Reacties

Bewaarwijzer koelkast: hoe gebruik je de koelkast optimaal + 5 veelgestelde vragen — 58 reacties

 1. Nou, jonge kaas wordt vanzelf oud, als je het maar lang genoeg laat liggen ;)
  Probleempje bij een koelkast vin 'k dat de geur niet zo duidelijk is dus mochten producten net beginnen te bederven dan ruik je dat vanwege de kou nog niet direct.
  groet

  • Dat wist ik niet. Ik heb wel eens ham gekocht bij de AH, en toen ik die thuis een dag later uit de koelkast ruikte, walmde de bedorven lucht me meteen tegemoet : ( Maar die ham was wellicht al echt helemaal bedorven.

   Is het dan slim, om een product eerst op kamertemperatuur te laten komen?

 2. Ik zit het hier en daar toch wel met stijgende verbazing te lezen.
  zo beweert het voedingscentrum dat groente uit blik of pot net zo gezond is als vers.
  En dat is helemaal niet waar.
  Diepvriesgroente is net zo gezond.
  Aan blik en pot wordt maar al te vaak van alles toegevoegd zoals suiker en andere conserveringsmiddelen.

  En kaas kun je echt veel langer gebruiken.
  Als er schimmel op de kaas komt, is dat gewoon van de schimmels die gebruikt worden om kaas te maken.
  Dit kan je rustig wegsnijden en de rest van de kaas opeten.
  (gek genoeg staat dit verder op in de folder wel weer opeens terwijl eerder over korte houdbaarheid wordt gesproken)

  En bij mij gaan komkommer, paprika en wortelen gewoon in de koelkast en blijven daar weken goed.
  Paprika snij ik als het in de aanbieding is ook wel in blokjes en vries het in.
  In mijn kleine huishoudentje gaat paprika niet zo heel hard.

  Sandwichspread doe ik maanden mee.

  Dat plaatje hierboven ga ik overigens wel op mijn koelkast plakken
  Ik heb een andere indeling en die blijkt dus niet de verstandigste te zijn.
  bij mij is de bovenste plank beleg
  de middelste alles wat drinkbaar is en vlees
  en de onderste voor groente dat niet meer in de groentela past en alles wat ik erboven niet meer kwijt kon.
  Dat wordt dus even reorganiseren.

  grijns als je zo doorgaat hangt straks mijn hele huis vol met briefjes van jou ;-)

  • Dat van die schimmels op de kaas hoeft zeker niet te betekenen dat het kaas eigen schimmels zijn, dat is hooguit zo bij schimmelkazen maar niet bij hollandse harde kazen. Daar worden geen schimmels bij het productie proces gebruikt.

  • Ja die sandwichspread verbaasde mij ook! Zo'n pot krijg je volgens deze bewaarwijzer volgens mij nooit leeg voordat hij 'bedorven' is.

   Maar de informatie over de optimale inrichting vond ik toch wel heel interessant. Fijn dat jij er ook nog wat aan hebt : )

 3. Ik heb een grote koelkast met invertor : verbruikt heel weinig en groenten en fruit blijven in de speciale lade heel lang goed. Diepvriesproducten ontdooi ik altijd in de koelkast zodat de koelkast minder moet koelen dus nog minder verbruikt. Ik neem elke avond uit de diepvriezer wat we de dag nadien zullen eten.

  • Wat slim om diepvriesproducten te gebruiken om de koelkast als het ware te ontlasten! Ik doe soms ook wel diepvriesproducten in de koelkast om te ontdooien, maar dat is omdat ik dacht dat het dan gezonder ontdooit.

 4. Hmm nee ik zie het al ik doe het echt helemaal niet goed :-)
  Ik deel mijn koelkast in de zomer anders in dan in de winter, dan blijven veel verse produkten als bv wortels, appels kiwi's etc in een koele ruimte van ons huis goed/vers, verder gebruik ik mijn zintuigen, neus, oog en desnoods een slokje om te proeven of iets nog goed is of niet.

 5. In onze (ingebouwde) koelkast zit bovenin zo'n vriesvakje. Ik weet daarom niet of dit schema voor ons ook geldt: ik neem aan dat het door dat vriesvakje juist bovenin wel kouder zal zijn!

 6. kaas schimmelt minder snel als je een suikerklontje bij de kaas in de doos doet las ik ooit ergens en inderdaad ik kan de kaas nu langer goed houden

 7. De schimmel die thuis op de kaas groeit is daar door de consument bij het snijden van de kaas opgebracht. Iedereen heeft schimmels en gisten op zijn handen en die groeien ook op de kaas. Door de kou van de koelkast wordt die vertraagd.

  Voor harde kazen worden microbiele of dierlijke stremsels gebruikt of bacteriecultures die gasvormen (voor de gatenkaas). Bij schimmelkazen worden de schimmelcultures vaak geinjecteerd of op de korst aangebracht. De huistuin en keuken schimmel zit daar niet in, daar wordt streng op gecontroleerd.

 8. Hoe krijg je boter in twee weken leeg. Dat lukt mij echt niet. Ik denk ook niet dat de rest van het huis zich aan deze indeling gaat houden.

  Love as always
  Dimario

 9. Mooi overzichtje!
  ik moest van de week bij Henry wel lachen: die heeft bijna niets in de koelokast.
  Zo sober...
  Maar ja... die heeft de buurtsuper naast de deur, dus als hij iets nodig heeft gaat hij het gewoon halen.
  Altijd vers!

  Groetjes!

 10. O, oké. Ik wist dat warme lucht opstijgt, maar ik had toch ook verwacht dat in een koelkast de temperatuur op alle planken gelijk zou zijn. Ik doe ook maar één keer per week boodschappen. Groenten die het korst goed blijven, eet ik het eerst;).

 11. ik ben het prototype "smijter" en omdat we een keer in de week boodschappen doen, komt die koelkast zeer geregeld weer leeg. Behalve de jams (moet in de koelkast want zonder conserveringsmiddelen) en chutneys (idem)

 12. Ik heb een heel grote koelkast met een 0-gradenzone. Dat zijn de onderste drie laden: één voor fruit (appels, besjes, mandarijnen, bananen), één voor groenten en één voor kaas/vleeswaren/vlees. Hierdoor blijft alles beduidend langer houdbaar en gooi ik veel minder weg. In de rest van de koelkast ligt (soja)zuivel, fris-/fruitdranken en bijv groentepakketten, omdat ik die vaak snel gebruik.

  Niet in de koelkast ligt fruit wat rijp móet worden, zoals mango, peer, passievrucht. Ook eieren, uien en knoflook bewaren we wel koel/donker, maar niet in de koelkast.

 13. Ik wist niet dat het bovenin de koelkast wat warmer was! Goed om te weten :) Ik ga ook zeker maar eens een blik werpen in de koelkast indeling, want volgens mij is die niet helemaal optimaal nu.

 14. Een koelkast is een koeler en geen vriezer.
  Er zijn mensen die denken dat deze het zelfde doen, maar er is een wereld van verschil.
  In de koelkast bewaar ik producten tot maximaal een week, maar koop niet groot in. Hans

 15. Ik heb nog nooit over een bezwaarwijzer gehoord. Een ingebouwde koelkast lijkt me super chill en het verhuizen naar het platteland lijkt me ook cool. Chill dat je je groenten en vleeswaren goed kan houden. Interessante tips! Ook waarom je een bewaarwijzer het beste kan gebruiken. En thanks voor de tips van het voedingscentra, altijd handig. Het filmpje is ook handig net zoals de schema’s en leestips

 16. Wij hebben een bijhuis waar het zeker de helft van het jaar koel is. Daar liggen al mijn groenten ,fruit,aangesneden kaas en ook aardappels. Onze koelkast is niet zo groot.

 17. Ik stop weer andere dingen in m'n koelkast. Als alleengaande moet ik wel erg oppassen. Zo ervaar ik bij vleeswaren (die ik nooit in 1 keer op krijg) grote verschillen. Aan ham begin ik niet meer. Na openen hooguit 1 dag houdbaar. Kan je erg ziek van worden. Bij salami totaal geen probleem dat ik daar meer dan een week over doe. Camembert gaat ook goed. Brood en bijvoorbeeld paprika's gaan bij mij in het vriesdeel. Er zit bij mij ook veel in de koelkast, wat er niet in hoeft. Punt is dat ik dan alles voor m'n ontbijt mooi bij elkaar heb.

 18. Herkenbaar! Wij hebben ook een ingebouwde koelkast en we konden ook nooit werkjes er op kwijt, daarom hebben we een magneetbord naast de koelkast haha!

 19. Ik vind dit dus allemaal veel te korte houdbaarheid adviezen. Ik let echt wel goed op (juist!) maar geopende potten met augurken bijvoorbeeld, daar doen we rustig een maand mee en dat is helemaal prima. Ik ben tegen verspilling (en ook tegen voedselvergiftiging, laat ik dat voorop stellen) maar ben ook wel van de hygiëne. Maar deze data vind ik echt niet kloppen. Ik plak de tekeningen, menu's en andere dingen gewoon met plakband aan de ingebouwde koelkast ;)

 20. Zo'n bewaarwijzer is wel handig, al komt het op deze wijzer wel heel precies. Ik heb een goede koelkast, alleen moet je oppassen met de temperatuurknop, als je daar tegen aan komt omdat je bijvoorbeeld er iets in legt, of eruit haalt, begint de koelkast te vriezen. Terwijl het niet eens een koel/vries combinatie is. Dit is vaak vervelend omdat je dan gewoon bevroren drinken eruit haalt en dat maakt het niet smakelijker. Een dezer dagen de temperatuurknop maar met ducktape vastzetten, dat moet wel.

 21. heel handig lijstje maar hier krijgt het de kans er niet voor ;) ik doe elke dag boodschappen en haal dus ook groenten en vlees en dat gaat gelijk dezelfde dag op. we doen wel eens wat in de vriezer maar dat is ook niet langer dan 3 dagen tegenwoordig

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder