Controle brandblusser: is dat verplicht? Ontdek het nu!

controle brandblusser

Afgelopen vrijdag, ik zat net aan mijn eerste kopje koffie, werd er luid op de voordeur gebonst. (Helaas zien veel bezorgers onze pittoreske bel met touwtje niet hangen of zo.) Ik snelde naar de voordeur, en daar stond een meneer die opgewekt aankondigde:

‘Ik kom uw brandblusser controleren!’

Ik herinnerde me dat deze meneer een jaar geleden inderdaad ook aan de deur was voor de controle van de brandblusser. Dat was destijds een grote verrassing voor me, want ik denk eigenlijk nooit na over onze brandblusser. Sterker nog, ik wist toen niet eens waar hij was.

Waar, oh waar is de brandblusser?

‘Komt u binnen!’ nodigde ik de meneer binnen, en liep zelfverzekerd naar de plek waar vorig jaar de brandblusser was. Namelijk aan een haak bij de deur naar ons washok. Maar eenmaal daar zag ik wel de haak, maar niet het brandblusapparaat. ‘Eh, hij hangt er niet,’ constateerde ik blozend… ‘Dan moet ik even gaan zoeken! Eh… ‘

Uiteindelijk bleek de brandblusser heel duidelijk zichtbaar in de buurt van de trap naar boven te staan. Een locatie waar ik dagelijks tig keer langs loop… ‘Dat is een hele goede plek mevrouw!’ zei de meneer troostend. ‘Als u dan brand heeft boven, staat hij hier heel handig!’

Controle brandblusser verplicht?

Toen nam hij de brandblusser mee naar zijn busje voor controle. Ik voelde me behoorlijk stom dat ik niet eens wist waar onze brandblusser was. Ik besloot daarom eens uit te zoeken hoe dat eigenlijk zit met brandblussers. Hieronder mijn belangrijkste ontdekkingen:

 • Volgens de Brandblussershop is een brandblusapparaat in een privé woning niet wettelijk verplicht.
 • Brandblussers zijn wel wettelijk verplicht in gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn. Zoals winkels, bedrijven, restaurants, hotels/B&B…
 • Brandblussers in publiekelijk toegankelijke gebouwen moeten jaarlijks worden gecontroleerd. Op de officiële website van brandweer.nl zeggen ze: ‘Alle blussers moeten eens per twee jaar gekeurd en onderhouden worden. Voor bedrijven en instellingen is dat een eis vanuit het Bouwbesluit. Maar het is voor iedereen goed om de blussers te laten keuren en onderhouden ook al is het niet verplicht vanuit de wetgeving.’
 • In Nederland ben je niet verplicht om een brandblusser in de auto te hebben. Binnen Europa moet je wel steeds een brandblusser in je wagen te hebben als je bijvoorbeeld door Griekenland, Polen of Turkije reist.

Op de site van de Rijksoverheid schrijven ze niet meer dan dat ‘het goed is,’ om een brandblusser in huis te hebben.

Zelf de brandblusser controle doen

Je kunt ook zelf je brandblusser controleren. Op brandbeveiligingshop.nl vertellen ze hoe dat moet:

‘Je kan best zelf de staat van de blusser in het oog houden door regelmatig de manometer (drukmeter) op de blusser te controleren. Zolang de naald in het groen staat, heeft jouw blusser voldoende druk om volledig leeggespoten te kunnen worden. Controleer je blusser ook op uitwendige schade aan het vat.’

Hoe gebruik je een brandblusser: filmpje met kordate dames : )

Onderstaand filmpje kwam ik tegen op brandweer.nl. Ze leggen erin uit hoe je een brandblusser gebruikt. Het is een wat ouder filmpje, en daardoor was ik extra positief verrast dat er veel kordate vrouwen in het filmpje zitten die brandjes blussen! Zeker in deze tijd van genderneutrale reclames.

De brandblusser en ik

Nu ik me ervan bewust ben dat ik een brandblusser heb, heb ik hem eens nader bestudeerd en opgetild. Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe ik het ding moet bedienen. Bovendien is hij behoorlijk zwaar, en daardoor niet makkelijk te hanteren. Het lijkt mij verstandig om, als je een brandblusapparaat hebt, op een rustig moment dat ding eens goed te bestuderen. Want breekt er eenmaal brand uit, dan wil je niet op dat moment eerst de gebruiksaanwijzing moeten doornemen…

Brandblusser controle samenvattend + antwoord op de vraag

Als particulier ben je niet verplicht om een brandblusapparaat in huis te hebben, of om het jaarlijks te laten controleren. Maar het is wel verstandig, volgens Brandweer.nl.

Ik moest overigens  35,- afrekenen voor onze brandblusser controle.

Praktische informatie over brandblussers

De prijzen van brandblussers vallen me niet tegen. Bij bol.com heb je al een brandblusser voor 17,25. Maar deze is maar 1 liter… En op brandweer.nl adviseren ze een brandblusser van minimaal 6 liter.

brandblusser controle
17,25 bij bol.com: 1 liter

Beter is dus deze brandblusser van 6 liter ad 36,- bij bol.com:

Brandplusapparaat

Heb jij een brandblusapparaat in huis? En weet je waar die staat?

Geraadpleegde bronnen: Brandbeveilingshop.nl, Rijksoverheid, bol.com, Brandweer.nl, Radar

Lees ook: Brandpreventie met een blusschort

Similar Posts

18 Comments

 1. Oei, nu je het zegt… Ik heb er geen. Maar ja, als ik er wel één zou hebben, zou ik ‘m volgens mij niet kunnen bedienen. Dan maar vertrouwen op mijn buurman die bij de brandweer zit.

 2. Hier ook geen brandblusser, wel een brandblusdeken in de keuken. In de auto heb ik er wel eentje(verplicht in België)

 3. IK had geen idee dat je er een in je auto moest hebben in bepaalde Europese landen! Ik heb er voor in huis in elk geval nog nooit over nagedacht. Qua prijs valt het me nog wel mee. Maar inderdaad, wat Naomi zegt, als je hem niet kunt bedienen… Wat was voor jou de overweging om er een in huis te hebben? Waarschijnlijk dat jullie zo buitenaf wonen?

 4. Een (zieke) kennis wilde voor hij zou overlijden nog graag trouwen met zijn vriendin. Er zouden 2 ambtenaren aan huis komen. Wat moest er volgens voorschrift in huis zijn om alles goed te laten verlopen? Een tafel met stoelen en een brandblusser.

 5. Thuis hebben we geen brandblusser, maar op het werk natuurlijk wel. Mijn moeke heeft er thuis wel een, maar die is al meer dan vijftig jaar oud ;-)

  Love As Always
  Di Mario

 6. wel een heel dure controle

  zelf heb ik er geen in huis, in de wagen uiteraard wel..

  en bij de technische keuring van de wagen, baseert men zich op de fabricagedatum van de brandblusser..voorbij de termijn ( die ik niet ken) moet je deze vervangen
  vervangen

 7. Wij hebben er ook een (een kleintje) omdat Vriendjelief panisch is voor brand. Maar ik geloof nooit dat ik ga blussen. Ik bel 112, pak de kat en ga naar buiten. Dat hebben we overigens wél afgesproken. In geval van brand moet Vriendjelief zelf naar buiten en ik neem de kat mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.