Inboedelverzekering wat is dat + de 3 grote gevaren
Last updated on September 20th, 2023 at 01:59 pm
- De kracht van een inboedelverzekering
- Hoe regel je een inboedelverzekering?
- Inboedelwaardemeter: hoeveel is jouw inboedel waard?
- Aandachtspunten bij een inboedelverzekering
- Waarom is Marie Kondo goed voor je inboedelverzekering?
- Inboedelverzekering wat is dat: samenvatting
Een inboedelverzekering is belangrijk. Hij beschermt je tegen schade aan je inboedel, oftewel de spullen in je huis. Maar misschien vraag jij je wel af: Een inboedelverzekering wat is dat? Hieronder lees je er meer over.
Inboedelverzekering wat is dat?
Wikipedia omschrijft inboedel als volgt:
‘De inboedel (soms boedel) is alles wat zich in een woning bevindt en er min of meer toe behoort, maar er geen deel van uitmaakt. Bedoeld wordt: stoelen, tafels, gordijnen enz. Bij een woning wordt vaak gesproken van huisraad. De inboedel is niet verzekerd bij schade aan het huis.’
De belangrijkste gevaren voor je inboedel zijn inbrekers, brand en water. Een inboedelverzekering beschermt je tegen de schade die deze 3 kunnen veroorzaken.
N.B. Een inboedelverzekering dekt dus niet de schade aan je huis zélf. Daarvoor heb je dan weer een opstalverzekering.
De kracht van een inboedelverzekering
De kracht van een inboedelverzekering is dus dat je in geval van calamiteiten van je verzekering geld krijgt om spullen te vervangen. Stel bijvoorbeeld dat er een brand ontstaat in je huis, waardoor je al je spullen kwijt raakt. Het kost een boel geld om dat allemaal te vervangen. Dankzij een inboedelverzekering wordt dit dan voor je vergoed. De vraag is alleen:
Voor hoeveel moet je je inboedel verzekeren?
Dat vind ik tenminste een lastige vraag. Veel van onze meubels komen uit kringloopwinkels. Dat betekent denk ik dat de waarde relatief laag is. Daarnaast is er ook nog zoiets als emotionele waarde. Een oude salontafel die je van je oma kreeg zal technisch gezien misschien niet veel geld waard zijn, maar kan voor jou toch heel kostbaar zijn.
Hoe regel je een inboedelverzekering?
Op de site van de Consumentenbond kun je gratis een Inventarisatielijst voor je inboedel printen. Die helpt je om al je spullen in kaart te brengen. Daarnaast kun je een inboedelwaardemeter gebruiken om de waarde van je spullen in te schatten. Sommige kun je uitprinten, maar zelf gebruik ik er liever die je online invult en die het voor je berekent. Die informatie kun je vervolgens gebruiken om een inboedelverzekering te regelen. Je kunt ook iemand laten langskomen om je spullen te taxeren.
Inboedelwaardemeter: hoeveel is jouw inboedel waard?
De inboedelwaardemeter verraste mij erg moet ik zeggen. Want in plaats dat ze al je spullen tellen, maken ze een inschatting van de waarde van je inboedel op basis van de volgende factoren:
- Het inkomen van de hoofdkostwinner. Ze gaan ervan uit dat mensen met een hoog salaris meer en duurdere spullen zullen hebben. Apart hè?!
- Je leeftijd, want dit zegt blijkbaar iets over je koopgedrag.
- De gezinssituatie.
- Je woonplek: in sommige regio’s is de kans op inbraak bijvoorbeeld groter.
- De beveiliging van je woning. Hebben je sloten bijvoorbeeld het politiekeurmerk?
- Hoeveel kamers zijn er in je huis?
- Woon je in een koophuis of huurhuis?
- Van welk materiaal is het dak? Een rieten dak is brandgevaarlijker bijvoorbeeld, en brengt dus een hoger risico met zich mee.
Ik berekende een potentiële inboedelverzekering met behulp van een inboedelverzekering van Diks. Daarvoor moest ik op hun website al bovenstaande punten invullen. Ik vulde de lijst zo zuinig mogelijk in. Dat leverde het volgende bedrag op: 13,31 per maand.
Aandachtspunten bij een inboedelverzekering
Er zijn 2 belangrijke aandachtspunten bij een inboedelverzekering:
- Onderverzekering*: dit wil zeggen dat je de inboedel verzekert voor bijvoorbeeld 70.000, maar het zou 100.000 kosten om te vervangen. Mocht er iets misgaan, dan krijg je dus onvoldoende uitgekeerd van de verzekeraar om nieuw huisraad en meubels te kopen.
- Oververzekering: als je je inboedel hoger inschat dat hij waard is. Het goede nieuws is dat je bij brand/storm of andere schade in ieder geval genoeg geld krijgt om de spullen te vervangen. Maar het nadeel is dat je dan een te hoge premie betaalt.
De kosten van een inboedelverzekering zijn dus wisselend. Hoe meer waarde, hoe hoger je inboedelverzekering en daarnaast spelen nog meer factoren een rol zie ook Inboedelwaardemeter. Het Nibud geeft de volgende handige vuistregel:
Een uitgebreide inboedelverzekering voor een tussenwoning kost gemiddeld 12 euro per maand. Op de site van het Nibud vind je een handige tabel met gemiddelde prijzen voor een verzekering voor je inboedel geordend op type huis en type regio.
Waarom is Marie Kondo goed voor je inboedelverzekering?
Marie Kondo is goed voor je inboedelverzekering! Allereerst omdat zij je helpt om je te ontdoen van alle onnodige zooi. Marie Kondo heeft al menigeen geïnspireerd om de inboedel eens flink onder handen te nemen, en weg te doen wat niet meer nodig is. Met andere woorden: als je hebt opgeruimd met Marie Kondo houd je een inboedel over waar je blij van wordt.
De tweede reden waarom Marie Kondo goed is voor je inboedelverzekering is dat ze helpt om de waarde van spullen te kennen. Omdat je van haar elk ding in je handen moet nemen en jezelf moet vragen: ‘Word ik hier blij van?’ Dan houd je in principe alleen de juiste spullen over die van waarde voor je zijn. Dit kan helpen bij het bepalen van de waarde van je inboedel voor de verzekering.
Inboedelverzekering wat is dat: samenvatting
Een inboedelverzekering is belangrijk. Mocht er iets gebeuren waardoor je spullen verliest of beschadigt, dan zorgt een inboedelverzekering ervoor dat je het kunt vervangen. Om het juiste bedrag te verzekeren kun je de volgende hulpmiddelen gebruiken:
- Gratis Inventarisatielijst inboedel
- Gratis Inboedelwaardemeter
- Taxateur inschakelen.
Tip: check regelmatig of je inboedelverzekering nog klopt met de spullen die je in huis hebt.
* Je kunt je ook weer verzekeren tegen onderverzekering ; )
Lees ook mijn post: Durf jij je jezelf MINDER te verzekeren? en mijn post over Controle brandblusser!
Heb jij een inboedelverzekering? En wanneer heb je er voor het laatst naar gekeken?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wat heb je dit toch weer goed uiteen gezet. Ik was hier dus ook ingetrapt en wij hadden tot voor kort een verzekering die onvoldoende zou uitkeren als ons huis bijvoorbeeld afbrand. We hebben dit nu herzien en een verzekering gekozen die past bij onze spullen en de waarde daarvan.
Heel verstandig Mariëlle. Soms verandert je inrichting of spullen en dan kan het inderdaad verstandig zijn om de inboedelverzekering aan te passen.
Wat een goed artikel! Dit heeft mij al wat stof tot nadenken gegeven voor als ik uiteindelijk het ouderlijk huis ga verlaten. Bedankt!
Verzekeringen… Ze zijn nodig. Maar veelal voel ik mij opgelicht.
Wij hebben een goede inboedelverzekering. Toen we gingen verhuizen was zelfs alles in de opslagbox en wat ‘ op straat stond’ verzekerd.
Dat lijkt me een lekker rustig idee Jouvence.
Idd bizar, een hoger inkomen dus duurdere spullen? Ik blijf een kniezerd hahahaha
we hebben hier voor het laatst serieus naar gekeken toen e ons huis kochten