18 jaar en dan: kosten en inkomsten

18 jaar en danOp 21 juni wordt onze oudste dochter 18 jaar en dan verandert er financieel het één en ander. Voor ons, maar ook voor haar.

Zo heeft ze al een brief gehad van de bibliotheek met de mededeling dat ze voortaan moet betalen voor haar jaarabonnement. Ze heeft het meteen opgezegd!

18 jaar: opleiding via regulier HBO of HBO via LOI

Mijn dochter wil graag een vertaalopleiding doen, en daarom bezochten we de open dag van de Vertaalacademie in Maastricht. Ik vond het gebouw helemaal geweldig, met van die glas in lood ramen, en ook de opleiding kwam degelijk op mij over. Maar de opleiding richt zich vooral op het vertalen van juridische teksten en gebruiksaanwijzingen, en dat sprak mijn dochter helemaal niet aan. De LOI daarentegen biedt een vertaalopleiding aan die precies aansluit op haar interessegebied.

HBO via het LOI

Zelf vind ik de LOI wel een beetje een spannende keuze, omdat die niet onder de reguliere hbo-opleidingen valt. Anderzijds: zo blij wordt ik meestal niet van het reguliere onderwijs, en de berichten over de reguliere hbo-opleidingen zijn ook niet altijd zo positief. We hebben daarom met z'n allen besloten dat de vertaalopleiding van het LOI in ieder geval een kans verdient. Andere jongeren gaan bijvoorbeeld een jaar als au pair in het buitenland, onze dochter volgt een vertaalopleiding bij de LOI!

En naar aanleiding van ons bezoek aan de open dagen van de Vertaalacademie, weten we bijvoorbeeld dat als toekomstig vertaler je een half jaar in het buitenland moet wonen. Dat gaat onze dochter dus ook doen.

Geen studiefinanciering dus

De keuze voor een HBO opleiding via de LOI betekent geen studiefinanciering, maar óók geen studieschuld. Ik heb het hele jaar al geld naar mijn spaarrekening doorgesluisd om in september het eerste collegejaar te betalen. Daarnaast gaat mijn dochter van weekendhulp naar vaste kracht, en gaat ze vier dagen per week bij de Zeeman werken. Ik zet de kosten van een regulier HBO opleiding versus HBO via het LOI op een rijtje!

Lees ook Wat kost studeren?

Studeren in Maastricht aan regulier HBO

Uitgaven

 • Collegegeld per jaar oftewel 1771,- per jaar oftewel 7084,- voor de hele opleiding
 • Huur voor een kamer. De goedkoopste kamer die we vonden kostte 238 inclusief water, gas en licht
 • Zorgververzekering 91,-
 • Kosten dagelijks leven: dit bedrag hebben we van het Nibud, en is volgens hen 168,60 per maand

Totale kosten per maand: 497,60 (collegeld niet mee berekend).

Inkomsten

 • Studiefinanciering: 272,26 per maand

Dit betekent een maandelijks tekort van 225,14 euro. Dat zouden wij dan bij leggen, of ze zou het met een baantje moeten bijverdienen.

Studeren via de LOI

Uitgaven

 • Collegegeld: 1860,- per jaar, oftewel 7440,- voor de hele opleiding
 • Zorgverzekering: 91,-
 • Bromfietsverzekering: 37,90. Bromfiets is tweedehands aangeschaft voor 350 euro om de 16 km naar haar werk wat te vergemakkelijken
 • Benzinekosten bromfiets: ± 48,- per maand
 • 50 euro eigen bijdrage aan de opleiding van het LOI. (Het plan is dit voor haar te sparen, en als ze klaar is aan haar te geven.)

Totale kosten per maand: 227,40.

Inkomsten

 • 4 dagen werken bij de Zeeman 550,- per maand

Conclusie: HBO opleiding via de LOI is financieel gunstiger

Zelfs als je rekening houdt met het feit dat de LOI vertaalopleiding in totaal 356 euro duurder is, lijkt het veel voordeliger om een opleiding te volgen via de LOI. Als 'gewone' studente komt ze elke maand 225,14 tekort, terwijl ze als studente bij de LOI 322,60 per maand over houdt. Daarvan gaat ze het leeuwendeel op haar spaarrekening zetten.

Nu studeren steeds duurder wordt, vraag ik me af of dit wellicht een oplossing voor de toekomst is? Voorwaarde is natuurlijk wel dat de HBO-opleidingen van de LOI van goede kwaliteit zijn. Dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Onze dochter staat in ieder geval te trappelen van enthousiasme om te beginnen met haar opleiding. Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal gaat lopen.

Eerst moet ze nog slagen voor de Havo!

Leestips

Vergelijkbare berichten

29 reacties

 1. Als je dochter op kamers zou zitten, zou ze daar ook kunnen werken. Ik heb een soortgelijke opleiding gevolgd en mijn studiebelasting viel erg mee, waardoor ik gemiddeld toch wel zo'n 20 uur erbij kon werken en dan ging ik in het weekend naar huis. Dat doen de meeste studenten zo, erbij werken, omdat je anders inderdaad stelselmatig geld tekort hebt.

  Ze moet uiteindelijk doen waar ze zichzelf het prettigst bij voelt, ik zou zelf als ouder een LOI-opleiding spannend vinden. Dat de kwaliteit gelijk is, wil ik nog wel geloven, maar je hebt heel veel discipline nodig om het naast je werk te doen en je mist ook de input van medestudenten, wat toch erg waardevol kan zijn.

  1. Ik vind het ook best spannend.

   Wat betreft discipline maak ik me geen zorgen, die heeft ze wel. En wat betreft uitwisselen met andere studenten: dat gebeurt tegenwoordig ook bij de LOI. Er zijn ook praktijkdagen, en er is natuurlijk veel uitwisseling via internet.

 2. En... niet onbelangrijk, ze kan met een T-formulier een groot deel van de belasting terugkrijgen. Bovendie kan ze ook zorgtoeslag aanvragen, zelfs al blijft ze thuis wonen,
  groet

 3. Onze oudste (20) is inmiddels aangenomen op het HBO in dezelfde stad als hij nu het MBO doet. Hij betaald alles zelf, collegegeld, kleding, materialen school, ziektekosten en begrafenis verzekering en reist met OV. Alleen eten, was en liefde krijgt hij van ons. Nu is via de belastingdienst ook bepaald op basis van ons belastbaar inkomen dat wij 0,00 euro hoeven bij te dragen, daar ontvang je vanzelf een brief van. Hij ontvangt studiefinanciering, aanvullende beurs en zorgtoeslag. Straks heeft hij na het HBO wel een studieschuld, maar ik zie dat ook als een investering in zijn eigen toekomst. Voor onze zoon zou het niets zijn, thuisstudie en ik werk ook thuis en zou ook niet juichen.
  Knap als jou dochter deze discipline wel heeft, succes!

  1. Ja, dat zeggen mijn zusjes ook: een studieschuld is een investering in je toekomst. En dat is natuurlijk ook zo. Als je een baan vindt, schijn je die schuld zo te hebben afgelost. Het is meer mijn idee, dat ik een schuld niet fijn vind.

   Maar als mijn dochter de opleiding in Maastricht had willen doen, had ze dus ook wel een studieschuld opgebouwd denk ik.

  2. Ik weet niet precies hoe de wetgeving er nu voor staat, maar de plannen zijn volgens mij zo dat na het behalen van het HBO diploma op basis van je inkomen het terug betalen bedrag wordt bepaald en dat dit 15 jaar loopt. Daarna wordt het kwijtgescholden. Maar wetgeving kan ook zo weer veranderen. Schuld raad ik ook niet aan voor mijn zonen maar helaas zijn wij niet in de positie om dit voor hem te betalen.

  3. Als je gehuwd bent (en misschien ook wel bij samenwonen), moet je het inkomen van je partner mee laten wegen in de inkomenstoets voor de aflossing, anders krijg je er 15 jaar bij. Ikzelf zag mijn studieschuld als een persoonlijke schuld, geen gezinsschuld, en heb uiteindelijk 22 jaar gedaan over het aflossen. Maar ik heb absoluut geen spijt van mijn studie, de studie inhoudelijk en het studeren hebben me zeker gevormd.

  4. Zo afgelost?!
   Wil ik graag weten waar je zusjes hebben gestudeerd dan, want mijn wederhelft heeft na 8 jaar nog steeds een studieschuld met drie nullen! (HBO opleiding, 5 jaar over gedaan)
   Dat kost ons maandelijks ruim 300 euro bovenop de hypotheek en alle andere vaste lasten!

  5. Wij vinden het ook niet fijn als onze zoons een studieschuld zouden opbouwen. Een baan is niet meer zo voor de hand liggend als een paar jaar geleden. Een huis kopen is veel moeilijker geworden en sociale huurwoningen zijn er steeds minder en worden almaar duurder. Welvaart is niet meer vanzelfsprekend.
   Een studieschuld betaald zich lang niet altijd zo snel terug en al helemaal niet als je bv in de zorg gaat werken.
   Als het niet anders kan, dan is het zo. Wij hebben ervoor gespaard. Al zou een artsenopleiding ofzo vast veel duurder zijn geworden dan het geld dat wij opzij hebben gezet.
   Onze zoons komen niet in aanmerking voor een aanvullende beurs daarvoor is ons inkomen te hoog.
   Mocht er toch een studieschuld komen dan helpen wij met afbetalen. Maar als zoons hun geld zouden besteden aan uitgaan, kleding, mobieltjes enzo dan was het wel hun eigen 'schuld' die ze zelf moesten afbetalen.
   Ik vind het betalen van een opleiding ook bij de opvoeding horen. Je kind helpen zich te ontwikkelen. Wij hebben er bij onze zoons trouwens altijd bij gezegd dat wij de studie voor hen betalen als ze hun best doen. Doen ze dat niet dan is het einde verhaal en moeten ze het zelf betalen.

  6. Het maakt niet uit in welke sector je werkt.
   Onderschat echt die studieschuld niet. Mijn vriend heeft in de commerciele richting van verkeer gezeten en werkt nu bij de gemeente waar hij meer verdiend dan in de commerciele hoek. Die studieschuld blijft hetzelfde en bij ons is het zo dat hij pas na 5 jaar een beetje naar beneden werd geschroefd, maar het is nog altijd een grote hap uit het budget.

   Mijn kinderen zijn nog klein, maar als de regels van nu ook straks nog gelden, raad ik ze echt aan om thuis te blijven wonen als ze studeren. Maak je opleiding binnen 4 jaar af, dan druk je de kosten zoveel je kunt. Stel dat ik ook een aanvullende beurs had gehad, dan hadden we nu dus dubbel studieschuld moeten terugbetalen.

   Echt, onderschat het niet hoor.

 4. Is de begeleiding van LOI in orde? Dat vond ik destijds een nadeel. Er was een samenwerkingsverband met Windesheim en dan kon ik daar aan een docent mijn vragen stellen. Dat vragen stellen lukte goed, het antwoord krijgen duurde meerdere weken tot maanden.
  Zelfstudie kan erg pittig zijn, maar de overstap naar HBO dagopleiding ook. Ik zag aan mijn zoons dat het stevig wennen was. Voor de jongste helemaal omdat hij ook nog op kamers ging.
  En wat me opviel op de voltijdopleiding HBO dat ze heel weinig lesuren hebben per week (8 tot 10 uur) en dat die liefst verdeeld wordt over 3 dagen en als het kon over 4. Het kost dus veel reistijd. Dan kun je thuis je tijd een stuk efficiënter indelen en is het makkelijker om er nog een baantje bij te hebben.
  Wat mij bij onze zoons opviel is dat het belangrijk is dat je meer doet dan de studie van je vraagt. Mijn oudste zoon ging vrijwilligerswerk doen, mijn jongste werkt 7 dagen per week en dan zeker 14 uur per dag om zijn tekenvaardigheden te verbeteren.
  Toen jongste zoon op het MBO zat (interactieve vormgeving) leerde hij zichzelf nieuwe computerprogramma's aan en ging daar mee werken. Zo kan hij gemakkelijker een stageplek vinden en leerde hij veel meer.

  Spannend allemaal en tegelijk wel fijn dat je dochter op deze manier nog wat langer thuis is en je haar ook kunt begeleiden (als ze dat wil).
  Nog een vraagje, waar hebben jullie de zorgverzekering afgesloten? Die moeten wij ook binnenkort voor jongste opnieuw afsluiten.

  Groetjes, VeggieMo

  1. Ik hoor inderdaad van ouders om mij heen, met kinderen van 18 jaar en ouder, dat ook op het HBO er weinig lessen zijn. Net als op de middelbare school. Ik blijf dat wonderlijk vinden!!!

   De zorgverzekering is van BeSured.

  2. Ja, het zijn dure opleidingen en dan zo weinig lesuren. Dat zou best op één dag kunnen.

  3. In de beginjaren dat onze oudste zoon op Windesheim zat moesten de boeken via een boekhandel geleverd worden. Hij kreeg een boekenlijst, zonder de isbn-nummers. Dus hij kon de boeken niet tweedehands kopen. Vond ik echt een schandalige koppelverkoop.
   Dit jaar heeft hij boeken via internet tweedehands aangeschaft en een deel van zijn oude boeken daar verkocht.

 5. Ik ben er geen voorstander van een eerste studie via thuisstudie. Heb zelf mijn WO gedaan via de Open Universiteit en ongeveer 90% van de studenten die beginnen haken af en de andere 10% haalt met veel moeite en strijd de eindstreep.

  Op een regulier HBO heb je dan wel weinig contact uren maar je wordt wel geacht zo'n 40 uur per week aan je studie te besteden. Het is idd geen middelbare school of MBO waar je de hele dag onderdak bent.

 6. Eigenlijk vind ik de LOI goed voor een cursus erbij volgen,heb ik zelf gedaan naast mijn werk maar.. ik had een hartstikke leuke baan.

  En daarom vind ik het niet zo'n goed idee,mijn kinderen heb ik geleerd:studeren binnen je mogelijkheden,je best doen maar vergeet niet te genieten.Een vriend van mijn zoon is 18 en kon niet meteen aan een HBO vervolgopleiding beginnen,de supermarkt waar hij als vakkenvuller werkt bood hem een baan voor 40 uur aan.

  Hij heeft het totaal niet naar zijn zin en moet voor zijn gevoel nog een jaar volhouden om eindelijk weer te kunnen gaan studeren,want naast het werk mist hij de contacten met gelijkgestemde leeftijdsgenoten.Misschien zie ik te veel beren op de weg,maar een kind van 18 is nog niet volgroeid,naast studie en een leuke daginvulling is de emotionele,sociale en psychologische ontwikkeling toch ook belangrijk lijkt me?De studieschuld:hadden mijn man en ik allebei,we hebben er geen boterham minder om gegeten,ondanks af en toe zonder baan zitten,want je doet er jaren over.

 7. Ik ben bijna 30, ik heb na mijn VWO eerst HBO en toen Rechten gedaan. In totaal heb ik acht jaar gestudeerd. Door het relatief lage inkomen van mijn vader kreeg ik de eerste vier jaar een bijna volledige uitwonende beurs. Echter, na vier jaar houdt alles op, en ben ik bij de DUO gaan lenen om (naast mijn bijbaan van 16 uren + zorg- en huurtoeslag) alles te kunnen betalen. Toen ik klaar was, had ik een schuld van 20.000,- euro. De eerste twee jaar hoef je nog niet af te betalen, maar het mag wel. Daarna wordt je schuld gedeeld door 180 maanden (15 jaar) en dat bedrag betaal je per maand af. Er is geen sprake meer van dat een restant daarna wordt kwijtgescholden! Als je het bedrag per maand niet kunt betalen, kun je een verlaging aanvragen, maar wordt de tijdsduur gewoon verlengd.
  Ik betaal nu 120 euro per maand af. Dat is te doen. Ik heb er immers ook twee diploma's voor terug. Ik heb altijd alles zelf betaald. Mijn ouders hebben vier kinderen en een modaal inkomen, dan kun je de studies niet bij elkaar sparen. Geen probleem, ik ben er best trots op dat ik alles zelf heb gedaan. Daarnaast heb ik al snel geleerd hoe ik uit moest komen met mijn geld en wat de waarde van geld is. Snel zelfstandig dus.
  Ik wil hiermee eigenlijk zeggen dat het geen ramp is als je een studieschuld hebt. Mijn vriend en ik hebben dit jaar gewoon een hypotheek af kunnen sluiten.
  Ik denk dat je je studietijd ook moet zien als een periode waarin je jezelf ontwikkelt, en niet alleen de kostenpost in ogenschouw moeten nemen. Er is zoveel meer!
  Marieke

  1. 120 euro per maand is inderdaad te overzien. En ik kan me voorstellen dat het veel voldoening geeft te weten dat je alles zelf hebt betaald.

 8. Ik heb eind vorig collegejaar mijn bachelordiploma (WO) gehaald dat zonder schulden te maken. Ook heb ik in die tijd nog het geld verdiend voor mijn rijbewijs (2525 euro) en ben ik op vakantie geweest naar Frankrijk.
  Op dit moment ben ik bezig met mijn master en woon ik zeer goedkoop bij een hospita (185 euro all in, ook eten, drinken en internet) maar hiervoor woonde ik twee jaar in een zelfstandige kamer met eigen keuken voor 250 euro. Mijn situatie toen was:

  Maandelijkse inkomsten:
  €266,23 studiefinanciering
  € 61 zorgtoeslag
  €390 9 uur per week werken, 10 euro per uur

  Dit is een totaalbedrag van €717,23

  Maandelijkse uitgaven/investeringen:
  €250 kamerhuur
  € 12,50 adoptiekind
  € 86,40 zorgverzekering
  € 13,75 eigen risico zorgverzekering verdeeld over een heel jaar in een maandelijks bedrag
  € 6,99 mobiel abonnement
  € 40 eten/drinken
  € 40 vrij te besteden
  € 10 studie, tweedehands boeken en soms kopieën in de bieb
  € 5 contributie studentenvereniging, verdeeld over het hele jaar in een maandbedrag
  € 89 sparen voor het geval ik in de masterfase geen stufi meer zou krijgen (was nogal veel onduidelijkheid over in tweede kamer)
  € 15 sparen voor vakantie vakantie
  € 100 sparen voor rijbewijs
  € 48,69 resterend: onvoorziene uitgaven

  Dit is een totaalbedrag van €717,23

  Inmiddels is dezelfde zorgverzekering een stuk duurder (104,75) maar krijg ik ook meer zorgtoeslag (88) dan een paar jaar geleden.
  Mijn conclusie is dat het best te doen is om als student rond te komen zonder schuld, als je erbij kunt werken. Ik werkte bij mensen in de huishouding voor 10 euro per uur en denk dat dat meer is dan je bij de Zeeman verdient?
  Ook had ik het geluk dat mijn ouders mijn collegegeld betaalden (betalen). Ik kreeg geen aanvullende beurs en als ze dit niet zouden doen, zou ik het niet hebben gered.

 9. Aanvulling: maar als de studiefinanciering wegvalt, niet komend collegejaar maar het jaar erna, moeten of je ouders echt veel bijdragen, of schulden maken is bijna onvermijdelijk.

 10. mocht je in een huurhuis wonen ,moet je er als ouders wel rekening mee houden dat als je kind gaat verdienen, zijn of haar inkomen bij dat van de ouders opgeteld word, als alleenstaande ouder in een huurhuis betekende dat dat ik een deel van mijn huurtoeslag terugmmoest betalen. ook al betaalde mijn kind van haar studiefinanciering haar studie en verzekeringen en kleding e.d. en bleef er dus echt geen geld over om mij bijvoorbeeld kostgeld te betalen en kwamen de kosten voor eten en energie dus voor mijn rekening. was zij daarnaast ook nog eens gaan werken zou dat geld ook weer bij mijn inkomen opgeteld worden. bovendien verviel dit jaar de eenouderkorting en kan ik de onkosten voor haar die voor mij zijn omdat ze nog thuis woont ook niet meer aftrekken, hoe kan zo'n kind nog sparen om later het huis uit te gaan als je net als mijn dochter alleen een moeder hebt die voor je zorgt en die maar een minimum inkomen heeft.

 11. Hallo, Vergeet niet dat je zorgtoeslag krijgt.
  Uiteindelijk betaal je dan ongeveer 20 euro per maand voor je zorgverzekering.

  GR Ellen

 12. Ik heb zo mijn twijfels bij een thuisstudie voor een 18 jarige. En dan ook nog 4 dagen per week werken. Er blijft dan wel erg weinig tijd over voor een sociaal leven. Dat lijkt me voor de ontwikkeling van zo n jongere toch ook heel belangrijk. Naast Maastricht zijn er toch ook andere opleidingen richting vertaler. Het lijkt er nu op dat er alleen maar naar het kostenplaatje gekeken wordt

  1. Persoonlijk had ik Maastricht de veiliger keuze gevonden: gewoon een degelijke, reguliere hbo-opleiding. Maar Maastricht is de enige reguliere hbo-vertaalopleiding, en helaas sluit hun invulling niet aan op de interesses van onze oudste dochter en die van de LOI wel.

   Daar heeft het kostenplaatje niets mee te maken. Dat hebben we pas nádat mijn dochter haar keuze maakte opgesteld!

 13. LOI zou ik niet zo snel doen. Maar een vertalersopleiding eigenlijk ook niet. Het betaalt slecht, en er is een enorm overschot aan vertalers in populaire talen als Engels en Spaans. Je moet over een heel goed netwerk beschikken om hier werk in te vinden. En het is veelal freelance werk, dus weinig zekerheid.
  Aan de andere kant: een taal heel goed beheersen is altijd in je voordeel, in wat voor baan je ook terecht komt.

 14. ik zou wel heel goed van te voren uitzoeken of er een toekomst zit in de opleiding die ze wil gaan doen. Studieschuld kun je nu wel tegenaan hikken maar als ze straks een opleiding afgerond heeft waar geen werk in is te vinden heb je alle tijd en geld gewoon weggegooid. Helaas hebben we dat in de familie meegemaakt(3 jaar later heeft hij nog nooit gewerkt in zijn eigen vakgebied omdat er geen vacatures in zijn) . En ook onze oudste is om die reden van opleiding veranderd. Hij kwam er ook achter dat hij met een HBO opleiding bezig was waar vrijwel geen vacatures in zijn. Gelukkig is hij binnen een half jaar gestopt en wat anders begonnen. De maanden dat hij fulltime werkte vond hij zwaar. Miste het contact met gelijkgestemden.
  Studiebelasting verschilt per opleiding, we hebben er nu 2 op het HBO, de een is 5 dagen per week weg voor stage en studie, de oudste hoeft maar 2-3 dagen per week naar school maar moet veel meer thuis doen.
  Beide kinderen moeten voor een deel lenen voor hun opleiding,puur omdat we niet alles kunnen betalen en hebben er zorgtoeslag naast. En tuurlijk hebben ze ook een bijbaan.

  Zelf heb ik diverse thuisstudies gedaan ,heb er alleen als werkende niets aan omdat de meeste werkgevers liever iemand met een echte opleiding hebben dan NTI of LOI.

  Waar ik ook rekening mee zou houden is dat je na de zomer nog onder de oude manier van studiefinanciering valt , als je dochter toch besluit naar een echte HBO te gaan zal ze vanaf 2014 onder de nieuwe regeling vallen.

  1. Beroepsperspectief is inderdaad een belangrijke overweging bij de keuze voor een studie. Volgens een onderzoek in de Elsevier zijn de kansen op de beroepsmarkt redelijk voor vertalers. Minder goed dan voor mensen in de IT, maar beter dan voor mensen die een opleiding aan de kunstacademie doen… Een beetje er tussenin dus.

   Hoewel ik het beroepsperspectief heel belangrijk vind, blijft het een belangrijke afweging: in hoeverre volg je je hart bij je studiekeuze, en in hoeverre ga je voor praktisch? Ik denk dat een combinatie van beide het beste is.

   Als je geen enkele interesse hebt in een studie, en die alleen maar kiest vanwege de kansen op de arbeidsmarkt, dan vraag ik me af of je er goed in zult zijn.

   Ik vind het een lastig vraagstuk en hoop maar dat mijn kinderen goed terecht komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.