Ventilators effectief benutten: handige tips en simpele life hacks

ventilatorHier op het platteland hebben we veel last van muggen. Daarom heb ik op het moment elke nacht de ventilator aan staan. Want ik heb het idee dat de ventilator muggen verjaagt. In ieder geval hóór ik die krengen niet meer, en zo kan ik tenminste slapen.

Ik ken ventilatoren als een manier om een verkoelend briesje op te wekken, en om muggen af te schrikken. Maar over de precieze werking van een ventilator heb ik eigenlijk nooit zo nagedacht. Sterker nog, ik zag ventilators altijd een beetje als de sneue versie van airconditioning.

Dus ik was helemaal prettig verrast door het artikel van Rianne van Well over ventilatoren.

Ik heb er echt wat van geleerd en deel het graag met jullie!

Ventilators effectief benutten: handige tips en simpele life hacks

Dat de aarde sluipend aan het opwarmen is, beginnen we in Nederland zoetjesaan te merken. De zomers lijken elk jaar een beetje intenser, waarbij de temperatuur zowel overdag als na zonsondergang telkens ietsje warmer aanvoelt. Ook nu de herfst bijna voor de deur staat. Ventilators in huis zijn dus zeker geen overbodige luxe.

Dit artikel gaat niet over de verschillende soorten ventilators en hun functies, maar over manieren waarop je de apparaten zo efficiënt en slim mogelijk kunt inzetten. Handige tips en simpele life hacks om ‘s avonds in de slaapkamer en overdag in de woonkamer meer verkoeling en comfort uit een ventilator te halen.

Koel en comfortabel slapen met warm weer

Bij een traditionele ventilator (staand model, tafelmodel en vloermodel) wordt de lucht in beweging gebracht door bladen. Dat deze bladen ervoor zorgen dat er lucht aan de voorkant wordt geblazen weet iedereen. Maar we staan er niet altijd bij stil dat een deel van deze lucht eerst aan de achterkant wordt opgezogen door de bladen.

Dit gegeven levert 3 praktische tips op, om gedurende warme nachten je slaapkamer koel te houden.

 1. Tip 1: Plaats een ventilator met een platte ondergrond (vloer- of tafel model) in een raamopening. Omdat het ‘s avonds buiten meestal koeler is dan binnen, zorgt het zuig- en blaas effect van de fan voor een constante aanvoer van frisse lucht. De kamer koelt hierdoor sneller af dan wanneer je het raampje gewoon open zou laten staan.
 2. Tip 2: Plaats een ventilator omgekeerd aan de rand van je bed, bij voorkeur aan het voeteneinde. De fan werkt dan als een afzuiger van warme lucht. De extra warmte van je lichaam wordt over de kamer verspreid. Door de ventilator op de hoogste stand te laten draaien, blijft de zone rond je bed zo koel mogelijk.
 3. Tip 3: Plaats een ventilator omgekeerd in de deuropening van je kamer. Warme lucht wordt dan uit de hele kamer gezogen en de gang ingeblazen. Er ontstaat bovendien een klein luchtdrukverschil in de slaapkamer, waardoor koele lucht sneller door het raam naar binnen stroomt. Een bijkomend voordeel is dat het geluid van de draaiende bladen verder van je bed verwijderd is.

Life hack: Maak van je ventilator een (tijdelijke) airconditioner

Met deze simpele life hack kun je heerlijk koel in slaap te vallen. Laat een aantal grote plastic flessen met water invriezen en plaats ze voordat je gaat slapen vlak voor de ventilator. Hierdoor krijg je zeker 20 tot 30 minuten lang gekoelde lucht over je heen geblazen. Wanneer het airconditioner-effect is uitgewerkt, ben je waarschijnlijk al in diepe slaap. Je kunt het smeltingsproces vertragen door de waterflessen niet vóór maar achter de ventilator te plaatsen. De verkoeling zal in dit geval wat minder zijn, maar een stuk langer aanhouden.

Zorg in beide gevallen voor een doekje op de vloer om mogelijk condenswater van de flessen op te vangen.

Life hack: Verhoog het radiator-effect van je voeten.

Trek natte sokken aan voordat je in bed stapt en laat een kleine ventilator in lage stand op je voeten blazen. De warmte van je lichaam wordt hierdoor heel snel afgevoerd, waardoor je niet kan gaan zweten in bed. Een handdoekje aan het voeteneinde zorgt ervoor dat je lakens niet nat worden.

Tip voor een plafondventilator in de slaapkamer

Als je met je partner op een extra groot bed (kingsize) slaapt, kan het beter zijn om twee plafondventilators met kortere bladen boven beide zijden te plaatsen. Jullie kunnen dan elk bepalen op welke stand de eigen fan moet. Ook de timer, om de ventilator in de nacht automatisch uit laten schakelen, kan individueel worden ingesteld.

woonkamer koelte
Voorbeeld plafondventilator

De woonkamer koel en fris houden

Om bij warm weer het binnenklimaat overdag in de woonkamer aangenaam te houden, hebben ventilators een veel betere prijs-kwaliteitverhouding dan airconditioners. Een airco zorgt uiteraard voor meer koeling, maar heeft een hoge aanschafprijs en levert aan het einde van de maand vaak een pittige energierekening op. Airconditioners hebben ook als nadeel dat de ruimte gesloten moet blijven, waardoor dezelfde lucht voortdurend blijft circuleren. Dit kan zorgen voor gezondheidsklachten (irritatie van de luchtwegen, benauwdheid, hoofdpijn, vermoeidheid). Hier volgen enkele tips om met ventilatoren de woonkamer praktisch te verkoelen en te ventileren.

Plafondventilator in de woonkamer: aandachtspunten bij aanschaf

 • Ga liever voor meerdere ’kleinere’ plafondventilatoren dan voor één grote plafondventilator in het midden van de ruimte. Heb je bijvoorbeeld een groot hoekbankstel? Dan is het effectiever om twee bescheiden ventilatoren boven de beiden zijden te hangen.
 • Kies bij voorkeur voor modellen met afstandsbediening, waardoor het microklimaat rond elke ventilator eenvoudig beheerd kan worden.
 • Laat je in de woonkamer minder leiden door de combinatie tussen lamp en plafondventilator. Licht en koele lucht zijn vaak niet op dezelfde plek nodig. Gebruik de ventilator om te ventileren, en plaats lampen apart op de meest geschikte positie.
 • Voor warme zomerdagen zijn plafondventilatoren met 3 of 4 bladen over het algemeen effectiever dan modellen met 5 of meer bladen. Wanneer er meer ruimte is tussen de bladen wordt er meer lucht verplaatst, waardoor het verkoelend effect toeneemt.
 • Modellen met versierde (decoratieve) bladen boeten meestal ook een beetje in aan productiviteit.

Staande ventilator, torenventilator, vloerventilator of tafelventilator in de woonkamer

Ook hier geldt dat het efficiënter, comfortabeler en energiezuiniger is om met elke ventilator een microklimaat te creëren voor een specifiek deel van de woonkamer. Vooral wanneer je een riante woonkamer hebt, is het aan te raden om voor elke zone het meest geschikte type ventilator te kiezen. Torenventilators hebben als voordeel dat ze vanwege hun slank ontwerp heel mooi integreren met je interieur. Hier onder een voorbeeld van een torenventilator:

torenventilator

Maar ook vloerventilators, tafelventilators en staande ventilators vind je tegenwoordig in mooie eigentijdse kleuren. Met een beetje creativiteit kunnen de apparaten de aanblik van de woonkamer zelfs verbeteren.

Life hack

Een doe-het-zelf airconditioner werkt ook in de woonkamer prima. Overdag is het zelfs nog eenvoudiger. Je zet gewoon een kom met ijsblokjes voor een tafelfan, en de directe omgeving blijft aangenaam koel. Van tijd tot tijd zal je ijsblokjes moeten aanvullen.

De woonkamer goed ventileren

Houd bij het positioneren van ventilators in de woonkamer rekening met de afvoer van ’verzadigde’ binnenlucht. Bij warm weer zijn bacteriën, schimmels en andere micro-organismen die in de lucht rondhangen immers actiever dan normaal. Ook de koolstofdioxide die door jou en je huisgenoten wordt uitgeademd kan de binnenlucht op den duur ongezond maken. Te veel CO2 zorgt ook nog voor extra opwarming.

Laat een zwenkende ventilator langs een deuropening passeren, waardoor verzadigde lucht en stofdeeltjes de ruimte makkelijker kunnen verlaten. Een ingebouwde ionisator bij de ventilator helpt bij het reinigen van de binnenlucht. Het apparaatje maakt stofdeeltjes en micro-organismen zwaarder, waardoor ze neerstorten.

Een ionisator vindt je doorgaans op luxere modellen torenventilators.

Houd bij de ventilatie eveneens rekening met de aanvoer van verse buitenlucht. Plaats een fan in de nabijheid van een open raam, zodat er lucht van buiten naar binnen wordt gezogen.

Investeer in degelijke ventilators

Het is verstandig om in degelijke ventilators te investeren. De moderne modellen maken minder geluid, en hebben vaak afstandsbediening en een timer. Ze zijn ook aanzienlijk zuiniger dan oudere modellen. Als je ventilators slim gebruikt maken ze een airconditioner overbodig. Met lagere aanschafkosten, en lagere maandelijkse energielasten kun je de slaapkamer, woonkamer en alle andere ruimten in huis perfect ventileren.

Mijn conclusie over ventilators

Door dit artikel zijn ventilators beslist in mijn achting gestegen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat ze kunnen helpen om de lucht in je huis te zuiveren. De tip om een zwenkende ventilator langs een deuropening te laten gaan vind ik wat dat betreft een eye-opener.

Wat voor soort ventilators heb jij in huis?

N.B. Lees ook mijn posts: radiator ventilator en Ventileren versus luchten

Similar Posts

62 Comments

 1. Wat een handige tips. Wij zetten hem standaard al in de deuropening ivm enige stekkercontact. Dus leuke bijkomstigheid, dat de kamer dan koeler wordt. In de zomer zetten wij er inderdaad een fles met bevroren water voor. Lekker koel.

 2. Wat een hoop manieren om de ventilator in te zetten. Ik kreeg ooit de tip in Ghana om een kleine ventilator naar mijn bed te zetten en deze lucht uit te laten blazen. Muggen zouden dan niet tegen de luchtstroom kunnen in vliegen

 3. Ik heb al jaren zo’n toren, die kan zwenken en een timer heeft en ik heb er in de vorige woningen veelvuldig gebruik van gemaakt.
  Sinds ik hier woon niet meer nodig gehad, omdat deze woning heel koel blijft, koud soms in vergelijking met buiten. Hij staat nog beneden, maar ik wil hem naar boven verhuizen.
  Ook op de slaapkamer wordt het niet extreem warm, omdat er geen volle middagzon op staat, dus dat is ook een pluspunt van deze woning.

  Groetjes Lily

 4. Ehm, wij hebben geen ventilator :)… Ramen die open kunnen, gordijn doe ik dicht. ‘s Morgens vroeg boel open, daarna alles dicht en rustig aan doen in de hitte. ‘k Heb nooit een ventilator gemist tot nu toe.
  M’n ouders hebben een staande en zo’n tafelmodel en daarnaast een airco geloof ik.

 5. Al jaren twee tafelmodellen en een toren hier. In onze slaapkamer staat er eentje ‘s nachts voor het open raam op de vensterbank. We hebben daar airco, maar die gebruiken we alleen als het echt niet te harden is. Dan moet het toch richting 30 graden gaan. Deze zomer hebben we hem slechts twee keer aan gezet voordat we gaan slapen, daarna neemt de ventilator het werk over. De toren staat in de huiskamer en de andere tafelstaander verhuist naar de plekken waar hij op dat moment nodig is. Toevallig heb ik ze gisteren allemaal weer opgeborgen op zolder.
  Ik vind het geweldige dingen en zou zeker niet zonder kunnen. Op hotelkamers is het vaak warm en dan is die truc met de plastic flessen heel fijn. Gewoon in de keuken vragen of je waterflessen in de vriezer mogen. Mag altijd.

 6. Ik heb gewoon een standaard ventilator, zoals op het eerste plaatje. Maar heb niet het idee dat de zomers warmer worden in Nederland, juli en augustus waren echt om te huilen dit jaar met weinig zomerse dagen. Waar het wel op lijkt is dat de seizoenen aan het verschuiven zijn, vorig jaar was het in september nog 30 graden en dit jaar in mei/juni al..

 7. Ik gebruik eigenlijk helemaal geen ventilatoren omdat ik me erger aan de ‘briesjes’ die je steeds voelt. Alsof iemand me de hele tijd op mijn schouder aan het tikken is. Ik vind wel de tip van hem andersom neerzetten superhandig en dan zou het misschien nog wel kunnen werken voor mij. Dan is alleen het geluid nog irritant. Het kan bij mij in huis echt superwarm worden vanwege de grote ramen waar de zon op staat (wat in de winter overigens ook voor heerlijke warmte zorgt als de zon schijnt). Misschien dat ik dan toch ooit nog overstag ga. Ik wilde eigenlijk zonwerende folie voor in de zomer, maar het nadeel is dat je dan ‘s avonds niet meer naar buiten kunt kijken en mensen van buitenaf wel naar binnen. :S

 8. Ik heb momenteel geen ventilators in huis, gelukkig een koel huis en geen muggen. In Zuid Amerika had ik op de meeste plekken een plafondventilator en soms een staande. Vond de plafondventilator het fijnst.

 9. Wij hebben helemaal geen ventilator in huis. Lekker alle ramen en deuren open is voor ons voldoende. Tuurlijk is het in de zomer wel echt warm, alleen wij zijn dan weer zulke mutsen die ook wel aan de energie rekening denken, anders hebben die zonne panelen helemaal geen nut haha

 10. Wij hebben een paar jaar geleden een mobiele airco aangeschaft. Die is hemels! Ik zag een ventilator ook altijd een beetje als ‘t sneue broertje van de airco dus ik heb zeker iets van dit artikel geleerd.

 11. Wat een hoop handige tips, ik heb hier nooit zo bij stilgestaan. Ik heb alleen een tafelmodel en die zetten we in de zomer snachts aan het voeteneind van het bed. Werkt goed <3

 12. Wat een handige tips, dank je wel! Momenteel is het even niet zo heel warm, maar het zou zomaar weer kunnen omslaan. Ik hou je artikel in gedachten.

 13. Hele handige tips! Wij gebruiken ook elke nacht de ventilator, vooral op de bovenste verdieping wordt het erg heet. Ik ga de flessen tip een inzetten.

 14. Goeie tips dat van die omgekeerde ven wist ik niet! Wat wij wel doen is een bak met ijsklontjes en water neerzetten en hier de ventilator op richten. Dit doen wel al sinds ik klein ben zo!

 15. Hier ook een tafelmodel in de slaapkamer. Wat ik trouwens veel handiger vind als bevroren flessen is met een postelastiek een koelelement op de ventilator vast maken. Kan alleen bij dichte modellen natuurlijk, maar werkt veel makkelijker en langer.

 16. Wij hebben alleen tafelventilators in huis, doch vanwege het lawaai gebruik ik ze bijna nooit, moet het wel heel heet weer zijn.
  Wat een handige tips staan erbij.
  Ik kom regelmatig met een ventilator in aanraking, dus ga ze zeker gebruiken.
  Dat het tegen hielp muggen en het gebruik flessen met bevroren water, nooit van gehoord!!
  Aan welke hoeveelheid flessen met bevroren water moet ik denken, wil het echt een beetje koelen?

 17. Handig artikel !
  Enkel tijdens die ontzettend warme week in juni hebben de ventilator van zolder gehaald.
  Gelukkig kunnen we het huis gemakkelijk koel houden hier :)

 18. Bedankt voor deze handige tips. Wij wonen op de bovenste verdieping in een jaren 30 appartement en in de zomer wordt het hier dan altijd zooooooooo warm. We zitten we aan te deken op zo’n staande ventilator aan te schaffen!

 19. Wat handig tips! Met die flessen voor moet ik zeker proberen als het weer erg warm is. Het lijkt mij heerlijk afgekoeld. Van mij mag de staande ventilator zacht geluid hebben.

   1. Valt eigelijk wel mee, in de zomer zijn we altijd buiten, als je overdag de ramen dicht doet en ze in de avond als het koeler wordt allemaal opzet blijft het ook lekker koel.

 20. Handige tips! Ik heb een zomer behoefte gehad aan een ventilator, toen was ik hoogzwanger en was het overal uitverkocht. Verder ventileren wij op de natuurlijke manier en heb ik het nog niet gemist ;-)

 21. Wij hebben thuis – natuurlijk – ook een ventilator, maar dan hoor ik liever het geluid van een mug dan dat van die ventilator, haha! Die van ons maakt echt zó’n hard geluid! Maarja, het probleem van de muggen blijft natuurlijk altijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.