Nibud buffer: 18.250 als richtlijn

Nibud buffer

Allemachtig!

Volgens het Nibud heb je een financiële buffer van minstens 18.250 euro hebben.

Tenminste dat staat zo in het AD.

Dat vind ik een pittig bedrag.

En dat is nog niet eens ruim gerekend volgens Gabriëlla Bettonville van het Nibud.

Financiële buffer van minstens 18.250 euro is voor bekende uitgaven

Deze financiële buffer van 18.250 is overigens niet bedoeld voor als je je baan verliest of zo.

‘Het is echt alleen bedoeld voor uitgaven waarvan je al weet dat ze gaan komen, zoals het vervangen van je telefoon. Inkomstenverlies is daarentegen moeilijk op te vangen.’ (Gabriëlla Bettonville)

Wat zegt het Nibud zelf?

Op de website van het Nibud kon ik het bedrag van 18.250 euro niet terugvinden. Wel kun je daar met behulp van hun gratis rekentool uitrekenen hoe groot jouw buffer moet zijn. Dat heb ik gedaan en weet je wat?

Mijn man en ik hebben maar een buffer van 12.900 euro nodig!

nibud buffer

Eerlijk gezegd denk ik niet dat onze inventaris 6300 euro waard is. Het is bijna allemaal van de kringloop namelijk.

N.B. Ik heb voor het gemak als bestaande buffer even 10.000 aangehouden. Dit bedrag wordt vaak als vuistregel genoemd namelijk.

Conclusie

Ik krijg de indruk dat de de krantenartikelen een beetje op sensatie uit zijn met hun kop over een buffer van 18.250 euro. Als je naar de buffer berekenbaar van het Nibud gaat, dan blijkt het erg mee te vallen.

Overigens geeft bij een enquete in het AD maar liefst 51% van de deelnemers aan dat zij inderdaad een buffer van 18.250 euro hebben.

Leuke leestips!

Similar Posts

21 Comments

 1. Ik vond het ook al erg hoog. Er zijn zat mensen die dit bedrag niet hebben. Er zijn ook genoeg die niet eens elke maand kunnen sparen. Hun inkomen is daar te laag voor.

 2. Hallo Vlijtig Liesje, interessant. Zouden ze misschien post voor begrafenis kosten meerekenen ? Ik weet dat ik daar zelf onderverzekerd ben. Alhoewel ik totaal geen idee heb wat dat kost tegenwoordig…gelukkig maar denk ik dan maar.

 3. Op zich stond natuurlijk ook in dat artikel dat die buffer berekend was voor de specifieke situatie van dát gezin. Als je al €8000 euro nodig hebt voor puur de eventuele vervanging van je auto, tja, dan zul je inderdaad daarnaast nog meer buffer nodig hebben voor andere dingen. Zodat je niet in de problemen komt als je wasmachine en koelkast toevallig allebei de geest geven vlak nadat je een auto hebt gekocht.

  Ik heb niet zo’n moeite met die kop. Ik heb er al meer reacties op gelezen, en heb het idee dat een hoop mensen naar aanleiding hiervan zich even achter de oren krabben en hun eigen berekening maken.

  Of die berekening neerkomt op een spaardoel van €50.000 om alleen nieuwe dingen te kopen, of €1000 met het idee dat niet alles noodzakelijk is en andere dingen tweedehands te krijgen zijn, dat maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat mensen (voor zover mogelijk, niet iedereen kán sparen) even vooruit plannen zodat ze niet door voorzienbare incidentele kosten in de schulden terechtkomen.

 4. Zoveel heb ik echt niet op de bank staan. En ik ben ook niet van plan om zoveel in ene keer uit te geven. Ik zou niet eens weten waaraan.

 5. Inventaris 33000 euro… zijn ze daar helemaal van de pot gerukt. Ik hoef niet een heel kasteel te vullen. ;-)

  Love As Always
  Dimario

 6. Zoals Bertie al aangeeft. Een buffer voor gegoeden. En ook ik hoor daar niet bij. Ik ben al dankbaar genoeg voor het feit dat ik de rekeningen kan betalen en ik geen schulden heb. Interessant artikel heb je geplaatst en daar ga ik mij ook even in verdiepen. Hier kan ik wel wat mee.

  Ik heb je site geplaatst. Het is ook enigszins eigen belang omdat ik dan ook even regelmatig kan lezen en ik wil graag dat mijn bezoekers (volgens de statistieken gemiddeld 50) hier ook van mee kan profiteren. Ik heb dan wel een blog over Bewustwording, ik ben ook echt een huis, tuin, en keukentype. Haha en daar profiteren de kinderen (19 en 21)weer van. Het laatste, de keuken, het koken. Ik wens je een fijne week! Groet Diana

 7. Een buffer is afhankelijk van je bezittingen, die van jullie heeft extra aanvulling nodig.
  Hoe minder je bezit wat vervanging of onderhoud nodig heeft, hoe lager je buffer.
  Het leven kan zo simpel zijn. Hans

 8. Het maakt ook nogal verschil of je een koop- of huurwoning hebt. Maar een buffer kan nooit kwaad. Dat geeft rust in barre tijden. Nou ja, een beetje rust. Want daardoor stress je weer over andere zaken. Goed dat je hier aandacht aan schenkt.

 9. Nou, dat heb ik niet als buffer. Hooguit 2k en that’s it. En als de APK straks is geweest is het weer wat minder.

 10. Wel leuk om in te vullen. Ik kwam op een bedrag uit van € 9993,- maar daar zitten de kosten voor een andere auto bij. Terwijl ik geen auto meer koop als deze op is. Als ik dat er af trek, klopt mijn buffertje best aardig. Toch fijn. Ik heb jarenlang niet kunnen sparen en het is fijn dat dat nu wel kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.