Makkelijkste hbo opleiding: top 10

makkelijkste hbo opleiding

Jasper mailde mij een vraag: Wat is de makkelijkste hbo opleiding?

Er zijn er ± 1129 dus de keuze is reuze.

Ik ging op zoek naar het antwoord!

Waarom kiezen voor de makkelijkste hbo opleiding?

Een belangrijke reden waarom iemand de makkelijkste hbo opleiding zoekt is omdat hij of zij met een havo diploma naar de universiteit wil. Dan kun je nog twee jaar vwo doen, maar je kunt ook je propedeuse halen op het hbo. Met je propedeuse hbo kun je in theorie doorstromen naar het WO.

Een andere reden kan natuurlijk zijn dat je gewoon een zo makkelijk mogelijke vervolgopleiding wilt doen.

Wat is de makkelijkste hbo opleiding?

Allereerst is het handig om even te bepalen wat we onder de makkelijkste hbo-opleiding verstaan. Ik ga uit van de volgende criteria:

 • De leerstof op deze opleiding is niet moeilijk.
 • De kans de propedeuse te halen in 1 jaar is groot. Afhankelijk van de studie moet je het eerste jaar minimaal 45 studiepunten halen.
 • De studiedruk is laag tot gemiddeld. In ieder geval niet hoog.

Daarnaast is er natuurlijk de kwestie dat, wat voor de één de makkelijkste hbo opleiding is, voor de ander juist heel moeilijk is. Zo vind ik alles met cijfers moeilijk, maar draai ik mijn hand niet om voor dingen met taal. Maar er zijn ook mensen die taal juist lastig vinden, en wiskunde een eitje!

Hoe zit een hbo opleiding in elkaar?

De ‘studielast’ van een hbo opleiding wordt uitgedrukt in studiepunten. Elk jaar moet je 60 studiepunten zien te halen. Als je in het eerste studiejaar het minimum aantal studiepunten haalt heb je de eerste horde genomen: je krijgt je propedeuse. In totaal heb je voor een hbo-opleiding 240 studiepunten nodig. Op dit moment heb ik 1 kind op het hbo en een dochter die haar hbo heeft afgerond.

De hbo-opleiding van mijn zoon Piet

Mijn jongste zoon Piet doet een hbo opleiding ICT aan de Han. Door de coronacrisis had hij vooral online les. Om die reden hoefde hij het eerste studiejaar niet persé het verplichte minimum aan studiepunten te halen.

Normaliter loop je een groot risico dat je met je opleiding moet stoppen als je niet voldoende studiepunten hebt gehaald. Mijn zoon had er niet genoeg, en zijn hele klas trouwens ook niet. Ze kregen allemaal uitstel. Het gevolg was dat hij pas in het derde jaar zijn propedeuse eindelijk kreeg! Gelukkig kon hij ondertussen al wel gewoon verder met de studie.

Mbo’-ers in het voordeel de eerste twee jaar op het hbo

Opvallend verschijnsel was dat zeker in het eerste jaar de mbo’ers die doorstroomden naar het hbo het veel makkelijker hadden de leerlingen die van de havo kwamen! Tot de schrik van mijn jongste zoon werd er namelijk al heel veel basiskennis verwacht, die hij niet had. Voor de mbo’ers was de hbo opleiding ict daardoor het eerste jaar makkelijker! Zij hadden die basiskennis wel.

De hbo-opleiding van mijn oudste dochter

Mijn oudste dochter was na de havo school zo spuugzat dat ze ging werken en daarnaast een hbo-opleiding tot vertaler volgde bij de LOI. Qua inhoud was die studie goed te doen, maar de logistiek en organisatie van de LOI waren echt afschuwelijk. Dus als je het over de makkelijkste hbo opleiding hebt is er ook nog verschil tussen de inhoud en de organisatie! De inhoud kan nog zo goed zijn, als de organisatie slecht is kan het alsnog een lastige opleiding zijn.

Is de makkelijkste hbo opleiding = de opleiding met de grootste slagingskans?

Ik ga ervan uit dat Jaspers met de makkelijkste hbo opleiding een opleiding bedoelt met de grootste kans op slagen. Dus een opleiding waarbij zo min mogelijk studenten nooit hun diploma krijgen.

Op de site Trajectum vond ik onderstaand overzicht van opleidingen. Bovenaan staat de opleiding met de minste uitval. Hoe lager op de lijst, hoe meer studenten afhaakten.

 1. Lerarenopleiding Techniek
 2. Huidtherapie
 3. Leraar Nederlandse Gebarentaal
 4. Lerarenopleiding Scheikunde
 5. Creative business
 6. Medische hulpverlening
 7. Verpleegkunde
 8. Vaktherapie
 9. Management in de zorg
 10. Mondzorgkunde

Rode lijn in deze lijst is dat opleidingen in de gezondheidszorg en sociale beroepen de minste afvallers hebben.

Wat is de makkelijkste hbo opleiding: reacties op forums

Jasper is niet de eerste die de vraag ‘Wat is de makkelijkste hbo-opleiding?’ stelt. De vraag wordt ook gesteld op diverse forums. Opvallend is dat de vraagsteller flink wordt toegesproken! De reacties zijn dat je niet een opleiding moet kiezen op basis van dit criterium! De vuistregel is:

De hbo studie die je leuk vindt is waarschijnlijk ook de makkelijkste hbo opleiding voor jou.

Zelfs de makkelijkste hbo opleiding is namelijk moeilijk als je er totaal geen interesse of voeling mee hebt.

Wat zijn de moeilijkste hbo opleidingen?

Ook hier geldt weer dat dit bepaalt wordt door jouw aanleg en interesses. Als je niets begrijpt van wiskunde, dan zal een hbo opleiding voor leraar wiskunde voor jou heel moeilijk zijn. Heb je juist een wiskunde knobbel? Dan is die opleiding voor jou waarschijnlijk één van de makkelijkste hbo opleidingen.

Toch zijn er wel een aantal hbo opleidingen die de naam hebben dat ze bij de moeilijkste hbo opleidingen horen. Opvallend is dat dit allemaal opleidingen zijn waarvoor je goed moet zijn in de exacte vakken! Denk aan natuurkunde, wiskunde en scheikunde.

 1. Civiele techniek: hiervoor moet je goed zijn in natuurkunde.
 2. Technische informatie staat ook bekend als een moeilijke hbo opleiding. Ook voor deze hbo opleiding moet je weer goed zijn in wiskunde!
 3. Chemie
 4. Werktuigbouwkunde
 5. Fysiotherapie
 6. Watermanagement
 7. Rechten
 8. Biotechnologie

Van bovenstaand rijtje met de moeilijkste hbo opleidingen zijn de studies Fysiotherapie en Rechten volgens mij de makkelijkste hbo opleidingen. Omdat je daarvoor minder natuurlijke aanleg nodig hebt, en het meer een kwestie is van heel hard werken.

Samenvattend

Wat de makkelijkste hbo opleiding is hangt af van de persoon die het vraagt! Dus helaas Jasper: ik kan je niet een simpel, eenduidig antwoord geven. Ook al zou ik dat graag willen, want ik houd van duidelijke antwoorden.

Mijn beste advies is: Kijk naar de vakken waar je eindexamen in deed.

Waar was je goed in?

De makkelijkste hbo-opleiding voor jou is waarschijnlijk de opleiding die hierbij aansluit.

Daarnaast denk ik dat de makkelijkste hbo opleiding er eentje is, waarbij je met een goede inzet en voldoende inspanning je diploma kunt halen. Maar goed, als je weinig zelfdiscipline hebt, gaat dit weer niet op.

Je hoogst genoten opleiding

Op formulieren moet je vaak invullen wat je hoogst genoten opleiding is. Maar wat bedoelen daar eigenlijk mee? Het is eigenlijk heel simpel:

Je hoogst genoten opleiding is de hoogste niveau opleiding die je hebt gedaan.

Dus stel je hebt een universitaire opleiding en een paar jaar later doe je nog een hbo opleiding. Dan is je hoogst genoten opleiding nog steeds je universitaire opleiding. Simpelweg omdat dit het hoogste niveau opleiding is.

hoogst genoten opleiding

Leestips

Wat is jouw mening over de makkelijkste hbo opleiding?

Similar Posts

14 Comments

 1. Mijn zoon heeft de opleiding Bouwkunde & Built Environment gevolgd aan een Nederlandse hogeschool. In België is deze richting veel te theoretisch voor iemand die niet echt een studiehoofd heeft. In de studie in Nederland zit een volledig jaar stage (2 x 5 maanden) en daarom zijn studenten met dit diploma zeer gegeerd bij Belgische bouwbedrijven. Die jongens/meisjes kunnen onmiddellijk op goed niveau mee ingeschakeld worden in het proces.

 2. Ik heb geen idee. Ik ben al een tijdje uit de schoolbanken -mijn kinderen ook- en het is tegenwoordig zo veranderd. Ik denk dat mensen gewoon die opleiding moten doen die ze vanuit hun hart willen volgen.

 3. De makkelijkste hbo-opleiding? Dat is de opleiding waar je het meest voor gemotiveerd bent! Dan doe je de opleiding met veel plezier en vliegt de tijd voorbij.

 4. Wat een leuke vraag van Jasper.
  Wat makkelijk is is inderdaad afhankelijk van de persoon, knap dat je er toch kenmerken uit hebt kunnen filteren.
  Het lijstje met 10 HBO opleidingen ziet er redelijk divers uit, daar zit vast wel iets tussen waarmee Jasper op een idee wordt gebracht.
  Ik heb ook wel eens iets gelezen over een verkorte HBO opleiding. Dat je met vwo diploma een hbo opleiding in twee jaar kunt doen.

 5. Ik vraag me af of mondzorgkunde wel zo makkelijk is en wat je zegt, je moet er natuurlijk wel interesse in hebben. Ik doe nu een thuisstudie via LOI tot leefstijlcoach.

 6. Ik denk dat je hier toch echt de mist ingaat door de aanname te maken dat de studies met de minste afvallers de makkelijkste studies zijn. De reden dat studenten stoppen is vrijwel nooit omdat een studie te moeilijk is. Ofwel: je hebt hierboven de top 10 van studies met de meest gemotiveerde studenten.
  Inhoudelijk zijn dit zeker niet de makkelijkste studies!

 7. Als je iets echt heel interessant vindt, is het leuk om er over te leren, denk ik. Dus dat is voor iedereen verschillend. Ik zou zelf echt niks kunnen bedenken. Ik heb een hekel aan leren.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.