Vaste airco in huis: lees nu wat het kostte

Airco in huis
Nooit meer naar bed met een bevroren fles spa rood!

Na de tropisch hete zomer besloot ik dat ik echt heel graag een vaste airco in huis wilde. Of om precies te zijn: ik wilde vaste airconditioning in onze slaapkamer. Geen gedoe meer met overdag alles dicht houden, 's avonds luchten, ingevroren spaflessen, ventilators of eventueel een mobiele airco. Ik wilde het nu eens grondig aanpakken.

Afgelopen zomer stond in de kranten dat er een grote run was op airconditioning apparaten, ventilators en dergelijke vanwege de hitte. Dus wilde ik een slimme consument te zijn, door in januari al op zoek te gaan naar een vaste airconditioning. Een lokale expert op het gebied van airconditioning kwam langs, en bekeek onze slaapkamer. Op basis hiervan bracht hij een offerte uit voor een airco in huis. Hieronder lees je hoeveel een vaste airco in huis ons kost, en zie je foto's van het resultaat. Want we hebben inmiddels airco in de slaapkamer : )

Vaste airco kopen. De offerte!

Nu heb ik een antwoord op de vraag: 'Wat kost vaste airco in huis?' En het antwoord is:

Een vaste airco voor een slaapkamer kost 1839,20 incl. BTW.

Hiervoor krijgen we een buitenunit en een binnenunit van het merk Fujitsu. De montage, 'inbedrijfstellen' en elektra-aansluiting kosten 645,-. De binnenunit wordt boven ons bed geplaatst. De buitenunit komt een verdieping lager op het balkon te staan. Er wordt een aparte elektra-voeding gelegd vanaf een wandcontactdoos naar de buitenunit en een stuurkabel naar de binnenunits. De airco kan zowel koelen als verwarmen. Dat verwarmen had van mij wel wegbezuinigd kunnen worden, maar nou ja. Dat gebruik ik gewoon niet.

Is 1839,- voor airco in huis een realistisch bedrag?

Om een idee te krijgen of 1839,- een reëel bedrag is voor vaste airco in huis, keek ik op internet rond wat andere bedrijven voor bedragen noemden. Hieronder een bloemlezing van antwoorden op de vraag 'Wat kost vaste airco?':

 • Interieurdesigner.nl: Voor de plaatsing van een vast aircosysteem met één binnenunit en één buitenunit beginnen de prijzen ongeveer vanaf 1.500 euro.
 • Homedeal.nl: Gemiddelde kosten voor airconditioning op de slaapkamer zijn 1500,-
 • Werkspot.nl: Kosten Split airco €1.250 - € 2.000
 • Aairconditioning-specialist.be: € 1.500 - 3.000

Op basis hiervan leek de offerte die wij kregen voor een airco in huis prima.

N.B. De Consumentenbond heeft helaas nog geen vaste airco's getest. Wel vind je er op het community forum een discussie over mobiele airco's.

De offerte voor airco in huis komt van een bekend bedrijf in de regio. We hebben ook onze cv-ketel van hen. Dat maakte dat ik een voorkeur had om bij hen te kopen, want ik kende hun service. Ik vond het wel een flink bedrag, en moest wel even slikken. Maar daar staat tegenover dat mijn man en ik steeds geen knopen doorhakken. En nu wilde ik wel eens actie! met andere woorden: we gingen dus akkoord met de prijs voor vaste airconditioning.

Vaste airconditioning slaapkamer: het resultaat

Toen ze de vaste airco in huis kwamen aanleggen was er nog even een lastig moment, toen de monteur op onze slaapkamer kwam en geschokt constateerde: de muren zijn hier schuin! Aangezien iemand anders van het bedrijf dit had gezien, snapte ik niet waarom het als een verrassing kwam, maar hij herstelde zich gelukkig snel. Met behulp van een extra plankje, heeft hij de binnenunit van de vaste airco prima opgehangen. Kijk maar:

Airco in slaapkamer

De binnenunit van de vaste airco in de slaapkamer dichtbij:

IMG 5467 2

De afstandsbediening van de airco in de slaapkamer:

IMG 5468 1

Een foto van de buitenunit van de vaste airco, die op het balkon staat:

Vaste airco met buitenunit

Vaste airco in huis: samenvatting

Voor ruim 1800,- kochten wij een vaste airco in huis, die we professioneel lieten installeren in onze slaapkamer. De binnenunit hangt boven ons bed, en de buitenunit staat op het balkon. De binnenunit viel me erg mee: ik had een heel groot bakbeest verwacht. Maar het grote bakbeest is de buitenunit en die staat uit het zicht. Wie handig is, kan misschien zelf een vaste airco installeren, maar mijn man en ik kunnen dat beslist niet. Al helemaal niet omdat er ook elektra werd aangelegd voor de airco.

Wat zal ik mezelf in de zomer dankbaar zijn : )

Leestip: goedkope airconditioning

Heb jij airco in huis?

Similar Posts

61 Comments

 1. Hoi Nicole,

  lijkt me heerlijk voor je!
  Gelukkig heb ik een koel huis en de slaapkamer is daardoor heerlijk om zomers in te slapen.
  Daarentegen 's winters wel eens iets té koel... maar daar is ook altijd wel wat aan te doen.

  Dagdag groetjes van Marlou

  .

  1. Kou vind ik makkelijker op te lossen dan tropische hitte. Een paar extra dekens en eventueel een kruik helpen goed tegen een kille slaapkamer.

 2. Zo'n airco in huis verdient, vind ik, nooit de schoonheidsprijs. Maar wat moet dat heerlijk zijn als je van de zomer niet meer je bed uit hoeft te zweten! Ik heb er geen, maar ik heb een woonkamer op 't noorden, dus bij mij blijft het 's zomers in ieder geval in de woonkamer vrij koel. Als het in bed echt te warm wordt, kan ik altijd nog op de bank gaan liggen.

 3. Hier geen airco in huis en eigenlijk wil ik het ook niet, ik merk dat ik snel verkouden wordt van airco's ( denk aan hotels) en hier hebben we een fan staan, dus als het erg warm is zetten we die aan, maar gaat halve wegen de nacht dan weer uit omdat ik het dan toch te koud vind worden.

  1. ik heb 3 Airco's in huis (woonkamer,slaapkamer,en kantoor) en zelfs de oudste airco is nog super schoon.

   ik gebruik de airco's voor verwarmen en koelen ( en de cv ketel mag alleen werken voor warm tap water )

   Als een airco koelt, condenseert de binnen unit. en als je de airco uit zet voor een lange tijd zonder te drogen en vochtig laat, gaan er bacteriën in onstaan. ( maar moderne airco's houden er rekening mee, en ik doe kort op verwarmen dan is die ook droog )

   dus ziek worden van airco kan alleen als je er fout mee omgaat.

   voorkomen is beter dan genezen.

 4. Heerlijk! Wat zal je lekker slapen. Ik heb jaren in de VS gewoon met centrale airco. Het was daar de hele zomer 40 graden en een hele hoge lucht vochtigheid. Dit is goed voor mais, maar niet zo fijn voor mensen. Ik woon nu in een flat en daar kan geen airco, ik heb wel zonwering en dat helpt ongeveer 6 graden. Maar als het eenmaal warm in huis is blijft het hangen.

  1. Wauw, die zonwering helpt dan nog best behoorlijk vind ik! Omdat wij op zolder slapen is daar niet tegenaan te luchten en ook de gordijnen dichtdoen helpt dan niet als de hele dag de zon erop staat.

 5. Heeeel slim!! Dit lijkt me absoluut een goede investering! Hopen op een goede zomer, dan zullen jullie iedere nacht blij zijn haha!

 6. Wij hadden in het atelier een mobiele airco. Ons boerderijtje dateert van 1856 daarom wilden we geen vaste airco met een buiten-unit.
  In een hotel voel ik vaak de koude luchtstroom van de airco als ik in bed lig. Ik hoop dat jullie daar geen last van hebben!

 7. Als ik het zo begrijp, dan kost het 100 euro per jaar aan afschrijving en 100 euro per jaar aan elektra. Zelf kan ik er ook niet tegen omdat ze de lucht in de woning drogen. Met mijn astmatische bronchitis moet er weinig verschil zijn tussen luchtvochtigheid binnen en buiten. Een airco in de bus levert mij al vaak problemen op.

  Afgelopen zomers kwam het bij mij in huis niet boven 25 graden. Weinig zonlicht en de zaak overdag goed dichthouden werkt hier prima.

 8. Lekker zeg. Wij willen graag ook een airco op onze slaapkamer laten plaatsen (we slapen op zolder).. maar nu weet ik hoeveel we ongeveer moeten sparen.

 9. Gelukkig kan ik in elke temperatuur heerlijk slapen. Ik slaap ook het hele jaar door onder een deken. Ik denk wel dat de prijs meevalt voor zoiets. Jullie slapen lekker koel nu.

 10. Wij hebben sinds we een nieuwe verdieping op het huis hebben laten zetten ook airco daarbij, waar onder meer onze slaapkamer ligt, en dat is echt heerlijk. Zet hem alleen aan als het in de zomer te warm wordt, 's nachts niet als ik slaap, daar houd ik niet van. Soms wel een uurtje voor ik naar bed ga...

  Nu ik daar zo mee verwend ben wil ik ook graag in de huiskamer airco...

 11. Wat ik me afvraag is hoe de kabel naar buiten loopt? Of heb ik er over gelezen? :-) En inderdaad, maakt het lawaai of niet? Ik zou hem denk ik overdag laten koelen en 's nachts afzetten om er ook geen verkoudheid van te krijgen. Het lijkt me echt heerlijk om te hebben! :-)

 12. Wij hebben geen airco in huis. Mijn kamer ligt naar het Noorden toe, maar zelfs ik heb het al warm. Mijn waaier is overleden. Is het juist niet heel koud als de airco boven je hoofd hangt? ;p

 13. In ons vorige huis hadden de kinderen op hun kamer airco. Plat dak en ramen op het zuiden..... 😏. Zij waren er heel blij mee. Tweede zoon wil nu in zijn huurhuis een mobiele airco. Afgelopen zomer was het vaak 35 graden in zijn slaapkamer🙄. Ik hoop dat jullie er veel plezier van hebben.

 14. 40+ decibel is echt te luid om comfortabel te slapen. Ook buitenunit kan wel eens voor onaangename geluiden zorgen. En nu haal je wel grootste stroomverbruiker in huis :(

  1. Een airco deze tijd verbruikt 1.4kw en je krijgt tot 4kw aan energie terug veel goedkoper vind je niet .

  2. Wij ook de knoop doorgehakt na die hete zomer van vorig jaar. Gekozen voor een LG single split. Alles mooi weggewerkt met gootjes en bochtjes. Geïnstalleerd door een lokale airco specialist. De airco kan je alle richtingen laten blazen die je wilt en is fluister stil. Totale kosten 1500euro. 5jaar garantie op binnen unit en 10 jaar op de buiten unit. Van de fabrikant.

 15. Oh dit zou ik er ook zeker voor over hebben! Ik heb het heel snel warm en blijf het snachts dan ook warm houden en dan slaap ik de hele nacht niet. Ik heb een mobiele airco maar wat een gedoe soms..

 16. In ons oude huis hadden wij zo’n airco. Heerlijk. Nu in het nieuwe huis niet. Na die horrorzomer afgelopen jaar toch een aangeschaft. Wordt aankomende maand opgehangen.

 17. dat lijkt mij echt heerlijk, alleen niet in de slaapkamer denk ik. Sowieso niet als ik ga slapen, maar het is wel prettig als je slaapkamer wat koeler is voordat je gaat slapen.

 18. Ik vind een airco veel te veel lawaai maken, kan er niet van slapen, hoor hem steeds aanslaan.
  Verder heb ik last van huisstof allergie, krijg hier door een airco extra last van. Voor mij geen airco.
  Maar ik ben benieuwd of hij je bevalt.

  1. een goede vaste airco met inverter is stiller dan een ventilator

   een aan/uit airco zonder inverter die hoor je inderdaad aan springen
   (en vooral die mobiel zijn)

   een vaste airco met inverter die door werken op een laag pitje zijn zuiniger en stiller

   ik kan het weten, ik gebruik elke dag airco
   ( ook voor verwarming )

 19. Ik heb er een in de slaapkamer en een in de woonkamer. Ze hangen er inmiddels alweer een jaar of acht. Nooit geen spijt van gehad, integendeel zelfs. Mijn hondjes vinden het ook fijn. Zodra we naar bed gaan gaan ze alle drie in de koude luchtstraal liggen.

 20. Beste,
  Ik vind het niet echt kunnen dat een installateur dit zo achter laat! Als je dit aan Fujitsu laat zien dat deze airco zo geplaatst is moet deze persoon nooit geen meer hangen denk ik! Voor 1800€ kan ik een beter merk plaatsen en veel beter afgewerkt! Dit zou ik nooit durven achterlaten bij mensen! Hopelijk doet de airco zijn werk goed en heb je toch een frisse kamer deze zomer! Mijn tip aan de installateur : stop met mensen optelichten en lees eerst de handleiding deze is zeker niet geplaatst zoals de fabrikant voorschrijft.

  1. Dat vind ik ook een houten blok achter de unit not done !! En die darm of kabel komaan zeg .1 adres een goede installateur.
   L E koeltechniek .

 21. Geloof me, dat ga ik hier huis niet voor elkaar krijgen. Dinnetje slaapt minimaal onder één dekbed. En dat is als het midden in de zomer is. Nu slaapt ze nog onder twee dekbedden. Ik kan wat beter tegen de kou dan haar. ;-) Maar warmte is wel lekker. Ik heb geen moeite met slapen.

  Love As Always
  Di Mario

 22. Wat is dat ding verschrikkelijk lelijk opgehangen en zeker voor dat geld, maar het zal vast lekker op temperatuur zijn in je kamer !!!

  Een A-merk a++ airco kost +/- €700 + 4 uurtjes installatie (1 persoon) vindt ik de prijs van ruim €1800 een beetje aan de erg hoge kant !!!

  1. ik heb €400 betaald voor installatie, is dat duur voor 1 persoon, en ik heb nu 3 airco's
   ( €1200 installatie )

   LG Prestige 1800 + 400 (2200) woon.k
   Daikin Ururu Sarara 2000 + 400 (2400) slaap.k
   Daikin perfera 1300 + 400 (1700) kantoor

   En alle 3 airco's zijn A+++
   ( en hebben zeker een cop waarde van 5 )
   En bij onder -10 buiten is de LG nog A++

   Een A+++ Airco is bijna 50% zuiniger met verwarmen dan een hoog rendement ketel op gas

   ik woon alleen en gebruik in een tussen woning uit 1958 €750 euro totaal per jaar aan energie ( verwarmen en koelen en overige )

   buren zelfde tussen woning €1500 totaal aan energie ( alleen cv en overige )

   in de winter is het 15 graden in huis als ik slaap of weg ben, en als ik thus bezig ben is het zo 21 graden warm in 10/15 min

   lelijk aan de muur en goedkoop comfort

   en alle 3 de Airco's zitten op de zelfde 16 ampere groep ( maar je zet ze nooit op max tegelijk aan )

   om 2000 watt (2 kW ) warmte te verplaatsen, verbruikt de airco 400 watt stroom ( 0,4 kW )
   ( dat is 1 er in, 5 er uit ) cop waarde van 5

  2. Pfoe, ik ben het met alle heren hier grondig eens :-( Wat een foeilelijk mormel! Ik zou geen oog dicht doen als me zoiets boven het hoofd hing.
   Zoveel geld hebben wij ook niet (over) voor iets dergelijks. We slapen ook op zolder, dus ik weet hoe het is (37 graden). Maar over enkele jaren gaat er vast eentje het huis uit, en dan gaat het echtelijk bed die kamer in ;-)

 23. nee heb ik niet en eerlijk gezegd.. als ik zo'n kast boven bed zou hebben hangen zou ik daar niet gelukkiger van worden :-)
  savonds koelt het toch vaak wel erg af vind ik,

  maar je dekbed hoes...
  kijk..
  daar gaat mijn klaprozenhart van bloeien :-)

 24. Vind het heerlijk. Fluisterstil. Zet het een uur voordat ik ga slapen aan. Uit wanneer ik ga slapen. Soms ‘s nachts nog een keer aan.

 25. Mooie airco zeg. Hier zal je vast heel blij mee zijn! Wij hebben een mobiele airco, die in de zomer inderdaad wel aan gaat. Die was wel een stuk goedkoper qua aanschaf kosten, maar qua energieverbruik zal je onder de streep niet veel goedkoper uitkomen denk ik.

 26. Ook niet helemaal waar, koel of verwarm vermogen licht aan de buiten temperatuur bij een spilt unit airco en is met elke model en merk anders.
  dan heeft jou mobiele airco een EER van 2.85
  ( TC 4 kW : Pi 1,4 kW = EER 2.85 )
  die van jou is niet zuinig

  ( dit is een van de 3 Airco's die ik heb )
  Daikin Perfera
  FTXM25M2V1B
  Koelmiddel: R32
  Inverter: JA

  PI = Power Input ( energie er in )
  TC = Total Capacity
  ( energie er uit of verplaatst )

  Koelen
  ( Als binnen temp op 19 staat )
  Buitentemp - EER waarde - TC - PI
  20 Graden - EER 28,5 - 2,85 - 0,10
  25 Graden - EER 22,75 - 2,73 - 0,12
  30 Graden - EER 10,07 - 2,62 - 0,26
  32 Graden - EER 4,84 - 2,57 - 0,53
  35 Graden - EER 4,46 - 2,50 - 0,56
  40 Graden - EER 3,96 - 2,38 - 0,60

  Verwarmen
  ( Als binnen temp op 20 staat )
  Buitentem - COP waarde - TC - PI
  10 Graden - COP 5,25 - 3,05 - 0,58
  6 Graden - COP 5,00 - 2,80 - 0,56
  0 Graden - COP 4,46 - 2,42 - 0,53
  -5 Graden - COP 4,36 - 1,79 - 0,41
  -10 Graden - COP 3,89 - 1,52 - 0,39
  -15 Graden - COP 3,37 - 1,25 - 0,37

  in de zomer met heten dagen zet overdag de airco's op 25 graden en als de zon onder is zet ik de airco's op 21 graden
  ( in de avond en nacht koelen met INVERTER split airco's geeft meer rendement )

 27. Ja, sinds twee jaar hebben we zowel in de woon als slaapkamer een airco. Zonder kun je bij ons in de zomer echt niet zijn, dan is het zo 30 graden.

 28. dat lijkt me ook wel wat. ik ben wel benieuwd hoeveel extra energie dit verbruikt en wat de kosten daar van zijn

  1. Het is inderdaad wel even een grote uitgave, vandaar ook dat we lang aarzelden. Maar ik ben blij dat we de stap hebben genomen. Het was anders zomers echt niet te doen op onze zolder slaapkamer.

 29. Wij hebben geen airco in huis, alleen arko ;) Moet zeggen dat het me best heel fijn lijkt! Dat het overdag warm is maakt me niet zoveel uit, maar in de nacht is het wel fijn als je in ieder geval lekker kunt slapen.

  1. Nou precies, dat heb ik dus ook Nadia. Het was afgelopen zomer echt niet te harden op onze zolder slaapkamer. En een goede nachtrust vind ik echt belangrijk.

 30. Echt een goede investering hoor! En ook nu ik je stukje lees over het verbruik. Wij hebben er een op de zolder/slaapkamer maar wil ook graag een vaste airco op de benedenverdieping/huiskamer. Even kijken of dat technisch en economisch ook haalbaar is...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.