Wat kost studeren? Een opsomming van de kosten.

Wat kost studeren? Opsomming kosten studie Engels in Utrecht.

Wat kost studeren? 

Dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel. Want dit jaar begint mijn jongste dochter aan haar studie Engels aan de Universiteit Utrecht. Het collegegeld ad 1.030, is betaald. En inmiddels is de boekenlijst voor het eerste blok binnen.

Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor de boeken van mijn studerende dochter.

Wat kost studeren: studieboeken studie Engels aan Universiteit utrecht

Om de kosten van studeren te drukken, en omdat ik het zonde vind om het volle pond te betalen voor studieboeken, hieronder mijn onderzoek naar de beste/laagste prijzen.

little brown handbook

The Little Brown Handbook

Op de boekenlijst van mijn dochter staat bij dit boek als adviesprijs: 64,42.

Ik kocht dit boek via amazon.co.uk omdat dit het voordeligst was. Het leverde een besparing op van 14,42.

Wat kost studeren?

Disgrace van Coetzee

Opnieuw ben ik het goedkoopst uit via amazon.co.uk. De adviesprijs is 11,09. Ik bespaarde 6,13.

Kosten studie Engels. cripple of inishmaan

Cripple of Inishman

Voor dit boek ben ik goedkoper uit bij Bookdespository. De adviesprijs is 12,20 dus ik bespaar 6,06.

The Norton Anthology of American Literature

studieboeken

Warempel, bij deze is nou eens de Studystore het voordeligst.

Accepted american pronunciation (+ 2 cd-roms)

Wat kost studeren?

Ik bespaarde 4,82 op de tweedehands adviesprijs.

studieboeken

Practical Phonetics and Phonology

Ik kocht deze via amazon.co.uk en bespaarde 23,73.

Wat kost studeren?

Sounding Better

Geen eer aan te behalen helaas. Dus voor het volle pond gekocht bij Studystore.

Wat kost studeren per jaar?

Het valt nog niet mee om een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag Wat kost studeren per jaar? Ook omdat de kosten afhankelijk zijn van de soort studie die je kind gaat doen, en of ze op kamers gaan of niet.

Volgens de site van de Radboud Universiteit is een uitwonende student per maand 1211,- kwijt, waarvan 417,- voor kamerhuur. Aan kosten voor studieboeken rekenen zij 58,- per maand… Dat bedrag lijkt me helaas niet zo reëel. Op Metronieuws vond ik een bedrag voor de kosten van een uitwonend studeren kind per jáár: 13.000,-.

Wat kost studeren: totaalkosten studieboeken universiteit voor blok 1

In principe kostten alle boeken bij elkaar 220,70. Deze kosten voor boeken zijn voor maar liefst 1 blok. En dat blok duurt van 5 september tot 2 november.Door de boeken her en der tweedehands te kopen betaalde ik 167,67.

Ik bespaarde daarmee 53,03 op de studieboeken voor de studie Engels aan de Universiteit Utrecht van mijn dochter.

Wat kost studeren: had het nog voordeliger gekund?

Ja, dat denk ik wel. Maar ik durfde geen boeken te kopen met een ander ISBN nummer. Het boek Disgrace van Coetzee bijvoorbeeld had ik best in een andere versie voor 0,01 cent kunnen kopen. Dat is tenslotte een roman. Maar stel dat ze in de klas naar een bepaald bladzijdenummer verwijzen, en dat dit dan bij mijn dochter net anders is… Dat wil je natuurlijk ook niet.

Mijn dochter heeft 4 blokken per jaar. Dat zou neerkomen op 4 x 220,70 = 882,80 aan studieboeken voor het eerste studiejaar. Als ik dezelfde besparing kan doen zou neerkomen op zo’n 670,68.

Wat kost studeren?

Samenvattend: de kosten van studieboeken voor een universitaire studie

Ik mis Van Dijk en de boeken van de middelbare school. Die waren zo aangenaam gratis. Bovendien kon ik ze allemaal klakkeloos bij Van Dijk bestellen. Nu ben ik een flinke tijd bezig geweest om de voordeligste optie te zoeken.

Ook merk ik dat dit voor mij als moeder nieuw terrein is. Bij de middelbare school durfde ik bijvoorbeeld best de Bosatlas gewoon te negeren. Uit ervaring wist ik dat ze het ding amper gebruikten. Maar dit is mijn eerste ervaring als moeder van een studente aan de universiteit.

Dus ik doe precies wat ze zeggen…

Mijn conclusie over kosten studeren eerste jaar

Na de boeken voor de middelbare school die gratis waren, zijn de studieboeken voor de universiteit even slikken. En al helemaal omdat ze maar voor een periode van 8 weken zijn… Maar het loont beslist om even wat research te doen naar de beste prijs. Er zijn flinke verschillen tussen de prijzen voor hetzelfde boek.

Op basis van de kosten voor haar studieboeken nu, schat ik in dat we in totaal zo’n 1000,- aan studieboeken voor het eerste studiejaar kwijt zullen zijn.

De gemaakte kosten voor studeren zijn gebaseerd op een student die thuis blijft wonen, en zijn voor het eerste jaar van de studie Engels aan de Universiteit Utrecht.

Lees ook mijn post Wat kost studeren per jaar? Deze post schreef ik aan het eind van het schooljaar en is een samenvatting van alle koste van het eerste studiejaar van mijn dochter.

Hoeveel ben jij per jaar kwijt aan je studie of de studie van je kind? Wat zijn jullie kosten voor studeren?

Similar Posts

35 Comments

 1. Je hebt mazzel. Mijn 2 kinderen betaalden het eerste jaar het gewone collegegeld 2000. Met boeken, werkcolleges en verplichte uitstapjes én ze wonen op kamers kosten ze allebei 12.000 per jaar. Dat kan ik niet ophoesten 24 mille per jaar. Ze krijgen wel steeds minder boeken en kopen ze van oudere jaars studenten. Ze wonen op kamers daar ben ik ook wel vóór omdat ik daar zelf veel van geleerd heb. Hoewel het kamer huren in Urecht ontzettend duur is. Ik weet niet of bij een litteratuur studie de boeken zo duur blijven maar het eerste jaar was het duurste bij mijn kinderen.
  Good luck with both English speaking doughters!

  1. ja, ik heb zeker mazzel dat het collegegeld het eerste jaar gehalveerd is. 12.000 per jaar is een flink bedrag inderdaad. Dat kan ik ook niet ophoesten. Als mijn dochter op kamers gaat, zal ze dus toch moeten gaan lenen.

 2. Ik moet het allemaal nog gaan ervaren.
  Mijn oudste dochter begint dit jaar ook aan haar studie. Zij gaat een economische studie doen. Ik heb nog geen boekenlijst van haar gehad.
  Dus weet nog geen kosten.
  Ze blijft voorlopig nog thuis. Daar zijn we wel blij om. Anders gaat het veel geld kosten en zal ze moeten gaan lenen. Zou mooi zijn als dat niet hoeft.

 3. Onwijs zeg, wat een prijzen en helemaal omdat het dus maar voor een korte periode is, toen ik studeerde was het ook prijzig, dat weet ik nog wel. Hier moesten we elke paar maanden weer nieuwe readers kopen. Wat goed dat je zo aan het zeken bent geweest en toch iets heb kunnen besparen. tenslotte scheelt het allemaal een beetje.

 4. Duur ja. Toe ik studeerde kon ik via de studievereniging goedkoper boeken bestellen. Dat scheelde best wat. En vaak zijn er ook wel een paar exemplaren in de bieb. Zeker voor boeken waarvan je verwacht ze na het blok niet meer nodig te hebben een goede optie. En veel boeken zijn er inmiddels ook digitaal – dat was in mijn tijd natuurlijk nog niet zo. Heel soms deelden we ook wel een boek met meerdere studenten. Was alleen wel eens lastig rond tentamentijd; kwestie van goed plannen en weten hoeveel speling in je schema je hebt. En heb je gekeken bij oud-studenten die hun boeken verkopen? Dat scheelt ook aanmerkelijk.

 5. Jeetje wat een prijzen he… mijn zoontje is bijna 3 dus het duurt nog wel even. Van mezelf weet ik wel dat ik boeken aan moest schaffen waar je prima zonder kon. Dat leverder ook een flinke besparing op het tweede jaar ;)

 6. Pfff… weet er alles van met een zoon die HBO opleiding doet. Mijn man is ook uren kwijt aan het zoeken naar de goedkoopste boeken, maar het loont, want het levert heel veel besparingen op soms scheelt het zelfs enkele tientjes of nog meer.

 7. Dat is wel een heel dure boekenlijst! En ook herkenning: bij het eerste studerende kind kocht ik ook braaf alle boeken op de lijst, achteraf niet nodig. Vanaf toen regelden de kinderen het zelf; kopieren, lenen, overnemen van ouderejaars en vaak was het boek helemaal niet nodig en de dictaten of aantekeningen genoeg. Als voorbeeld: mijn jongste dochter doet twee studies tegelijk aan de TU. Tweede hands een krachtige laptop gekocht voor her rekenen, dat was wel nodig. Als eerstejaars kreeg ze een studentmentor, die kon precies vertellen wat ze nodig had, en dat de aanbevolen TU laptop een heel duur alternatief was. Verder heb ik in die vier jaar misschien 100 euro uitgegeven aan materiaal voor haar. Dus mijn tip, laat het aan je dochter de rest van haar studietijd.

  1. Als de kinderen eenmaal aan het studeren zijn kunnen ze inderdaad zelf goed beoordelen wat nodig is en wat niet. Dan laat ik het ook aan mijn jongste dochter over verder.

 8. Mijn oudste ging studeren in Leiden (w.o.) en de jongste in Leeuwarden (h.b.o.). Meteen op kamers want met o.v. niet te doen. Stages in Engeland (oudste, 3 keer) en jongste in Nieuw Zeeland ( 4 maanden). Vooral de boeken voor het w.o. waren erg duur, in 5 jaar ongeveer 4500 euro. Jongste kon veel overnemen en de docenten deelden veel readers uit, daar betaalden we in 4 jaar totaal 1500 euro voor.
  We hebben nooit voor de kinderen gespaard maar ze hebben wel hun studies af kunnen ronden zonder studieschuld.

 9. Sinds kort ga ik zelf weer naar school en ik leen de boeken zoveel mogelijk in de mediatheek. Dat gaat prima. Een aantal boeken wilde ik zelf graag als naslagwerk. Die heb ik dus uiteindelijk gekocht toen bleek dat ik ze goed kon gebruiken.

 10. pfffff wat een dure boeken….zoonlief studeert wiskunde. Dat is veel goedkoper, het meeste wat hij moet gebruiken zijn readers…Toen mijn dochter ging studeren, schaften we een boek pas aan als bleek dat ze het nodig had

 11. Het eerste jaar kocht ik de boeken voor onze zoon. Kostte veel geld. Vanaf het 2e jaar ging hij op kamers en krijgt nu van ons een maandbedrag waar hij alles van moet doen. Nu regelt hij het allemaal zelf en is veel goedkoper uit! Dus idd, laat ze het lekker zelf doen.

 12. Studeren kost handen vol geld….Hier ook een zoon die begint met HBO rechten studie. Hij blijft eerst thuis wonen. Het is net te doen met het OV naar Groningen. Alles wat we besparen door thuis te blijven wonen is mooi meegenomen. Wij steunen hem financieel zoveel we kunnen. En hij is nog maar 17 dus je wilt hem ook eigenlijk nog even vrij houden van een studieschuld tenslotte is hij bij wet nog niet eens volwassen. Straks komt de ziektekostenverzekering er ook nog bij. Wij hebben de boeken wel nieuw gekocht want er zaten ook codes bij voor de digitale leermiddelen en ik weet niet of ze die nodig zijn en als er al eens op ingelogd is zal dat niet nog een keer kunnen denk ik zo. Voor ons ook allemaal nieuw. Wij als ouders zijn niet verder gekomen dan het MBO dus 0,0 ervaring met studeren. Vind het ook best zorgwekkend dat ex-studenten geen hypotheek kunnen krijgen omdat de banken kijken naar de studieschuld en dan ook nog naar het oorspronkelijke bedrag niet naar het openstaand bedrag als er al veel afgelost is. Het werd allemaal zo mooi voorgespiegeld. Het zou geen nadelige gevolgen hebben voor de hypotheek en het maandbedrag om af te lossen zou laag blijven maar of dat allemaal zo blijft…de banken doen in ieder geval al moeilijk.

 13. Studeren is duur,maar wel erg belangrijk. Ik was voor mijn boeken zo’n 400 euro kwijt voor vier jaar denk ik. + 1050 x vier aan schoolgeld. Het heeft zijn vruchten al afgeworpen, want ik ben nog niet eens klaar en werk nu op twee woongroepen voor verstandelijk beperkten en ik heb een vast contract binnen gesleept.

 14. Hier ook een studerende zoon aan de andere kant van het land. Met niet zoveel boekenkosten, maar wel veel materiaalkosten. Je kind kan al het aangeschafte indienen bij de Belastingdienst, en als ze niet zoveel gewerkt hebben, krijgen ze nog iets terug. Altijd weer meegenomen.

 15. Mijn ouders hebben mijn studie gelukkig betaald. Ik weet dat een studie veel geld kost. Daar ben ik mijn ouders dankbaar voor.

 16. Mijn ouders hebben altijd mijn studie betaald, maar daardoor heb ik eigenlijk ook geen idee wat het allemaal kost. Pff, zijn hoge prijzen voor ‘gewoon boeken’ enzo.

 17. Dat is niet niks zeg… Ikzelf ben toen ik ging studeren ook uit huis gegaan en inderdaad geld moeten lenen. Met een bijbaan vond ik dat prima te doen. Ik heb wel een (kleine) studieschuld maar dat is niet anders. Ik had het niet anders willen doen.

 18. Hoi!
  Even een reactie van een docente van de UU. Niet van Engels, maar wel van een min of meer hetzelfde soort studie. De meeste boeken kan je dochter ook lenen bij de UB. Het is belangrijk dat zij deze op tijd reserveert, maar zo bespaart zij (of beter: jij) veel kosten. Veel boeken worden maar één blok gebruikt en daarna niet meer. Mocht je toch boeken willen kopen, dan zijn andere edities ook vaak niet zo’n probleem.
  Groetjes!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.