Hoe bewaar je bananen? 8 tips!

Hoe bewaar je bananen?

Hoe bewaar je bananen?

Dat vroeg ik mij 8 jaar geleden af in onderstaande blogpost!

Hoe bewaar je bananen?

Ik vind het belangrijk dat de kinderen genoeg fruit eten. Volgens het Voedingscentrum is dat minimaal 2 stuks fruit per dag. Dus krijgen ze fruit mee naar school, en ‘s middags als ze uit school komen krijgen ze ook fruit.

Mijn favoriet is de banaan. Zelfs lust ik banaan helemaal niet. Sterker nog, ik moet kokhalzen van de kleffe structuur van bananen. Als ik het type word ik al beetje misselijk zelfs. Het enige dat ik wél lekker vind als het om bananen gaat, is ijs met bananen smaak.

Van alle fruitsoorten is de banaan de allermakkelijkste! Hij is netjes en hygiënisch verpakt, en ieder kind kan hem pellen en op eten.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je lang plezier hebt van je bananen.

Bananen bewaren – 2014

 1. Zitten ze in een plastic zakje? Haal dat er dan af. Je moet bananen niet in plastic bewaren.
 2. Trekt de bananen van elkaar af: bewaar ze los. Die leuke bananenhangers staan dus wel gezellig, maar zijn eigenlijk helemaal niet zo slim.
 3. Bewaar ze op kamertemperatuur. Doe ze dus niet in de koelkast.
 4. Leg ze niet in direct zonlicht.
 5. Wil je niet dat ze verrotten? Doe dan wat van die plastic huishoudfolie om de steel. Tijdens het rijpen van de banaan komt ethyleen gas vrij. Door het plastic folie voorkom je dat dit bij de rest van de banaan komt, en dat de banaan daardoor te snel rijpt.
 6. Wil je juist dat ze sneller rijpen? Doe ze dan in een papieren bruine zak. Een appel in de zak versnelt het rijpingsproces nog meer! Tijdens het rijpen wordt zetmeel in suiker omgezet, en krijgt de banaan zijn zoete smaak.
 7. Gebruik je banaan in een fruit salade? Doe er dan wat citroensap op, zodat de banaanstukjes niet bruin worden.
 8. Je kunt overrijpe bananen ook invriezen om later te gebruiken!
Hoe bewaar je bananen?

Dit moet je dus niet doen!

Hoe bewaar je bananen anno 2021: de nieuwste inzichten

Voor iedereen die boos is geworden van bovenstaande 8 tips voor bananen bewaren, de inzichten zijn sinds 2014 inderdaad veranderd! Of laat ik het zo zeggen, de meningen verschillen over bananen bewaren.

Zo stelt  weekblad Margriet met klem dat je bananen níét in de koelkast moet bewaren. Maar op bewaarwijzer.nl en Zero23 vinden ze dat juist prima!

Hieronder de 8 tips uit 2014 met de nieuwste adviezen 2021

 1. Bewaar bananen niet in plastic. Zitten ze in een plastic tasje? Haal dit er thuis dan af. Volgens diëtist Abby K. Cannon zorgt plastic ervoor dat het ethyleengas dat bananen uitstoten ervoor dat de bananen te snel rijpen. Plastic zakken versnellen het rijpingsproces van bananen.
 2. Als bananen nog niet rijp zijn kun je ze prima aan de tros laten hangen. Maar zijn ze eenmaal rijp, haal ze dan van de tros af.
 3. Bananen kun je ook anno 2021 het beste op kamertemperatuur bewaren. Zijn ze erg rijp? Ben je bezorgd dat ze verrotten voordat je ze kunt opeten. Of zitten er bruine vlekjes op de bananen? Dan kun je ze alsnog in de koelkast leggen. Dat vertraagt namelijk het rijpingsproces van bananen.
 4. Bewaar bananen niet in direct zonlicht, tenzij je haast hebt om het rijpingsproces te versnellen!
 5. De tip van het huishoudfolie rondom de stelen om de rijping van bananen te vertragen is in 2021 ook nog even populair! Doe dit dus gerust.
 6. Wil je dat je bananen sneller rijpen: doe ze dan gerust in een papieren of plastic zak, en doe er ander fruit bij zoals een appel. Kortom doe alles wat God verboden heeft als het gaat om bananen bewaren. De bewaartips zijn er namelijk allemaal opgericht dat je bananen zo lang mogelijk meegaan. Maar jij wilt ze dus juist sneller rijp hebben.
 7. De tip van citroen op banaan om bruine verkleuringen te voorkomen is ook nog steeds geschikt.
 8. Bananen invriezen is ook nog steeds een geweldige tip! Je kunt bananen prima invriezen, en dan gaan ze ineens nog wel 8 tot 12 maanden mee volgens het Voedingscentrum.

Hoe lang kun je bananen eigenlijk bewaren?

Ook niet onbelangrijk, te midden van al deze bewaartips: hoe lang kun je bananen eigenlijk bewaren? Volgens het Voedingscentrum is dat 3 tot 7 dagen op de fruitschaal, en 8 tot 12 maanden in de diepvries!

De bananentros controverse: wel of niet van de tros halen?!

N.B. Volgens Margriet en Libelle blijven bananen langer goed als je ze aan hun tros laat zitten. Maar wikiHow, Bonen & Biet en Vriendin adviseren juist om de bananen van de tros te halen omdat ze dan langer vers blijven.

Lekker dan.

Bananen invriezen

Een banaan invriezen is niet moeilijk. Maar denk nou niet: ‘Oh ik gooi de bananen gewoon met schil en al even in de diepvries!’ Bananen zijn onmogelijk om nog te pellen als ze  ingevroren zijn geweest.

Eerst pellen!

Je moet op z’n minst eerst de banaan pellen, en de schil eraf halen.Vervolgens snijd je banaan in stukjes, en doe je die in een trommeltje of diepvrieszakje.

Wil je zeker weten dat de bananenplakjes niet allemaal aan elkaar gaan plakken?

Leg ze dan eerst allemaal los op een stuk bakpapier en leg dat in de diepvries. Na een paar uur kun je de bevroren stukjes dan wel bij elkaar in een zakje doen, zonder dat ze nog aan elkaar kleven!

Je kunt de bananen ook pureren, en daarna in handige diepvriesbakjes doen, en dan invriezen.

Hoe bewaar je bananen: filmpje

In dit filmpje adviseren ze ook weer om bananen in de koelkast te bewaren…

Samenvattend

De antwoorden op de vraag: Hoe bewaar je bananen? zijn erop gericht dat bananen zo lang mogelijk mooi en lekker blijven. Dat betekent dat de tips als doel hebben de rijping van de bananen te vertragen.

Het algemene bewaaradvies voor bananen is: bewaar ze op een droge, koele donkere plek. Maar niet in de koelkast. Houd ze uit de buurt van ander fruit.

Wil je de bananen juist sneller laten rijpen?

Leg ze dan in de zon, in een plastic tas en bij ander fruit.

bananen bewaren

Zijn de bananen niet meer goed?

Dan kun je ze altijd nog verwerken in American pancakes of er smoothies van maken.

Nog meer artikelen over voedsel bewaren

Wat vind jij: bananen aan de tros laten zitten en of juist eraf halen? En hoe sta je in de kwestie wel of niet bananen in de koelkast?

Geraadpleegde bronnen o.a. : Het Voedingscentrum, Women’s Health Mag, Fruitsnacks, Dole, Vriendin, Libelle, Bonen & Biet, Banaan gezond, AD, Margriet, Goed Gevoel, wikiHow, Bewaarwijze.

37 Comments

 1. Mirjam
 2. inrustigvaarwater
 3. Lot
 4. Ernie
 5. adrienne
 6. Sylvia
 7. Dimario
 8. Lindaschrijftop
 9. ingrid
 10. Felice Veenman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh