Bewaarwijzer koelkast: hoe gebruik je de koelkast optimaal?

bewaarwijzer koelkast
Onze koelkast in beeld

Ik denk eigenlijk nooit zo na over onze koelkast. Laat staan over een bewaarwijzer voor de koelkast.

Maar dat wil niet zeggen dat ik hem niet waardeer. In ons oude huis hadden we een ingebouwde koelkast. Eigenlijk vond ik dat helemaal niet zo fijn. Want daardoor kon ik niet alle werkjes van de kinderen op de koelkast plakken met magneten. Toen we verhuisden naar het platteland kozen we o.a. daarom bewust voor een losstaande koelkast.

Koelkast: langer bewaren

Dankzij de koelkast kan ik mijn groentes en vleeswaren langer goed houden! Zeker nu we op het platteland wonen, doe ik bij voorkeur maar één keer per week mijn boodschappen. Dus het is erg belangrijk voor me, dat alles goed blijft. De groente smijt ik altijd in de groentela. Verder pak ik het maar zo’n beetje in de koelkast.

Maar vorige week pakte ik bij de Lidl een gratis bewaarwijzer mee over de koelkast. Daarin staat hoe je je koelkast optimaal inricht!

Bewaarwijzer: koelkast inrichting

Volgens de bewaarwijzer is de algemene regel voor een koelkast: hoe hoger in de koelkast hoe warmer. Dus wat het snelst bederft moet op de onderste plank! De deur is het minst koud, omdat die regelmatig open gaat. Dat van die deur wist ik wel, maar ik moet bekennen dat ik niet wist dat het bovenin warmer is. Weer wat geleerd door die bewaarwijzer.

Onze koelkast heeft geen diepvriesvak. Daar hebben we bewust voor gekozen, omdat we een grote diepvrieskíst hebben. Bovendien hadden we de koelkastruimte ook gewoon nodig. Ik heb een foto gemaakt van de bewaarwijzer. Die zie je hier onder. Als je op de foto klikt, wordt het plaatje groter.

Aanbevolen koelkast inrichting
Aanbevolen koelkast inrichting

Hoe lang bewaren in de koelkast

Wat me opviel aan deze bewaarwijzer is dat je een aantal dingen maar kort kunt bewaren! Jonge kaas bijvoorbeeld maar 1 week. Wij hebben jong belegen kaas, en die bewaar ik soms echt wel langer. Als de kinderen hem tenminste niet meteen soldaat maken. Ook broodsalade (Huismerk variant van sandwichspread) bewaren we langer dan 3 dagen.

Verder viel op dat ze ook appels e.d. in de groentela bewaren. Die heb ik meestal gewoon in een kastje liggen.

Gratis bewaarwijzer bij de Lidl

Al met al vind ik het echt een handige bewaarwijzer. Er staat goede informatie in, en handige tips. Verrassend dat ze die bij de Lidl hebben. Maar je kunt de bewaarwijzer ook bestellen.

Pak jij je koelkast bewust en optimaal in?

Similar Posts

14 Comments

 1. Nou, jonge kaas wordt vanzelf oud, als je het maar lang genoeg laat liggen ;)
  Probleempje bij een koelkast vin ‘k dat de geur niet zo duidelijk is dus mochten producten net beginnen te bederven dan ruik je dat vanwege de kou nog niet direct.
  groet

  1. Dat wist ik niet. Ik heb wel eens ham gekocht bij de AH, en toen ik die thuis een dag later uit de koelkast ruikte, walmde de bedorven lucht me meteen tegemoet : ( Maar die ham was wellicht al echt helemaal bedorven.

   Is het dan slim, om een product eerst op kamertemperatuur te laten komen?

 2. Ik zit het hier en daar toch wel met stijgende verbazing te lezen.
  zo beweert het voedingscentrum dat groente uit blik of pot net zo gezond is als vers.
  En dat is helemaal niet waar.
  Diepvriesgroente is net zo gezond.
  Aan blik en pot wordt maar al te vaak van alles toegevoegd zoals suiker en andere conserveringsmiddelen.

  En kaas kun je echt veel langer gebruiken.
  Als er schimmel op de kaas komt, is dat gewoon van de schimmels die gebruikt worden om kaas te maken.
  Dit kan je rustig wegsnijden en de rest van de kaas opeten.
  (gek genoeg staat dit verder op in de folder wel weer opeens terwijl eerder over korte houdbaarheid wordt gesproken)

  En bij mij gaan komkommer, paprika en wortelen gewoon in de koelkast en blijven daar weken goed.
  Paprika snij ik als het in de aanbieding is ook wel in blokjes en vries het in.
  In mijn kleine huishoudentje gaat paprika niet zo heel hard.

  Sandwichspread doe ik maanden mee.

  Dat plaatje hierboven ga ik overigens wel op mijn koelkast plakken
  Ik heb een andere indeling en die blijkt dus niet de verstandigste te zijn.
  bij mij is de bovenste plank beleg
  de middelste alles wat drinkbaar is en vlees
  en de onderste voor groente dat niet meer in de groentela past en alles wat ik erboven niet meer kwijt kon.
  Dat wordt dus even reorganiseren.

  grijns als je zo doorgaat hangt straks mijn hele huis vol met briefjes van jou ;-)

  1. Dat van die schimmels op de kaas hoeft zeker niet te betekenen dat het kaas eigen schimmels zijn, dat is hooguit zo bij schimmelkazen maar niet bij hollandse harde kazen. Daar worden geen schimmels bij het productie proces gebruikt.

  2. Ja die sandwichspread verbaasde mij ook! Zo’n pot krijg je volgens deze bewaarwijzer volgens mij nooit leeg voordat hij ‘bedorven’ is.

   Maar de informatie over de optimale inrichting vond ik toch wel heel interessant. Fijn dat jij er ook nog wat aan hebt : )

 3. Ik heb een grote koelkast met invertor : verbruikt heel weinig en groenten en fruit blijven in de speciale lade heel lang goed. Diepvriesproducten ontdooi ik altijd in de koelkast zodat de koelkast minder moet koelen dus nog minder verbruikt. Ik neem elke avond uit de diepvriezer wat we de dag nadien zullen eten.

  1. Wat slim om diepvriesproducten te gebruiken om de koelkast als het ware te ontlasten! Ik doe soms ook wel diepvriesproducten in de koelkast om te ontdooien, maar dat is omdat ik dacht dat het dan gezonder ontdooit.

 4. Hmm nee ik zie het al ik doe het echt helemaal niet goed :-)
  Ik deel mijn koelkast in de zomer anders in dan in de winter, dan blijven veel verse produkten als bv wortels, appels kiwi’s etc in een koele ruimte van ons huis goed/vers, verder gebruik ik mijn zintuigen, neus, oog en desnoods een slokje om te proeven of iets nog goed is of niet.

 5. In onze (ingebouwde) koelkast zit bovenin zo’n vriesvakje. Ik weet daarom niet of dit schema voor ons ook geldt: ik neem aan dat het door dat vriesvakje juist bovenin wel kouder zal zijn!

 6. kaas schimmelt minder snel als je een suikerklontje bij de kaas in de doos doet las ik ooit ergens en inderdaad ik kan de kaas nu langer goed houden

 7. De schimmel die thuis op de kaas groeit is daar door de consument bij het snijden van de kaas opgebracht. Iedereen heeft schimmels en gisten op zijn handen en die groeien ook op de kaas. Door de kou van de koelkast wordt die vertraagd.

  Voor harde kazen worden microbiele of dierlijke stremsels gebruikt of bacteriecultures die gasvormen (voor de gatenkaas). Bij schimmelkazen worden de schimmelcultures vaak geinjecteerd of op de korst aangebracht. De huistuin en keuken schimmel zit daar niet in, daar wordt streng op gecontroleerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.