Gevonden geld Annemarie van Gaal: 143 tips voor een financieel succesvol leven

Gevonden Geld Annemarie van Gaal

Annemarie van Gaal ken ik onder andere van programma’s als Een dubbeltje op z’n kant en Crisis in de tent. Ik vind haar altijd een aangename combinatie van sympathie en deskundigheid. Dus leende ik het boek Gevonden Geld van Annemarie van Gaal uit de bieb.

Gevonden geld Annemarie van Gaal

Eerst even over de titel! Met Gevonden geld bedoelt Annemarie van Gaal feitelijk kánsen die je laat liggen op het gebied van geldzaken. Dus het gaat in dit boek niet over geld dat je bijvoorbeeld op straat vindt.

Annemarie van Gaal is ervan overtuigd dat iedereen meer geld kan overhouden dan hij nu doet. Je hoeft er niet eens voor in te leveren op comfort schrijft ze in Gevonden geld. Ze belooft:

‘Ook jij kunt, ieder jaar weer, duizenden euro’s aan gevonden geld oppakken, vooral nadat je dit boek gelezen hebt.’

Hoewel geld gelukkig maakt, kunnen financiële problemen geluk wel aardig in de weg staan, schrijft Annemarie. En daarom geeft ze 140 tips om je geldzaken beter te regelen.

Met 140 tips duizenden euro’s per jaar besparen

Als je de 140 tips in het boek Gevonden geld van Annemarie van Gaal toepast kun je duizenden euro’s per jaar besparen, elk jaar opnieuw zegt Annemarie. Dus ze heeft wel wat waar te maken!

Hieronder de tips die mij het meest troffen

 1. Zorg voor een buffer. Deze tip is niet nieuw, maar wat ik er handig aan vond is dat Annemarie van Gaal een vuistregel geeft: een buffer moet genoeg zijn de gemiddelde kosten van je huishouden gedurende 3 maanden te dekken. Volgens Annemarie komt dat neer op een bedrag tussen 5.000 en 8.000 per maand.
 2. Neem 2 verschillende bankrekeningen: eentje voor de vaste lasten en eentje voor je dagelijkse boodschappen, kleding etc.
 3. Stel je bent thuisblijfmoeder. Annemarie schrijft in Gevonden geld dat de partner die thuisblijft eigenlijk een vast inkomen moet hebben. ‘Een vast bedrag dat iedere maand op de rekening van de thuisblijvende partner wordt gestort.’
 4. Een soepele echtscheiding hoeft niet meer dan 2.000 euro te kosten! Deze informatie viel mij op omdat kennissen van mij verwikkeld zijn in een heel lastige echtscheiding en al ruim 30.000 euro kwijt zijn aan advocaatkosten.
 5. Als trouw abonnee betaal je altijd te veel volgens Annemarie van Gaal. Zeg daarom een abonnement altijd meteen weer op, en neem later een nieuwe abonnement.
 6. Zeg onderhoudscontracten op. Deze trof mij, want wij hebben een onderhoudscontract voor onze cv-ketel. En we konden er ook eentje nemen voor onze zonnepanelen. Aan dat laatste zijn we nog niet toegekomen, en nu twijfel ik of we dat wel moeten doen. In Gevonden Geld stelt Annemarie van Gaal dat ze heus ook wel komen als je geen onderhoudscontract hebt!
 7. Vind je de krant te duur? Bel ze op en zeg dat je je abonnement wilt opzeggen omdat je het te duur vindt. Volgens Annemarie zal de telefoniste je waarschijnlijk meteen een goede voordeligere aanbieding doen.
 8. Bespaar 250 euro per jaar door het licht en de verwarming uit te doen in kamers waar je niet bent.
 9. Bespaar 100 euro per jaar door de thermostaat ‘s nachts op 15 graden te zetten.
 10. Een nieuwe energieleverancier bespaar je al snel 300 tot 400 euro per jaar schrijft Annemarie van Gaal in Gevonden Geld. Overstappen hoeft echt geen gedoe te zijn belooft ze.
 11. Check of je niet per ongeluk dubbel verzekerd bent. Als voorbeeld geeft Annemarie een aparte glasverzekering, terwijl glasbreuk ook al gedekt is via je opstalverzekering.
 12. Leer afdingen en ga klagen. Deze tip viel mij op, maar spreekt mij niet aan. Afdingen kan ik niet, en bewust naar een winkel gaan om te klagen vind ik ook niet makkelijk. Annemarie geeft zelfs 6 tips hoe je een goede klager kunt worden!
 13. Het rendement van koopzegels in de supermarkt varieert van 4% tot 50%. De meest winstgevende koopzegels heeft Plus supermarkten met een rendement van maar liefst 50%
 14. Koop korting met cadeaubonnen! Stel je wilt iets kopen bij bol.com. Dan kun je bij wissel.nl een cadeaubon kopen met een korting van gemiddeld 20%. Op die manier koop je als het ware korting met een cadeaubon dus.
 15. Spaargeld geeft een gerust gevoel en die rust in je hoofd is ook goud waard. In deze tip in Gevonden Geld van Annemarie Geld kan ik mij enorm vinden. Mijn moeder vindt soms dat ik te vrekkig ben, en dat ik best meer uit mag geven. Maar mijn spaargeld geeft me een gerust gevoel.
 16. In Nederland is je geld via het depositogarantiestelsel altijd veilig tot een bedrag van 100.000 per rekeninghouder per bang.
 17. Wil je beleggen? Annemarie van Gaal raadt af om hier een financieel adviseur voor in te schakelen. Ze vindt het beter dat je het zelf uitzoekt. Ook heeft ze weinig vertrouwen in vermogensbeheerders bij banken en instellingen.
 18. Een afgeloste woning is je mooiste pensioen vindt Annemarie. Zie ook Mijn pensioen.
 19. Op www.aangiftecheck.nl kun je jouw belastingaangifte gratis laten controleren om te voorkomen dat je te veel belasting betaalt. Een of op de vijf mensen die de aangiftecheck doet, kan een paar honderd euro extra besparen aan belastingen,’ staat in Gevonden Geld.
 20. Voor een treinreis die meer dan een uur, maar minder  dan twee uur vertraagd is heb je recht op een compensatie van 25% op de prijs van je treinkaartje. Is de vertraging meer dan 2 uur, dan heb je recht op 50% geld terug.
 21. De Buddy-app is een digitale hulp die je geld beheert en bijvoorbeeld automatisch geld opzij zet voor je laste lasten. Je kunt hem gratis downloaden op buddypayment.nl als je uitnodiging van je gemeente hebt.

Filmpje Annemarie van Gaal

Hierin gaat ze in op het probleem dat veel mensen er tegenop zien om hun uitgaven onder de loep te nemen onder het motto: Vergelijk je rijk.

Gevonden Geld Annemarie van Gaal: een combinatie van levensadvies en geldadvies

Al met al is Gevonden Geld van Annemarie van Gaal een combinatie van advies voor een goed leven en financiële tips. Het gaat over meer dan je geldzaken. Het gaat ook over hoe je in het leven staat. Annemarie van Gaal stimuleert je om je verantwoordelijkheid te nemen, en je rug te rechten en aan de slag te gaan!

Mijn conclusie over Gevonden Geld van Annemarie van Gaal

Gevonden Geld van Annemarie van Gaal is het type boek dat handig is om in je boekenkast te hebben. Je kunt het gewoon lezen, maar het is ook handig om het te kunnen pakken als je vragen hebt over geldzaken. Je vindt er informatie over pensioen, sparen, huis kopen, studeren, overlijden, uitvaart etc.

Mijn favoriete tips is het kopen van korting met cadeaubonnen op wissel.nl. Je kunt daar bijvoorbeeld een bioscoopbon met een waarde van 15 euro kopen voor 12 euro. Zo bespaar je 3 euro op een bioscoopkaartje.

Praktische informatie over Gevonden Geld van Annemarie van Gaal

Gevonden Geld van Annemarie van Gaal is voor 16,95 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.

Gevonden geld annemarie van gaal

2 bonus Leestips

Lees ook mijn post over Sloop de crisis.

Welke van de 21 tips spreekt jou het meest aan?

Similar Posts

23 Comments

 1. Ik kan niet zeggen dat ik nu iets nieuws lees. Natuurlijk kan het altijd goedkoper. Maar volgens mij als je bewust koopt, leent, verzekert, doe je veel van deze dingen al. Overigens, sla de bioscoop eens een keer over en kijk wat je dan spaart…

 2. Ik heb heel veel geleerd van de blog van Valhalla heel wat jaren geleden. Ik werd steeds “gieriger” lees zuiniger en dat bevalt mij goed. De man protesteerde eerste tijd heel erg maar toen ik er niet meer over zeurde ging hij gewoon meedoen. We hebben er veel plezier van. Denken goed na voordat we geld uitgeven.
  Ik wil je even zeggen dat ik aan je denk wat het verlies van je lieve vader betreft.

 3. Denk dat de titel vooral geldt voor de schrijfster. Heel veel tips gewoon een kwestie van logisch nadenken, daar heb ik dit boek niet voor nodig. En ach dan klopt de titel wel, het levert mij wat op als ik dit boek niet koop

 4. wordt lid van ippies, krijg je punten bij verschillende webwinkels. en deze kun je weer omzetten in kado bonnen. waaronder ook bij bol.

 5. Hoi, ik alleenstaand met studerende kinderen en dat kost met de Corona heel wat geld. Ik zeg steeds de krant op, maar wisselen van energieleverancier kost toch veel moeite omdat je je boete moet terug vragen. Iets downloaden, printen, invullen, scannen. Ik zit bij Eneco en heb veel aan de Toon en huur er ook zonnepanelen, omdat mijn dak nogal slecht is.
  Verder heb ik alleen de krant, tegen lager tarief. Ik heb een rekening met leefgeld en vaste uitgaven apart. Ik geef alleen nog wel eens wat aan mijn kinderen….
  Overigens (heel iets anders) zal ik vandaag een kaarsje voor je branden. Ik leef met je mee. Sterkte X.

 6. Het zijn best goede tips. Maar er staan er ook een hoop bij waarvan ik denk ‘Ja ja’. Tuurlijk is een afbetaald huis je beste pensioen. Maar er zijn heel veel mensen die gewoon geen huis kunnen kopen. En een buffer van drie maanden? Daar moet ik heel hard om lachen. Er zijn tijden geweest dat ik soms een wat minder belangrijke rekening liet liggen omdat we toch moesten eten. Dan kom je niet ver met het aanleggen van je buffer.
  Wat ik vroeger altijd deed (en die tip mis ik) is optellen wat er binnen komt, optellen wat er uitgaat en het verschil pinnen. Ik had een huishoud-portemonnee met vijf vakjes en daar verdeelde ik mijn geld over. Voor iedere week een vakje. En oeh, die laatste dagen had ik soms stress! Dan liep ik in de supermarkt te rekenen om te voorkomen dat ik bij de kassa iets terug moest leggen. Pffff. Met je buffer van drie maanden! Houd toch op.

 7. Ondanks de goeie boodschappen die Van Gaal vertelt, blijf ik moeite houden met haar toon. Als ik haar in tv programma’s zie, dan blijft ze telkens die strenge en beschuldigende stem en blik in haar ogen houden. Ik hou er meer van om mensen echt wijzer te maken.
  Ik heb de afgelopen jaren heel veel blogs en boeken en tips van anderen gelezen over manieren om meer geld over te houden, volgens mij waar daar een half boek van Annemarie van Gaal bij. Ik kan overigens wel bevestigen dat geld overhouden meer gaat dan over de munten alleen, maar over hoe je in het leven staat.
  Stonden er in het boek ook tips over geld dat bij gemeentes blijft liggen, omdat huishoudens niet weten waar en hoe ze ergens een bijdrage voor kunnen aanvragen?
  Uit dit rijtje van 21 tips vind ik de beste om twee rekeningen te hebben; eentje voor vaste lasten en eentje voor boodschappen. Sinds wij dat hebben, vind ik het een stuk prettiger en overzichtelijker!

  1. Daar vraag je me wat Anita. Het zou best kunnen dat dit erin stond, maar ik kan het niet met zekerheid brengen. Ik heb het boek inmiddels weer naar de bieb gebracht…

 8. Aparte rekeningen nam ik in de tijd dat bankrekeningen gratis waren. Een aparte rekening met pinpas voor de boodschappen maakt dat ik bij verlies of diefstal alleen het boodschappengeld kwijt kan zijn en de vaste lasten gewoon kan blijven betalen. Nu denk ik dat ik beter terug kan naar 1 betaalrekening, want die rekeningen kosten elke maand steeds meer geld. De service die banken bieden is ook niks meer waard.

  Verder vind ik de tips van Annemarie niet toepasbaar voor wie echt weinig geld heeft. Wie bijvoorbeeld in de bijstand zit kan geen financiële buffer hebben. Niet voor 3 maanden en zelfs niet voor 1 maand. Je loopt kans toeslagen kwijt te raken bij een te hoog banksaldo. Kwijtschelding voor gemeente belasting krijg je dan ook niet. Als je dat kunststukje al zou kunnen volbrengen, dan kun je rekenen op problemen met instanties. Je bankrekening wordt gecontroleerd en zo´n reserve maakt je verdacht. Je krijgt een onderzoek en zelfs als ze niets vinden wordt de uitkering gestopt om te kijken wat je gaat doen om je financieel te kunnen redden. Ondertussen leveren de achterstallige betalingen je vele boetes en deurwaarderskosten op.

  Geld vragen bij gemeenten heeft meestal geen zin. De regels zijn zo geschreven dat niemand ervoor in aanmerking komt. Wie niets heeft kan na een aantal maanden bijstand aanvragen en op extra hoef je echt niet te rekenen.

  Annemarie geeft onbruikbare tips, die ze zelf nooit hoeft toe te passen. In die TV programma´s vind ik haar vreselijk. Altijd dat neerbuigende toontje. Die foute adviezen waarmee ze mensen verder de put in helpt. Neem dat boekje niet te serieus, want veel tips gaan je vooral geld kosten. Die zijn alleen voordelig voor Annemarie zelf. Weer een boekje. Weer een TV optreden. Dat telt allemaal wel bij haar aan, niet bij jou. Bespaar je de kosten en koop dat boekje niet.

 9. Herkenbaar, maar het gaat mij niet echt helpen. Ik had op school een hekel aan handelskennis en boekhouden. Heb dergelijke ellende snel laten vallen. Mijn ouders zaten flink zonder geld toen ik geboren werd. Kreeg veel afdragertjes van buurkinderen. Ben dus gewend om met weinig rond te komen. Vraag me voor een aankoop altijd af of ik het echt ga gebruiken of niet. Was ook behoorlijk goed in sociaal acceptabel beleggen. Dwz veel beleggingingen die pensioenverzekeraars doen zij verre van sociaal of plegen roofbouw op het milieu. Ging dus in tegen de adviezen van de belleggingsdeskundigen en had een hoger rendement. Maar het ligt toch vooral in het (niet) uitgeven dat ik rond m’n 44ste stopte met werken omdat ik teveel had. Daarna bleek het leven nog goedkoper te zijn toen ik wat meer voor huismerken koos. Dat overstappen van energie levert gemiddeld 140 euro per jaar op en dat is per huishouden. Gaat ook erg eenvoudig bij diverse vergelijkingsites. De krant lees ik al jaren gratis in de bieb. Ik lees alleen een paar pagina’s regionaal en vaak staat daar maar 1 interressant artikel per 14 dagen in. Te kort voor een abonnement. Dit boek ligt over een paar maanden voor 2 euro bij de kringloop. ;-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.