Duurzaam bezig door middel van je koopgedrag
Last updated on October 24th, 2023 at 04:06 pm
- Begin eens met je koopgedrag!
- Tips en inzichten om duurzaam bezig te gaan
- Duurzaam bezig zijn samenvattend
- Over het boek Gewoon goed
- Uitslag van mijn Verborgen impact test
- Duurzaam bezig Karens tip: Koop eens een tijdje niets
- Praktische informatie over Gewoon goed
- Leestips
Duurzaam bezig.
Het klinkt mooi.
Maar hoe doe je dat? Waar moet je beginnen? Hoe pak je duurzaam consumeren aan?
Begin eens met je koopgedrag!
Karen Kammeraat vertelt het ons. Zij schreef namelijk het boek Gewoon goed, jouw koopgids voor een mooiere wereld. Daarin geeft ze tips om duurzaam bezig te zijn door je koopgedrag aan te passen. Ik was onder de indruk van haar boek.
Wat Karens tips zo goed maakt is dat ze rekening houdt met het gewone dagelijkse leven.
Haar tips zijn daardoor praktisch en goed toepasbaar, want alles goed en aardig, het moet ook allemaal een beetje te doen zijn. En dus noemt Karen bijvoorbeeld biologische boodschappen bij een supermarkt als Albert Heijn omdat ze weet dat een supermarkt voor de meeste mensen toch wel erg handig is.
Hieronder een screenshot van de flaptekst:
Hieronder een overzicht van de inzichten en tips van Karen Kammeraat over duurzaam bezig zijn, die mij bijzonder troffen en die ik daarom graag met jullie deel.
Tips en inzichten om duurzaam bezig te gaan
- Je hoeft niet alles in 1 keer te doen. Elke duurzame stap is er één.
- Karen Kammeraat is van top tot teen duurzaam : ) Haar bril is bijvoorbeeld gemaakt van afvalhout en textiel, en ze heeft haar haren laten doen door een ‘groene kapper.
- Het is een proces om steeds duurzamer te leven en meer duurzame producten te kopen.
- Kijk verder dan de houdbaarheidsdatum. Gegebruik je zintuigen om te bepalen of iets nog vers en eetbaar is.
- Er zijn meerdere criteria voor duurzaamheid. Producten kunnen duurzaam zijn omdat ze van gerecycled materiaal zijn gemaakt, of van materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Een andere interpretatie van duurzaam is of de personen die het product hebben gemaakt hiervoor behoorlijk betaald zijn. Nog weer een andere vorm van duurzaamheid zijn producten waarmee je energie of verpakkingen uitspaart. Zoals een afwasbare drinkfles.
- Kies voor duurzaam beddengoed.
- Biologisch vlees wil zeggen dat de dieren een beter leven hadden, maar voor het klimaat doet dit weinig.
- Plastic verpakkingen kunnen niet zoveel kwaad zolang je ze netjes in de prullenbak gooit. Het Nederlands afvalwerkings systeem is namelijk goed.
- Koop liever een plastic zakje met afgekeurde biologisch komkommers, dan een gewone komkommer zónder verpakking!
- Op mijnverborgenimpact.nl kun je in kaart brengen waarmee je jouw impact kunt berekenen*.
- Voedsel weggooien is niet milieuvervuilend. Het is vooral kwalijk omdat er veel energie en water gebruikt wordt om het te produceren! Heb je bijvoorbeeld oud brood dat niemand meer lust? Kies dan voor een wentelteefje maken. Zo smaakt het weer heerlijk.
- Vermijd de stof zijde. De zijderups wordt levend gekookt en zijde is dus dieronvriendelijk en is ook nog eens slecht voor het milieu. Jute is bijvoorbeeld wel duurzaam.
- Zowel biologische als gewone katoen vragen heel veel water voor de teelt.
- Schraap je yoghurtpak leeg met een Action flessenlikker!
- Koop zo min mogelijk kleding, en doe er zo lang mogelijk mee om het milieu te helpen.
- Als je nieuwe kleding koopt, kies dan voor tweedehands of voor materialen als Tencel, hennep of linnen. Dat is namelijk duurzame kleding. Dit geldt ook voor andere spullen: koop zoveel mogelijk tweedehands. Je kunt bijna alles tweedehands kopen. Van gebruikte trapliften tot gebruikte boxen, van tweedehands fietsen tot tweedehands auto’s.
- Een spijkerbroek is een makkelijke start om fair fashion te dragen, want er is veel keus en de prijs is goed te doen.
- Fair fashion winkels vind je vooral online. Qua stenen winkels zijn ze er amper.
- Vanaf maat 152 kun je amper nog duurzame kinderkleding vinden.
- Het schoenenmerk Think! maakt alleen maar schoenen van plantaardig gelooid leer. Dat is veel minder vervuilend dan chemisch bewerkt leer en past dus bij duurzaam bezig zijn.
- Een vrouw verbruikt in haar leven gemiddeld 10.000 tampons of maandverbandjes. Goede alternatieven zijn de menstruatiecup, menstruatie ondergoed, wasbaar maandverband of maandverband en tampons die biologisch afbreekbaar zijn.
- Kies voor een duurzaam interieur.
- Bij katoenen kleding kom je zelden het Fairtrade/Max Havelaar-keurmerk tegen. Je komt het warempel wel tegen bij handdoeken van de Lidl : )
- Als het om speelgoed gaat is Karen niet tegen plastic, omdat het heel lang meegaat. Ze noemt als voorbeeld Duplo en Playmobil. Houten speelgoed dat is gemaakt van van hout uit slecht beheerde bossen is slecht voor het milieu. Koop liever tweedehands speelgoed.
- Er bestaat zoiets als een Fairphone! Dat is een smartphone die duurzaam is, milieuvriendelijk en onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt.
- Met een keurmerk is de kans groot dat het goed zit (maar niet altijd), zonder keurmerk is die kans kleiner (maar niet nul).
- Een groot deel van onze invloed op het milieu zit in ‘het vervoer’: het vervoer van de producten naar de winkels of naar de consument, om precies te zijn. Voorbeeld: je kunt beter op de fiets sla uit Spanje kopen bij de supermarkt, dan met de auto sla halen bij een boer uit de buurt. En in april kun je beter Spaanse aardbeien eten, omdat de Nederlandse uit de kas komen en daardoor veel meer energie nodig hadden dan de vrachtwagen die de aardbeien naar Nederland bracht.
Duurzaam bezig zijn samenvattend
Wat ik vooral heb geleerd van Gewoon goed is dat duurzaam bezig zijn bestaat uit verschillende aspecten. En je kunt ze niet altijd tegelijk toepassen. Zo is biologisch vlees diervriendelijk, maar net zo slecht voor het milieu als ‘gewoon’ vlees. En je kunt wel groente en fruit kopen bij lokale boeren, maar als je dat doet met de auto schiet het alsnog niet op.
Over het boek Gewoon goed
Gewoon goed begint met een uitleg wat duurzaam bezig zijn nou eigenlijk is. Vervolgens krijg je praktische informatie over eten, kleding, verzorging en producten die je in huis gebruikt. Aan het eind staan een aantal columns die bedoeld zijn als inspiratie.
Uitslag van mijn Verborgen impact test
Mijn uitslag van de Verborgen impact test viel me gelukkig niet tegen. Ik ben redelijk duurzaam bezig. Ik had aan het begin gezegd dat ik hem anoniem wilde doen, en daardoor kan ik helaas niet al mijn resultaten laten zien, maar wel een screenshot van mijn einduitslag:
Duurzaam bezig Karens tip: Koop eens een tijdje niets
In onderstaand filmpje geeft Karen de ultieme tip: ‘Koop gewoon eens een tijdje helemaal niets om duurzaam bezig te zijn.’
Praktische informatie over Gewoon goed
Gewoon goed is voor 17,95 te koop bij bol.com, maar wil je duurzaam bezig zijn, dan leen je het boek natuurlijk uit de bieb : )
Welke van de 23 punten uit Karins boek over duurzaam bezig zijn valt jou het meest op? Of is voor jou een eye opener?
Leestips
Bronnen: o.a. Milieucentraal, Consumentenbond, Gewoon goed.
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wat mij het meest opvalt is dat het een lange lijst is. ;-)
Love as always
Di Mario
Eens in de zoveel jaar bereken ik mijn voetafdruk en die daalt gelukkig altijd gestaag. Dan kan ik me wel op de borst kloppen voor mijn inspanningen, maar het patroon zelf komt overeen met dat van mijn ouders. Na het opbouwen van hun huishouden (weliswaar soberder) hadden ze “geen wensen meer”. Voor mijn geldt eigenlijk hetzelfde, kortom het is mede de levensfase volgens mij.
De laatste keer dat ik mijn voetafdruk berekende zat ik op 2,2, daar was ik al blij mee (Nu zou ik hoger uitkomen omdat ik nieuwe kleren heb gekocht). De belangrijkste aanbeveling was destijds om de trein naar mijn werk in te ruilen voor de fiets. Daar moest ik hartelijk om lachen, want net als jouw man werk ik op uren reizen van mijn woonplaats. Toch is het goed voor de bewustwording zo’n berekening eens te maken. Te beseffen hoe goed we het hebben en hoe vanzelfsprekend we dat zijn gaan vinden. Even los van alle welles/nietes discussies die vaak ontstaan over gas versus elektrisch en dat je op het platteland een auto nodig hebt, en of je als individu wel of niet kan slagen bij de kringloop – we hebben het heel goed hier en mogen dankbaar zijn daarvoor.
Helemaal maar waar Anoniem. Nederland is wat dat betreft een goed land om te leven.
Hier zit voor mij weer een heleboel nieuws bij. Ik geef toe dat ik met mijn kleding en supermarktaankopen niet heel erg let op duurzaamheid. Maar ik let wel op stroomverbruik, afval scheiden en dat soort dingen. Ik vind het thema duurzaamheid wel steeds interessanter worden, dus wie weet wat er nog eens allemaal gaat veranderen bij mij.
Leuk dat er nieuwe dingen bij waren Naomi!
Fairphone heeft vrijwel alle exemplaren van zijn Fairphone 2 verkocht en er komen geen nieuwe meer. Het begin van het einde van Fairphone.
Beste tip is, begin met één ding, bv je ontbijt, te verduurzamen. Wil niet teveel of te ingewikkeld, verander gewoon iets. Tot het zo normaal is dat je niet anders meer weet en wilt.
Kleine stapjes zijn inderdaad altijd goed. Dat maakt het minder moeilijk om te beginnen.
Ik steek er eigenlijk net zo in als Naomi.
Maar……..
Ik vind wel, dat als we zo doorgaan dat je niet meer spontaan kunt leven!!
Wat een goede tips! Toch is het onwijs lastig, voor mij. Het puntje met de komkommers vond ik toch wel een goeie, klinkt raar maar toch wel beter inderdaad
score 2.07
Daar komt binnenkort wel een einde aan, wanneer de badkamer, keuken en huiskamer gerenoveerd worden.
Bij het testje kom ik op 0,9 uit. (Heb geen auto en woon klein, eet zo min mogelijk varkens/rundervlees.) Zelf heb ik zoiets rond 1993 bedacht. Punt is dat met de bevolkingsgroei steeds minder aarde overblijft per persoon. Op dat ding scoorde ik destijds 1,1 en door de bevolkingsgroei is dat gestegen naar 1,25. Bij mij moest je 50 dingen invullen, waaronder ook je elektra verbruik in kWh, gas in m3 en autobrandstof in liters. Ook bijvoorbeeld de hoeveelheid grijsafval in kilo’s en kg huisdier(en). Zelf kwam ik er daar slechter uit omdat ook het aantal mensen per huishouden bepalend was. Als alleenwonende scoor ik daarin slecht. Ding was erg moeilijk te bepalen en lastig bij te houden. Er kwam wel uit dat we beter in kunnen zetten op een bevolkingsafname naar 4 miljard. Dat is wat de aarde aan kan. India is op dit moment de grootste ‘uitdaging’. Als zij het niveau van een gemiddelde Nederlander gaan halen, dan gaat de aarde het niet redden.
Zelf ben ik er dus al wat langer mee bezig en hoef er geen moeite voor te doen. Ik ben wel gestopt met werken omdat ik snel teveel geeld had. Meer geld is meer uitgeven aan dingen die niet nodig zijn.
Hier nog een plaatje dat er bij hoorde uit 2006. Sinds 2001 verbruikt de mensenhied meer dan de aarde aan kan.
https://ximaar.files.wordpress.com/2011/12/voet.gif
Wauw Ximaar, maar 0,9! Dat is echt supergoed zeg.
Tsja…had ze beter online kunnen publiceren ipv in boekvorm gieten; dat scheelt weer wat bomen, vervoer, drukken etc.
Wat kleding betreft ben ik het niet met haar eens. Kleding wordt steeds vaker gerecycled tot nieuw materiaal. Er is zelfs breigaren te koop dat gemaakt is van gerecycled katoen. Bovendien kan je ook zelf je kleding helemaal opdragen, zoals ik doe.
Qua schoenen zijn er inmiddels meerdere merken beschikbaar o.a. Duckfeet welke ik draag.
Ik denk dat consuminderen het meeste effect heeft…
Het beste is denk ik gewoon minder kopen en spullen recyclen en van je eigen overbodige spullen afstand doen bij de kringloopwinkel. Maar er mag wel steeds minder terwijl aan de andere kant van de wereld bossen worden gekapt (of in de brand gestoken) voor palmolieplantages (zit bijna overal in want goedkoop). En wij in NL kunnen plastic wel prima recyclen maar in heel veel andere landen (en zelfs plaatsen) in NL. wordt plastic helemaal nog niet gescheiden. Denk aan veel hoogbouw daar wordt alles in 1 container gedaan…..Soms wordt ik een beetje moe van het milieu en het klimaat.
Met de auto sla bij de boer kopen, die vind ik wel aardig. Ik vind er wel wat dingen bij zitten maar ga er geen boek voor aanschaffen.
Dat hoeft ook niet Villasappho. Ik haalde hem ook gewoon uit de bieb : )
Wauw! Jeetje wat een boel goede tips zeg.
Ik vind het (sorry) vooral heel vermoeiend om overal bij na te moeten denken. Krijg er altijd spontaan een schuldgevoel van. Sorry dat ik besta… Gelukkig koop ik (op boodschappen na) erg weinig en ga ik bijna nooit op vakantie. Pak ik vaak de fiets in plaats van de auto. En in de supermarkt koop ik zoveel mogelijk onverpakte dingen. Dus ik doe mijn best, echt!