Reacties

Aluminiumfolie en huishoudfolie: welke heb jij het liefst? — 34 reacties

 1. Ik gebruik ze beide wel maar niet erg vaak. Soms bij het uitrollen van deeg zodat het niet aan de roller kleeft en er geen gluten aan kunnen komen. Aluminumfolie gebruik ik minder vaak. Inderdaad ook wel in de oven om hem schoon te houden bij het bakken.

  • Ik gebruik bij het uitrollen van deeg zo'n speciaal herbruikbaar teflonvel : het mijne gaat al jaren mee en ik gebruik het ook om op mijn bakplaat te leggen als ik koekjes of ontbijtkoeken bak. Na gebruik afwassen in het eerste afwaswater en plat leggen om af te drogen en 'klaar voor volgend gebruik.
   Aluminiumfolie gebruik ik nooit. Plastiekfolie gebruik ik zelden omdat ik voeding in de koelkast liever bewaar in afwasbare arcopalpotjes met glazen deksel : potjes en deksels zijn af te wassen dus herbruikbaar en ik gebruik niet graag plastiek (bv tupperware) voor voeding. Bovendien moet je plastiekfolie na gebruik in de vuilbak gooien : milieuvervuiling en afvalverwerking kost ook me ook geld (hier geldt het principe 'de vervuiler betaalt')

 2. Ik gebruik het ook altijd om kwasten en verfrollers in te wikkelen na gebruik. Dan drogen ze niet uit en kun je ze de volgende dag zo weer gebruiken om de volgende laag verf aan te brengen. Ik zorg dus echt dat ik het altijd in huis heb...
  Plastic folie gebruik ik juist weer veel om etenswaren vers te houden, daar vind ik het weer heel handig voor.
  Ik wens je een heel fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Wij gebruiken allebei . Met alufolie maak ik ook pakketjes met daarin vlees/vis en groente (en wat wijn of ander vocht) na een tijdje in de oven is dat erg lekker en makkelijk.

 4. Ik gebruik alum.folie om flesjes koel te houden in de zomer als ik een dagje met mijn moeder wegga. Als we met zijn allen weggaan heb ik thermosflessen bij me.
  Maar in de keuken gebruik ik het meest huishoudfolie, vind dat prettiger werken, en dat geplak heb ik niet zo heel veel last meer van. Ik denk dan ook dat het te maken heeft waar het wegkomt. Vroeger van de Super de Boer plakte het altijd, en nu heb ik van A.H. en bijna nooit meer last van.
  En onder in de oven gebruik ik vaak bakpapier, maar ook maar eens alum.folie gebruiken. Ik had namelijk laatst dat het papier tegen het bovenste warmte element aan kwam en stond het in de brand, stinken....

  • Bakpapier gebruik ik ook wel. Maar dat is vrij licht, en kan dan inderdaad helemaal omhoog wapperen.

   Interessant dat huishoudfolie van de AH niet zo vervelend plakkerig is als van wijlen Super de Boer.

 5. Ik gebruik beiden zelden. Alufolie heel soms in de oven om iets af te dekken en dan hergebruik ik het stuk later nog een heleboel keer, en alufolie is handig om kwasten in te pakken. Ik doe jaren met een rol, net zoals huishoudfolie dat ik nog minder gebruik.

  Bij huishoudfolie vind ik het op een of andere manier niet prettig dat het zo zacht is. Lekt er dan niet iets ongezonds in het eten?
  Alufolie is ongezond bij zure producten. Dan geeft het aluminium af en verder is alufolie heel erg milieuvervuilend.
  Ik ken iemand die haar boterhammetjes voor de lunch altijd in aluminiumfolie verpakt en (neurotische asceet die ik wellicht ben ;-) gaat me dat echt aan het hart.
  Soms maak ik een opmerking over de milieu onvriendelijkheid van alufolie, maar dan word ik meestal aangekeken of ik niet goed bij mijn hoofd ben ;-P

  Dat van babies warm houden met folie dat ken ik. In EHBO kistjes zit ook wel van dat soort folie om mensen warm te houden na een ongeluk.

  • Jaren doen met een rol! Goed zeg. Bij ons gaan er denk ik toch wel een paar rollen per jaar door heen. Ik wist niet dat alumiumfolie slecht was voor het milieu. Schaam. Bedankt voor de info.

 6. De alufolie gebruik ik ook om bv zak vis of mosselen in te wikkelen die in de vriezer gaan, dan heb je geen last van luchtjes die aan andere dingen gaan hangen.
  Laatst heb ik bij een islamitische groothandel een hele dikke rol huishoudfolie gekocht, zie je vaak ik professionele keukens en die plakt stuk minder en scheurt ook makkelijk af, heb er geen schaar voor nodig.

 7. Huishoudfolie gebruik ik zelden.
  Ik vind het lastig spul, het kleeft altijd vast waar je het niet wilt hebben en niet waar je het wel wilt hebben.

  Aluminiumfolie gebruik ik alleen in de oven, mijn ovenplaatjes zijn niet zo mooi meer en niet goed schoon te houden dus leg ik er een stukje aluminiumfolie over als ik iets bak wat niet in een vorm zit.

  Voor de rest gebruik ik voor dingen in te pakken zoveel mogelijk hergebruikmateriaal.
  Zakjes waar je groente en fruit in stopt zijn prima her te gebruiken als pedaalemmerzakje.
  Chipszakken en dergelijke gebruik ik voor de kattenstront.
  In broodzakken kun je nog prima iets in de koelkast bewaren of invriezen of meenemen..

 8. Die truc om een schaar te slijpen kende ik nog niet... Gaan we hier binnenkort eens proberen:).
  Alufolie is volgens mij milieutechnisch nogal rampzalig; zowel qua grondstoffen als qua productie. Ik probeer het dus zo min mogelijk te gebruiken. Gelukkig gaat het met een beetje voorzichtigheid inderdaad meer dan één keer mee.
  Er komen trouwens steeds meer betaalbare glazen bewaarbakjes op de markt. Die zullen de rest van mijn leven wel mee gaan, en dan zie je ook in één oogopslag wat je in de
  koelkast hebt;).

 9. Ik heb beiden in de la liggen maar gebruik het eigenlijk nooit. Etenswaren die ik wil bewaren, schep ik in afwasbare bakjes. Op een taartvorm of beslagkom leg ik een bord en dan kan het zo in de koelkast
  Alufolie gebruik ik heeel soms, om een taart of ovenschotel nog even af te dekken in de oven, dat is ook misschien twee keer per jaar.
  Volgens mij heb ik mijn rol huishoudfolie al een jaar of 10 en de alufolie 7 jaar.

 10. Aluminiumfolie, aangezien ik die tenminste af kan scheuren en vershoudfolie al een propje is wat je niet meer uit elkaar getrokken krijgt het moment dat je het afgeknipt hebt, haha. Ik heb nu zo'n 3 in 1 folie van AH, die werkt wel beter maar die plakt dan niet goed om hetgeen wat ik af wil dekken dus dat schiet ook niet heel erg op. Het is dat ik het nodig heb (of magnetronfolie, maar dat is hetzelfde verhaal) voor het opwarmen van eten soms, vooral dingen die de neiging hebben te ontploffen zoals worteltjes, anders zou ik het niet meer kopen.

  • Je kan ook speciale magetrondeksels kopen. Die houden het gespetter van 'ontploffende' etenswaren goed tegen. Scheelt toch weer in het afval.

   Ik gbruik zelf trouwens nooit van beide folies. Ik heb afwasbare bakjes en dat wekt prima. Voor onderin de oven wil ik weleens bakpapier leggen ja. Maar ik doe zoveel mogelijk in een ovenschaal, dan lekt het ook niet.

  • Mijn bakjes worden altijd plakkerig om de een of andere reden dus ik ben met bakjes gestopt want dat vind ik altijd zo vies. Dan heb ik ze afgewassen en wil ik ze na een week weer gebruiken en plakken ze als een gek. Ik snap niet waarom eigenlijk want ik doe er niks geks mee, dat ik weet tenminste.
   Nu heb ik nog gedeeltes, dekseltjes die niet op bakjes passen etc, dus sindsdien gebruik ik weer gewoon folie. Ik heb inderdaad nog ergens zo'n deksel liggen voor de magnetron, als het goed is, die zal ik maar weer eens opzoeken want dat scheelt inderdaad weer.

 11. Ik gebruik het liefst aluminiumfolie, omdat dat beter blijft zitten. Aan de andere kant kun je door plastic folie weer heen kijken. Als ik bij de kringloop transparante bakjes tegen zou komen, dan zou ik die misschien wel zoveel mogelijk gebruiken in plaats van beiden.

 12. Ik gebruik geen aluminium- en ook geen plasticfolie. in de oven gebruik ik vaak bakpapier en in de koelkast gewoon plastic bakjes (zonder weekmakers ed) en ook glazen potten met schroefdeksel!
  Goedkoper en véél beter vor ons milieu!

  • Ik heb mijn rol alu folie ook al jaren in de kast liggen. Ik gebruik het af en toe om zilver proper te maken (zoek maar eens op, best way ever met sodakristallen!). Maar voor de rest gebruik ik boterhamdozen (met een apart schapje zodat de verschillende smaken niet mengen), glazen bewaardozen met deksel in de frigo. Beter voor het milieu en mss ook beter voor onze gezondheid.

  • Ik heb eens gelezen dat aluminiumfolie inderdaad kan gebruikt worden om zilver terug mooi te doen glanzen maar dat er dan eigenlijk een chemische reactie plaatsvindt tussen het zilver en de aluminiumfolie waarbij er een heel dun laagje van het zilver wordt weggehaald. Te veelvuldig gebruik van aluminiumfolie om zilver te reinigen zou, volgens het artikel dat ik las, op de duur het zilver aantasten doordat er telkens ene heel dun laagje 'verdwijnt' door die chemische reactie.

 13. het zijn twee verschillende producten met verschillende gebruiksdoelen. Ik gebruik beiden liever niet, maar als de rol aluminiumfolie op is komt er nooit meer 1 het huis in. Het productieprocess is zo milieuonvriendelijk dat ik dat niet meer wil.
  Ook het gebruik van huishoudfolie is om die reden beperkt want het is toch een aardolieproduct. Ik gebruik huishoudfolie bij het schilderen want blijft veel beter om je kwast zitten dan alufolie, en je wilt je kwast vooral luchtdicht verpakken. En verder om een bakje af te sluiten in de koelkast, maar meestal daar dan weer een bakje met deksel.
  Ik doe jaren met een rol.

 14. Ik gebruik mijn weckpotten vaak als vooraad-, diepvries- en koelkast bakje. Er zijn vershouddeksels bij. Handig voor restjes, en ze kunnen in de vaatwasser schoon. Alu folie gebruik ik een hoogst enkele keer bij ovengerechten. Huishoudfolie om koekjesdeeg in een soort worst te laten opstijven (en invriezen).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>