Cadeau 18 jaar dochter: mijn oudste is volwassen!

Cadeau 18 jaar dochter

Vandaag is onze oudste dochter 18 geworden, en officieel volwassen!

Achttien jaar geleden werd de bevalling ingeleid vanwege een dreigende zwangerschapsvergiftiging. Ik weet nog dat ik van de zenuwen mijn boterham met Venz hagelslag verloor in het ziekenhuis. En toen was ze daar: een piepklein meisje met een grote bos zwart haar. Hoe is het mogelijk dat dit al 18 jaar geleden is?!

De tijd ging soms zo snel, dat ik haar bijna niet kon bijhouden in haar proces van volwassen worden. Kijk maar naar deze foto’s!

Dochter 18 jaar: Volwassen

Onze dochter is 18 jaar. Dat vind ik een grote mijlpaal! Want het feit dat ze 18 is betekent dat mijn opvoedkundige taak er op zit. Ik ben er natuurlijk nog wel voor de begeleiding, maar dat hele intensieve opvoeden is Af! Klaar! En dat vind ik eigenlijk best prettig.

Omdat volwassen worden niet niks is, wilde ik echt een bijzonder cadeau geven. Iets waar ze later, als ik allang dood en begraven ben, nog naar kan kijken en mijmeren: ‘Dit kreeg ik van mijn ouders toen ik 18 werd!’

Cadeau 18 jaar dochter: sieraad

Na een heleboel gepieker en gedenk besloot ik dat een ringetje een gedenkwaardig cadeau zou zijn. En daar had ik best wat voor over. Het is tenslotte niet elke dag dat je dochter 18 jaar wordt. In gedachten trok ik er toch wel 80 euro voor uit.

Cadeau 18 jaar dochter: sieraad dochter

Maar omdat mijn dochters smaak hemelsbreed verschilt van de mijne, besloot ik samen met haar een ring uit te gaan zoeken. En dat was maar goed ook, want alles wat ik schitterend vond, vond zij verschrikkelijk. Want ik viel natuurlijk voor alles met gekleurde steentjes en bloemetjes. Mijn dochters smaak is wellicht volwassener dan die van mij…

Volwassen zijn

Uiteindelijk vond ze een ring die haar kon bekoren voor het luttele bedrag van 14,95. Een vrij eenvoudig zilver ringetje. Toen moest ik warempel even slikken. Want voor de mijlpaal van ‘volwassen worden’ had ik een veel kostbaarder sieraad in gedachten. Maar toen herinnerde ik me waar het eigenlijk om gaat, en dat de prijs daarvoor irrelevant is. Meestal zeg je dat als iets heel duur is, maar in dit geval is het omgekeerd.

Dat soort dingen begrijpen is een teken van volwassen zijn!

Nog een leuk idee voor een cadeau voor een 18-jarige

Een ander leuk idee voor een cadeau voor een 18-jarige dochter vind ik een Pandora armband. Zo’n armband kun je namelijk ook nog eens de rest van je leven aanvullen met betekenisvolle bedels. Als cadeau zou ik er bijvoorbeeld een bedel met een geboortesteen aan doen.

Verjaardag dochter 18 jaar

Hoe vier je de verjaardag van een dochter die 18 jaar wordt? Er zijn allerlei vaste plaatjes over hoe je zoiets moet vieren. Achttien jaar is tenslotte een belangrijke mijlpaal. Wij kozen ervoor om met het gezin uit eten te gaan ter ere van de verjaardag van onze 18-jarige dochter. Voor extraverte mensen is een groot feest een leuke optie.

Toen mijn dochter 17 werddochter 17

Een jaar geleden, toen mijn oudste dochter 17 werd schreef ik dit:

‘Zeventien jaar geleden lag ik nu uitgeteld in het ziekenhuis, na de bevalling van mijn oudste dochter. Vanwege een dreigende zwangerschapsvergiftiging werd de bevalling ingeleid, en kreeg ik in plaats van de gehoopte thuisbevalling een ziekenhuisbevalling. Maar het eindresultaat was geweldig: een prachtige dochter. Ik kan het me gewoon bijna niet voorstellen dat ze alweer zeventien is. Waar is de tijd gebleven?!’


bijna volwassen

Leestips

Wat kreeg jij op je 18de verjaardag? En wat gaf jij jouw kinderen op hun achttiende?

Similar Posts

36 Comments

  1. Zo, dat is niet niks! Mijn man heeft dit ook gedaan. Maar hij looft 450 euro uit voor niet roken en drinken. Mijn dochter heeft daarvan haar tweedehands brommertje gekocht, om mee naar haar werk te tuffen.

 1. Van harte gefeliciteerd! Toen ik 18 werd kreeg ik de beschikking over een spaarrekening die m’n ouders voor me hadden geopend, daar kon ik mijn rijbewijs deels van betalen. Ik vind het een heel leuk idee om een ringetje (of een ander sieraad) te geven; geld is op een gegeven moment weg, maar zoiets blijft.

 2. Allereerst gefeliciteerd met je volwassen dochter. Wat n leuke dochter zeg ik heb haar al verschillende keren gezien, juist bij de Hema.
  Toen mijn zoon 18 werd hebben we hem een zegelring gegeven. Toen ik zelf 18 werd kreeg ik van m’n ouders een kettinkje met sterrenbeeld er aan.
  Wens jullie een hele fijne dag.

  1. Dank je Marian! Leuk om te horen. Een zegelring vind ik ook een superleuk idee. Onze oudste zoon wordt over twee jaar achttien, en dan vind ik dat een beslist een goede optie.

 3. Gefeliciteerd!
  Eerlijk gezegd weet ik niet meer wat ik kreeg, zelfs niet meer wat we onze oudste hebben gegeven hoewel dat nog maar twee jaar geleden is. Ik hecht er blijkbaar niet zo aan…;-)
  Wat betreft volwassen zijn: onze middelste dochter zei pas zelf dat ze net zo goed de leeftijd van 21 hadden kunnen aanhouden… (dit na een poosje geconfronteerd te zijn met de vraag wat volwassen gedrag inhoudt… ze wordt ook bijna 18)
  Zelf vind ik ook bizar dat b.v. de bank ineens -bam- alles stopzet, per direct gaat dit geheel over naar het kind. Wij zetten dan onze handtekeningen en blijven de eerste paar jaar nog begeleiden, dus blijven inzicht houden in haar inkomsten/uitgavenpatroon. Volgens de medewerkster doen veel ouders dat zo. Doe jij dat ook?

  1. Dat klopt inderdaad! Ik was daar ook verbaasd over. Ik heb nu geen inzicht meer in bankrekening van mijn dochter, en zij baalde dat nu ook voor haar pasje moet gaan betalen. De rekeningen vliegen haar sowieso om de oren ineens. Zorgverzekering, bibliotheek etc.

   Ik wist niet dat er nog zo’n tussenvorm bestond. Bedankt voor de tip.

 4. Van harte gefeliciteerd! En leuk dat ze niet het duurste van het duurste wilde maar wat zij het mooiste vond :)
  Wat een gek idee lijkt me dat, als je dochter 18 wordt terwijl het toch echt maar een paar jaar geleden is dat ze ter wereld kwam.

  Kreeg toen ik 18 werd een indiase ketting en mocht mijn rijbewijs gaan halen, ook wegens niet roken. En volgens mij kreeg ik ook pas later beschikking over het geld dat mijn ouders voor mij hadden gespaard, als ik het me goed herinner.

 5. Geen idee war ik kreeg toen ik achttien werd of wat ik aan dochter gaf. Toen dochter 21 werd voelde ik me plotseling oud.

  Zelf kreeg ik van mijn ouders een ring toen ik 60 werd. Vond hem prachtig en hij bleek van een favoriet merk te zijn wat ik al lang had bewonderd bij juweliers, terwijl ik helemaal niet van de juwelen ben eigenlijk. Zonder dat ouders het wisten hadden ze dus die gekozen, ze kennen me tenslotte toch al 60 jaar.

 6. Van harte gefeliciteerd met je volwassen dochter. Mooie leeftijd, 18 jaar.
  Volgens mij kreeg ik van mijn ouders een gitaar op mijn achttiende verjaardag. En diezelfde gitaar heeft mijn zoon van 29 nu nog steeds.
  Heerlijk hè om de opvoeding enigszins te kunnen afronden (vond ik toen ook).

  1. En wat leuk dat jouw zoon die gitaar nu ook weer gebruikt! Dat vind ik ook speciaal.

   Ik vind het echt een prettig gevoel dat ik de opvoeding enigszins kan afronden inderdaad.

 7. Hartelijk gefeliciteerd met de 18e verjaardag van je dochter.
  ikzelf kreeg een fijn verjaardagsfeestje, met allemaal lekkere hapjes die mijn vader zelf had klaargemaakt. En met mijn opa & oma en familie uit Canada, die toevallig in die periode over waren. Was heel gezellig. En we zijn met het hele gezin naar Lloret de Mar geweest. Maar of dit nou echt voor mijn verjaardag was :-) Ik hoefde in elk geval niks te betalen en mijn zusjes ook niet. Maar ik heb niks blijvends gekregen

  Toen ik kon klok kijken heb ik wel een horloge van mijn opa & oma gekregen en die heeft het bijna 10 jaar volgehouden en ik heb hem nog steeds hoewel hij het niet meer doet en de bandjes ook stuk zijn, kan ik er geen afstand van nemen. Dat is een cadeau die ik hoop dat mijn ouders ook voort zetten. Moet ik toch eens doorgeven aan hun. Want al dat speelgoed!!! Maar dan wel een goed kwalitatief horloge, zouden ze er nog zijn?, zodat die niet na een tijd stuk gaan.

 8. Ook ik kreeg mijn rijbewijs, omdat ik niet gerookt had. Ben er nog altijd blij mee dat ik hem heb, al heeft het lessen en afrijden me bloed, zweet en tranen gekost.

  Belijdenis doen was bij ons nog zo’n ‘mijlpaal’, en daarbij kreeg ik een hangertje en bijpassende oorbellen. En, omdat ik het zelf niet zo breed had toen, van mijn opa en oma leuke kleren om op die dag aan te trekken.

 9. Gefeliciteerd met je 18-jarige dochter! En dat jij al 18 jaar moeder bent.

  Ik kreeg van mijn man toen een enorme boos rode rozen. Het werd thuis bezorgd want vriendlief kon er destijds niet bij zijn. Hij zat in dienst en was op oefening.

  Ik vond het ook heel bijzonder toen onze oudste zoon 18 werd. Maar verder veranderde er niet zoveel. Onze zoons waren van zichzelf al vrij jong volwassen in hun gedrag en we hoefden niet veel meer ‘op te voeden’. Ik had en heb wel de neiging om me soms teveel ergens mee te bemoeien en het is best lastig om dat af te leren. Ik heb met mijn zoons afgesproken dat ze het tegen me zeggen als ik me teveel ergens mee bemoei.
  Als je kinderen krijgt moet je ze loslaten en beschermen tegelijk. Dat beschermen moet je als ouder leren en later weer afleren.
  Hier ook een bijzondere mijlpaal. Het is deze week 25 jaar geleden dat ik de zwangerschapstest deed en ik zwanger bleek te zijn van onze oudste zoon :-)

 10. Van harte gefeliciteerd! Ik hoop dat jullie een leuke en gezellige dag hebben.

  Volgens mij kreeg ik 500 euro omdat ik tot mijn 18e niet had gerookt. Ik kreeg er ook nog een cadeau bij, maar ik weet niet meer wat. Erg he? Ik kan me nog wel het feestje herinneren, dat was leuk dus blijkbaar was dat van veel meer waarde voor mij.

 11. Gefeliciteerd met je dochter, mijn dochter wilde al vanaf haar vijftiende een tattoo, maar dat vond ik toen maar niks en heb toen gezegd , als je op je 18e nog steeds dezelfde tattoo wilt dan krijg je hem van mij, stiekem hoopte ik dat ze van gedachten zou veranderen in de tijd dat het duurde voor ze 18 werd,maar nee hoor, dus op 18e haar verjaardag is de tattoo gezet, gelukkig heeft ze er nog steeds geen spijt van en het is natuurlijk wel een blijvend iets en verliezen of gestolen worden zoals een sierraad is natuurlijk ook geen mogelijkheid ,dus heeft ze hem nog als ik er al lang niet meer ben.

  1. Hetzelfde heb ik met piercing! Mijn dochter riep al heel lang dat ze een piercing wilde, en net als jij, heb ik gezegd dat dit pas mocht als ze 18 werd. Nu is ze dus achttien en ik hoop dat ze het niet doet!!!!

  2. Mijn dochter mocht van ons ook pas een tattoo als ze 18 zou zijn.
   Erg boos was ze toen ze dit hoorde: ze was pas 15
   Later zei ze ons dat ze zo blij was dat wij het in die tijd verboden want ze houdt helemaal niet meer van tattoos ;-). ……..kinderen…!

 12. Een fotoboek met daarin foto’s vanaf de geboorte totdat ze 18 werden. Foto’s die niet in het digitale tijdperk gemaakt zijn gewoon ingescand. Van alles zit er in het boek, geboortekaartje, foto van een strikdiploma, zwemdiploma, kinderfeestjes, carnaval, vakantie, school, 1e vriendje (vriendje is er niet meer) familie, peetoom/tante, opoe en opa enz. Een heel werk zo’n boek maken maar o zo leuk

 13. Gefeliciteerd! En wat een leuke cadeaukeuze.
  Ik kreeg ook geld voor het niet-roken en dat ging naar mijn rijbewijs. Ik weet het allemaal niet zo goed meer… Voor mijn 25e kreeg ik een mooie ring van mijn moeder en voor mijn 30e van Man een ring die er precies mooi in viel (in een soort v-model). Dat vergeet ik dan weer niet zo snel. De belangrijkste volwassenen in mijn leven, zo mooi in elkaar passend ;-)

 14. Gefeliciteerd met je dochter !
  Met mijn verjaardagen kreeg ik niets. Dus met mijn 18 ste, zou het ook niets geweest zijn.
  Met mijn dochter is het nog even wachten … Net 12 geworden.
  Dus nu langzamerhand is het niet meer opvoeden maar … coachen! :-)

 15. Ik kreeg een gouden ring voor mijn eindexamen – omdat alle kinderen die voor hun examen kregen – maar ik houd en hield eigenlijk helemaal niet van goud! En omdat de goudprijs toen (ook al) erg hoog was, en er voor iedereen eenzelfde bedrag beschikbaar was, was het een heel erg fragiel dingetje – nadat hij jaren niet gedragen in de kast lag, heb ik hem vorig jaar eindelijk maar eens verkocht……

 16. Gefeliciteerd! Ik kreeg van mijn opa op mijn 18e ook een ring. Een heel dierbaar sieraad. Voor geboorte van mijn zoon heb ik een nieuw exemplaar gekregen. Van mijn ouders kreeg ik heel standaard op mijn 18e mijn rijbewijs.

 17. Nog van harte gefeliciteerd met jullie grote dochter. Ik kan me niet herinneren dat wij wat kregen. Onze zoon mocht van ons zijn rijbewijs halen toen hij 18 was. Hij slaagde meteen. Daar kan je ook lang plezier van hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.