2 stuks fruit maar in het weekend eigenlijk niet. Dan slapen wij uit of zijn vaak weg en komt het er gewoon niet van.

  Mijn man eet helemaal geen fruit, en onze zoon krijgt fruit mee naar school en eet soms s middags nog fruit. Bij hem wisselt het dus tussen 1 a 2 stuks per dag.

  Fijn Paasweekend!

  Groetjes Isabelle

 5. Ik hoorde pas van iemand dat een appel eten als je hooikoorts hebt, heel gevaarlijk kan zijn...wat kun je dan nog eten? Het ene is goed voor dit, maar slecht voor dat...

  In het fruitseizoen komen we makkelijk aan 2 stuks of meer per dag, nu even wat minder, denk ik.

  Fijn weekend, Jolanda

 6. Ik kom zeker wel aan mijn 2 stuks fruit per dag, sinds een paar weken loop ik bij een dietiste, omdat mijn suiker iets te hoog aan het worden is en ik daarom een paar kilootjes (minimaal wil ik 10 kilo kwijt ) af moet vallen....
  Ik at vaak wel 5 stuks fruit op een dag en MAG er nu nog maar 2, ik ben ondertussen al wel 6 a 7 kilo kwijt en wil er eigenlijk nog 9 kwijt, gaat me lukken want het gaat prima tot nu toe.

  Ik spoel mijn appel trouwens gewoon onder de kraan af.

  groetjes Anita

 7. Wat betreft vitamines hoor je over de appel verschillende dingen, kennelijk zijn ze het daar nog niet over eens. Wel kan ik zeggen dat er in Appel zuur zit dus spoel je tanden na het eten. Wil je echt een vitaminestoot? dan is de kaktusvijg het beste.

 8. Oh ja,ik eet veel fruit,zeker in deze tijd. De tuin hangt vol bramen en druiven ,ik koop er nog appels en bananen bij

 9. Heel erg ingewikkeld, die tegenstrijdige geluiden en adviezen. Ik eet zelf geen appels, want ik krijg er buikpijn van. Ik kom wél aan mijn 200 gram fruit per dag.

 10. Mijn kind is groot. Maar die eet wel goed, weet ik toevallig. Ik eet ook wel twee (of meer) stuks fruit per dag. Maar nooit appels. Daar heb ik niet zoveel mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.