Bewaarwijzer koelkast: hoe gebruik je de koelkast optimaal + 5 veelgestelde vragen
Last updated on January 16th, 2024 at 03:43 pm
Ik denk eigenlijk nooit zo na over onze koelkast. Laat staan over een bewaarwijzer voor de koelkast.
Maar dat wil niet zeggen dat ik hem niet waardeer. In ons oude huis hadden we een ingebouwde koelkast. Eigenlijk vond ik dat helemaal niet zo fijn. Want daardoor kon ik niet alle werkjes van de kinderen op de koelkast plakken met magneten. Toen we verhuisden naar het platteland kozen we o.a. daarom bewust voor een losstaande koelkast.
Koelkast: langer bewaren
Dankzij de koelkast kan ik mijn groentes en vleeswaren langer goed houden! Zeker nu we op het platteland wonen, doe ik bij voorkeur maar één keer per week mijn boodschappen. Dus het is erg belangrijk voor me, dat alles goed blijft. De groente smijt ik altijd in de groentela. Verder pak ik het maar zo’n beetje in de koelkast.
Maar vorige week pakte ik bij de Lidl een gratis bewaarwijzer mee* over de koelkast. Daarin staat hoe je je koelkast optimaal inricht!
Bewaarwijzer: koelkast inrichting
Volgens de bewaarwijzer is de algemene regel voor een koelkast: hoe hoger in de koelkast hoe warmer. Dus wat het snelst bederft moet op de onderste plank! De deur is het minst koud, omdat die regelmatig open gaat. Dat van die deur wist ik wel, maar ik moet bekennen dat ik niet wist dat het bovenin warmer is. Weer wat geleerd door die bewaarwijzer.
Onze koelkast heeft geen diepvriesvak. Daar hebben we bewust voor gekozen, omdat we een grote diepvrieskíst hebben. Bovendien hadden we de koelkastruimte ook gewoon nodig. Ik heb een foto gemaakt van de bewaarwijzer. Die zie je hier onder.
Hoe lang bewaren in de koelkast
Wat me opviel aan deze bewaarwijzer is dat je een aantal dingen maar kort kunt bewaren! Jonge kaas bijvoorbeeld maar 1 week. Wij hebben jong belegen kaas, en die bewaar ik soms echt wel langer. Als de kinderen hem tenminste niet meteen soldaat maken. Ook broodsalade (Huismerk variant van sandwichspread) bewaren we langer dan 3 dagen.
Verder viel op dat ze ook appels e.d. in de groentela bewaren. Die heb ik meestal gewoon in een kastje liggen.
Waarom een bewaarwijzer?
Een bewaarwijzer helpt je om verspilling tegen te gaan, en dat is weer goed voor het milieu. Je voorkomt dat je dingen moet weggooien omdat ze ineens bedorven zijn, omdat je ze niet goed had bewaard. Daarnaast verklein je de kans op voedselvergiftiging! Het fijne aan zo’n wijzer is dat je makkelijk even kunt opzoeken of kijken hoe en waar je iets het beste kunt bewaren.
Lees nu ook mijn post over gekookte aardappelen bewaren!
Bewaarwijzer Voedingscentrum
Hieronder een filmpje van Het Voedingscentrum waarin ze antwoord geven op 5 vragen over het bewaren van voedsel. Voor iedereen die geen zin heeft om het filmpje te bekijken, geef ik de antwoorden er alvast bij : )
- Hoe bewaar ik verse kruiden? Fijn snijden, in ijsblokjeshouder doen, olie erbij gieten en invriezen. Restje verse kruiden wikkel je in vochtig keukenpapier en bewaar ze onderin de koelkast.
- Hoe bewaar ik fruit? Zacht fruit leg je op een bord met daarop eerst een stuk keukenpapier. Zet het bord met het zachte fruit in de koelkast. Appels bewaar je ook in de koelkast.
- Hoe bewaar ik aardappels? Bewaar ze niet bij uien, want dan gaan aardappels sneller spruiten en de uien bederven sneller. Bewaar aardappels wel bij appels.
- Hoe bewaar ik voorgesneden sla? Doe de voorgesneden sla in een kom. Leg daar een stuk keukenpapier overheen, en besprenkel dit met water. Druk het natte keukenpapier op de sla, en span tot slot huishoudfolie over de kom. Bewaar in de koelkast.
- Wat mag je invriezen en wat niet? Niet: melk en yoghurt, gefrituurd eten, zachte kaasjes, eieren*, tomaten, komkommer, selderij, watermeloen. Wel: vis, banaan als je hem eerst uit de schil haalt, boter, harde kaas, rood fruit.
Zie ook: Broccoli geel
Gratis bewaarwijzer
Op de site van Het Voedingscentrum vind je hun interactieve bewaarwijzer. Je typt het product in, en vervolgens vertellen zij hoe en waar je dat het beste kunt bewaren.
Ben je meer van het papier? Dan kun je ook deze handige bewaarwijzer van Veilig Voedsel gratis printen.
Leestips
- **Eieren invriezen
- komkommer bewaren
- Hoe bewaar je bananen?
- Inmaak van groente en fruit
- Diepvrieskist of diepvrieskast
Pak jij je koelkast bewust en optimaal in?
*Deze post werd voor het eerst gepubliceerd in 2013! Die bewaarwijzers liggen nu niet meer in de Lidl. Maar je kunt ze nog steeds eenvoudig printen!
Zo zag mijn koelkast eruit in 2013 : )
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Nou, jonge kaas wordt vanzelf oud, als je het maar lang genoeg laat liggen ;)
Probleempje bij een koelkast vin ‘k dat de geur niet zo duidelijk is dus mochten producten net beginnen te bederven dan ruik je dat vanwege de kou nog niet direct.
groet
Dat wist ik niet. Ik heb wel eens ham gekocht bij de AH, en toen ik die thuis een dag later uit de koelkast ruikte, walmde de bedorven lucht me meteen tegemoet : ( Maar die ham was wellicht al echt helemaal bedorven.
Is het dan slim, om een product eerst op kamertemperatuur te laten komen?
Ik zit het hier en daar toch wel met stijgende verbazing te lezen.
zo beweert het voedingscentrum dat groente uit blik of pot net zo gezond is als vers.
En dat is helemaal niet waar.
Diepvriesgroente is net zo gezond.
Aan blik en pot wordt maar al te vaak van alles toegevoegd zoals suiker en andere conserveringsmiddelen.
En kaas kun je echt veel langer gebruiken.
Als er schimmel op de kaas komt, is dat gewoon van de schimmels die gebruikt worden om kaas te maken.
Dit kan je rustig wegsnijden en de rest van de kaas opeten.
(gek genoeg staat dit verder op in de folder wel weer opeens terwijl eerder over korte houdbaarheid wordt gesproken)
En bij mij gaan komkommer, paprika en wortelen gewoon in de koelkast en blijven daar weken goed.
Paprika snij ik als het in de aanbieding is ook wel in blokjes en vries het in.
In mijn kleine huishoudentje gaat paprika niet zo heel hard.
Sandwichspread doe ik maanden mee.
Dat plaatje hierboven ga ik overigens wel op mijn koelkast plakken
Ik heb een andere indeling en die blijkt dus niet de verstandigste te zijn.
bij mij is de bovenste plank beleg
de middelste alles wat drinkbaar is en vlees
en de onderste voor groente dat niet meer in de groentela past en alles wat ik erboven niet meer kwijt kon.
Dat wordt dus even reorganiseren.
grijns als je zo doorgaat hangt straks mijn hele huis vol met briefjes van jou ;-)
Dat van die schimmels op de kaas hoeft zeker niet te betekenen dat het kaas eigen schimmels zijn, dat is hooguit zo bij schimmelkazen maar niet bij hollandse harde kazen. Daar worden geen schimmels bij het productie proces gebruikt.
ik heb diverse rondleidingen in kaasfabrieken gehad en daar werd mij dit verteld.
Ja die sandwichspread verbaasde mij ook! Zo’n pot krijg je volgens deze bewaarwijzer volgens mij nooit leeg voordat hij ‘bedorven’ is.
Maar de informatie over de optimale inrichting vond ik toch wel heel interessant. Fijn dat jij er ook nog wat aan hebt : )
Ik heb een grote koelkast met invertor : verbruikt heel weinig en groenten en fruit blijven in de speciale lade heel lang goed. Diepvriesproducten ontdooi ik altijd in de koelkast zodat de koelkast minder moet koelen dus nog minder verbruikt. Ik neem elke avond uit de diepvriezer wat we de dag nadien zullen eten.
Wat slim om diepvriesproducten te gebruiken om de koelkast als het ware te ontlasten! Ik doe soms ook wel diepvriesproducten in de koelkast om te ontdooien, maar dat is omdat ik dacht dat het dan gezonder ontdooit.
Hmm nee ik zie het al ik doe het echt helemaal niet goed :-)
Ik deel mijn koelkast in de zomer anders in dan in de winter, dan blijven veel verse produkten als bv wortels, appels kiwi’s etc in een koele ruimte van ons huis goed/vers, verder gebruik ik mijn zintuigen, neus, oog en desnoods een slokje om te proeven of iets nog goed is of niet.
Dat schijnt ook het beste te zijn: je zintuigen gebruiken! Ook meer dan kijken op de uiterste houdbaarheidsdatum bijvoorbeeld.
In onze (ingebouwde) koelkast zit bovenin zo’n vriesvakje. Ik weet daarom niet of dit schema voor ons ook geldt: ik neem aan dat het door dat vriesvakje juist bovenin wel kouder zal zijn!
Dat lijkt mij ook inderdaad.
kaas schimmelt minder snel als je een suikerklontje bij de kaas in de doos doet las ik ooit ergens en inderdaad ik kan de kaas nu langer goed houden
De schimmel die thuis op de kaas groeit is daar door de consument bij het snijden van de kaas opgebracht. Iedereen heeft schimmels en gisten op zijn handen en die groeien ook op de kaas. Door de kou van de koelkast wordt die vertraagd.
Voor harde kazen worden microbiele of dierlijke stremsels gebruikt of bacteriecultures die gasvormen (voor de gatenkaas). Bij schimmelkazen worden de schimmelcultures vaak geinjecteerd of op de korst aangebracht. De huistuin en keuken schimmel zit daar niet in, daar wordt streng op gecontroleerd.
Hoe krijg je boter in twee weken leeg. Dat lukt mij echt niet. Ik denk ook niet dat de rest van het huis zich aan deze indeling gaat houden.
Love as always
Dimario
Hier wordt alles er gewoon in gemikt, behalve groenten en fruit, die gaan de groentela in.
Wat een goede bewaar tips voor de koelkast. Wij hebben een koelkast en vriezer in één, ik vind dat erg fijn.
Mooi overzichtje!
ik moest van de week bij Henry wel lachen: die heeft bijna niets in de koelokast.
Zo sober…
Maar ja… die heeft de buurtsuper naast de deur, dus als hij iets nodig heeft gaat hij het gewoon halen.
Altijd vers!
Groetjes!
Ideaal als je de supermarkt gewoon naast je hebt. Dan hoeft je koelkast inderdaad niet goed gevuld te zijn, en kun je gewoon halen indien nodig.
O, oké. Ik wist dat warme lucht opstijgt, maar ik had toch ook verwacht dat in een koelkast de temperatuur op alle planken gelijk zou zijn. Ik doe ook maar één keer per week boodschappen. Groenten die het korst goed blijven, eet ik het eerst;).
Ja, zo doe ik het ook Naomi.
Door de jaren getest wat het beste lukt.
Lie(f)s.
ik ben het prototype “smijter” en omdat we een keer in de week boodschappen doen, komt die koelkast zeer geregeld weer leeg. Behalve de jams (moet in de koelkast want zonder conserveringsmiddelen) en chutneys (idem)
Ik heb een heel grote koelkast met een 0-gradenzone. Dat zijn de onderste drie laden: één voor fruit (appels, besjes, mandarijnen, bananen), één voor groenten en één voor kaas/vleeswaren/vlees. Hierdoor blijft alles beduidend langer houdbaar en gooi ik veel minder weg. In de rest van de koelkast ligt (soja)zuivel, fris-/fruitdranken en bijv groentepakketten, omdat ik die vaak snel gebruik.
Niet in de koelkast ligt fruit wat rijp móet worden, zoals mango, peer, passievrucht. Ook eieren, uien en knoflook bewaren we wel koel/donker, maar niet in de koelkast.
Dat klinkt superhandig Suuz! En wat fijn dat je daardoor ook minder weggooit.
Wij eten vooral verse produkten dus meer naar de winkel :) ipv bewaren in de koelkast.
Ik wist niet dat het bovenin de koelkast wat warmer was! Goed om te weten :) Ik ga ook zeker maar eens een blik werpen in de koelkast indeling, want volgens mij is die niet helemaal optimaal nu.
Leuke tips hier. Best is de koelkast niet vol te proppen. Het moet overzichtelijk blijven.
Dat het bovenin de koelkast warmer is heb ik ook ooit geweten.
Handig zo’n lijst om voedsel bederf tegen te gaan.
Een koelkast is een koeler en geen vriezer.
Er zijn mensen die denken dat deze het zelfde doen, maar er is een wereld van verschil.
In de koelkast bewaar ik producten tot maximaal een week, maar koop niet groot in. Hans
Ik heb nog nooit over een bezwaarwijzer gehoord. Een ingebouwde koelkast lijkt me super chill en het verhuizen naar het platteland lijkt me ook cool. Chill dat je je groenten en vleeswaren goed kan houden. Interessante tips! Ook waarom je een bewaarwijzer het beste kan gebruiken. En thanks voor de tips van het voedingscentra, altijd handig. Het filmpje is ook handig net zoals de schema’s en leestips
Wij hebben een bijhuis waar het zeker de helft van het jaar koel is. Daar liggen al mijn groenten ,fruit,aangesneden kaas en ook aardappels. Onze koelkast is niet zo groot.
Zo’n bijhuis lijkt me erg handig. Hoe doe je het in de zomer Izerina? Blijft het daar dan nog steeds koel?
Ik stop weer andere dingen in m’n koelkast. Als alleengaande moet ik wel erg oppassen. Zo ervaar ik bij vleeswaren (die ik nooit in 1 keer op krijg) grote verschillen. Aan ham begin ik niet meer. Na openen hooguit 1 dag houdbaar. Kan je erg ziek van worden. Bij salami totaal geen probleem dat ik daar meer dan een week over doe. Camembert gaat ook goed. Brood en bijvoorbeeld paprika’s gaan bij mij in het vriesdeel. Er zit bij mij ook veel in de koelkast, wat er niet in hoeft. Punt is dat ik dan alles voor m’n ontbijt mooi bij elkaar heb.
Voedselvergiftiging lijkt me inderdaad geen pretje Ximaar. Goed dat je weet wat langer kan blijven liggen, en wat niet!
Mijn koelkast heeft een redelijk vaste indeling ;) Maak hem altijd voor de nieuwe boodschappen komen schoon en geen poespas op de deur.
Ik heb net een nieuwe koelkast gekocht, ook zonder diepvriesvak ivm een grote diepvrieskist in de bijkeuken. Dat de warmte bovenin je koelkast hoger is wist ik nog niet.
Wat een handige tips! Heel veel dingen wist ik nog niet haha
Interessant! Ik heb wel een vaste indeling in mijn koelkast, maar echt niet gebaseerd op versheid en hoe lang je iets kunt bewaren haha. Misschien toch eens gaan bekijken.
Ik had twee van die bewaarwijzers voor op de koelkast of vriezer. Ze spraken elkaar tegen toen hebben we ze allebei er maar afgehaald
Oh, wat hinderlijk dat ze elkaar tegenspraken Linda! Wat waren de verschillen? Weet je dat nog?
Herkenbaar! Wij hebben ook een ingebouwde koelkast en we konden ook nooit werkjes er op kwijt, daarom hebben we een magneetbord naast de koelkast haha!
Dat is een goede oplossing Mandy : )
Heel blij met deze blog, veel van mijn vragen zijn beantwoord en ik heb het plaatje van de inrichting opgeslagen.
Bepaalde producten bewaar ik wel langer dan aangeraden wordt. Melk/vlees nooit, omdat ik bang ben dat ik er ziek van wordt
Handig, die koelkastindeling, moet ik misschien eens werk van maken 😃
Ik vind dit dus allemaal veel te korte houdbaarheid adviezen. Ik let echt wel goed op (juist!) maar geopende potten met augurken bijvoorbeeld, daar doen we rustig een maand mee en dat is helemaal prima. Ik ben tegen verspilling (en ook tegen voedselvergiftiging, laat ik dat voorop stellen) maar ben ook wel van de hygiëne. Maar deze data vind ik echt niet kloppen. Ik plak de tekeningen, menu’s en andere dingen gewoon met plakband aan de ingebouwde koelkast ;)
Wij hebben net een nieuwe koelkast gekocht. Handig om te weten hoe we nu alles het beste bewaren.
Zo’n bewaarwijzer is wel handig, al komt het op deze wijzer wel heel precies. Ik heb een goede koelkast, alleen moet je oppassen met de temperatuurknop, als je daar tegen aan komt omdat je bijvoorbeeld er iets in legt, of eruit haalt, begint de koelkast te vriezen. Terwijl het niet eens een koel/vries combinatie is. Dit is vaak vervelend omdat je dan gewoon bevroren drinken eruit haalt en dat maakt het niet smakelijker. Een dezer dagen de temperatuurknop maar met ducktape vastzetten, dat moet wel.
Wat lastig dat die knop zo ver naar een andere stand schuift inderdaad. Duct-tape lijkt me een goede oplossing.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik het gewoon in de koelkast zet, en niet zo zeer let op waar het zou moeten staan. Wel is het een handig lijstje.
Heel vaak liggen producten op dezelfde plank. Juist omdat ik maar één keer in de week boodschappen doe. De groenten liggen ook altijd onder.
Ik heb eigenlijk helemaal niet zo veel in mijn koelkast liggen.
Super handige tips meid. Ik zal ze meenemen.
Ik doe enkel inrichten op datum van mijn vleeswaren en yoghurt, achterin of onderop de datum die het verst weg ligt.
heel handig lijstje maar hier krijgt het de kans er niet voor ;) ik doe elke dag boodschappen en haal dus ook groenten en vlees en dat gaat gelijk dezelfde dag op. we doen wel eens wat in de vriezer maar dat is ook niet langer dan 3 dagen tegenwoordig
Handig als de supermarkt dichtbij is en je gewoon vers kunt halen inderdaad!
Een bewaar lijstje is super handig. Heel veel mensen weten namelijk niet hoe ze bepaalde dingen moeten bewaren.