Automatisch besparen op je energierekening

automatisch besparenToen wij tien jaar geleden verhuisden naar het platteland, gingen we wonen in het deel van het huis waar vroeger mijn opa en oma woonden.

Dat betekende dat we water, gas en licht deelden met onze buren, oftewel mijn ouders. Mijn vader gaf mij maandelijks een rekening, en die betaalde ik dan braaf.

Water, gas en licht scheiden van onze buren

Maar het afgelopen jaar zijn we toch maar begonnen met het scheiden van het water, gas en licht met het oog op de toekomst. Mocht een van ons ooit het huis willen verkopen, dan is het wel zo handig als water gas en licht apart zijn van de buren.

Nu we zelfstandig zijn wat betreft ons energiegebruik, wordt het ineens veel interessanter om eens goed te kijken naar energieleveranciers. Op de site van de Consumentenbond staat niet voor niets:

‘Elk jaar wisselen van energieleverancier en daarbij kiezen voor een jaarcontract met vaste tarieven blijft de voordeligste keuze.’

Maar wat als je geen zin en tijd hebt om je elk jaar te verdiepen in de tarieven van verschillende energieleveranciers? Of als je bang bent voor ‘gedoe’?

Joël schreef daar onderstaande post over voor Huisvlijt!

Automatisch effectief geld besparen op je energierekening

Overal hoor en zie je reclames van energieleveranciers. Allemaal zeggen ze hetzelfde:

‘Als je overstapt kan je besparen! Tot wel honderden euro’s per jaar!’

Het klopt dat overstappen van energie geld kan besparen per jaar, alleen dan moet je dit wel elk jaar doen! Dat is nou net waar ik geen zin in heb. Elk jaar moet ik weer opzoek naar een nieuwe energiedeal om maar te kunnen blijven besparen. Gelukkig heb ik daarvoor nu een oplossing gevonden. Hierover verderop in het artikel meer…

Waarom je kan besparen met het overstappen

Het is heel gemakkelijk: energieleveranciers willen nieuwe klanten, het liefst zoveel mogelijk! Om deze nieuwe klanten te overtuigen klant te worden hebben energieleveranciers goede aanbiedingen en scherpe tarieven. Deze aanbiedingen en scherpe tarieven gelden alleen voor het eerste contracttermijn.

Doe je daarna niets?

Dan gaan je tarieven weer omhoog, juist daarom moet je weer overstappen om te kunnen profiteren van een nieuwe aanbieding met scherpe tarieven.

Maximaal besparen op energie?

Je kan het meeste geld besparen door elk jaar over te stappen via een vergelijk website of een aanbiedingen website voor energie. Je moet dit dan wel elk jaar zelf regelen. Als je het een keer vergeet kom je dus in die duurdere tarieven terecht.

Dit noemen ze ook wel het variabele tarief of het slaperstarief.

Je kan nu ook automatisch elk jaar overstappen! Je kan het dus gewoon laten regelen, hierdoor voorkom je dus altijd dat je in het zogeheten slaperstarief terecht komt.

Elk jaar automatisch overstappen

Ik heb de dienst SwitchHero gevonden! Een redelijk nieuwe service in Nederland waar iedereen zich gratis kan aanmelden. Na het aanmelden zoekt SwitchHero elk jaar voor mij een goede aanbieding. Wat ik op de website heb gelezen is dit niet het aller-goedkoopste, maar wel elk jaar een goede energie aanbieding. Dit is precies wat ik zocht! Ik wil elk jaar goed zitten maar niet er om hoeven denken.

Nawoord

Dankjewel Joël, ik had nog niet eerder van SwitchHero gehoord. Het klinkt erg handig!

P.S. Denk ook eens aan ledlampen om energie te besparen.

Hoe is het met jouw energierekening? Ben jij iemand die regelmatig overstap naar een andere energieleverancier?

Similar Posts

33 Comments

 1. Nu ben ik wel nieuwsgierig of ze ook blij is met switch hero en of dat daadwerkelijk werkt…. ik mis de ervaring

 2. Wij stappen elk jaar (zowat) over. Mijn gasrekening is altijd aan de hoge kant terwijl elektra juist altijd ondergemiddeld is. Het is elke maand een behoorlijke hap uit mijn inkomen dus ik probeer echte de beste deal eruit te halen.

 3. Ik ben al 50 jaar bij dezelfde energieleverancier. Al die tijd hebben ze mij correct behandeld, geen rompslomp of andere vervelende dingen. Allemaal factoren die ertoe bijdragen dat je mij voor het leven hebt. Veranderen om op jaarbasis enkele Euro’s te kunnen besparen geeft alleen maar onrust en daar hou ik niet van. Mijn relatief hoge gasverbruik werd veroorzaakt door een permanent brandende waakvlam van de geiser die het recentelijk na 60 jaar begeven heeft. Na het plaatsen van een HR keteltje met warm watervoorziening zonder waakvlam verwacht ik mijn jaargebruik van circa 200 m3 terug te kunnen brengen tot ongeveer de helft. Met mijn maandelijkse voorschot van € 56,- ben ik tevreden.

 4. Het is helaas zo dat jaarlijks overstappen loont. Ik doe dat dan ook gewoon via gaslicht.com. Paat muisklikken en klaar. Dwz ik stap over tussen HVC en Greenchoice die behoorlijk milieuvriendelijk zijn en bij laag verbruik niet duur. Tussen de tarieven zit overigens niet zoveel. De overstapbonus is veel interressanter. Een groot deel is belasting en van de netbeheerder. Die prijzen zijn vast en bij mij is dat meer dan de helft van de kosten.

  Met 2 huishoudens op 1 meter bespaart tot een paar honderd euro per jaar. Dwz vastrecht gaat per meter en dat hakt er flink in.

  1. Paat moet natuurlijk Paar zijn. ;-)

   Die jaarlijkse overstapbonus voor gas en elektra is circa 140 euro per huishouden. En helaas wordt die opgebracht door mensen die niet overstappen. Vind het dus een asociaal systeem waar vooral ouderen de dupe van zijn.

 5. ha Nicole,

  ja… ik heb een neef, die dit elk jaar doet. Hij is er ook heel enthousiast over.
  Maar ik begin er niet aan.
  Ik betaal al heel weinig voor mijn gas, licht en water.
  Ik hou het zo!!

  groetjes van Marlou

  1. Wat fijn dat je al zulke lage kosten hebt Marlou. Heb je daar nog een speciale aanpak voor? Met ons huis op het platteland en nog twee kinderen in huis, zou ik onze kosten best omlaag willen hebben.

 6. Ik zit al sinds ik hier woon bij dezelfde leverancier en dat bevalt me prima. Ik vind het overstappen toch altijd weer een hoop gedoe en ben bij zo’n dienst bang dat er ergens een addertje onder het gras zit. En zo heel veel scheelt het meestal niet, dus ik koop liever een keer een jurkje in de uitverkoop dan dat ik hierop moet letten;).

 7. Wij hebben niet gedaan overstappen. Wij hebben altijd de dezelfde. Ik maakt ook nergens meer druk om. Anders krijgen te veel op ons af. Wij houden zo is….Wij betalen al weinig. Gas en stroom.

 8. Ik krijg bij mijn huidige leverancier een jaarlijks oplopende korting. Ik heb dat overstappen een paar keer gedaan, maar het is een geloop en gedoe om alles voor elkaar te krijgen dat ik het bij de huidige leverancier hou.

 9. ik vind elk jaar overstappen ook veel te veel gedoe, zo’n app kan inderdaad best handig zijn!

 10. We hebben een systeem van groepsaankopen ofwel kan je eveneens diverse websites consulteren die op basis van je laatste factuur, jou de beste opties op een rijtje zet.

  1. Honderden euro’s besparen, dat klinkt fantastisch! Ik ga er toch maar eens induiken. Ik ben benieuwd of wij ook iets zouden kunnen besparen.

 11. Overstappen ieder jaar? Oh nee. Ik moet bekennen dat ik ooit – toen we nog bij Nuon zaten – een enorm punt heb gemaakt van een te hoge rekening. Dat bleek hun fout te zijn en als een ware pitbull heb ik een enorme korting weten te bedingen. Dat was wel een overwinning. Heel eerlijk – en wat klinkt dit cliché – bemoei ik mij er helemaal niet mee en regelt H. alles voor wat betreft dit soort zaken. Niet zo handig denk ik. Maar het is nu eenmaal zo gelopen.

 12. Momenteel hoef ik hier niet op te letten aangezien ik een huurwoning heb en alles incl is. Maar wel goed om rekening mee te houden.

 13. Toevallig had mijn man het hier laatst over dat hij wilde overstappen. Ik zit al jaren bij dezelfde dus voor mij hoeft het niet perse. Maar als hij wilt kijken zodat we kunnen besparen, prima! :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.