Huishoudelijke beslommeringen

Hoe bewaar je bananen?

bananen bewarenIk vind het belangrijk dat de kinderen genoeg fruit eten. Volgens het Voedingscentrum is dat minimaal 2 stuks fruit per dag. Dus krijgen ze fruit mee naar school, en ‘s middags als ze uit school komen krijgen ze ook fruit.

Mijn favoriet is de banaan. Zelfs lust ik banaan helemaal niet. Sterker nog, ik moet kokhalzen van de kleffe structuur van bananen. Als ik het type word ik al beetje misselijk zelfs. Het enige dat ik wél lekker vind als het om bananen gaat, is ijs met bananen smaak.

Van alle fruitsoorten is de banaan de allermakkelijkste! Hij is netjes en hygiënisch verpakt, en ieder kind kan hem pellen en op eten.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je lang plezier hebt van je bananen.

bananenhanger
Bananenhanger

Bananen bewaren

 1. Zitten ze in een plastic zakje? Haal dat er dan af. Je moet bananen niet in plastic bewaren.
 2. Trekt de bananen van elkaar af: bewaar ze los. Die leuke bananenhangers staan dus wel gezellig, maar zijn eigenlijk helemaal niet zo slim.
 3. Bewaar ze op kamertemperatuur. Doe ze dus niet in de koelkast.
 4. Leg ze niet in direct zonlicht.
 5. Wil je niet dat ze verrotten? Doe dan wat van die plastic huishoudfolie om de steel. Tijdens het rijpen van de banaan komt ethyleen gas vrij. Door het plastic folie voorkom je dat dit bij de rest van de banaan komt, en dat de banaan daardoor te snel rijpt.
 6. Wil je juist dat ze sneller rijpen? Doe ze dan in een papieren bruine zak. Een appel in de zak versnelt het rijpingsproces nog meer! Tijdens het rijpen wordt zetmeel in suiker omgezet, en krijgt de banaan zijn zoete smaak.
 7. Gebruik je banaan in een fruit salade? Doe er dan wat citroensap op, zodat de banaanstukjes niet bruin worden.
 8. Je kunt overrijpe bananen ook invriezen om later te gebruiken!

Wat is jouw favoriete fruit? En waar en hoe bewaar jij je fruit?

Similar Posts

15 Comments

 1. Bij ons al het fruit gewoon bij elkaar op de fruitschaal op tafel… Ik koop nooit zo heel veel, dus alles komt op voor het kan bederven…
  Fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 2. De tip van folie om de steel ga ik meteen testen straks. De nieuwe tros is groot dus ik wil liever niet dat ze te snel bruin worden.

 3. Eerder stond onze fruitschaal op de tafel in het licht. De schaal is nu al een ruim jaar verplaats naar het aanrecht. In de hoek, ietsje donker. En dit scheelt! Het fruit rijpt veel trager en daardoor kan ik er langer mee doen. Wat ligt er nu zoal op: bananen, appels, tomaten (is geen fruit maar ligt wel op de schaal) idem komkommer, pompoen en een courgette.

 4. Alle fruit lust ik graag. Mango is wel de favoriet. Ik bewaar het altijd op een koele plek. Het meeste niet in de koeling. Sommige wel zoals mango en kiwi’sen sinaasappels.. Iedere dag leg ik genoeg in de fruitschaal voor 1 dag zodat het op temperatuur komt en de smaak goed tot zijn recht komt.

  1. Dat is ook een slimme methode! Bij mij ligt het fruit in een kast naast de koelkast. Eerst stond het in een mooie fruitschaal op tafel, maar daar scheen de zon de hele dag op. En dat was niet goed voor het fruit. De fruitschaal staat nu in de kelder.

 5. hier pakken ze haast nooit uit zich zelf fruit van de fruitschaal dus maak ik altijd fruit salade klaar zodat er voor elk een schaaltje staat te wachten op deze manier eten ze het wel graag.
  Het varieert per seizoen wat voor fruit er in gaat maar voor nu zijn de aardbeien favoriet.

 6. Tegenwoordig maak ik smorgens voor twee personen een smoothie. Het is even wennen, maar dan is het ook de oplossing voor fruit en groente ,dat hoognodig op moet, zoals sla, komkommer, witlof, citroen, avocado, banaan enz. , het kan er allemaal in. Alleen vocht in de vorm van karnemelk, sap of wat je in huis hebt, toevoegen . Ik zweer erbij.

 7. Ik lust erg graag fruit en kan eigenlijk niet precies zeggen wat nou mijn favoriet is: ik vind het meeste fruit gewoon erg lekker.

  Toen de kinderen nog naar de basisschool gingen deed ik de bananen in zo’n geel meeneemding speciaal voor bananen. Ik geloof dat het gewoon bananendoos heet maar dat is dan geen grote doos van karton, maar een plastic ding waar 1 banaan in kan.

 8. Ik houd echt van perzikken. Zowel de gewone als de wilde perzik.

  Soms wil ik ook wel peer eten. Ik ben geen echte fruit eter dus verwerk ik mijn fruit in gebakkenvorm. Banaan, 1 ei, schepje boekweitmeel.
  Of ik maak er ijs van. Fruit in de vrezer en dan mijn ijsmachine in.

  Ik kan geen harde dingen eten dus appel gaat bij mij in de pan of even in de oven.

  Op mijn fruitschaal liggen altijd appeltjes, bananen en nu ook frambozen en wijnbessen uit eigen tuin.
  Geef mij maar groenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.