Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? 4 voor voor- en nadelen

Aansprakelijkheidsverzekering afsluitenGastartikel over een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Onderaan het artikel mijn persoonlijke ervaring met een aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? 4 voor voor- en nadelen

Als Nederlander kun jij je voor tal van zaken verzekeren. Sommige verzekeringen zijn verplicht, maar voor het merendeel geldt dit niet. Zo ben je niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten niet verplicht, maar toch….

Toch zijn er veel mensen die zich wel verzekeren voor aansprakelijkheid. Daarom twijfel je misschien of je deze verzekering af moet sluiten. Om het laatste beetje twijfel bij je weg te nemen, zetten we hier de voor- en nadelen van het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor je op een rijtje.

Voordeel: verzekerd voor schade aan (spullen van) anderen

We trappen af met het – in onze ogen – grootste voordeel van een aansprakelijkheidsverzekering. Als je kiest voor een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, ben je namelijk verzekerd voor schade die je bij anderen aanricht.

Maak je per ongeluk iets kapot als je bij iemand anders op bezoek bent? Dan ben je hier volgens de wet aansprakelijk voor.

Wanneer het om een groot bedrag gaat, wil de persoon in kwestie de schade waarschijnlijk op jou verhalen. Dit is geen probleem als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Je dient dan simpelweg een claim in bij je verzekeraar en zij vergoeden de schade meestal.

Ook verzekerd voor schade aan personen

Je bent overigens niet alleen verzekerd voor schade aan spullen van een ander, maar ook schade aan personen zelf is verzekerd. Gezinsleden zijn standaard meeverzekerd als je bij het afsluiten van de verzekering voor de juiste gezinssamenstelling gekozen hebt.

Embed from Getty Images
Heb je pas kinderen gekregen nadat je een aansprakelijkheidsverzekering afsloot? Pas de dekking dan aan, zodat je ook verzekerd bent voor de schade die je kinderen aanrichten.Voordeel aansprakelijkheidsverzekering afsluiten: geen eigen risico

Bij veel verzekeringen krijg je te maken met eigen risico. Het gevolg hiervan is dat je zelf opdraait voor (een deel van) de kosten. Dit brengt ons bij een tweede voordeel van deze verzekering, want er geldt geen eigen risico bij een aansprakelijkheidsverzekering.

Heb je schade aangericht bij een ander en dien je hiervoor een claim in bij je verzekeraar? Dan vergoeden zij het gehele bedrag. Je hoeft dus zelf geen financiële bijdrage te leveren, tenzij de schade buiten de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering valt.

Nadeel: niet alle schade wordt vergoed

Hierboven haalden we al kort aan dat een aansprakelijkheidsverzekering niet altijd uitkomst biedt. Dit is een eerste nadeel van een aansprakelijkheidsverzekering. Verzekeraars sluiten bepaalde schade namelijk bij voorbaat al uit. Voordat je deze verzekering afsluit, is het handig om te weten waar je niet voor verzekerd bent.

Gehuurde spullen en schade door motorrijtuig niet

Als het om schade aan gehuurde spullen gaat, heeft het geen zin om een schadeclaim in te dienen. Verzekeraars keren in dat geval namelijk geen geld uit. Ook schade aan je werk is niet verzekerd. Tot slot valt schade met of door een motorrijtuig niet binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering.

Nadeel aansprakelijkheidsverzekering afsluiten: je betaalt maandelijks premie

Een tweede nadeel van een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is dat je maandelijks premie betaalt voor deze verzekering. We kunnen je helaas niet precies vertellen hoeveel deze verzekering je kost, want de hoogte van de premie hangt af van een aantal factoren. Zo betaal je bijvoorbeeld een hogere premie als je een grotere gezinssamenstelling hebt.

Daarnaast moet je weten dat verzekeraars allemaal een andere premie hanteren voor een aansprakelijkheidsverzekering.

Daarom is het verstandig om altijd een vergelijking te maken voordat je deze verzekering afsluit.

Hierdoor kun je uiteindelijk veel geld besparen.

Mijn ervaring met een aansprakelijkheidsverzekering

nicole orriensTot zover het gastartikel! Hieronder mijn ervaring met zo’n aansprakelijkheidsverzekering.

Toen mijn oudste dochter 14 jaar oud was, liet een klasgenootje haar mobieltje per ongeluk vallen. Er zat een enorme barst in. Omdat repareren duurder was dan een nieuw mobieltje kochten we een nieuwe smartphone voor onze dochter. De ouders van het klasgenootje betaalden die, en zouden dat bedrag declareren bij hun aansprakelijkheidsverzekering.

Maar hun verzekeraar deed moeilijk en wilde dat wij eerst het kapotte mobieltje declareerden bij onze inboedelverzekering. En als die dan ‘Nee,’ zouden zeggen, kon de vader van het klasgenootje met die weigering naar zijn aansprakelijkheidsverzekering.

Lang verhaal kort, het was een vervelend gedoe!

Het hele verhaal lees je hier.

Ik krijg het er nu nog weer warm van!

Leestip: Waar is een aansprakelijkheidsverzekering voor?

Hoe zijn jouw ervaringen met een aansprakelijkheidsverzekering?

Similar Posts

14 Comments

  1. Je kan maar het beste zo goed mogelijk verzekerd zijn, dan ben je snel van alle problemen af

  2. Gelukkig heb ik het nog nooit nodig gehad maar wel altijd een aansprakelijkheid verzekering. Betreft de nadelen, dat kun je tegenwoordig ook aanpassen en zo duur maken als je zelf wil!

  3. Wij hebben ook een aansprakelijkheidsverzekering. Vooral met kinderen en hond(en) vind ik dat wel echt een must.

  4. Ik heb al mijn hele leven een aansprakelijkheidsverzekering. Maar ik heb maar één keer (kleine) schade gehad. En toen werd er ook niet uitgekeerd. Er zit altijd wel een addertje onder het gras.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.