Koopkalender: wanneer kopen voor de beste prijs?

koopkalender

Wanneer kun je iets kopen voor de beste prijs? Een koopkalender kan helpen!

Zo krijg je de beste prijs en de meeste korting.

Wanneer de meeste korting?

Wat is het beste moment om bijvoorbeeld eindelijk die nieuwe kerstboom te kopen?

Of die nieuwe fiets?

Of die smartphone die je zo graag wilt?

Tuurlijk kun je die het hele jaar kopen, maar er zijn momenten waarop bepaalde producten goedkoper zijn.

Wie prijsbewust is, en geld wil besparen maakt gebruik van een koopkalender, en koopt op het moment waarop iets in de aanbieding is.

Koopkalender helpt

Toen het van de zomer steeds maar tropisch warm bleef, verlangde ik hevig naar airconditioning in huis. In onze slaapkamer om precies te zijn. Maar die apparaten vlogen toen de winkels uit, en ze waren duur. Ik besloot daarom in de winter mijn slag te slaan. Want als je spullen buiten het seizoen koopt ben je vaak veel voordeliger uit*.

Ook omdat winkels dan vaak van hun oude voorraad af willen, omdat er voor het nieuwe seizoen nieuwe modellen op de markt komen. Dus willen ze van de oude modellen af, en die gaan dan vaak weg voor een lagere prijs. Vorig jaar gaven ze bij de Kruidvat bijvoorbeeld zelfs zakken met pepernoten GRATIS weg nadat 5 december voorbij was. Dus ik bedoel maar!

Wanneer kopen? Koopkalender algemeen

 1. Zo gauw het 1 januari is geweest vind je kerstspullen voor dumpprijzen. Vaak staat je hoofd er helemaal niet naar, maar dit is wel een uitstekend moment om goedkope kerstversiering voor volgend jaar te kopen. Of een hele mooie kunstkerstboom voor een vriendelijke prijs.
 2. Tuinspullen zoals tuinstoelen, tuintafels, parasols etc. zijn ook geschikt om te kopen in de wintermaanden.
 3. Op een Amerikaans blog las ik dat het Japanse fiscale jaar eindigt in maart. Dat betekent dat bedrijven als Samsung en Sony graag in april en mei van hun voorraad af willen. Volgens de ‘frugalfarmer’ kun je hun producten in deze maanden daarom voordeliger kopen als je het geen probleem vindt om een model van ‘vorig jaar’ te kopen.
 4. Op de site van Wereldfietser las ik dat als het om een nieuwe fiets gaat, de nieuwe modellen worden geïntroduceerd tijdens de internationale vakbeurs voor de fietsbranche: Eurobike in Friedrichshafen. De volgende is in september 2019. Daarna volgen de zogenoemde dealers dagen in Nederland. De  fietsfabrikanten nodigen dan hun dealers uit om de nieuwe modellen te bekijken. De bedoeling is natuurlijk dat ze fietsen gaan bestellen. Vanaf dat moment zijn er fietsenwinkels die van hun bestaande voorraad af willen. Dus dat is een goed moment voor jou om toe te slaan ; )
 5. Agenda’s koop je voordeliger als je heel even wacht tot ongeveer februari. Hetzelfde geldt voor kalenders.
 6. Nieuwe modellen van hardloopschoenen komen vaak uit in de lente. Net als bij de fietsen in punt 4 kun je de oudere modellen vanaf dan soms voor een lagere prijs krijgen.
 7. Smartphones worden ook voortdurend vernieuwd. En zo gauw het nieuwste model uitkomt, wordt het voorgaande model vaak voordeliger.
 8. De collectie trouwjurken verandert minder vaak dan gewone kleding. Eén keer per jaar worden beurzen gehouden in Barcelona, Londen, Milaan, New York en Parijs. Het inkoopseizoen van trouwjurken begin in het voorjaar. Meestal hangen ze de jurken dan in oktober en november in de winkels. Trouwjurken gaan meestal in de zomer in de aanbieding**.

Koopkalender: Wat je beter NIET kunt kopen meteen na de feestdagen

Net zoals bepaalde dingen goedkoper zijn buiten het seizoen, zijn er ook dingen die je juist beter niet kunt kopen in een bepaalde periode. Zo krijgen veel mensen na de feestdagen van december een plotseling drang om meer te gaan bewegen en willen een abonnement op de sportschool of nieuwe sportkleding. Ook zie je dat mensen het huis ineens maar kaal vinden zo zonder kerstboom en een grote kamerplant willen.

Wist je dat je ook kunt bezuinigen op je boodschap met Scoupy?!

Koopjeskalender op maand

September – oktober

 • Zwembadjes
 • Buitenspeelgoed
 • tuinmeubilair
 • Schoolspullen
 • Spelletjes (koop nu alvast voor Sinterklaas en Kerst, want rond november en december worden die duurder)
 • Houdbare producten als wasmiddelen, vaatwastabletten, toiletpapier
 • Seizoensproducten als appels en peren en pompoenen
 • Los verpakt snoep in de aanbieding (St.Maarten en Halloween)

November: wees kritisch

In november is het Black Friday, de dag na Thanksgiving Day in Amerika. De trend van de aanbieding is overgewaaid naar Nederland. Maar laat je niet gek maken door zogenaamde stuntprijzen.

December: dure maand

December is een dure maand. Doe in deze maand dus liever geen grote aankopen. Behalve auto’s: aan het eind van het jaar willen autoverkopers hun bonussen nog binnenhalen, en dat leidt vaak tot speciale aanbiedingen. Ook kun je na Kerstmis goedkoop terecht voor kerstbomen en kerstspullen.

Januari – februari

 • Winterkleding
 • Dieetmaaltijden
 • Opruimboxen en opruimsystemen

Maart, april, mei

 • Vleesvervangers vanwege de Week van zonder vlees
 • Wintersportspullen

Tehcproducten als telefoons en tv’s. Onthoud: het beste moment om deze producten te kopen is rondom de introductie van een nieuwe model. Nieuwe modellen komen meestal uit tussen maart en juli.

Juni, juli, augustus: maanden met relatief veel aanbiedingen

 • Frisdranken
 • IJsjes
 • Wijnen
 • Kleding

Koopkalender: samengevat

Hoe groter de vraag, hoe makkelijker verkopers hoge prijzen kunnen vragen. De kunst is dus om te kopen op een moment dat verkopers van hun voorraad af willen. Dat geldt voor spullen ‘buiten het seizoen’. Denk aan kerstbomen in de zomer, of een mooie zweefparasol in de winter.

Daarnaast geldt het wanneer er een nieuwe ‘lijn’ of nieuwe modellen uitkomen. Winkels willen graag de nieuwste producten in hun winkel hebben om te laten zien dat ze up-to-date zijn. Maar ja, dan moet je wel plek hebben. Dus moeten ze van hun voorraad af. De simpelste manier om daarvan af te komen is door de oudere modellen voor een lagere prijs weg te doen. Voor consumenten die het geen probleem vinden om niet het nieuwste van het nieuwste te hebben is dat geweldig. Want wat kan het jou schelen dat je fiets uit het jaar 2018 komt en niet uit 2019 als hij veel goedkoper is!

Dus: heb je iets nodig? Kijk dan altijd even wanneer ergens het nieuwe model van uit komt. Dat kun je vaak zien op de site van een fabrikant of op hun social media kanaal. Wacht af tot het nieuwe model is uitgekomen, en sla dan je slag met het oude model.

**N.B. Dit geldt niet voor groente en fruit! Aardbeien zijn bijvoorbeeld juist veel goedkoper in de zomer dan in de winter.
**Bron: bruidsmodeblog

Heb jij nog handige aanvullende tips voor dingen die je voordeliger op bepaalde momenten kunt kopen?

Lees ook: Waar doen ze het van? en Gevonden geld van Annemarie van Gaal.

**N.B. Dit geldt niet voor groente en fruit! Aardbeien zijn bijvoorbeeld juist veel goedkoper in de zomer dan in de winter.
**Bron: bruidsmodeblog

Bronnen onder andere: Gelderlander 2 september 2023

Similar Posts

29 Comments

 1. Ik kom uit de levensmiddelen wereld en in aanloop van de feestdagen werd alles duurder. Na de feestdagen, normaal een periode dat mensen minder kopen, vlogen de prijzen weer naar beneden.

  Je zou er eigenlijk een kalender van moeten maken met de kennis die je net gedeeld hebt. Een aankoopkalender ;-)

 2. een blog naar het hart van deze koopjes jaagster. Een aantal dingen wist ik : kerstpullen in de eerste maand van januari bijvoorbeeld. maar ook een heleboel niet. Dank voor deze eye -opener

 3. Ja, dat doen wij ook graag. Alleen heeft het hier geen zin om naar de Action te gaan voor kerstspullen na 1 januari. Hier zijn alle kerstspullen dan opgeruimd en staat er voorjaarsspul. Kerstspullen kunnen beter bij de kringloop gekocht worden.

 4. Ik zag nu al in het winkelcentrum dat bij het Kruidvat alle kerstspullen 1+1 gratis waren ook bijvoorbeeld servetten. Bij C&A was een heleboel ook 1+1 gratis maar het leek veel of ze heel veel gedateerde kleding van “zolder” hadden gehaald want er was eigenlijk niks bruikbaars of heeeeeele grote maten of hele kleine. Terwijl ze bij C&A vroeger na Sinterklaas begonnen met “vlaggetjes” dagen met 25%, 35% en 40% korting.

 5. Ik denk ook altijd even na of ik het nu onmiddellijk nodig heb. En anders wacht ik ook tot het goedkoper is. Spaart een heleboel uit!

  Uitgezonderd voor groeten en fruit. Die koop je beter in het seizoen :D

 6. Hier hebben we een gourmette stel en kerstlampjes nodig, die haal ik dus pas na de kerstperiode, scheelt een hele boel. Ik denk er echt wel aan bij aankopen.

 7. Ja! Ik doe dit! Vanmorgen lekker bij de Hemarkt geshopt voor de zomer… ideaal ;) Ook heb ik na de zomer de zomergarderobe voor volgend jaar voor mijn zoon ingeslagen…

 8. Ik houd hier ook altijd rekening mee, wij kopen een parasol bijvoorbeeld ook liefst na de zomer (of bij de kringloop, nog voordeliger). Of tuinmeubelen. Nieuwe kerstspullen koop ik ook na de kerst, dat is ook nog eens een leuke verassing als je het jaar daarop de kerstspullen van zolder haalt. Ik ben dan allang vergeten wat ik ook al weer gekocht had ;)
  Met kleding doe ik het trouwens ook. Voor de kinderen koop ik meestal een nieuwe jas in de laatste opruimingsronde voor het volgende seizoen. Dat is een gok, maar het is hier nog nooit misgegaan.

  1. We zijn bij een speciaalzaak geweest, en die gaan ons bellen voor een afspraak om bij ons te komen kijken. Ze konden moeilijk zeggen hoeveel zoiets anders zou kosten zeiden ze. Dus we zijn er mee bezig.

 9. Haha ik moet bekennen dat ik dit jaar niet in Januari maar in December een sportschoolabbonement heb aangeschaft. Dat is nu al geen succes :’)

  Leuk artikel trouwens! Dat van Samsung/Sony en van de nieuwe fietsen wist ik helemaal niet!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.