Waar is een aansprakelijkheidsverzekering voor?

Waar is een aansprakelijkheidsverzekering voor
Wie is hiervoor aansprakelijk? Moeder met de hoge hakken? Of de ballenbak mensen?

Waar is een aansprakelijkheidsverzekering voor?

En heeft een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken zin?

Volgens de Consumentenbond is deze verzekering een ‘morele plicht’!

Want het zal je maar overkomen dat je schade veroorzaakt bij iemand anders, en dat dit een boel geld kost.

De Consumentenbond raadt zelfs aan om jezelf voor meer dan 1 miljoen te verzekeren!

Waar is een aansprakelijkheidsverzekering voor?

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade die je veroorzaakt bij iemand anders. Bijvoorbeeld omdat je met de auto achterop iemand rijdt, en die bestuurder krijgt daardoor een whiplash en kan niet meer werken!

Of omdat je kind met zijn bal het raam ingooit van de buren en er toevallig een glassplinter in het oog van de buurman komt!

Of iets minder dramatisch: als je de deur van je auto iets te hard opengooit, en daardoor een deuk veroorzaakt in het portier van de auto naast je. Dit is mij tot mijn schande ooit overkomen. Sindsdien doe ik mijn autodeur altijd intens voorzichtig open!

Aansprakelijkheidsverzekering wat valt eronder? Gebeten door een hond bijvoorbeeld?

Het is inmiddels jaren geleden, maar ik herinner het me nog goed: de dag dat ik in mijn rechterbil werd gebeten door een grote zwarte bouvier! Van het type: ‘Hij doet niks!’ Ik moest ermee naar de huisarts en kreeg een tetanusinjectie. Dit ging af van mijn eigen risico.

De eigenaresse van de hond toonde zich zeer berouwvol, en gaf me een aantal irischeques om het leed te verzachten.

Maar achteraf vraag ik me af of dit ook niet onder haar APV viel?

Ben je verzekerd als je hond iemand bijt?

Op de site van de Consumentenbond lees ik dat dit inderdaad onder een APV valt:

‘Aansprakelijkheid van dierenbezitters voor het gedrag van hun (huis)dieren. Bijvoorbeeld als je hond tijdens een wandeling onverwacht een jogger bijt. Dit soort schade is door elke APV gedekt.’

Hieronder een overzicht van wat onder een APV valt

Op de site van Allianz Direct kwam ik onderstaand overzicht tegen van mogelijke schades die onder een APV vallen

 • Schade door jou, je partner, je kinderen en je huisdier
 • Schade door je woning, bijvoorbeeld door een vallende dakpan
 • Bij een stage of bijbaantje van je kinderen
 • Bij onbetaald vrijwilligerswerk
 • Tijdens het logeren of oppassen
 • Veroorzaakt tijdens een vriendendienst, tot €15.000,-
 • Aan geleende spullen, tot €15.000,-

Vooral schade die je veroorzaakt terwijl je iemand anders helpt, zoals bij een vriendendienst, lijkt me erg zuur!

vriendendienst clausule

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet zo heel duur. Een gezin met kinderen heeft bijvoorbeeld een goede aansprakelijkheidsverzekering voor zo’n 48 euro per jaar. Maar als je er eentje wilt afsluiten is een aansprakelijkheidsverzekering vergelijken bij verschillende aanbieders natuurlijk altijd een goed idee. Vaak kun je wel wat besparen op je premie.

Hoe kom je erachter of je een aansprakelijkheidsverzekering hebt?

Misschien lees je dit, en vraag je je af: ‘Heb ik eigenlijk een APV?!’ Zou het niet handig zijn als er een centraal register was, waar je kon kijken of je een aansprakelijkheidsverzekering hebt?

Maar helaas, pindakaas!

Zoiets bestaat niet.

Je zult het in je eigen administratie moeten uitzoeken. Kijk in je bankafschriften en zoek naar maandelijkse of jaarlijkse afschrijvingen van een APV.

Is een aansprakelijkheidsverzekering echt nodig? Radar, Kassa en het Nibud!

Stel je zit krap bij kas, en wilt liever niet de premie voor een APV ophoesten. Hoe belangrijk is zo’n APV dan eigenlijk? Oftewel, is het een optie om hem weg te bezuinigen? Volgens de Consumentenbond dus niet.

Radar over aansprakelijkheidsverzekering

En ook het kritische consumentenprogramma Radar spreekt onheilspellende taal:

‘Honderdduizenden Nederlanders riskeren grote financiële problemen voor zichzelf en voor anderen doordat ze geen aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.’

Ook het Nibud noemt een APV ‘verstandig om af te sluiten’.

Kassa over aansprakelijkheidsverzekering

Als laatste ging ik te rade bij Kassa. Zij koppen:

‘Aansprakelijkheidsverzekering is geen overbodige luxe.’

In het artikel schrijven ze dat 640.000 Nederlanders geen APV hebben.

Zo hebben wij het geregeld

Door het schrijven van dit artikel werd ik helemaal nerveus en begon ik me af te vragen of ik er zelf wel eentje heb! Het blijkt dat wij er inderdaad eentje hebben, in combinatie met een inboedelverzekering. Door meerdere verzekeringen tegelijk af te nemen bij een aanbieder, krijg je vaak pakketkorting en ben je dus goedkoper uit.

Tot slot

Volgens de Vastelastenbond zijn Nederlanders kampioen oververzekeren! In een enquête van de Vastelastenbond geeft maar liefst 81,2% van de deelnemers aan een goede dekking bij een verzekering het belangrijkste te vinden.

We zijn vaker oververzekerd dan onverzekerd.

Maar zowel de Consumentenbond, het Nibud, Kassa en Radar benadrukken dat een APV belangrijk is.

aansprakelijkheidsverzekering
Als iemand struikelt over jóúw bananenschil….

Ik ben dus opgelucht dat wij er eentje hebben!

Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering? (kijk in je bankstukken of je maandelijks of jaarlijks premie betaalt als je het niet weet)

Gebruikte bronnen onder andere: Allianz Direct, Consumentenbond, Nibud, Kassa en Radar.

Similar Posts

13 Comments

 1. Ja.. natuurlijk hebben we die zo ik zeggen, maar ik schrik als ik zie hoeveel mensen het niet hebben.

  Love As Always
  Dimario

 2. Met kinderen en een hond, vind ik een aansprakelijkheidsverzekering wel heel fijn. We hebben het 1x nodig gehad toen onze hond een puber was en tegen een oudere meneer op sprong die daardoor zijn knie brak (vreselijk!). Gelukkig konden we alles wel vergoeden door de verzekering.

 3. Heb zoiets bij m’n inboeldeverzekering. Heb er nog nooit gebruik van hoeven maken en de kans zonder kinderen, huisdieren of auto is ook klein. Voor de vallende dakpak is de VvE verzekerd, zelf heb ik geen dak. Eigenlijk zou ik minder moeten betalen. ;-)

 4. Ik dacht dat deze verzekering zelfs verplicht is toch? Wij hebben er hoe dan ook 1 :) je weet maar nooit!

 5. Het is heel belangrijk om een goede verzekering te hebben, een ongeluk zit in een klein hoekje.

 6. Ja natuurlijk weet ik dat. En ja natuurlijk heb ik die! Ooit een keer gebruik van gemaakt. Oppaskindje kreeg een scheur in haar trui toen ze ergens achter bleef hangen. Ik kreeg niks vergoed omdat haar moeder er niet bij was. Mijn gedachte is dat ze altijd wel iets verzinnen om niet uit te hoeven keren. Maar ik houd ‘m toch maar. Je weet maar nooit.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.