Bijenwasdoek: wat zijn het, en waar zijn ze voor? Lees het nu!

bijenwasdoekWel eens van een bijenwasdoek gehoord?

En nee, het is geen doek om bijen mee te wassen!

Maar wat is het dan wel?

Wat is een bijenwasdoek?

Een bijenwasdoek is een katoenen doek die is behandeld met bijenwas en jojoba-olie. Daardoor is de doek vettig en heeft hij een conserverende werking. De doek sluit je voedsel goed af. En dat betekent dat je hem kunt gebruiken om eten vers te houden. Een bijenwasdoek is dus een prima alternatief voor boterhamzakjes, aluminiumfolie en huishoudfolie!

Je kunt ze onder andere gebruiken voor:

 • Kaas bewaren
 • Lunch mee te nemen
 • Groentes af te deken
 • Cake afdekken
 • Maaltijd afdekken

Hoe werkt zo’n doek dan?

Stel je hebt een stuk kaas. Dat leg je dan simpelweg in je bijenwasdoek, en vervolgens vouw je die om de kaas heen. Als je de bijenwasdoek voor iets anders wilt gebruiken maak je hem schoon onder de koude kraan. Warm water kan niet, want dan smelt de bijenwas. In principe gaat een bijenwasdoek, als je hem twee keer per week gebruikt, zo’n klein jaar mee.

N.B. De bijenwasdoek is niet geschikt om vlees in te bewaren en voedsel met veel vocht.

Over bijenwas

Bijenwas is een vettige stof die door sommige soorten bijen wordt gemaakt. Bijen gebruiken bijenwas om de wanden van de cellen in de raten te maken. Uit onderzoek is gebleken dat bijenwas natuurlijke antibacteriële middelen zit. Dat is één van de redenen dat het geschikt is om je eten er in te bewaren.

Bijenwasdoek: hoe kom je aan zo’n doek?

Je kunt bijenwasdoeken kopen, maar je kunt ze ook zelf maken.

Bijenwasdoek kopen

 • Marjolein van Groengeloven maakt, en verkoopt bijenwasdoeken. Een grote bijenwasdoek (32 bij 39 cm) van eco katoen kost bij haar 6,50. Voor 5,50 heb je er eentje van gewone katoen. Ze biedt bijenwasdoeken aan met vrolijke ruitpatronen en zelfs bloemetjes!
 • Bij Greenjump betaal je een stuk meer: minstens 15,95 voor één doek.
 • Overzicht verkooppunten Bee’s wrap

Zelf een doek maken van bijenwas

Zelf een bijenwasdoek maken is niet eens zo moeilijk om te doen. Feitelijk is het niet meer dan het impregneren van een lap stof met bijenwas.Hier vind je een handig tutorial. Als je het helemaal verantwoord wil doen kies dan voor eco katoen of hennep en gebruik biologische bijenwas.

In het begin is een doek nog wat stug en stijf. Je maakt de doek dan soepeler door hem met je handen te verwarmen. Na een paar keer wassen wordt hij vanzelf soepeler. Als je doeken niet handig vindt, kun je er ook zakjes van naaien. Het goede nieuws is dat je een bijenwasdoek die ‘op’ is, gewoon opnieuw kunt behandelen met bijenwas en vervolgens gaat hij weer bijna een jaar mee.

Bijenwasdoek maken in beeld!

In onderstaand filmpje zie je een mevrouw een bijenwasdoek maken.

Waarom zou je voor bijenwasdoeken kiezen?

Er zijn verschillende redenen om voor een bijenwasdoek te kiezen in plaats van voor aluminium- of huishoudfolie. Allereerst is het goedkoper. De overige argumenten hebben met het milieu te maken. Zo is de productie van alumiumfolie heel vervuilend, en in huishoudfolie zitten weekmakers.

En dan is er ook nog het argument dat zo’n bijenwasdoek er leuk uit ziet! Dat vind ik tenminste. Ik vind het een originele en grappige manier om voedsel vers te houden. En als ik daar dan ook nog mijn portemonnee en het milieu mee help, dan zie ik alleen maar pluspunten!

Conclusie over bijenwasdoek

Bijenwasdoek is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor aluminium- en huishoudfolie, boterhamzakjes etc. Je kunt er namelijk prima je eten in bewaren en vers houden.

Ken jij het fenomeen bijenwasdoek? En zo ja, hoe zijn je ervaringen?

Similar Posts

26 Comments

 1. Ik had er nog nooit van gehoord en dacjt toen ik negon te lezen, dat je hier je meubels mee in de boenwas moest zetten. Weer iets geleerd !!

 2. Wat een interessant verhaal! Ik wist wel wat een bijenwasdoek was, maar dacht dat t gebruik heel onhandig was. Zo klinkt het eigenlijk alsof het voor kaas in elk geval juist handig is. Thanks!

 3. Voor kleinere hoeveelheden (stukje kaas, 100 gram broodbeleg) gebruik ik altijd de uitwasbare, bio-katoenen, lunchzakjes. Jaren geleden heb ik bpa-vrije koelkastdoezen aangeschaft en zolang die meegaan gebruik ik deze voor grotere hoeveelheden!

 4. Ik vind vooral het plaatje prachtig :-)
  Ik denk niet dat ik die bijenwasdoekjes ga gebruiken. Ik denk dat ik er dan heel veel moest hebben en dat ze veel in de was zouden zitten. Eten in de koelkast dek ik af met een bord. Manlief is de enige die een broodbakje mee neemt. De anderen werken thuis. Manlief heeft in zijn tas veel papieren van zijn werk en ik beleg zijn brood nigal alternatief met bv extra veldsla, rucola, paprikastukjes. Dan ben ik bang dat het een zootje wordt in zijn tas. Kaas koop ik bij AH en dat zit al in een plastic bak. Die overigens later bij het plastuc afval gaat.
  Ik gebruik heel zelden alufolie of plastic folie. Ik hergebruik groentezakjes van de supermarkt.

  1. Slim om de groentezakjes van de supermarkt te recyclen VeggieMo. Daar had ik nog nooit aan gedacht moet ik bekennen. Ik gooi ze meestal weg omdat ze zo dun zijn. Maar ze zijn inderdaad nog best wel wat te gebruiken.

   1. Zakken waar brood in heeft gezeten zijn ook fijn om te hergebruiken omdat ze vaak steviger zijn. Ik doe dat niet meer vanwege glutenproblemen bij mij thuis.

 5. Nog nooit van gehoord! Ja dat zilverpapier daar moet bij ons nog aan gewerkt worden vrees ik. Zo een doek klinkt goed maar ik weet het niet, het idee van eten in een doek. Je kan er ook maar bepaalde voeding in kwijt dus dan moet je er voor de rest weer iets anders op vinden.

  Maar wel leuk dat je dit even brengt, weer iets geleerd ;)

  Groet!
  Camilla

 6. Hoi Nicole,

  Je uitleg komt als geroepen! Ik denk er al een tijdje over er een voor mezelf te kopen, maar de prijs hield me een beetje tegen. Ik denk dat ik daar maar overheen moet stappen. Nieuw voor me is dat ze maar een jaar meegaan, ik had verwacht dat ze eindeloos mee zouden kunnen, maar dat was misschien naief :-)
  Wellicht zijn ze opnieuw te impregneren?

  Ook een leuk cadeau voor mijn moeder voor pakjesavond, ik schrijf het gelijk op, voordat ik het weer vergeet (want ik was het al vergeten, door jouw bericht schoot het me weer te binnen).

 7. Ik had er nog nooit van gehoord, maar zo’n bijenwasdoek lijkt mij een heel goed alternatief voor al die folie en zakjes die we toch maar allemaal weggooien. Ik ben het met je eens, het ziet er heel leuk uit. Helemaal als je zelf een leuk stofje uitkiest en er zelf eentje maakt.
  Goed idee!

 8. Ik heb ze in huis en vind ze geweldig.
  De laatste dagen wel meer en meer bijen die het huis binnen vliegen…
  Ik kon geen oorzaak vinden en dacht plots aan de bijenwasdoek??? Zou dat kunnen? Dat ze de geur van ver ruiken en daardoor binnen vliegen?

 9. 1 gewonnen bij floraplant.nl en daarna een paar kleinere zelf gemaakt. Voor mijn brood om mee te nemen heb ik een boc’n roll dat is ook wel een goed ding. er kan zelfs een belegt stokbrood in!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.