Duurzaam interieur in 5 ruimtes: van verf tot houten klemmetjes!

duurzaam interieur

Marion Hellwegs boek The Green Life gaat over een duurzaam interieur.

Ik nam The Green Life mee uit de bibliotheek, maar verwachtte er eigenlijk niet zo heel veel van. Ik heb al best veel boeken gelezen over duurzaam leven en wonen, en vroeg me af wat dit boek daar nog aan toe kon voegen.

Duurzame verf: twee definities van duurzaamheid

Zo weet ik bijvoorbeeld dat verf op terpentinebasis zoals Sigma S2U Allure Gloss niet zozeer duurzaam is in termen van het milieu, maar wel als het gaat om langdurige houdbaarheid. Wil je milieuvriendelijke verf? Dan is verf op waterbasis beter. Maar voor het buiten schilderwerk betekent zo’n watergedragen verf vaak dat je sneller opnieuw moet gaan schilderen. Daarom wordt verf op terpentinebasis op sommige sites duurzaam genoemd. Maar dan bedoelen ze dat het lang blijft zitten, niet dat het ecologisch verantwoord is.

Een duurzaam interieur is dus veelomvattend.

Het kan gaan van de verf die je gebruikt, tot de vraag of je houten klemmetjes gebruikt in plaats van nietjes!

Het zoveelste boek over een duurzaam interieur en de vraag Hoe duurzaam leven?

En inderdaad, er stond weinig nieuws in.

Maar ik vond het toch leuk vanwege de mooie foto’s en kijkjes ‘bij de mensen thuis’.

Duurzaam interieur met The Green Life

Met haar boek The Green Life wil Marion Hellweg laten zien hoe je op een ‘gemakkelijke manier een stijlvolle thuisomgeving kunt creëren die je blij maakt en klaar is voor de toekomst.’ Wat ik fijn vond aan dit boek is dat het ideeën geeft per ruimte. Tussendoor zie je voorbeelden van huizen met een duurzaam interieur, en krijg je een kijkje bij de mensen binnen.

Past een houtkachel in een duurzaam interieur?!

N.B. Ik moet even kwijt dat bij een huisje op het Deense platteland een houtkachel genoemd wordt. In Nederland ligt de houtkachel zwaar onder vuur, en pleiten veel mensen zelfs voor een algeheel verbod van houtkachels. Wel een beetje bijzonder dus dat een houtkachel wordt genoemd in een boek over een duurzaam interieur. Maar dit terzijde.

duurzaam interieur
Bron: The Green Life

6 x een duurzaam interieur per ruimte

Daarna komt het leukste: Kamer voor kamer legt Marion Hellweg uit hoe je er een duurzaam interieur in kunt maken. Dat zijn:

 1. De keuken
 2. De woonkamer
 3. Alles in kasten (beetje raar, maar die staat ook in dit rijtje)
 4. De badkamer
 5. De slaapkamer
 6. Home Office

Waarom is een duurzaam interieur belangrijk?

Marion is ook zo vriendelijk om met je door te nemen waarom je je überhaupt druk zou maken over duurzaam leven. Ze waarschuwt dat als we zo blijven doorgaan we onze planeet ‘vroeg of laat te gronde liggen.’ Ze pleit er daarom voor dat we anders gaan denken en leven. Marion hoopt met haar boek The Green Life advies te geven en te inspireren. Het gaat om een belangrijk onderwerp, maar daar mag je best plezier bij hebben.

Vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Woon je op een duurzame manier?
 • Is je meubilair gemaakt van natuurlijk, fair geproduceerd materiaal?
 • Heeft je huis een gezond binnenklimaat? Welke verf heb je bijvoorbeeld gebruikt om te schilderen? Binnen kun je het beste verf op waterbasis gebruiken, dat is namelijk duurzamer. Maar voor buiten is een verf op terpentinebasis juist geschikter, omdat dit beter tegen een stootje kan.
 • Zijn de spullen die je gebruik herbruikbaar?
 • Hoe zit het met de hoeveelheid plastic in je huis?
 • Weet je wat je ecologische voetafdruk is?
 • Als je iets koopt: vraag je je dan af of je het wel echt nodig hebt?
 • Ben je je bewust van de hoeveelheid afval die je produceert?

Duurzaam interieur in de keuken

Naast veel bekende tips zoals je afval scheiden, zijn er een paar iets originele tips. Marion adviseert bijvoorbeeld om vooral geen keukenrol te gebruiken in de keuken. Ook schrijft ze dat de teelt van avocado’s het milieu belast. Dek schalen af met een bijenwasdoek en gebruik geen schuursponsjes. Niet nieuw, maar wel leuk omdat ik het herkenbaar vond is Marions advies om schoon te maken met baking soda en schoonmaakazijn.

De woonkamer: kleine tv!

Bij de woonkamer viel Marions tip om vooral niet te kiezen voor een tv met een heel groot scherm mij op! Hoe groter het scherm, hoe groter het energieverbruik. Ha! Dat zal mijn kinderen leren! Die vinden altijd dat onze tv veel groter zou moeten. Dat kunnen ze nu dus helemaal wel vergeten wat mij betreft. Verder vond ik het interessant dat Marion zegt dat je kunt letten op de keurmerken FSC of PEFC als het gaat om meubels. Ook voor verf is er een keurmerk als het gaat om duurzaamheid. Wil je duurzame verf kopen? Let dan het EU Ecolabel. Dit is een milieulabel van de Europese Unie. Alleen producten met een lagere impact op het milieu dan vergelijkbare producten mogen dit label hebben.

Duurzaam interieur in de badkamer

Marion adviseert natuurlijke materialen zoals natuursteen en beton voor de wastafel of massief hout voor de kastjes. Liever glazen in plaats van plastic flessen en linnen en katoenen handdoeken. Een leuke DIY tip vond ik om met klembeugels oude jam-of weckpotten aan de muur te bevestigen. Daarin kun je dan bijvoorbeeld tandenborstels zetten. Ik kan dit zelf niet, maar anders zou ik dit meteen doen.

Eigenlijk vind ik Marions tips voor een duurzame badkamer vrij mager verder. Ze noemt bijvoorbeeld niet eens een besparende douchekop!

De duurzame slaapkamer

Ook de tips voor de slaapkamer zijn summier en weinig origineel. Maar ook hier wordt dit gecompenseerd door de mooie foto’s. Voor een duurzaam interieur in de slaapkamer zijn natuurlijke materialen de beste keuze, aldus Marion. Duh.

Thuiskantoor

Voor een duurzaam interieur op je werkplek noemt Marion tips als:

 • Werk met gerecycled papier
 • Kies voor navulbare pennen
 • Kies voor eco verf
 • Enveloppen zonder venster
 • Houten klemmetjes in plaats van nietjes
 • Kies voor een all-in-one apparaat om energie te besparen: een printer, kopieerapparaat en scanner in één.
 • Neem voor korte afstanden niet het vliegtuig… (over open deuren gesproken)

Mijn conclusie over The Green Life

Qua inhoud stelt het boek The Green Life eigenlijk weinig voor. De boodschap is goed: wees je bewust van je huis, en hoe je leeft en koopt als het gaat om duurzaamheid. Maar de tips en informatie zijn oppervlakkig, en weinig vernieuwend. Dit wordt echter behoorlijk gecompenseerd door de mooie foto’s van het boek.

Die leidden mij af van het hoge ‘Duh-gehalte’ van de tips ; )

Wie houdt van interieurs bekijken, zal daarom best plezier leven aan The Green Life. En het is een laagdrempelige instap om je bewuster te worden een duurzamer huis.

Wie al veel doet op het gebied van duurzaamheid, zal in dit boek weinig tot niets nieuws ontdekken.

The Green Life van Marion Hellweg kopen?

The Green Life van Marion Hellweg is voor 20 euro te koop bij je lokale boekwinkel of bij bol.com. Bij bol.com vind je bovendien een gratis inkijkexemplaar!

duurzaam interieur

Hoe duurzaam is jouw interieur denk je? En hoe duurzaam is jouw verf?

Similar Posts

19 Comments

 1. We proberen het zo duurzaam mogelijk te maken. We hebben zonnepanelen, een warmtepomp, koken op inductie, maar het kan altijd beter. Die houtkachel was me ook al opgevallen, die is echt niet duurzaam en vaak wordt er ook nog behandeld resthout op gestookt.

 2. Mmm, al dat glas in de badkamer vind ik gevaarlijk. Daar loopt iedereen op blote voeten en als er iets valt…
  Wij blijven gewoon mepal bekers gebruiken voor de tandenborstels en alle glazen flesjes worden overgegoten in hergebruikte plastic flesjes. Geen glas in de badkamer!

 3. Mijn interieur is zeker niet duurzaam als in goed voor het milieu, maar ik doe er al wel elf jaar mee en wat mij betreft wordt de boel nog láng niet vervangen. Dat dan weer wel;).
  Het boek lijkt me inderdaad een wat hoog duh-gehalte te hebben, maar de plaatjes lijken me heerlijk om naar te kijken.

 4. In Denemarken is veel meer ruimte en hout. Hier stookt iedereen een houtkachel terwijl ze hutjemutje wonen en minder bos hebben. Ik denk dat een houtkachel daar dus duurzamer is dan hier.

 5. Een duurzaam interieur is de toekomst. Jammer dat dit boek volgens jouw oordeel toch niet de tips biedt waar je op had gehoopt en weinig toevoegt aan wat iedereen al weet.

 6. De verf binnen in huis is op waterbasis. Daarnaast probeer ik voor ik wat koop mezelf af te vragen of we het echt nodig hebben, ik scheid afval zoveel mogelijk en interieuritems proberen we eerst zelf te pimpen voor we het nieuw zouden kopen.

 7. ik moet toegeven dat ons interieur niet echt duurzaam is maar we doen er toch al een aantal jaar mee. We hebben wel vorig jaar zonnepanelen laten plaatsen. Wel jammer dat het boek je niets nieuws heeft bijgebracht

 8. Nog een voordeel van de Bieb! Wij leven best duurzaam; we hebben zonnepanelen en letten enorm op wat we kopen. Al streef ik geen perfectie (meer) na.

 9. Wij zijn, net als half Nederland, de afgelopen paar jaar steeds meer en meer ons huis gaan verduurzamen. Waarbij een afweging is gemaakt in de artikelen en producten die we hebben aangeschaft. Overigens heb ik niet gekeken of onze verf wel duurzaam was. Ik ga er vanuit dat de betere verfmerken hier (hopelijk) wel aan gedacht hebben 🙈

 10. Oef. Ik begin een beetje duurzaam-moe te worden. Ik heb geen idee hoe duurzaam mijn huis is. Ik doe echt wel mijn best maar met het (noodgedwongen) opnieuw inrichten van mijn huis heb ik niet op duurzaamheid gelet.

 11. Wat jammer dat het boek wat tegen valt maar wel goed dat het boek je laat nadenken over wat je kunt doen om groener te leven. Zo hebben wij bijvoorbeeld onze tuin compleet aangepakt die bestond vooral uit steen toen we het kochten met een boompje. Nu is die lekker groen met een groot stuk gras veel struiken een boom etc. Waardoor het water weer beter weg kan en er meer zuurstof en natuurlijke schaduw komt. We scheiden ons afval goed en we zijn grotendeels van het gas af. Ja we kunnen op veel punten nog beter maar het begin is er.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.