Reacties

Durf jij jezelf MINDER te verzekeren? — 47 reacties

 1. Wat hij dus doet is een onderscheid maken tussen noodzakelijk en niet noodzakelijk verzekeren. Snap ik.
  Maar altijd het meeste uitgeklede pakket bij een zorgverzekering kiezen is niet altijd goed. Dat hangt ten eerste van de staat van je gezondheidheid af en ten tweede van je portemonnee. Je moet maar net het financieel kunnen opvangen. Ik ken mensen die heel krap zitten. Die betalen liever 30 euro per maand extra voor een zorgverzekering, omdat ze het gewoon niet kunnen opvangen als ze bijvoorbeeld zelf 10 fysio behandelingen van 30 euro per keer moeten betalen als ze iets zouden mankeren.
  En dat snap ik ook. Niet iedereen heeft geld over om daar een extra potje voor aan te leggen

  • Ik denk dan: in plaats van die 30 euro per maand aan zo'n verzekering te geven, leg die apart en leg op die manier een potje aan.

  • Ja maar die pot is niet meteen gevuld om pech op te vangen, dus als mensen dat doen en pech krijgen, dan hebben ze alsnog een probleem. En een overgangsjaar waarbij ze en aanvullend verzekerd zijn en sparen, dát lukt dus vaak niet. Dat was nou net mijn punt.

  • Ja precies zo doen wij het ook een eigen potje maken.
   Wij hebben ook het hoogste eigen risico en het geld dat wij hier mee besparen zetten wij op een speciale rekening.
   Deze rekening loopt behoorlijk op ondanks dat wij ook behoorlijk slechte jaren er tussen hadden zitten met veel zorgkosten.

 2. Dit soort adviezen irriteert me altijd matelooos. Die worden gegeven vanuit de luxe positie van iemand die geld overhoudt en kan sparen, maar dat is echt niet voor iedereen weggelegd.
  Voor mensen die toch al weinig geld hebben (of er niet mee om kunnen gaan) is het verplichte eigen risico al een groot probleem. Als je dan echt iets mankeert, komt daar nog een kostenpost van bijna 400 euro bovenop. Dat moet je dus zeker niet gaan verhogen om per maand goedkoper uit te zijn. Ja, dat verschil kun je in een potje doen, maar als je geld maandelijks tekort komt, gaat dat dus niet. Ik heb van dichtbij mensen op die manier in de problemen zien komen.
  Ik mis ook de begrafenisverzekering in het rijtje. Ik weet dat men zegt dat je daar beter voor kunt sparen, maar wederom: als je geld tekort komt, spreek je dat potje toch echt aan voor andere dingen (eten bijvoorbeeld!). En dan zitten nabestaanden met een probleem, boven op het verdriet van het verliezen van een geliefde.
  Ik ben ervoor om kritisch te kijken naar verzekeringen, maar besparen op de basis is een slecht idee. Denk ook na over de gevolgen als er wel iets gebeurd. Wij hebben bijvoorbeeld een vrij dure reisverzekering. Niet voor annuleringen of eventuele diefstal van de koffers of dat soort dingen, maar omdat via die verzekering repatriëring goed geregeld is. Dat vinden wij een prettig idee voor de nabestaanden.

 3. het lijkt me lastig( en buitengewoon kostbaar) je voor alles te willen indekken. We weten namelijk nooit wat een mens allemaal kan overkomen. Bv. ben je aanvullend verzekerd voor fysio en krijg je problemen met je tanden of andersom. Beetje risico moet je aandurven.

 4. Ik heb ook alleen de basisverzekering maar wel met het hoogste eigen risico. Ik ben namelijk over het algemeen vrij gezond en bovendien heb ik een redelijke financiële buffer.
  Voor het eerst sinds jaren heb ik een deel van mijn eigen risico moeten gebruiken. Afgelopen zomer heb ik namelijk mijn pols gebroken met ziekenhuisbezoek, gips, röntgenfoto's etc. tot gevolg. Onlangs kreeg ik de rekening; € 485,- . Maar goed bezien kost het me nog steeds niets extra's want de eerste € 385,- moet je altijd betalen (wettelijk ER) en ik bespaar jaarlijks ongeveer € 200,- op de premie voor mijn ziektekostenverzekering. Kortom; ook nu is voor mij nog steeds voordeliger om mij zo goedkoop mogelijk te verzekeren. Overigens ben ik mij er wel van bewust dat alles natuurlijk enorm afhankelijk is van je gezondheid.

  • Dat valt me erg mee die kosten. Heb wel hoogst eigen risico maar me eerlijk gezegd niet erg precies verdiept in mogelijke kosten.

 5. Grappig, ik verwachtte een spannender lijstje. Maar tv, fiets, telefoon zijn allemaal producten waarvan ik me niet kan voorstellen dat ik me daar ooit voor zou verzekeren.
  Wij hebben qua zorg maximaal eigen risico en dat is snel terugverdiend voor ons.
  Verder ook geen begrafenisverzekering, reisverzekering.

 6. Ik heb echt een hekel aan verzekeringen. In mijn ogen grote oplichters. Altijd maar netjes betalen en jaren lang niks claimen is zoals ze het willen. Heb je dan een keer wat dan worden alle mogelijkheden uit de kast gehaald om maar niet te hoeven uitkeren. Ik zou best wat positiefs willen zeggen over verzekeringen, maar kan er eigenlijk geen één bedenken hihi.

  Maar ik snap de essentie van het verhaal wel. Alhoewel ik ook wel weer denk dat het niet voor iedereen zou gelden. Je moet het financieel kunnen dragen, maar ook de gezondheid moet een beetje meewerken. Ik kan me voorstellen dat mensen die onverwachte kosten niet kunnen dragen zich over verzekeren.

 7. Ik ben goed verzekerd, maar al die extra;s daar niet voor, ik vind trouwens wel dat het goed is om eens te kijken waar je allemaal voor verzekerd bent. Soms kan je het beter zo betalen dan de verzekering elke maand.

 8. Ik vind dat wel een goed idee. Tegenwoordig kun je je overal voor verzekeren. Bij ons in Duitsland kwamen ze soms zelfs aan de deur en probeerden je van alles aan te smeren, maar dat wordt me echt te gek hoor.

 9. Sommige verzekeringen ontkom je niet aan, bijvoorbeeld als je een eigen huis en/of auto hebt. Maar daarnaast is het enorm persoonlijk welke verzekeringen je nodig hebt. Je kan niet zomaar zeggen: zo min mogelijk is het beste. Zeker bij zorgverzekeringen niet.

 10. Wij hebben n goede verzekerings-adviseur die met ons meedenkt, en (ook zakelijk) alle verzekeringen die wij wilden hebben geregeld heeft. Uitgangspunt is voor ons ook idd. alleen de hoogst noodzakelijke.
  Bij onze zorgverzekeraar betaal ik maandelijks het eigen risico vooruit in termijnen. Dat voorkomt (onverwachte) eigen-risico-kosten. Het bedrag wat niet gebruikt wordt, krijgen we begin volgend jaar terug.
  Daarbij zijn wij actief lid van een kerkelijke gemeente, ook daar zijn potjes waar mensen n beroep op kunnen doen mocht de nood aan de man komen. Zelf nog nooit nodig gehad, maar ik ken n gezin die door n faillissement totaal aan de grond kwamen te zitten, en door de diaconie van de kerk geholpen zijn. Toch handig zo'n vangnet...

 11. Een fietsverzekering wordt wel aangeraden als je een dure fiets hebt. Als deze dan gestolen of vernield wordt, krijg je, afhankelijk van de soort verzekering, alles vergoed. Ik heb mijn dure e-bike wel verzekerd. Waarom een dure fiets, omdat ik in Zuid-Limburg woon en géén auto heb. Aan een Stella fiets heb je hier niets, daarmee kom je de hellingen niet op.

  • Apart, wij wonen in Kerkrade en hebben een Stella met Bosch middenmotor. Of je overdrijft een beetje, of je hebt je een veel te dure fiets laten aansmeren :D

 12. o ik durf zeker minder te verzekeren...Wij zijn een paar jaar geleden al onze verzkeringen nagegaan, met de vraga : wat gebeurt er nu echt, als we deze verzekering niet hebben? En zo hebben we ons verzekerd voor wat we echt niet zouden kunnen betalen als het fout gaat

 13. Mijn ervaring met verzekeringen is sowieso dat als je ze nodig hebt zij ook altijd het minimum geven... We kijken dus altijd goed waarvoor we ons verzekeren en of het dat geld waard is.
  Over zorgverzekeringen moet ik me alvast geen zorgen maken. Dat is in België helemaal anders geregeld ;)

 14. Heel goed!
  Zo heb ik zelf al jaren geen inboedelverzekering meer. Daarvoor had ik die wel en betaalde ik mij scheel en nooit heb ik een claim gedaan. Stel dat de hele boel nou pleeg wordt geroofd? Dan leven we maar tijdelijk op de grond ofzo, dat ken ik van mijn tweede thuisland Marokko en is heus niet zo naar. Zolang we elkaar dan nog maar hebben. Tegeb verlies van een dierbare kun je je niet verzekeren...

 15. Goed artikel, ik doe het niet omdat ik het nu echt nodig heb. Dingen die ik niet nodig heb doe ik liever niet, maar is ook zonde als je het niet hebt en opeens wel schade of kosten maakt.

 16. Kritisch naar je verzekeringspakket kijken is absoluut handig, maar helaas niet voor iedereen weggelegd. Zelf heb ik een vrij basis ziektekostenpolis met een verhoogd eigen risico, maar daarvoor heb ik dan wel een potje met wat extra's voor het geval er wel iets gebeurt en ik dus zowel het verplichte als de extra risico moet aftikken.

 17. Ik denk dat het 1 en ander afhangt van je gezondheid, je leefbudget en hetgeen je belangrijk vindt. Plus sommige risico's calculeer je in en weeg je op tegen de kosten van de premie.

  Ik heb van huis meegekregen om in elk geval een aantal verzekeringen te hebben, waaronder een begrafenisverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering als je kids hebt.
  In de afgelopen jaren heb ik mensen om mij heen gezien die brand of waterschade kregen, autoongeluk kregen of iemand moesten begraven. In een aantal gevallen waren de mensen goed verzekerd en een aantal gevallen niet. Dat was best zuur.

  Zelf heb ik jarenlang betaald zonder ergens gebruik van te maken, totdat ik er plots wel gebruik van moest maken. Toen was ik maar reteblij dat ik bepaalde verzekeringen had. De kosten heb ik er (gevoelsmatig) inmiddels al wel uit gehaald. En of dit daadwerkelijk het geval is kun je betwistten, ik had in elk geval niet de stress gewild van een nare gebeurtenis en het dan ook niet verzekerd zijn.

 18. Ja ik heb dat afgelopen jaar gedurfd! Tot nu toe pakt dat prima uit. Er volgt wel eens een rekening, maar ik ben nog altijd goedkoper uit dan wanneer ik me ervoor verzekerd zou hebben. Tja, het is een risico'tje soms, want je kunt niet in de toekomst kijken, maar ja, niets in het leven is zeker.

 19. Goed artikel. Ik weet namelijk dat ik vanaf mijn twintigste - voor wat betreft de tandartsverzekering - mij echt oververzekerd had. Ik had de meest uitgebreide verzekering terwijl ik nu - op mijn 48ste - pas 1 gaatje heb (vorig jaar gevuld). Al die jaren heb ik teveel betaald. Qua zorgverzekering in het algemeen ben ik wel wat huiverig. Ik wil daar wel een goede aanvullende verzekering bij hebben. Niet perse de allerduurste (dat gaat nu ook even niet financieel, maar vind ik ook niet eens nodig). Wij kijken ook zo nu en dan naar de verzekeringen. Want je hoeft je inderdaad zeker niet voor alles te verzekeren.

 20. Ik heb echt een hekel aan verzekeraars, het zijn echt oplichters en bangmakers. Voor apparaten zoals mobiel doe ik er zeker niet aan , want die zijn het papier niet waard waar het op gedrukt staat. En ik moet altijd aan deze spreuk denken(weet even de bron niet meer):

  "What The large print giveth,the small print taketh away."

 21. Ik durft mijn zorgverzekering zeker niet omlaag bij te stellen, maar omhoog gaat helaas ook niet meer. Daarvoor vinden ze mij ‘te duur’. Er moet natuurlijk wel winst gemaakt worden ????????

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder