Is wassen in het weekend goedkoper: enkel tarief stroom?

enkel tarief stroom

Hoeveel scheelt dag en nacht stroom? Wat is een enkel tarief stroom, en wat houdt een dubbel tarief in?

En waar komt die vraag vandaan?

Ik stel die vraag vanwege het idee dat je ‘s avonds en in het weekend goedkoper de was kunt doen.

Naar aanleiding van mijn post over manieren om de was te doen, schreven namelijk diverse mensen in de comments dat ze graag in weekend en ‘s nachts de wasmachine laten draaien omdat het dan goedkoper is.

Maar is ‘s avonds en in het weekend wassen echt goedkoper? En hoe zit dat dan?

Wassen in het weekend en ‘s nachts goedkoper? Alleen als je dubbeltarief gebruikt

Een dubbeltarief wil zeggen dat je twee tarieven betaalt voor je elektriciteit:

 1. Een nachttarief dat goedkoper is, meestal tussen 11 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s ochtends. Het nachttarief wordt ook wel daltarief genoemd of nachtstroom.
 2. Een dagtarief: van 7 uur ‘s ochtends tot 11 uur ‘s avonds.

Het nachttarief/daltarief geldt ook in het weekend. Dus als je dan de was doet betaal je inderdaad minder elektriciteit.

dubbeltarief
Voorbeeld van een meter die een dag- en nachttarief meet!

Het tegenovergestelde van het dubbeltarief is het enkel tarief stroom, dat ook wel continu tarief wordt genoemd. Daarbij betaal je dus altijd hetzelfde. Je kunt dit ook nakijken op de rekening van je energieleverancier.

Heb jij een enkel tarief voor je stroom? Dan heeft het dus geen zin om ‘s nachts of in het weekend de was te doen om goedkoper uit te zijn!

Dubbeltarief: bezin voor je er aan begint

Het idee van een dubbeltarief klinkt leuk. Maar het is helaas niet vanzelfsprekend dat je daarmee goedkoper uit bent! En dat heeft verschillende oorzaken:

 1. Voor stroom die je ‘s nachts gebruikt betaal je meer ‘vastrecht’. Het kilowattuur tarief is dus wel lager, maar je betaalt meer vastrecht : (
 2. Als je nog geen dubbele meter hebt, moet je die laten installeren. Dat kost al gauw 100,- of meer.
 3. Het dagtarief is hoger bij een dubbeltarief.
 4. De vaste kosten veranderen verder niet.
 5. Om winst te halen met dubbeltarief moet je minimaal 40% van je stroom ‘s nachts en in het weekend gebruiken. En bij 40% is je voordeel per jaar nog maar een tientje.

Is dubbeltarief wat voor jou?

Het handigst is als je toevallig al een dubbele meter hebt. Dan kijk je een een aantal weken wanneer je de meeste stroom gebruikt. Op basis daarvan kun je dan kijken of het voor jou goedkoper is om voor een dubbeltarief te gaan.

Stel nou dat je denkt:

‘Ik wil zo’n dubbeltarief!’

Hoe pak je dat aan? Het beste kun je dan contact opnemen met je netbeheerder. Daar kun je een dubbel netwerk aanvragen, en zij kunnen je ook informatie geven over een dubbele meter.

Hoeveel scheelt dag en nacht stroom? Samenvattend

Ooit dacht ik heel goed bezig te zijn door na 8 uur ‘s avonds mijn was te doen. Maar toen wees een betweterige vriendin mij er op dat dit alleen maar zou werken als we dubbeltarief hadden. En dat hadden we niet. Wij hebben een enkel tarief voor onze stroom. Bovendien was 8 uur ‘s avonds ook nog eens te vroeg.

Het idee van een dubbeltarief is dat stroom goedkoper is in de zogenoemde daluren: dus na 11 uur ‘s avonds en in het weekend. Maar in de praktijk levert het meestal maar weinig besparing op helaas. Volgens independer.nl scheelt dag en nacht stroom hoogstens 1 tot 2 euro per maand.

Daarom hebben wij nu gewoon enkel tarief voor onze stroom. Dat betekent dat het niet uitmaakt hoe laat, of wanneer ik mijn was doe. Ik betaal altijd hetzelfde.

Wat hebben jullie: enkeltarief of dubbeltarief?

Bron afbeelding: Shutterstock.

Similar Posts

50 Comments

 1. Wij hebben als het goed is dubbeltarief. Aangezien wij altijd savonds en in het weekend wassen en daarmee bijna niets uitgeven. Ik vind het wel wat.

  1. Ja, het idee om op die manier te bezuinigen op de kosten spreekt mij ook enorm aan. Als je allebei overdag weg bent en vooral ‘s avonds en in het weekend de was doet, zul je er denk ik ook eerder voordeel van hebben.

 2. Wij hebben een dubbeltariefmeter, waar we een enkeltarief abonnement bij hebben ????

  Ik vond het maar gedoe met dat percé ‘s nachts wassen en vaatwassers draaien. Toen ik het verschil tussen enkel- en dubbeltarief uitrekende (waarbij ik dus voornamelijk ‘s nachts apparaten aanzette) kwam ik ook uit op een verschil van een tientje per jaar….

  Nou…. voor dat tientje heb ik liever het gemak van overdag wassen ????

 3. Idem, ik ben ook overgegaan naar enkeltarief. Het verschil was minder dan een euro per maand. Nu kan ik gewoon alles overdag draaien. Is echt niet handig om in het weekend te wassen en ‘s nachts maakt teveel herrie. Als je naar je provider belt of mailt, kunnen ze je ook vertellen wat goedkoper is voor jou. Soms zijn de tarieven namelijk ondoorzichtig.

 4. Ik doe zelf (nog) niet de was dus ik wist zelf helemaal niet dat er verschillende tarieven waren. Bij ons thuis wassen we volgens mij gewoon overdag en in de avond.

 5. Nu ik zo je artikel lees besef ik dat ik hier eigenlijk nooit naar kijk. Ligt meestal al voor 23.00 uur op bed of hem geen zin om meer naar beneden te lopen (voor mijn wasmachine moet ik echt naar buiten, staat in de berging). Maar wel handig artikel om mensen nog even te laten nadenken.

 6. Wij hebben een dubbele meter hangen, maar hebben enkeltarief. Heel lang hebben wij wel dubbeltarief gehad. Tot iemand zei dat het vaak helemaal niet zo voordelig is als het lijkt. Toen heb ik naar de energieleverancier gebeld. Die vertelde me dat ik er helemaal geen voordeel van had. Het verschil was dubbeltjeswerk. Tien zijn we overgegaan op enkeltarief. Doordat ik altijd thuis ben is het voor mij net zo makkelijk om de was te draaien wanner het mij uitkomt ipv alleen maar ‘s nachts of in het weekend.
  Nu hebben we zonnepanelen en is het allemaal weer anders.

 7. Ik heb ook een dubbele meter van de vorige bewoner, maar betaal enkeltarief.
  Ik zou niet eens een wasmachine ‘s nachts aan willen hebben, stel je voor, dat je een lekkage krijgt of iets dergelijks.
  Een was moet altijd klaar zijn voor ik naar bed ga als ik in de avond was.

  Groetjes Lily

 8. Eigenlijk zou je hier inderdaad op moeten letten. Ik moet eerlijk zijn dat dat bij mij eigenlijk niet gebeurd. Wel hebben we dag en nacht tarief en wassen we meestal in de avond. Dus dat is sowieso goedkoper dan overdag in het weekend…

 9. Wij hebben ook enkel tarief. Wassen ‘s nachts geeft veel herrie hier, dus dat is niet fijn. En ook de droger heb ik liever niet ‘s nachts aan. Maar ivm het sporten was ik wel in het weekend, puur praktisch.

 10. Die 40% klopt als je een behoorlijk hoog verbruik hebt. Bij een laag verbruik (onder de 1200 kWh/jr) moet je al naar de 50% nachtstroom. Nou is dat niet zo moeilijk, omdat nachtstroom ook in de weekenden is. 52% van de tijd valt daarmee binnen de nachtstroomperiode. Je koelkast is een zeer regelmatige en behoorlijke gebruiker, die dus ook ‘s nachts en in de weekenden aanslaat. Naast de wasmachine is het vooral de wasdroger die vaak nog meer gebruikt. Met een waterbed (dat zijn echte stroomzuipers) heeft nachtstroom zeker nut. Zelf heb ik dat allemaal niet. Ik heb een lattenboden met matras en hang m’n was aan de lijn. Kom dus op 840 kWh/Jr en dan is nachtoom wat duurder.

 11. Weet je dat ik hier serieus nooit eerder over gehoord heb.. ik voel me nu echt een beetje dom haha. Ik was bijna iedere dag en vrijwel eigenlijk altijd in de ochtend.

 12. Heel herkenbaar. Ik kwam er toevallig ook laatst achter dat het inderdaad niet vanzelfsprekend was dat ik goedkoper uit zou zijn in het weekend. En dat na 10 jaar op mezelf te wonen haha.

 13. Wij hebben dubbel tarief. In Noord Brabant en Limburg gaat dit via Essent al om 21.00 in.
  Dan draai ik dus mijn was en vaatwasser. Volgens mijn broer die bij Essent werkt, maakt het niet veel uit.
  Dus voorlopig laten we het gewoon zo.

 14. Wij hebben ook een dubbele meter en mijn man heeft ook heel lang bijgehouden wat we per jaar verbruiken en kwijt zijn. Wij verbruiken minimaal de helft van onze stroom ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend, vaak zelfs meer dan helft. Voor ons maakt het wel degelijk uit, maar hoeveel dat nu is weet ik niet.

 15. Wij hebben en dubbele meter en ik probeer er ook rekening mee te houden om enkel in het weekend te wassen! ;) Maar jouw artikel heeft me wel tot denken aan gezet als je nu nog altijd gewoon hetzelfde betaald!

 16. Wij hadden dit in ons oude huis gehad. Dit was super! Nu 3 kinderen verder is dat niet meer te doen .. Ik was nu wanneer nodig en vooral overdag

 17. Het verschil is maar 0,02 cent….voorheen was dit veel meer wel tot 10 cent per kwh toen waste ik altijd na 21 uur en in het weekeinde. Maar nu was ik gewoon wanneer het mij uitkomt

 18. Marian geeft het hierboven goed aan. De tarieven zijn veranderd, waardoor het nog maar weinig uitmaakt. (Voorheen was de korting groter, maar betaalde je meer vastrecht.) Op een was bespaar je nu 5 cent als je het in de nachtstroomtijd doet, maar daar staat wel tegenover dat je overdag iets meer betaald voor de overige electriciteit. Voor een wasdroogbeurt komt daa nog eens 6 cent besparing bij. Met 20 keer wassen kan je 1 kopje koffie op een terras betalen.

  Het is ooit bedacht voor de kolencentrales, die dingen kunnen aan of uit en laten ze liever de hele nacht doordraaien. En omdat de industrie dan minder nodig heeft krijgen de consumenten een beetje korting. Gascentrales zijn regelbaar, daar is het niet voor nodig. Met zonne-energie is het juist goed om overdag elektriciteit te gebruiken ipv van ‘s nachts.

 19. Wij hebben een dubbele meter maar al sinds jaren enkeltarief. Telkens als ik overstap naar een andere energieleverancier moet ik dat wel zelf naar enkeltarief laten aanpassen. Dit is voor ons zelfs iets goedkoper. Nacht
  en weekend is een kortere periode en de koelkast en diepvriezer verbruiken continue stroom. Verder vooral overdag (iig voor 23.00 uur) computers en tv e.d. aan en de vloerverwarmimgspomp draait ook alleen overdag. De prijs van enkeltarief zit tussen hoog- en laagtarief in. Dan betaal je dus doordeweeks van 7.00 tot 23.00 uur juist meer als je dubbeltarief gebruikt.

 20. Ik was wanneer het echt nodig is, spaar dus wel echt op. Was niet ‘s nachts ivm de kindjes en ook niet altijd in het weekend. Wel zuinig door zoveel mogelijk op te sparen!

 21. Hier hebben een enkel tarief en dat bevalt prima. Ik ben heel veel thuis met de kinderen en dan gebruik je sowieso al meer stroom. En moeten wassen in de nacht lijkt me gewoon heel irritant.

 22. Ik heb de tarieven uitgezocht, en ik leverde per maand 1 euro in met gescheiden meters! Ik heb nu enkel tarief, hoef nergens meer op te letten en ben dus blijkbaar (iets) goedkoper uit. Je moet wel de tarieven van je stroomleverancier kennen, en die zijn niet overal in te zien. Ik wilde mijn moeder ermee helpen maar de tarieven van haar maatschappij waren niet openbaar. Vreemd he. Ik vind het heerlijk dat ik nu op maandag kan wassen ipv in het weekend. Zeker als de was zo naar buiten kan, ik kan niet wachten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.