Ruzie over geld: waarom is geld zo’n gevoelig onderwerp?

ruzie over geld

‘Als het geld verdwijnt, verdwijnt ook de liefde,’ zei mijn oma altijd. Dat geld, en ruzie over geld, een belangrijke rol speelt in relaties, families en gezinnen vindt ook Joke de Walle, schrijfster van het boek Gedoe om geld‘. De Walle schrijft:

‘In het huwelijk is geld zowel de lijm als het mes, het kan verbreken maar ook de band versterken.’

Geld beïnvloedt je huis, auto, bankrekening, relaties en de manier waarop je denkt en hoe je je voelt. Niets confronteert partners zo erg met hun eigen ideeën en bagage als geldconflicten. Volgens rtlz heeft een kwart van de stellen geregeld ruzie over geld. Het Nibud voegt daaraan toe dat geldruzies vooral over bezuinigen of sparen gaan.

Ruzie over geld: hoe veroorzaakt geld ruzie?

Joke de Walle wilde weten hóe geld kinderen en families beïnvloedt, en hoe verschillende ideeën van partners over geld tot conflicten leiden.

Wat betekent geld voor jou?

Samen met haar cliënten probeert Joke duidelijkheid te krijgen over de rol die geld in hun jeugd had. Hoe geld soms met andere problemen binnen de familie verstrengeld was geraakt, en hoe dit nog steeds van invloed was op hun leven nu. Op basis van haar onderzoek concludeert Joke dat ruzie over geld tussen partners voortkomt uit trauma’s rondom geld in de kindertijd.

De Walle verklaart ruzie over geld als volgt:

‘Geld is van cruciaal belang voor de overlevingskansen van gezinsleden, wat inhoudt dat serieuze financiële problemen vaak hun weerslag zullen hebben op het emotionele klimaat binnen het gezin. En daardoor ook op de relaties tussen ouders en kinderen. Als het emotionele klimaat wordt aangetast door ‘het gedoe om geld’ kunnen kinderen schade oplopen. Dit kan later als ze volwassen zijn, ook een effect hebben op hun intieme relaties.

Oorzaken van geldtrauma’s kunnen zijn:

 • armoede
 • faillissement
 • ernstige financiële achteruitgang
 • opgroeien met heel veel geld
 • opgroeien in ambitieuze hardwerkende familie

Ruzie over geld kun je overwinnen

De Walle concludeert gelukkig dat geldconflicten binnen relaties overwonnen kunnen worden. Wel is dat een bijna levenslang project, afhankelijk van de ernst van de obstakels die overwonnen moeten worden.

Wat dit boek uiteindelijk laat zien is dat geld nooit alleen maar geld is. Geld is het geheime ingrediënt van die dromen en angsten, die tot dat verborgen domein van het leven horen waar het zich verbindt met andere motieven en een uniek zelfbesef creëert. Geld heeft te maken met waarde en zingeving, en met weten wat echt belangrijk is in het leven.

Ruzie over geld: dit adviseert het Nibud

Het advies van het Nibud heeft een hoog ‘Duh-gehalte.’ Ze adviseren namelijk om goede afspraken te maken met elkaar. Daarvoor kun je het volgende vragenlijstje gebruiken:

 • Welke inkomsten en uitgaven hebben jullie samen? En individueel?
 • Welk systeem van ‘wie betaalt wat’ hanteren jullie?
 • Wat spreken jullie af over samen sparen?
 • Hoe zorgen jullie dat jullie beiden de gezamenlijke administratie kennen?

Mijn man en ik

Mijn man en ik zitten aardig op één lijn als het gaat om geld. Maar ik moet toegeven dat toen we net begonnen, ik een stuk onverstandiger met geld omging dan mijn man. Sindsdien heb ik mijn leven enorm verbeterd, en nu ben ik vaak de zuinigste van ons tweeën.

Praktische informatie over Gedoe om geld

Gedoe om geld is voor 16,- te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar met toegang tot maar liefst 22 pagina’s van het boek.

ruzie over geld

Over Joke de Walle

Joke de Walle studeerde Sociologie en Voorlichtingskunde aan de Universiteit Wageningen en heeft een Ph.C. in Counseling Psychology van de University of Washington in Seattle. Ze deed een aantal literatuur studies over Voorlichting en Armoede voor de Universiteiten van Wageningen en Maastricht en werkte een aantal jaren als loopbaancoach en outplacement counselor. Ze heeft nu een counseling praktijk als ZKM Consultant® op het gebied van geld, zingeving en loopbaan. (Bron: Gedoe om geld)

Leestips

Herken je het verschijnsel van ruzie over geld in je relatie? Waarover ruzie jij met je partner?

Similar Posts

20 Comments

 1. Hoi, in reactie op je vraag: wij huren fietsen. Voor €7 p/p hebben we de laatste keer fietsen gehuurd. Daat kun je, als je maar een paar keer per jaar fietsen huurt, toch niet voor tobben met een fietsenrek?
  Groetjes Jolanda

 2. Dat is inderdaad waar, dat geld heel veel problemen kan geven. Gelukkig zijn mijn man en ik vroeger opgegroeid in een gezin waar we het niet altijd breed hadden. Bij mijn man thuis waren er zes kinderen, dus daar werd helemaal zuinig geleefd en dit heeft toch heel goed geholpen toen we het zelf met minder moesten doen.

 3. Wij maken geen ruzie. Manlief harkt het geld binnen en ik bekijk hoe we het uitgeven. Ik doe dit zo eerlijk mogelijk en de mannen gaan vóór mijn wensen, maar als het kan, trakteer ik mezelf ook wel eens op iets, binnen het redelijke. Manlief krijgt er altijd een gevoel bij van het krijgen van een kadootje als ie iets wil kopen dat niet strikt noodzakelijk is en ik toestem. Het geeft mij weer het gevoel hem iets te geven. Beetje vreemd, maar wel heel fijn!

 4. Ik spaar, Dinnetje geeft uit, we vullen elkaar mooi aan. Maar het grootste voordeel is, we zijn niet materialistisch ingesteld, Dat scheelt pas echt een hoop geld.

  Love As Always
  Di mario

 5. Hm, ik heb een hekel aan gedoe over geld. Wat dat betreft ben ik blij dat ik in mijn eentje verantwoordelijk ben voor mijn huishouden en de inkomsten en uitgaven.

 6. We zaten altijd al op dezelfde lijn qua verdeling: vermogens gesplitst, inkomen gedeeld. Dat wisten we in het begin nog niet zo expliciet, maar werd al snel duidelijk toen het allemaal iets serieuzer werd. Het is een fijn uitgangspunt. We staan wel anders in onze reis naar financiële onafhankelijkheid, vooral qua gevoel en houding. Dat kunnen we, net als andere geldzaken, prima bespreken en daarin elkaar helpen en van elkaar leren.
  Hmm, dat klinkt wel heel zoet allemaal, maar ik kan echt geen geldconflict bedenken. Misschien moet ik hem vertellen wat die bijzondere kaas die ik laatst heb gekocht en die hij niet bijzonder maar gewoon raar en vooral niet lekker vond, heeft gekost (die was duur!) en dan nog even terugkomen.

 7. Eigenlijk hadden wij maar over 1 ding problemen, geld dat naar zijn volwassen kinderen ging. We hebben beiden eigen rekeningen hoor dus het is zijn geld maar ik kon het gewoon niet hebben als hij weer eens overdreef met geld geven. Als ze bijvoorbeeld hielpen met kast naar boven sjouwen kregen ze geld, 2 keer de kat voeren als we op vakantie waren; geld. Ik vind dat je onder familie en vrienden geen geld moet geven of vragen. Ik baalde daar vreselijk van. Nu heb ik dat losgelaten en we hebben nooit meer problemen over geld. Moesten we iets anders vinden om ruzie over te maken, haha, maar nog niet echt gevonden.

 8. Ik vind dat als mn vriend iets voor iemand repareert hij de mensen moet laten betalen en daar duidelijk over moet zijn. Ook als het familie is. Ze naaien hem en daar heb ik een hekel aan. Zo ben ik niet opgevoed en het druist enorm tegen mijn gevoel in er niets van te zeggen. Gelukkig lopen ze de deur niet meer plat. Ik vind het heel belangrijk dat we beide ons eigen geld hebben. Ik zou er niet tegen kunnen om zijn geld uit te geven dus betalen we beide. Meer wil ik er niet over kwijt ik vind geld privé.

 9. Als een relatie afhankelijk is van geld is er geen liefde.
  Geld maakt niet gelukkig, maar is wel noodzakelijk voor je levensbehoefte. Hans

 10. Bij ons ben ik de zuinige. Vriendjelief geeft veel makkelijker geld uit. Vooral aan cadeaus voor andere mensen. Veel geld uitgeven aan iemand is zijn manier om te laten zien dat-ie iemand lief vindt. En soms verdienen mensen dat niet. We hebben er nooit echt ruzie om gehad. Maar ik heb het hem wel een beetje afgeleerd. :-)

 11. Ben blij dat ik tot nu toe mijn bankrekening zelf beheer en dus ook kan bepalen waar mijn geld naartoe gaat, maar ook dat gaat niet altijd even verstandig. Ik vraag me wel vaak af hoe huishoudens hun geldzaken verdelen, want daar zitten echt grote verschillen in!

 12. Bedankt voor de boekentip. Die gaat op mijn leeslijst.
  Heel interessant onderwerp dit, in de afgelopen jaren van besparen heb ik ook ontdekt dat geld veel meer is dan harde munt. Bijvoorbeeld ook ‘wat ben je waard’: geef je geld of je tijd (hulp aan anderen) makkelijk weg. Durf je om salarisverhoging te vragen.
  Mijn man en ik hebben een hele weg afgelegd op financieel vlak sinds we samen zijn. Hij verdient het meeste per uur, maar ik ben degene die het geld laat groeien. Vroeger was een goeierd met geld, maar ik ben meer op mijn strepen gaan staan.
  Wat ik ook geleerd heb: in armoede opgroeien, wil niet zeggen dat je daarvan leert om zuinig te leven.

  1. Dat vind ik een interessante observatie Anita. Ik zou in eerste instantie denken dat iemand die in armoede opgroeit dus voorzichtig en spaarzaam zou zijn met geld. Zo zie je maar weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.