Reacties

Is wassen in het weekend goedkoper: enkel tarief stroom? — 59 reacties

  • Ja, het idee om op die manier te bezuinigen op de kosten spreekt mij ook enorm aan. Als je allebei overdag weg bent en vooral 's avonds en in het weekend de was doet, zul je er denk ik ook eerder voordeel van hebben.

 1. Wij hebben een dubbeltariefmeter, waar we een enkeltarief abonnement bij hebben ????

  Ik vond het maar gedoe met dat percé 's nachts wassen en vaatwassers draaien. Toen ik het verschil tussen enkel- en dubbeltarief uitrekende (waarbij ik dus voornamelijk 's nachts apparaten aanzette) kwam ik ook uit op een verschil van een tientje per jaar....

  Nou.... voor dat tientje heb ik liever het gemak van overdag wassen ????

 2. Idem, ik ben ook overgegaan naar enkeltarief. Het verschil was minder dan een euro per maand. Nu kan ik gewoon alles overdag draaien. Is echt niet handig om in het weekend te wassen en 's nachts maakt teveel herrie. Als je naar je provider belt of mailt, kunnen ze je ook vertellen wat goedkoper is voor jou. Soms zijn de tarieven namelijk ondoorzichtig.

 3. Nu ik zo je artikel lees besef ik dat ik hier eigenlijk nooit naar kijk. Ligt meestal al voor 23.00 uur op bed of hem geen zin om meer naar beneden te lopen (voor mijn wasmachine moet ik echt naar buiten, staat in de berging). Maar wel handig artikel om mensen nog even te laten nadenken.

 4. Wij hebben een dubbele meter hangen, maar hebben enkeltarief. Heel lang hebben wij wel dubbeltarief gehad. Tot iemand zei dat het vaak helemaal niet zo voordelig is als het lijkt. Toen heb ik naar de energieleverancier gebeld. Die vertelde me dat ik er helemaal geen voordeel van had. Het verschil was dubbeltjeswerk. Tien zijn we overgegaan op enkeltarief. Doordat ik altijd thuis ben is het voor mij net zo makkelijk om de was te draaien wanner het mij uitkomt ipv alleen maar 's nachts of in het weekend.
  Nu hebben we zonnepanelen en is het allemaal weer anders.

 5. Ik heb ook een dubbele meter van de vorige bewoner, maar betaal enkeltarief.
  Ik zou niet eens een wasmachine 's nachts aan willen hebben, stel je voor, dat je een lekkage krijgt of iets dergelijks.
  Een was moet altijd klaar zijn voor ik naar bed ga als ik in de avond was.

  Groetjes Lily

 6. Eigenlijk zou je hier inderdaad op moeten letten. Ik moet eerlijk zijn dat dat bij mij eigenlijk niet gebeurd. Wel hebben we dag en nacht tarief en wassen we meestal in de avond. Dus dat is sowieso goedkoper dan overdag in het weekend...

 7. Wij hebben ook enkel tarief. Wassen 's nachts geeft veel herrie hier, dus dat is niet fijn. En ook de droger heb ik liever niet 's nachts aan. Maar ivm het sporten was ik wel in het weekend, puur praktisch.

 8. Die 40% klopt als je een behoorlijk hoog verbruik hebt. Bij een laag verbruik (onder de 1200 kWh/jr) moet je al naar de 50% nachtstroom. Nou is dat niet zo moeilijk, omdat nachtstroom ook in de weekenden is. 52% van de tijd valt daarmee binnen de nachtstroomperiode. Je koelkast is een zeer regelmatige en behoorlijke gebruiker, die dus ook 's nachts en in de weekenden aanslaat. Naast de wasmachine is het vooral de wasdroger die vaak nog meer gebruikt. Met een waterbed (dat zijn echte stroomzuipers) heeft nachtstroom zeker nut. Zelf heb ik dat allemaal niet. Ik heb een lattenboden met matras en hang m'n was aan de lijn. Kom dus op 840 kWh/Jr en dan is nachtoom wat duurder.

 9. Heel herkenbaar. Ik kwam er toevallig ook laatst achter dat het inderdaad niet vanzelfsprekend was dat ik goedkoper uit zou zijn in het weekend. En dat na 10 jaar op mezelf te wonen haha.

 10. Wij hebben dubbel tarief. In Noord Brabant en Limburg gaat dit via Essent al om 21.00 in.
  Dan draai ik dus mijn was en vaatwasser. Volgens mijn broer die bij Essent werkt, maakt het niet veel uit.
  Dus voorlopig laten we het gewoon zo.

 11. Wij hebben ook een dubbele meter en mijn man heeft ook heel lang bijgehouden wat we per jaar verbruiken en kwijt zijn. Wij verbruiken minimaal de helft van onze stroom 's avonds, 's nachts en in het weekend, vaak zelfs meer dan helft. Voor ons maakt het wel degelijk uit, maar hoeveel dat nu is weet ik niet.

 12. Wij hebben en dubbele meter en ik probeer er ook rekening mee te houden om enkel in het weekend te wassen! ;) Maar jouw artikel heeft me wel tot denken aan gezet als je nu nog altijd gewoon hetzelfde betaald!

 13. Het verschil is maar 0,02 cent....voorheen was dit veel meer wel tot 10 cent per kwh toen waste ik altijd na 21 uur en in het weekeinde. Maar nu was ik gewoon wanneer het mij uitkomt

 14. Marian geeft het hierboven goed aan. De tarieven zijn veranderd, waardoor het nog maar weinig uitmaakt. (Voorheen was de korting groter, maar betaalde je meer vastrecht.) Op een was bespaar je nu 5 cent als je het in de nachtstroomtijd doet, maar daar staat wel tegenover dat je overdag iets meer betaald voor de overige electriciteit. Voor een wasdroogbeurt komt daa nog eens 6 cent besparing bij. Met 20 keer wassen kan je 1 kopje koffie op een terras betalen.

  Het is ooit bedacht voor de kolencentrales, die dingen kunnen aan of uit en laten ze liever de hele nacht doordraaien. En omdat de industrie dan minder nodig heeft krijgen de consumenten een beetje korting. Gascentrales zijn regelbaar, daar is het niet voor nodig. Met zonne-energie is het juist goed om overdag elektriciteit te gebruiken ipv van 's nachts.

 15. Wij hebben een dubbele meter maar al sinds jaren enkeltarief. Telkens als ik overstap naar een andere energieleverancier moet ik dat wel zelf naar enkeltarief laten aanpassen. Dit is voor ons zelfs iets goedkoper. Nacht
  en weekend is een kortere periode en de koelkast en diepvriezer verbruiken continue stroom. Verder vooral overdag (iig voor 23.00 uur) computers en tv e.d. aan en de vloerverwarmimgspomp draait ook alleen overdag. De prijs van enkeltarief zit tussen hoog- en laagtarief in. Dan betaal je dus doordeweeks van 7.00 tot 23.00 uur juist meer als je dubbeltarief gebruikt.

 16. Hier hebben een enkel tarief en dat bevalt prima. Ik ben heel veel thuis met de kinderen en dan gebruik je sowieso al meer stroom. En moeten wassen in de nacht lijkt me gewoon heel irritant.

 17. Ik heb de tarieven uitgezocht, en ik leverde per maand 1 euro in met gescheiden meters! Ik heb nu enkel tarief, hoef nergens meer op te letten en ben dus blijkbaar (iets) goedkoper uit. Je moet wel de tarieven van je stroomleverancier kennen, en die zijn niet overal in te zien. Ik wilde mijn moeder ermee helpen maar de tarieven van haar maatschappij waren niet openbaar. Vreemd he. Ik vind het heerlijk dat ik nu op maandag kan wassen ipv in het weekend. Zeker als de was zo naar buiten kan, ik kan niet wachten!

 18. Enkel.. en het zou bij ons ook niet heel veel uitmaken. Ik heb een dubbele meter, dus ik heb het weleens bekeken.

  Love As always
  Dimario

 19. Ik heb altijd 's nachts en in het weekend gewassen. Maar nu hebben we zonnepanelen en nu kan ik beter overdag wassen. 't Is wel wennen, want het zat zo in mijn systeem: 's morgens eerst even de was ophangen.

  • Ik begrijp dat je met zonnepanelen niet meer 'genoodzaakt' bent om 's nachts te wassen, maar waarom zou het beter zijn om overdag te wassen? Die logica ontgaat mij.
   Wij hebben ook zonnepanelen sinds vorig jaar, maar ik stel (gewoontegetrouw) nog altijd mijn vaatwasser zo in dat hij na 23.00 uur begint met wassen. Is dat niet slim?

  • Dat kan ik me goed voorstellen Bettie. Als je een gewoonte of routine hebt, is het best even wennen om dat anders te gaan doen. Vond je het toch teveel werk 's ochtends? Wat was de reden om het te veranderen? Puur de zonnepanelen?

 20. Wij hebben dubbeltarief. Bij onze energieleverancier maakt het vastrecht geen verschil. Dagtarief is wat duurder, 1,6 cent en nachttarief wat goedkoper, 1,5 cent. Wij hebben zonnepanelen, we krijgen voor de opgewekte stroom (nog) hetzelfde terug, dan we inkopen. Dus is het voordelig om 's nachts te wassen, drogen en afwassen, want daarvoor betalen we minder en de opgewekte stroom wordt voor de hogere prijs teruggeleverd. Mijn vaatwasser, wasmachine en droger hebben een klok, waarmee ik ze in de ochtend laat beginnen, zodat ze voor 7 uur klaar zijn. 's Ochtends slaap je wat minder vast, prettiger idee, en er hangt een rookmelder bij. De was hangend drogen is nog voordeliger ;-)

 21. In het laatste decennium is dit flink veranderd. Extra meterkosten voor dag/nacht is afgeschaft. Vrijwel iedereen heeft een slimme meter en daar zit dag/nacht standaard in. Dag/nachtstroom is niet mee mogelijk met een domme meter. Prijsverschil dag/nacht /standaard is minimaal. Je kan dat zelf uitrekenen bij gaslicht.com. Met een flink verbruik van 2400 dag / 1600 nacht of 2000 dag / 2000 nacht of 4000 standaard bedraagt het verschil maar een paar procent. Een goedkoperen leverancier zoeken en shoppen op overstapkortingen levert meer op. Mijn laatste overstapkorting was 265 euro voor het afgelopen jaar. Op dit moment ligt dat overstapkorten een beetje stil, maar dat komt wel weer terug. Nieuwe wasmachines verbruiken minder. De wasdroger verbruikt meer. Gewoon aan de lijn hangen. 52% van de tijd is nachtstroom 48% dagstroom. Koelkasten/vriezers gebruiken dag en nacht. Als je een waterbed hebt dan is dag/nachtstroom absoluut gunstiger. Beter is geen waterbed. Bij zonnepanelen kan je het best overdag wassen. Hoeft de stroom niet het net op en is er meer plaats voor ander stroomverkeer op het volle elektriciteitsnet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>