Is wassen in het weekend goedkoper: enkel tarief stroom?

enkel tarief stroom

Hoeveel scheelt dag en nacht stroom? Wat is een enkel tarief stroom, en wat houdt een dubbel tarief in?

En waar komt die vraag vandaan?

Ik stel die vraag vanwege het idee dat je ‘s avonds en in het weekend goedkoper de was kunt doen.

Naar aanleiding van mijn post over manieren om de was te doen, schreven namelijk diverse mensen in de comments dat ze graag in weekend en ‘s nachts de wasmachine laten draaien omdat het dan goedkoper is.

Maar is ‘s avonds en in het weekend wassen echt goedkoper? En hoe zit dat dan?

Wassen in het weekend en ‘s nachts goedkoper? Alleen als je dubbeltarief gebruikt

Een dubbeltarief wil zeggen dat je twee tarieven betaalt voor je elektriciteit:

  1. Een nachttarief dat goedkoper is, meestal tussen 11 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s ochtends. Het nachttarief wordt ook wel daltarief genoemd of nachtstroom.
  2. Een dagtarief: van 7 uur ‘s ochtends tot 11 uur ‘s avonds.

Het nachttarief/daltarief geldt ook in het weekend. Dus als je dan de was doet betaal je inderdaad minder elektriciteit.

dubbeltarief
Voorbeeld van een meter die een dag- en nachttarief meet!

Het tegenovergestelde van het dubbeltarief is het enkel tarief stroom, dat ook wel continu tarief wordt genoemd. Daarbij betaal je dus altijd hetzelfde. Je kunt dit ook nakijken op de rekening van je energieleverancier.

Heb jij een enkel tarief voor je stroom? Dan heeft het dus geen zin om ‘s nachts of in het weekend de was te doen om goedkoper uit te zijn!

Dubbeltarief: bezin voor je er aan begint

Het idee van een dubbeltarief klinkt leuk. Maar het is helaas niet vanzelfsprekend dat je daarmee goedkoper uit bent! En dat heeft verschillende oorzaken:

  1. Voor stroom die je ‘s nachts gebruikt betaal je meer ‘vastrecht’. Het kilowattuur tarief is dus wel lager, maar je betaalt meer vastrecht : (
  2. Als je nog geen dubbele meter hebt, moet je die laten installeren. Dat kost al gauw 100,- of meer.
  3. Het dagtarief is hoger bij een dubbeltarief.
  4. De vaste kosten veranderen verder niet.
  5. Om winst te halen met dubbeltarief moet je minimaal 40% van je stroom ‘s nachts en in het weekend gebruiken. En bij 40% is je voordeel per jaar nog maar een tientje.

Is dubbeltarief wat voor jou?

Het handigst is als je toevallig al een dubbele meter hebt. Dan kijk je een een aantal weken wanneer je de meeste stroom gebruikt. Op basis daarvan kun je dan kijken of het voor jou goedkoper is om voor een dubbeltarief te gaan.

Stel nou dat je denkt:

‘Ik wil zo’n dubbeltarief!’

Hoe pak je dat aan? Het beste kun je dan contact opnemen met je netbeheerder. Daar kun je een dubbel netwerk aanvragen, en zij kunnen je ook informatie geven over een dubbele meter.

Goedkoop wassen tijdstip

Stel, jij maakt dus gebruikt van de optie van dubbeltarief. Wat is dan het ultieme goedkoop wassen tijdstip? Het zogeheten nachttarief gaat meestal om 23 uur in, oftewel 11 uur ‘s avonds. Dit tarief geldt tot 7 uur ‘s ochtends.

Het ultieme moment voor goedkoop wassen is dus tussen 11 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s ochtends.

Hoeveel scheelt dag en nacht stroom? Samenvattend

Ooit dacht ik heel goed bezig te zijn door na 8 uur ‘s avonds mijn was te doen. Maar toen wees een betweterige vriendin mij er op dat dit alleen maar zou werken als we dubbeltarief hadden. En dat hadden we niet. Wij hebben een enkel tarief voor onze stroom. Bovendien was 8 uur ‘s avonds ook nog eens te vroeg.

Het idee van een dubbeltarief is dat stroom goedkoper is in de zogenoemde daluren: dus na 11 uur ‘s avonds en in het weekend. Maar in de praktijk levert het meestal maar weinig besparing op helaas. Volgens independer.nl scheelt dag en nachtstroom hoogstens 1 tot 2 euro per maand.

Daarom hebben wij nu gewoon enkel tarief voor onze stroom. Dat betekent dat het niet uitmaakt hoe laat, of wanneer ik mijn was doe. Ik betaal altijd hetzelfde.

Wat hebben jullie: enkeltarief of dubbeltarief?

Bron afbeelding: Shutterstock.


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

59 Comments

  1. Ik heb de tarieven uitgezocht, en ik leverde per maand 1 euro in met gescheiden meters! Ik heb nu enkel tarief, hoef nergens meer op te letten en ben dus blijkbaar (iets) goedkoper uit. Je moet wel de tarieven van je stroomleverancier kennen, en die zijn niet overal in te zien. Ik wilde mijn moeder ermee helpen maar de tarieven van haar maatschappij waren niet openbaar. Vreemd he. Ik vind het heerlijk dat ik nu op maandag kan wassen ipv in het weekend. Zeker als de was zo naar buiten kan, ik kan niet wachten!

  2. Enkel.. en het zou bij ons ook niet heel veel uitmaken. Ik heb een dubbele meter, dus ik heb het weleens bekeken.

    Love As always
    Dimario

  3. Ik heb altijd ‘s nachts en in het weekend gewassen. Maar nu hebben we zonnepanelen en nu kan ik beter overdag wassen. ‘t Is wel wennen, want het zat zo in mijn systeem: ‘s morgens eerst even de was ophangen.

    1. Ik begrijp dat je met zonnepanelen niet meer ‘genoodzaakt’ bent om ‘s nachts te wassen, maar waarom zou het beter zijn om overdag te wassen? Die logica ontgaat mij.
      Wij hebben ook zonnepanelen sinds vorig jaar, maar ik stel (gewoontegetrouw) nog altijd mijn vaatwasser zo in dat hij na 23.00 uur begint met wassen. Is dat niet slim?

    2. Dat kan ik me goed voorstellen Bettie. Als je een gewoonte of routine hebt, is het best even wennen om dat anders te gaan doen. Vond je het toch teveel werk ‘s ochtends? Wat was de reden om het te veranderen? Puur de zonnepanelen?

  4. Wij hebben dubbeltarief. Bij onze energieleverancier maakt het vastrecht geen verschil. Dagtarief is wat duurder, 1,6 cent en nachttarief wat goedkoper, 1,5 cent. Wij hebben zonnepanelen, we krijgen voor de opgewekte stroom (nog) hetzelfde terug, dan we inkopen. Dus is het voordelig om ‘s nachts te wassen, drogen en afwassen, want daarvoor betalen we minder en de opgewekte stroom wordt voor de hogere prijs teruggeleverd. Mijn vaatwasser, wasmachine en droger hebben een klok, waarmee ik ze in de ochtend laat beginnen, zodat ze voor 7 uur klaar zijn. ‘s Ochtends slaap je wat minder vast, prettiger idee, en er hangt een rookmelder bij. De was hangend drogen is nog voordeliger ;-)

  5. In het laatste decennium is dit flink veranderd. Extra meterkosten voor dag/nacht is afgeschaft. Vrijwel iedereen heeft een slimme meter en daar zit dag/nacht standaard in. Dag/nachtstroom is niet mee mogelijk met een domme meter. Prijsverschil dag/nacht /standaard is minimaal. Je kan dat zelf uitrekenen bij gaslicht.com. Met een flink verbruik van 2400 dag / 1600 nacht of 2000 dag / 2000 nacht of 4000 standaard bedraagt het verschil maar een paar procent. Een goedkoperen leverancier zoeken en shoppen op overstapkortingen levert meer op. Mijn laatste overstapkorting was 265 euro voor het afgelopen jaar. Op dit moment ligt dat overstapkorten een beetje stil, maar dat komt wel weer terug. Nieuwe wasmachines verbruiken minder. De wasdroger verbruikt meer. Gewoon aan de lijn hangen. 52% van de tijd is nachtstroom 48% dagstroom. Koelkasten/vriezers gebruiken dag en nacht. Als je een waterbed hebt dan is dag/nachtstroom absoluut gunstiger. Beter is geen waterbed. Bij zonnepanelen kan je het best overdag wassen. Hoeft de stroom niet het net op en is er meer plaats voor ander stroomverkeer op het volle elektriciteitsnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.