Comments

Duurzaam bezig door middel van je koopgedrag — 20 Comments

  1. Eens in de zoveel jaar bereken ik mijn voetafdruk en die daalt gelukkig altijd gestaag. Dan kan ik me wel op de borst kloppen voor mijn inspanningen, maar het patroon zelf komt overeen met dat van mijn ouders. Na het opbouwen van hun huishouden (weliswaar soberder) hadden ze “geen wensen meer”. Voor mijn geldt eigenlijk hetzelfde, kortom het is mede de levensfase volgens mij.
    De laatste keer dat ik mijn voetafdruk berekende zat ik op 2,2, daar was ik al blij mee (Nu zou ik hoger uitkomen omdat ik nieuwe kleren heb gekocht). De belangrijkste aanbeveling was destijds om de trein naar mijn werk in te ruilen voor de fiets. Daar moest ik hartelijk om lachen, want net als jouw man werk ik op uren reizen van mijn woonplaats. Toch is het goed voor de bewustwording zo’n berekening eens te maken. Te beseffen hoe goed we het hebben en hoe vanzelfsprekend we dat zijn gaan vinden. Even los van alle welles/nietes discussies die vaak ontstaan over gas versus elektrisch en dat je op het platteland een auto nodig hebt, en of je als individu wel of niet kan slagen bij de kringloop – we hebben het heel goed hier en mogen dankbaar zijn daarvoor.

  2. Hier zit voor mij weer een heleboel nieuws bij. Ik geef toe dat ik met mijn kleding en supermarktaankopen niet heel erg let op duurzaamheid. Maar ik let wel op stroomverbruik, afval scheiden en dat soort dingen. Ik vind het thema duurzaamheid wel steeds interessanter worden, dus wie weet wat er nog eens allemaal gaat veranderen bij mij.

  3. Fairphone heeft vrijwel alle exemplaren van zijn Fairphone 2 verkocht en er komen geen nieuwe meer. Het begin van het einde van Fairphone.
    Beste tip is, begin met één ding, bv je ontbijt, te verduurzamen. Wil niet teveel of te ingewikkeld, verander gewoon iets. Tot het zo normaal is dat je niet anders meer weet en wilt.

  4. Wat een goede tips! Toch is het onwijs lastig, voor mij. Het puntje met de komkommers vond ik toch wel een goeie, klinkt raar maar toch wel beter inderdaad

  5. Bij het testje kom ik op 0,9 uit. (Heb geen auto en woon klein, eet zo min mogelijk varkens/rundervlees.) Zelf heb ik zoiets rond 1993 bedacht. Punt is dat met de bevolkingsgroei steeds minder aarde overblijft per persoon. Op dat ding scoorde ik destijds 1,1 en door de bevolkingsgroei is dat gestegen naar 1,25. Bij mij moest je 50 dingen invullen, waaronder ook je elektra verbruik in kWh, gas in m3 en autobrandstof in liters. Ook bijvoorbeeld de hoeveelheid grijsafval in kilo’s en kg huisdier(en). Zelf kwam ik er daar slechter uit omdat ook het aantal mensen per huishouden bepalend was. Als alleenwonende scoor ik daarin slecht. Ding was erg moeilijk te bepalen en lastig bij te houden. Er kwam wel uit dat we beter in kunnen zetten op een bevolkingsafname naar 4 miljard. Dat is wat de aarde aan kan. India is op dit moment de grootste ‘uitdaging’. Als zij het niveau van een gemiddelde Nederlander gaan halen, dan gaat de aarde het niet redden.

    Zelf ben ik er dus al wat langer mee bezig en hoef er geen moeite voor te doen. Ik ben wel gestopt met werken omdat ik snel teveel geeld had. Meer geld is meer uitgeven aan dingen die niet nodig zijn.

    Hier nog een plaatje dat er bij hoorde uit 2006. Sinds 2001 verbruikt de mensenhied meer dan de aarde aan kan.
    https://ximaar.files.wordpress.com/2011/12/voet.gif

  6. Wat kleding betreft ben ik het niet met haar eens. Kleding wordt steeds vaker gerecycled tot nieuw materiaal. Er is zelfs breigaren te koop dat gemaakt is van gerecycled katoen. Bovendien kan je ook zelf je kleding helemaal opdragen, zoals ik doe.
    Qua schoenen zijn er inmiddels meerdere merken beschikbaar o.a. Duckfeet welke ik draag.

  7. Het beste is denk ik gewoon minder kopen en spullen recyclen en van je eigen overbodige spullen afstand doen bij de kringloopwinkel. Maar er mag wel steeds minder terwijl aan de andere kant van de wereld bossen worden gekapt (of in de brand gestoken) voor palmolieplantages (zit bijna overal in want goedkoop). En wij in NL kunnen plastic wel prima recyclen maar in heel veel andere landen (en zelfs plaatsen) in NL. wordt plastic helemaal nog niet gescheiden. Denk aan veel hoogbouw daar wordt alles in 1 container gedaan…..Soms wordt ik een beetje moe van het milieu en het klimaat.

  8. Ik vind het (sorry) vooral heel vermoeiend om overal bij na te moeten denken. Krijg er altijd spontaan een schuldgevoel van. Sorry dat ik besta… Gelukkig koop ik (op boodschappen na) erg weinig en ga ik bijna nooit op vakantie. Pak ik vaak de fiets in plaats van de auto. En in de supermarkt koop ik zoveel mogelijk onverpakte dingen. Dus ik doe mijn best, echt!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>