Bijenwasdoek: wat is het, en waar zijn ze voor? Lees het nu!

bijenwasdoek

Wel eens van een bijenwasdoek gehoord?

En nee, het is geen doek om bijen mee te wassen!

Maar wat is het dan wel?

Wat is een bijenwasdoek?

Een bijenwasdoek is een katoenen doek die is behandeld met bijenwas en jojoba-olie. Daardoor is de doek vettig en heeft hij een conserverende werking.

De doek sluit je voedsel goed af.

En dat betekent dat je hem kunt gebruiken om eten vers te houden. Deze doek is dus een prima alternatief voor boterhamzakjes, aluminiumfolie en huishoudfolie!

Je kunt ze onder andere gebruiken voor:

 • Kaas bewaren
 • Lunch mee te nemen
 • Groentes af te dekken
 • Cake afdekken (zie ook cake invriezen)
 • Maaltijd afdekken

Hoe gebruik je bijenwasdoek?

Stel je hebt een stuk kaas. Dat leg je dan simpelweg in je bijenwasdoek, en vervolgens vouw je die om de kaas heen. Als je de doek voor iets anders wilt gebruiken maak je hem schoon onder de koude kraan. Warm water kan niet, want dan smelt de bijenwas.

In principe gaat een doek met bijenwas, als je hem twee keer per week gebruikt, zo’n klein jaar mee.

N.B. De doek is niet geschikt om vlees in te bewaren en voedsel met veel vocht.

Over bijenwas

Bijenwas is een vettige stof die door sommige soorten bijen wordt gemaakt. Bijen gebruiken bijenwas om de wanden van de cellen in de raten te maken. Uit onderzoek is gebleken dat bijenwas natuurlijke antibacteriële middelen zit. Dat is één van de redenen dat het geschikt is om je eten er in te bewaren.

Bijenwasdoek schoonmaken

Een bijenwasdoek mag niet in de wasmachine. Je kunt hem ook niet afspoelen met heet water. Dan zou namelijk de was smelten. Een bijenwasdoek schoonmaken doe je door hem goed af te spoelen met koud water.

Het is handig om dezelfde doek voor hetzelfde voedsel te gebruiken. Bijvoorbeeld een speciale doek voor kaas gebruiken. Dan is het ook niet zo snel nodig om hem schoon te maken.

Bijenwasdoek waar te koop?

Je kunt bijenwasdoeken kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. De Action heeft ze op het moment in ieder geval niet, en de Hema ook niet. Maar er zijn genoeg andere winkels waar je terecht kunt. Hieronder een handig overzicht!

Bijenwasdoek kopen

 • Marjolein van Groengeloven maakt, en verkoopt deze doeken. Een grote doek (32 bij 39 cm) van eco katoen kost bij haar 6,50. Voor 5,50 heb je er eentje van gewone katoen. Ze biedt doeken met bijenwas aan met vrolijke ruitpatronen en zelfs bloemetjes!
 • Bij Greenjump betaal je een stuk meer: minstens 15,95 voor één doek.
 • Bij bol.com: Bijenwasdoek
 • Bij Dille en Kamille:Bijenwasdoek
 • Bijenwasdoek Blokker: Bijenwasdoek
 • Zelfs AliExpress verkoopt ze: Screenshot 2021 10 20 at 09.17.15

Bijenwasdoek bij de DM Drogist in Duitsland!

Met dank aan de tip van Marina: je kunt ook bijenwasdoeken kopen bij de DM drogist in Duitsland! Vraag of zoek naar ‘Bienenwachstücher’. Een set met twee doeken kost 9,95.

bijenwasdoek dm

Leven zonder afval bijenwasdoek

Emily-Jane Townley stapte in 2013 over op een zogenoemde zero waste leefstijl. Ze schreef daarover op het blog Leven zonder afval, en nu heeft ze ook een gelijknamige webshop. Je kunt bij deze webshop Leven zonder afval ook een bijenwasdoek kopen. Voor een kleine doek betaal je 17,75 bij Leven zonder afval:

leven zonder afval bijenwasdoek

Vegan bijenwasdoek

Stel nou dat je een vegan bijenwasdoek wilt. Kan dat dan wel? Het is immers niet voor niets een doek met een laagje bijenwas erop… Maar vegan bijenwasdoeken bestaan wel degelijk!

Op bijvoorbeeld Ecomondo verkopen ze vegan bijenwasdoeken die vegan zijn omdat de bijenwas is vervangen door een combinatie van biologische kokosolie, boomhars en sojawas.

Daarnaast is er ook een vegan versie van Janice’s Kitchen. Haar doeken zijn gemaakt van hennep. Ze zijn doordrenkt met soja wax en kokosolie.

Zelf een doek maken van bijenwas

Zelf een bijenwasdoek maken is niet eens zo moeilijk om te doen. Feitelijk is het niet meer dan het impregneren van een lap stof met bijenwas.Hier vind je een handig tutorial. Als je het helemaal verantwoord wil doen kies dan voor eco katoen of hennep en gebruik biologische bijenwas.

In het begin is een doek nog wat stug en stijf. Je maakt de doek dan soepeler door hem met je handen te verwarmen. Na een paar keer wassen wordt hij vanzelf soepeler. Als je doeken niet handig vindt, kun je er ook zakjes van naaien. Het goede nieuws is dat je een doek die ‘op’ is, gewoon opnieuw kunt behandelen met bijenwas en vervolgens gaat hij weer bijna een jaar mee.

Bijenwasdoek maken in beeld!

In onderstaand filmpje zie je een mevrouw een doek met bijenwas maken.

Waarom zou je voor deze doeken kiezen?

Er zijn verschillende redenen om voor een een doek met bijenwas te kiezen in plaats van voor aluminium- of huishoudfolie. Allereerst is het goedkoper. De overige argumenten hebben met het milieu te maken. Zo is de productie van aluminiumfolie heel vervuilend, en in huishoudfolie zitten weekmakers.

En dan is er ook nog het argument dat zo’n wasdoek er leuk uit ziet! Dat vind ik tenminste. Ik vind het een originele en grappige manier om voedsel vers te houden. En als ik daar dan ook nog mijn portemonnee en het milieu mee help, dan zie ik alleen maar pluspunten!

Hoe krijg je bijenwasvlekken uit kleding en textiel?

Doro schreef in de comments:

‘Bijenwas van bijenwasdoek gesmolten door warm te wassen. Vervolgens is de bijenwas in een theedoek getrokken. Hoe verwijder ik die was uit de theedoek (zonder terpentine te gebruik).

Oké Doro, mijn eerste gedachte is dit:

Je hebt per ongeluk de bijenwas van je bijenwasdoek gesmolten door hem te warm te wassen. Kun je dan niet hetzelfde doen met de theedoek waar de bijenwas nu in zit?

Mocht dat niet werken, dan adviseren ze op Tips en handigheidjes uit grootmoeders tijd en Oma weet raad de volgende oplossingen:

 • Leg de theedoek een uur in de diepvries. Door de kou wordt de was hard. Je kunt hem daarna zo van je theedoek trekken.
 • Helpt dat onvoldoende? Pak dan het strijkijzer! ‘Leg een dikke handdoek onder de bijenwasvlek en leg twee keukenrol papiertjes op de vlek. Ga er met het strijkijzer rustig overheen. Het keukenpapier zal de rest van de bijenwas absorberen, waardoor de vlek helemaal zal verdwijnen.’
 • Probeer de vlek eruit te krijgen met groene zeep. (Bron: Oma weet raad)
 • Maak een papje van soda en water en boen hiermee op de bijenwas vlek. (Bron: Oma weet raad)

Conclusie

Een doek met bijenwas is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor aluminium- en huishoudfolie, boterhamzakjes etc. Je kunt er namelijk prima je eten in bewaren en vershouden.

Tip: bij de Wibra verkopen ze bijenwasdoeken voor 2,79 per stuk!

Leestips

Ken jij het fenomeen bijenwasdoek? En zo ja, hoe zijn je ervaringen?

Similar Posts

57 Comments

 1. Ik had er nog nooit van gehoord en dacjt toen ik negon te lezen, dat je hier je meubels mee in de boenwas moest zetten. Weer iets geleerd !!

 2. Wat een interessant verhaal! Ik wist wel wat een bijenwasdoek was, maar dacht dat t gebruik heel onhandig was. Zo klinkt het eigenlijk alsof het voor kaas in elk geval juist handig is. Thanks!

 3. Voor kleinere hoeveelheden (stukje kaas, 100 gram broodbeleg) gebruik ik altijd de uitwasbare, bio-katoenen, lunchzakjes. Jaren geleden heb ik bpa-vrije koelkastdoezen aangeschaft en zolang die meegaan gebruik ik deze voor grotere hoeveelheden!

 4. Ik vind vooral het plaatje prachtig :-)
  Ik denk niet dat ik die bijenwasdoekjes ga gebruiken. Ik denk dat ik er dan heel veel moest hebben en dat ze veel in de was zouden zitten. Eten in de koelkast dek ik af met een bord. Manlief is de enige die een broodbakje mee neemt. De anderen werken thuis. Manlief heeft in zijn tas veel papieren van zijn werk en ik beleg zijn brood nigal alternatief met bv extra veldsla, rucola, paprikastukjes. Dan ben ik bang dat het een zootje wordt in zijn tas. Kaas koop ik bij AH en dat zit al in een plastic bak. Die overigens later bij het plastuc afval gaat.
  Ik gebruik heel zelden alufolie of plastic folie. Ik hergebruik groentezakjes van de supermarkt.

  1. Slim om de groentezakjes van de supermarkt te recyclen VeggieMo. Daar had ik nog nooit aan gedacht moet ik bekennen. Ik gooi ze meestal weg omdat ze zo dun zijn. Maar ze zijn inderdaad nog best wel wat te gebruiken.

  2. Zakken waar brood in heeft gezeten zijn ook fijn om te hergebruiken omdat ze vaak steviger zijn. Ik doe dat niet meer vanwege glutenproblemen bij mij thuis.

 5. Nog nooit van gehoord! Ja dat zilverpapier daar moet bij ons nog aan gewerkt worden vrees ik. Zo een doek klinkt goed maar ik weet het niet, het idee van eten in een doek. Je kan er ook maar bepaalde voeding in kwijt dus dan moet je er voor de rest weer iets anders op vinden.

  Maar wel leuk dat je dit even brengt, weer iets geleerd ;)

  Groet!
  Camilla

 6. Hoi Nicole,

  Je uitleg komt als geroepen! Ik denk er al een tijdje over er een voor mezelf te kopen, maar de prijs hield me een beetje tegen. Ik denk dat ik daar maar overheen moet stappen. Nieuw voor me is dat ze maar een jaar meegaan, ik had verwacht dat ze eindeloos mee zouden kunnen, maar dat was misschien naief :-)
  Wellicht zijn ze opnieuw te impregneren?

  Ook een leuk cadeau voor mijn moeder voor pakjesavond, ik schrijf het gelijk op, voordat ik het weer vergeet (want ik was het al vergeten, door jouw bericht schoot het me weer te binnen).

 7. Ik had er nog nooit van gehoord, maar zo’n bijenwasdoek lijkt mij een heel goed alternatief voor al die folie en zakjes die we toch maar allemaal weggooien. Ik ben het met je eens, het ziet er heel leuk uit. Helemaal als je zelf een leuk stofje uitkiest en er zelf eentje maakt.
  Goed idee!

 8. Ik heb ze in huis en vind ze geweldig.
  De laatste dagen wel meer en meer bijen die het huis binnen vliegen…
  Ik kon geen oorzaak vinden en dacht plots aan de bijenwasdoek??? Zou dat kunnen? Dat ze de geur van ver ruiken en daardoor binnen vliegen?

 9. 1 gewonnen bij floraplant.nl en daarna een paar kleinere zelf gemaakt. Voor mijn brood om mee te nemen heb ik een boc’n roll dat is ook wel een goed ding. er kan zelfs een belegt stokbrood in!

 10. Ik maak ze zelf, soms. Zonder jojoba, alleen met bijenwas. Is helemaal niet veel werk. Ik heb ook wat zakjes gemaakt op de naaimachine en die met bijenwas doordrenkt. Ook erg handig!

 11. Ja mooi Nicole,

  vorige week heb ik Dienie (KLaproos) vier van die bijenwasdoeken gegeven.
  Ze werken perfekt!
  Even over de verwarming leggen om soepel te worden.

  Echt gaaf…

  groetjes!

 12. Ja, ik heb ze eens zelf gemaakt! Op vakantie in Frankrijk had ze bijenwasdoeken om potjes jam en dat vond ik zo leuk, dat ik ze zelf ook heb gemaakt. Ook erg leuk om te doen!

 13. fijn blog! Bijenwas doek stond op mijn lijstje om te onderzoeken in hetkader van mijn dringhetplastikterug actie.
  Ik zie dat dit spul bruikbaar en betaalbaar is. We gaan het uitproberen

 14. Het klinkt als iets uit grootmoeders tijd, maar volgens mij zie ik ze ook steeds meer om op een eco vriendelijke manier eten mee te nemen. Handig hoor!

 15. Wel van gehoord maar me er nooit in verdiept. Interessant om te lezen dus al weet ik niet of ik eraan zou kunnen wennen.

 16. Is het slecht dat ik hier nog nooit van gehoord hebt? Het lijkt me wel een goed en duurzaam alternatief voor allerlei plastic bakjes en zakjes, hopelijk is de werking ook net zo goed.

 17. Ik had er nog nooit van gehoord en dacht in eerste instantie bij je blog dat het zou gaan om het poetsen van meubels. Ik hou het in ieder geval in gedachten voor mijn kerstlijstje, want het lijkt me wel handig voor het afdekken van voedsel.

 18. Bijenwas van bijenwasdoek gesmolten door warm te wassen. Vervolgens is de bijenwas in een theedoek getrokken. Hoe verwijder ik die was uit de theedoek (zonder terpentine te gebruiken)?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.