Beschuitbus: hoe beschuit bewaren? Mijn beste oplossing!

beschuit bewaren

In 2013 schreef ik onderstaande blogpost over beschuit bewaren.

Ik stapte toen over van een blikken beschuitbus naar een glazen voorraadpot.

Onderaan lees je hoe ik 8 jaar later denk over deze manier van beschuit bewaren!

Maar eerst:

Wat is een beschuitbus?

Bij de online Van Dale kunnen we niet terecht voor een goed antwoord! Daar staat botweg: 'Het woord is niet goed gespeld of staat niet in het gratis woordenboek'. Gelukkig geeft Wikipedia wel het antwoord op de vraag: 'Wat is een beschuitbus?'

'Een beschuitbus is een hoge, ronde blikken bus met een deksel voor het bewaren van beschuit. In een beschuitbus past precies een pak (rol) beschuit met 12 of 13 beschuiten.'

Er staat bovendien een mooie foto bij van diverse beschuitbussen van toen. Die mooie gele met bloemetjes had mijn oma vroeger!

beschuitblik
Wilrooij, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Woordenboek Ensie schrijft behulpzaam: 'Blikken bus waarin je beschuit bewaard.' Die 'd' aan het eind van bewaard hebben zij gedaan! Dat zou natuurlijk een 't' moeten zijn!

Beschuit bewaren 2013

Net als mijn koekjes, bewaar ik mijn beschuit in pittoreske blikken.

Eén van mijn beschuitblikken komt nog van de winkel Habitat. Ik geloof dat die niet eens meer bestaat. Het is een beschuitblik 'model Amerikaanse brievenbus'. Door de vorm kun je er heel makkelijk een beschuitje uit pakken. Maar de bus zit onder de roestplekken. Erg charmant staat het niet.

habitat beschuitbus

Beschuitbus

Bovendien worden mijn beschuiten steeds vervelend zacht in die leuke beschuitbussen. Zoals het een goede huisvrouw betaamt, ging ik dus op zoek naar een nieuwe beschuitbus. Bij de Blokker zag ik beschuitbussen van Brabantia. Maar die waren rond de 11 euro, en ik vond ze niet mooi. Op marktplaats zocht ik naar een Tupperware beschuitbus, maar die vond ik evenmin mooi.

Glazen pot bij de Xenos

Toen zag ik vorige week bij de Xenos een glazen pot. Nou zie ik die wel vaker, maar deze glazen pot had zo'n deksel met plastic onderlangs de rand. En volgens mij betekent dit dat een pot hermetisch afsluit. Hij kostte 6,50. Na enig aarzelen ging ik er mee naar de kassa, en vroeg voor de zekerheid nog aan de kassière of de pot goed afsloot.

'Dat weet ik niet!' verklaarde de kassière met een gezicht zoals mijn kinderen trekken als ik vraag wie er weer niet heeft doorgetrokken.

Ik vind het altijd erg jammer als kassières en winkelpersoneel zich zo onwetend tonen! Een dergelijke houding leidt tot showrooming! Als ik een winkel had dan zou ik willen dat mijn personeel hun producten goed kenden!

Ik besloot de gok dan maar te nemen.

Beschuit bewaren in glazen pot: het blijft knapperig

Inmiddels verblijven de beschuiten 6 dagen in de glazen pot, en ze blijven knapperig! Het lijkt er op dat ik een goed alternatief heb gevonden voor de blikken beschuitbussen, die weliswaar erg leuk zijn, maar waar de beschuit niet vers in blijft. En omdat de glazen pot ruim 'valt' kun je er heel makkelijk een beschuitje uit pakken.

Pluspunten beschuit bewaren in glazen pot

Ik ben helemaal blij met mijn glazen pot/beschuitbus!

Dit zijn de voordelen van beschuit bewaren in glazen voorraadpot

 • Relatief goedkope beschuitbus voor 6,50
 • Sluit hermetisch af
 • Je kunt makkelijk een beschuitje pakken
 • Het staat leuk

Hier is tie:

beschuit bewaren
Glazen pot voor beschuit!

Beschuit bewaren: een update in 2021!

Ik ben blij te kunnen vertellen dat ik 8 jaar later nog precies dezelfde glazen pot gebruik voor beschuit bewaren. Hij houdt mijn beschuit nog steeds heerlijk knapperig, en ik kan het weten want ik neem er elke dag 1 beschuitje uit!

De aankoop van deze glazen voorraadpot voor 6,50 bij Xenos van destijds is dus ook nog eens een duurzame koop gebleken. Hij is perfect voor beschuit bewaren, en hij oogt ook nog steeds leuk en gezellig.

Beschuit bewaren in een Xenos voorraadpot cilinder rustiek

Ik heb het even opgezocht en anno 2021 vind je hem onder de naam Xenos voorraadpot cilinder rustiek. Hij is zelfs goedkoper geworden! Hij kost nu 5,99. Wat hem kenmerkt is de stolp waarmee je hem afsluit.

Dit soort glazen voorraadpotten verkopen ze bij de Action ook. Ik heb even gekeken, en ze hebben op de website voorraadpotten staan 'in diverse maten' voor 62 cent. Ik ga ervanuit dat die ook geschikt zijn voor beschuit bewaren, maar bij de versie van de Action kan ik niet uit ervaring spreken.

Beschuitbussen 2021

Wat zijn tegenwoordig je mogelijkheden voor beschuit bewaren? Hieronder een aantal beschuitbussen die nu te koop zijn.

Beschuitbus Hema

beschuitbus Hema
5 euro bij de Hema

Beschuit bewaren met blik van Dille en Kamille

beschuit bewaren
6,95 bij Dille en Kamille

Beschuit bewaren in een Brabanatia beschuitbus

Deze beschuitbus is de duurste van de 3, maar ik denk wel dat hij beschuit heel goed bros houdt. Deze beschuitbus krijgt maar liefst een 4,8 van gebruikers en 5 is het hoogst.

beschuitbus brabantie
12,50 bij bol.com

Beschuitbus Action

En laten we de Action niet vergeten! Ook zij bieden een optie voor beschuit bewaren. Geen officiële beschuitbus van de Action, maar een Curver voorraadbox die belooft 'Ook als beschuitbus te gebruiken'. Voor Action begrippen is hij relatief duur: 3,99 maar het is wel de goedkoopste manier van beschuit bewaren.

beschuitbus Action
3,99 bij de Action

Ik vond de vorm van deze beschuitbus van de Action eerst niet mooi, maar toen realiseerde ik me:

'Wacht eens even! Dat is juist heel handig! Zo kun je veel makkelijker de beschuit eruit pakken dan uit een ronde beschuitbus.'

Leestips

Hoe bewaren jullie je beschuit/brood/koekjes? En herken je het probleem van de leuke, nostalgische blikken die etenswaren niet vers houden?

Similar Posts

42 Comments

 1. Hij is leuk!
  Ik koop niet zo vaak keukenspullen voor het mooi, want mijn keuken is niet zo groot en veel plek om neer te zetten heb ik ook niet. De kookboeken blijven staan en de ouderwetse broodtrommel plus bijpassend peteroleumstel maken de planken al aardig vol.
  Ik heb een tupperware beschuitbus. Niet de mooiste, wel heel handig omdat hij laag is en je twee stapeltjes naast elkaar kunt leggen. Bij ons was het een beschuitbus, nu een rijstwafelbus. Beschuit komt er hier niet meer in vanwege glutenproblemen van jongste zoon en van mij en beschuit stuift en kruimelt behoorlijk en dan is de kans op glutenfouten te groot.

 2. Ik heb ergens in de kast nog een Brabantia beschuitbus staan, maar die vind ik ook niet mooi. Nu staat er een oude Bolletje beschuitbus op het aanrecht en ik heb geluk, in deze oude bus blijft de beschuit heel goed...
  Fijne dag vandaag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Ik heb al zeker 12 jaar de bolletje beschuitbus. Die kan je nog steeds via de bolletjes verpakking bestellen. (en is vrij voordelig!)
  Hij ziet er niet meer mooi uit na 12 jaar, maar de beschuiten blijven nog goed vers!! Ik vind je glazen pot wel heel gezellig staan!!

  Groetjes,

  1. Nou vraag ik me af: waarom blijft beschuit in het ene blik wel vers en in het andere niet? Wat is er anders aan zo'n Bolletjes beschuitbus dan aan een gewone beschuitbus?

 4. Hm ik bewaar mij beschuiten in een eenvoudig crme-wit beschuitbus van Brabantia, beetje saai maar wel blijven de beschuiten goed krakend. Ik denk echt dat een goede afsluiting de truuk moet doen ;-)
  Koekjes worden hier nooit oud ;-)

 5. Ik heb een Brabantia beschuitbus, een donkergrijze. Ik vind hem wel mooi, maar ik geloof idd dat deze kleur er niet meer is. Hier in blijven mijn beschuiten echt goed knapperig. Ik ken het probleem van die bussen, dus hoe leuk ze er ook uit zien ik gebruik ze niet voor producten die lekker vers en knapperig moeten blijven. Ik heb ook een bolletje beschuitbus en daar heb ik van die creamcrackers in. Maar vind de Brabantia mooier.

 6. Ik heb een mooie rode plastic beschuitbus, een blauwe plastic (zelfde merk) crackerdoos en alles blijft er supervers in. Ik hou wel de verpakking erom en trek dan dat witte beschermlaagje eraf zodat ik de beschuiten er makkelijk uit kan krijgen.
  Deze glazen pot is ook erg mooi!!

 7. Hier ook een roestige oude beschuitbus van Bolletje, van de Fabeltjeskrant. Werkt prima. Ik ging net googlen voor een plaatje en toen zag ik dat verzamelaars daar zelfs geld voor over hebben! Ik weet niet eens hoe we er aan komen...

  Koekjes gaan hier meestal in een dag op;-).

 8. ik heb een blauwige (lijkt op delfstblauw) verkade bus, ook daar blijft de beschuit goed in. Verder als decoratie nog wat oude blikken met friese sporten en een creme /oranje bus.

 9. grappig dit model pot kende ik alleen als wattenpot ;-)

  ik heb een brabantiablik, met plastic rand, maar die sluit ook niet goed.
  Dat los ik op zoals ze dat vroeger volgens mij ook met die blikken deden, door een stuk papier er overheen te leggen voor ik hem sluit.
  Dat komt dan klem te zitten tussen deksel en bus en lost het vershoud probleem ook prima op.

 10. Sinds ik glutenvrij eet gebruik ik geen beschuiten meer. Ik had een bus van brabantia daar zat altijd een soort driehoekje in met een steel waar je de rol opzette om de beschuiten naar boven te halen. Erg handig uit te nemen.

 11. Wij eten eigenlijk nooit beschuit dus heb dat probleem ook niet. We hebben wel nog een nostalgisch oude brood bewaardoos met 'rolluik'. Ik gebruik hem nog steeds, heel handig.

 12. Een blikken beschuitbus was vroeger thuis traditie, bij gebrek aan beter.
  Maar je het een alternatief gevonden die ook goed bevalt, voordeel is wel dat je de voorraad nu kunt zien. Hans

 13. Waarom maken ze eigenlijk niet eens een beschuitbus met aan de onderkant een soort van lade, zodat je dan steeds de onderste beschuit makkelijk eruit kunt pakken?

  1. Omdat een bus met lade onderin ,niet goed afsluit .Gevolg ? Zachte beschuiten .Niet lekker dus ,

 14. Lang geleden kocht ik een koelkast, vrieskast, pedaal emmer, broodtrommel, beschuitbus en ontbijtkoek trommeltje. Allemaal in de zelfde kleuren. Alleen de pedaal emmer is weg vanwege roest. De rest is er nog steeds en de beschuiten blijven prima. Inderdaad, zo´n bus met een lift.

 15. Blikken bewaarboxen kunnen echt mooi zijn.
  Echter vind ik deze niet echt onderhoudsvriendelijk.
  Zoals je al schrijft, kan deze na een tijdje roestplekken vertonen.
  Voornamelijk voor het bewaren van eten, vind ik het belangrijk dat men alles regelmatig met water en zeep kan schoonmaken.
  De glazen potten zijn dan echt wel de ideale oplossing!
  Grappig dat ze goedkoper geworden zijn ...

 16. Ik heb een ontzettend mooie beschuitbus, maar wel één probleem: er passen er maar 10 in. Mijn dochter vindt dat geen probleem overigens: "ik eet er wel 3 voor je op hoor" zei ze laatst. Wijsneusje ;)

 17. Ik bewaar het beschuit in een blik, maar moet eerlijk zeggen dat ik geen last heb van niet-knapperig beschuit.

 18. Het klinkt ontzettend ouderwets maar ik vind het eigenlijk wel normaal. Anders word je beschuit hartstikke snel zacht en niet meer lekker. Die van Dille & Kamille vind ik heel leuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.