|

Geld besparen op Sinterklaas

besparen op sinterklaasMorgen zet de Sint weer voet op Nederlandse bodem! En veel gezinnen vieren Sinterklaas op 5 december.

Wie een groot budget heeft kan helemaal los gaan. Maar wat als je op de kleintjes moet letten? In 2011 gaven Nederlanders gemiddeld 60 euro uit. Even ter vergelijking: voor Kerst lag het gemiddelde rond de 106,- euro!

Hoe vier je een leuk en gezellig Sinterklaasfeest zonder bakken met geld uit te geven?

Hier onder handige tips over geld besparen op Sinterklaas!

11 bespaartips op het Sinterklaasfeest

 1. Stel je verdekt op in de gang, zodat je de gele Intertoys gids kunt onderscheppen. Valt hij naar binnen? Pak hem, doe hem onder je trui en smokkel hem snel in de blauwe container. Wat niet weet, wat niet deert. En wat je kinderen niet zien, kunnen ook niet willen.
 2. Of knip de dingen uit de Intertoys gids die jij geschikt vind, en plak die in een plakboek van de Action. Geef dit aan je kind als folder.
 3. Houd schoencadeautjes ook echt als schóencadeautjes. Ik herinner me dat één van de vroegere klasgenootjes van mijn kinderen op maandag naar school kwam met een heus Playmobil piratenschip. Dat had hij in zijn schoen gevonden… Houd schoencadeautjes klein! Ze heten niet voor niet schoencadeautjes.
 4. Maak duidelijke afspraken over ‘je schoen zetten’. Bij ons mag dat bijvoorbeeld op de 3 zaterdagavonden dat de Sint in het land is. Laat je niet vermurwen door het beteuterde gezichtje van je kind als hij op dinsdag een leeg schoentje vindt. Leg uit dat Sinterklaas nu eenmaal niet elke dag langs kan komen.
 5. Koop dingen ook tweedehands. Daar is niets mis mee. Sommige klassiekers laten zich bovendien heel gemakkelijk wassen. Denk aan Duplo, Lego, Knex, Playmobil en Kapla. Dit soort speelgoed kun je prima op Marktplaats kopen. En vergeet de kringloop niet! Een goed alternatief is ook nep lego.
 6. Trek lootjes en spreek af dat je alleen een cadeautje koopt voor degene die je hebt getrokken.
 7. Vuistregel: Jonge kinderen hebben na 3 cadeautjes vaak al genoeg! Dan zijn ze al verzadigd. Er waren jaren dat we echt veel te veel hadden gegeven. Toen heb ik sommige cadeautjes snel achter me neer gezet. Die deed ik in de cadeautjesdoos. De kinderen mérkten het niet eens!
 8. Sinterklaas is altijd een feest geweest met een plagerige toon. Het is een feest van (valse) gedichten en surprises. Maak daar gebruik van. Vergeet niet dat dit de gedachte achter Sinterklaas is. Bij Kerstmis gaat het bijvoorbeeld meer om luxueuze cadeautjes en vind je geen nepcadeautjes/surprises.
 9. Natuurlijk geef je je kinderen dingen die ze graag willen. Maar doe daarnaast ook gerust dingen in de zak die ze toch nodig hadden. Dat vult de zak lekker op, en kinderen genieten hoe dan ook van uitpakken. Denk voor zakvulling aan pyjama’s, sokken, sjaals, zakdoeken, onderbroeken en eventueel kleding.
 10. Wil je iets nieuw kopen? Maak dan gebruik van sites als beslist.nl om te kijken waar dit het goedkoopst is. Spelletjes spelen op de WII en Playstation koop ik altijd bij www.play.com. Daar zijn ze echt veel goedkoper dan bij de Gamemania. N.B. Overigens verkopen ze bij de Gamemania ook veel tweedehands spelletjes!
 11. Bij zo wat alle supermarkten mogen kinderen gratis hun schoen zetten. Het enige wat je er meestal voor moet doen is een kleurplaat inkleuren. Een prachtige, en grátis manier om het Sinterklaas gevoel te ervaren.

Sinterklaas zakken Action

Ben je op zoek naar goedkope Sinterklaas zakken bij de Action? Je vindt bij de Action onder andere een zogenoemde geschenkzak:

Sinterklaas zakken Action

Hij is 90 bij 60 centimeter en kost maar 1,99. Ik vind ze erg leuk. Ze voelen bovendien zachter dan de bekende jute zakken.

Mijn surprise tutorials en ideeën

Zie ook Besparen in 7 stappen!

Hoe vier jij Sinterklaas? En wat is jouw budget per persoon?

Similar Posts

23 Comments

 1. Goede tips (denk ik). Wij vieren het dit jaar nog niet echt voor Tobias. Mijn schoonfamilie koopt wel cadeautjes voor hem voor sinterklaas, maar het hele schoenzetten enzo daar doen we nog niet aan.

 2. Sinterklaas is hier al lang klaar. Dat is misschien ook nog een tip verzamel het hele jaar. Eind september was ik al klaar. Geeft een heerlijk gevoel om niet door de winkel meer te hoeven. Kinderen hebben hier voor ongeveer 50 euro in de zak zitten. De zak is ok gevuld met vullers, sokken, nieuw ondergoed en een nieuwe pyjama. Sommige dingen zijn geruild. Voor oudste heb ik weer twee nieuwe locoboekjes voor in totaal 1 euro.

  Kerst heb ik ook al in huis. Althans de kerst is voor oudste dl wat duurder uiteindelijk uitgevallen dus voor jongste zijn wij nog aan het bedenken of we extra storten op de spaarrekening of hetzelfde voor haar kopen. Aan de ene kant is ze nog wat jong voor, maar aan de andere kant denk ik dat ze er wel raad mee weet. Ik heb nog een paar dagen om er over na te denken. De 15% korting loopt nog even. :P

 3. Die kerst wordt steeds belangrijker. Nu in de winkels minder aandacht voor sint en meer voor kerst.
  Ik vind sint gezelliger. Zeker door de gedichten waar je duidelijk een grief van het afgelopen jaar kunt verpakken of een hobby, hebbelijkheid.
  Dat stomweg cadeautjes geven en ook weer terug. Te zot voor woorden.

 4. De kids maken een verlanglijstje. Ze weten dat ze cadeaus boven de 30 euro niet erop hoeven te zetten. Die koopt sint toch niet.
  Wij houden dus per kind ongeveer 30 euro aan. Ze zetten 1x hun schoen. Op de dag dat sint aankomt bij ons op het dorp. Soms krijgen ze daar een klein cadeautje in, soms een zakje chocomunten. Net wat ik in huis heb.
  Ik koop aan de hand van hun verlanglijstjes. Kleding ed gaat niet in de zak. Ze krijgen gewoon de kleding die ze nodig hebben. Nieuw of 2de hands.
  Lijkt mij vreselijk om een cadeautje uit te pakken en dat er dan een stel onderbroeken uit komt :-(
  De zak extra vullen is bij ons niet nodig. Met 6 kinderen heb ik al ongeveer 3 volle jutezakken. Dat is echt wel genoeg.
  Met de kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten trekken we lootjes. Surprises en gedichten doen we nu nog niet. De kleintjes hebben daar nog geen geduld voor. Dat willen we in de toekomst wel gaan doen.

  1. Onderbroeken uitpakken is misschien inderdaad wel balen. Maar ik vind het toch ook wel weer bij Sinterklaas passen. En ik zorg dat er ook échte cadeautjes bij zijn natuurlijk.

 5. Met drie gelovige dochters verzamel ik het hele jaar door cadeautjes. Ik doe ook mee aan enquêtes bij bureau Intomart, die kan je uit laten betalen in bol.com waardes. We hebben vorig jaar gemerkt dat alleen al het mee-eten van Opa en Oma een groot feest is, dus daar zetten we ook vol op in. Ik heb 1 groot kado voor hun drietjes en meestal geven we in de schoen wel een sinterklaas-dvd voor een middagje kijkplezier. We zetten de schoen 2-3 maal, de dag van de aankomst en even afhankelijk hoe het valt ook op de zaterdagen. We maken er een groot feest van samenzijn van!

 6. Wij geven onze kleinkinderen een cadeau ter waarde van 25 euro per kind. Hoger gaan we niet want met een aantal kleinkinderen loopt het sinterklaasbedrag aardig op. We geven het geld aan onze kinderen en zij kopen dan wat de kleinkinderen aan de sint vragen. De cadeaus worden hier dan afgezet als de kindjes er niet bij zijn. Schoondochter koopt vaak tweedehandsspeelgoed waardoor ze minder betaalt dan 25 euro per kind. Hetgeen er van ons sintbedrag over is, zet ze op de spaarrekening van de kinderen. Wij kopen zelf wel nog een beetje chocolade, nicnacjes en mandarijntjes die we dan bij de cadeautjes leggen als de kinderen ze komen afhalen.

 7. Tot vorig jaar hebben we sinterklaas gevierd, vorig was het al zo dat we minder gaven met sint en dan kerst cadeautjes gingen doen. Dit jaar denken we erover om sint helemaal over te slaan en met kerst cadeautjes aan elkaar te geven.
  We geven 100 euro per kind, we hebben er 3 en voor manlief en mij samen 100 euro.
  Ik vind het wel jammer dat als je een beetje een mooi cadeau wilt geven bijv een game voor de ps3 (en dan praat ik voor de leeftijdscatergorie 15+) je al zo 60 euro kwijt bent.

 8. Wij geven denk ik ongeveer €75,- uit voor Sinterklaas. Met Kerstmis geven we geen kadootjes. Ik koop liever een paar duurzame dingen, dan de A.ction leegkopen met spulletjes die zo kapot gaan. L.ego enz. is best prijzig, maar wordt hier zoveel mee gespeeld.

  1. Onverwoestbaar en goede kwaliteit speelgoed is inderdaad op de lange termijn beter. Ik heb wel eens jaren gehad dat ik best veel goedkope zooi had achteraf. En dat ging best snel kapot… Daar heb ik toen wel van geleerd.

 9. Wat leuk dat jij hier ook over schrijft! Goede tips! Sinterklaas hoeft echt niet duur te zijn. En het is zo leuk. Ik kan wel merken dat jouw kids al groter zijn, kan dat kloppen? Surprises zijn wij nog niet aan toe. En praktische cadeautjes, absoluut mee eens.
  Die supermarkt is trouwens ook een goeie, daar ben ik altijd te laat voor haha. Toch nog maar eens langsfietsen…

 10. Wij deden altijd 10 euro p. kind en mijn ouders en schoonouders ook zo konden we toch een leuk kado kopen . In de schoen vaak iets van snoep.
  Lastig was wel vaak als andere kinderen in de klas veel en vaak dure dingen kregen dan viel ons kado vaak in het niet .
  Nu zijn 2 kinderen 19 en 20 en een 13 dus hoeft het niet zo nodig meer , die van 13 geef ik nog wel wat , en snoep en chocolade zullen nog wel bij de oma’s vandaan komen.

  1. Hier zijn de kinderen ook wat ouder. De laatste is vorig jaar van zijn geloof af geholpen omdat de hele klas het geheim al kende. Dat was in groep 7. Mijn kinderen geloven best lang!

   Nu kunnen ze meedoen met de surprises en elkaar een beetje plagen in gedichten.

 11. Dat is niet iets waar wij op besparen maken er een leuke dag van, totaal 100 euro en dan zijn we bijna hele dag aan het uitpakken, wel 3 jute zakken vol :) Hier worden cadeau,s in januari al aangeschaft dus weten nu al niet wat er allemaal ligt, tussen door film kijken gezellig :)

 12. Wij laten dit feest aan de opa’s en oma’s. Als ouders kopen we gewoon helemaal niets!
  Alleen wat kleine schoenkadootjes: een verrassingsei, een gum, wat kruidnoten, een mandarijn met een briefje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.