Jute: oneindig veel toepassingen van deze duurzame stof!

jute

Ooit was jute een weinig populaire stof, vanwege de ruwe textuur en specifieke geur. Het werd vooral gebruikt om stevige zakken van te maken. Maar sindsdien is er veel veranderd. Anno 2019 zien mensen wél de charmes van jute. Niet alleen kun je er mooie dingen van maken, het is ook nog eens een milieuvriendelijke stof omdat het biologisch afbreekbaar is. Bovendien bestaan er nu nieuwe manieren om het materiaal te spannen en te weven, met een veel zachter resultaat.

Hieronder 14 toepassingen van deze veelzijdige stof!

14 keer jute!

1. De jute zak

Wie kent niet de jute zak? Of de bekende zak waar Sinterklaas de cadeautjes in brengt?

Jute zak

2. Een vloerkleed

Een jute vloerkleed zorgt voor een natuurlijke en rustgevende uitstraling in huis. Het materiaal is stevig, zodat je vloerkleed lang meegaat. Jute vloerkleden zijn te vinden in allerlei vormen en kleuren. Ben je liefhebber van de stijl van meer Oosterse vloerkleden? Ook die zijn er:

Jute vloerkleed

Bij Merel in Wonderland vind je nog veel meer vloerkleden.

3. Behang

Er is zelfs behang van jute! Je moet er wel van houden, maar het geeft beslist een heel rustiek effect. Omdat het er wat onregelmatig uitziet, wordt het effect ook wel als ‘speels’ omschreven.

Behang

4. Een poef

Wist je dat er ook meubels zijn van jute? Deze poef is er een voorbeeld van:

Poef

5. Tassen

Tassen van jute zijn populair omdat ze ijzersterk zijn. Ik heb er zelf ook eentje:

Tas van jute

6. Vlaggetjes voor feestjes

Jute vlaggetjes

7. Jute als romantische en stoere tafelloper

Jute tafelloper

8. Jute als borduurstof

Jute borduren

9. Jute als decoratie materiaal

Je kunt jute ook gebruiken om een cadeautje in te pakken.

Decoratiemateriaal

10. Jute als touw

Deze toepassing is misschien wat minder ludiek, maar wil ik wel noemen omdat het zo’n handige en praktische toepassing is. Jute touw is enorm sterk, en altijd handig om in huis te hebben.

Touw van jute

11. Vogelverschrikker

Kijk, deze vogelverschrikker zou ik leuk vinden om tegen te komen!Vogelverschrikker

12. Jute jurk

Deze prachtige jurk van jute kwam ik tegen op Etsy. Er is dus zelfs duurzame kleding van jute.

Jurk

13. Jute als smartphone hoesje

jute smartphone hoesje

14. Zakje lavendel

Leg dit lekker ruikende jute zakje lavendel in je kledingkast en het gaat lekker ruiken. Ik kwam het tegen bij Dille en Kamille. Het helpt ook nog eens tegen de motten!

Jute zakje met lavendel

Nog meer toepassingen

In onderstaand filmpje zie je nog meer leuke toepassingen. Onder andere jute als opbergmandje, als bloempot,hoedjes, fruitmand en nog veel meer.

Waar wordt jute van gemaakt?

Jute wordt gemaakt van planten uit het geslacht Chorchorus. Na ongeveer 4 maanden groeien worden de stengels van de planten dichtbij de grond afgesneden. Daarna worden ze ± twintig dagen in water geweekt zodat de stengels zacht worden.

De bastvezels worden vervolgens gestript van de stengels. Daarna worden ze gewassen en gedroogd. Als ze goed droog zijn, ongeveer na twee tot drie dagen, worden ze in bundels gebonden.Van de bastvezels worden ruwe sterke draden gesponnen!

Samenvattend

Jute is een oneindig toepasbare stof! Je kunt er echt enorm veel van maken en meedoen. Je kunt er mee knutselen, je kunt er vloerkleden van kopen, en je kunt het gebruiken als boodschappentas en als touw om even iets vast te binden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het er voor gebruiken. Het is ook nog eens een duurzaam product.

Wat heb jij in huis dat van jute is? Ik heb een jute zak, jute touw en een jute tas!

Similar Posts

57 Comments

 1. De geur vind ik juist heel erg fijn! Vooral denk ik omdat het me aan Sinterklaasavonden ‘van vroeger’ doet denken;). Ik heb zelf ook een fijne tas in huis (die wel aan vervanging toe is, maar toch).

 2. Jute is erg in. Ik heb ook gezien. Je kan veel dingen kopen en maken. Maar moet wel goede jute stof hebben. Leuk om te zien. Potjes zijn apart. Moet met pot erin. Anders gaat lekken. Ik vind geinig.Kleding is ook apart.

 3. Alleen jute touw, daar knutsel ik heel veel mee en de zak van de sint natuurlijk ;) verder heb ik volgens mij niks van jute. Ik den ook snel aan stug en hard, maar ook jute veranderd natuurlijk.

 4. Zo’n jute vloerkleed lijkt me wel wat. Ik heb een jute tas en draad. Verbazingwekkend dat er tegenwoordig ook kleding van jute bestaat. Was toch altijd stug materiaal en niet vriendelijk op de huid. Leuk blog.

 5. Jute is niet mijn ding voor in het interieur, maar het is wel een stof die een bepaalde nostalgie oproept: jute zakken rond de tijd van sinterklaas, en ik had ook eens een carnavalskostuum in jute, haha!

 6. Ik ken alleen die zak met jute, maar toen ik dat behang zag, toen dacht ik, dat heb ik weleens in het echt gezien, alleen niet beseft dat het jute was.

  Love As always
  Di mario

 7. Omg dat behang brengt zoveel herinneringen boven!!! In mijn studententijd verhuisde ik vrij plotseling naar Bordeaux waar ik voor het eerst ging samenwonen. We hadden zo’n tof huisje met jute behang. Dat had ik niet eerder gezien. Was echt knus :)

 8. Het is prachtig spul. Vroeger zagen we het vooral als sterk materiaal voor steenkool-, post- en andere zakken, in stallen ook. Hoogwaardig was het nog niet.
  Tassen en sierzakjes zie je nu erg veel in jute.

 9. Ik heb inderdaad een zakje lavendel in huis hangen, deze heb ik nog gekocht tijdens onze vakantie in Kroatië, maar verder heb ik volgens mij niks van jute in huis.

 10. Op een jute Sinterklaaszak hebben wij eigenlijk niets van jute. En eerlijk gezegd vind ik jute geen fijne stof om aan te raken; laat staan om mijn woonkamer mee te behangen!

 11. Gek he, opeens heb ik een liedje in mijn hoofd,

  Daar liep een oude vrouw op straat,
  Jute kei, jute kei, jute kei, sa sa
  En waar die oude vrouw ook liep
  Vergat haar rode mutsje niet,
  Jute kei, jute kei, jute kei, sa sa jute kei, sa sa…. 🤣

 12. Hm, in eerste instantie lijkt het me niet heel comfortabel om kleding te dragen die gemaakt is van jute, maar als het wat zachter is afgewerkt staat het misschien wel stoer. Ik heb wel een juten shopper en dat is ideaal want het is echt sterk spul.

 13. Nu weet ik de naam van deze stof. Ik ga zo onthouden. In mijn land gebruik deze stof voor de rijst (geen idee tegenwoordig) en als 17 augustus feest gebruik als balap karung noemen wij dat. Superleuk om te zien dat deze jute verschillende dingen kan gebruiken.

 14. Hmmmm, ik vind het ook zo kriebelen. En inderdaad ben ik geen fan van de geur. Zelf heb ik denk ik alleen een Sinterklaas-zak in huis. En een blanco variant. Maar verder kan ik er eigenlijk – heel eerlijk – niet zoveel mee. Sorry. En o ja, dat touw hebben we ook :)

 15. Ik heb kussentjes voor op de bank van jute gekocht, ze zijn in zebra en giraffe print, maar ik wil ze eigenlijk zachter hebben want ik vind ze te stug om tegen aan te liggen/zitten!
  Weet iemand hoe ik dat kan doen??
  Alvast bedankt!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.