Reacties

Duurzame kleding: kleding opfrissen zonder wassen — 39 reacties

 1. Niet perse, maar mijn kleding, op spijkergoed na, gaat niet in de droger, hangt al jaren en jaren gewoon aan de lijn! En zo doe ik er jaren mee, tot de gaten erin vallen, en soms past het niet meer, te groot, dan gaat het naar de kringloop of iets.

  X

  • Het meeste spijkergoed van tegenwoordig heeft stretch, wat beschadigt door de hitte van de droger. Dusse: nog duurzamer om die ook op te hangen :)

 2. Ik herken mezelf wel in je log.
  Gelukkig ben ik niet mode belust, gewoon wat goed zit.
  Men gebruik te pas en on te pas de wasdroger, ik heb er geen een.
  Uurtje op hangen is het al bijna droog.
  Als ik kleding weg doe dan gaat het naar een goed doel. Hans

 3. Zoals onze degelijke moeder het al deed. Duurzame kleding is prima voor een basisgarderobe.
  Maar we wilden ook wel eens iets hips en fleurigs, al waren het soms goedkope vodjes van jurken en shirts. We accepteerden dat die maar 1 jaar meegingen, konden we weer iets moderner kopen.

 4. Nee, niet klimaat wel duurzaamheid. Het is goedkoper en ik vind het relaxter winkelen. Ik koop niet graag kleding in een 'gewone winkel want dan moet ik naar een andere stad en daar ben ik niet zo dol op.
  Buiten kleding om zijn veel spullen die langer geleden gemaakt zijn vaak van een veel betere kwaliteit itt veel wegwerpspul van tegenwoordig.

 5. Ha Nicole,

  nou... ik koop liever niet iets, waarvan bekend is, dat kleine kindertjes het hebben moeten maken.
  Ben inderdaad voor duurzaam en zal zelden kleding kopen wat van plastic is. (acryl of zo)

  Draag nu: katoenen ondergoed en linnen jurkje en wollen vestje. Sloffen met schapenwol van binnen.
  Ben er best tevreden over...

  groetjes!

 6. Pas vond ik kleding die echt al jaren in de kast hing. Hoewel dat in eerste instantie niet om het milieu was/is, vind ik het dus vooral heerlijk dat je niet elke keer dat gedoe hebt met winkelen. Daar heb ik namelijk nogal een hekel aan.

 7. Ritsen en knopen dicht voor dat het in de machine gaat. Dat voorkomt slijtage. Linnen draagt heerlijk en is veel milieuvriendelijker dan katoen. Ik koop zelden nieuw maar let er wel op of het niet uit kinderarbeid landen komt. Dat maakt al dat ik geen zin heb om het te kopen. Ik koop wel eens kleren in rare kleurtjes, ook bij de kringloop , om ze dan te verven. Twee potjes voor een halve machine. Dan ziet het er weet knap uit. En het past bij de rest.

  • Ik heb wel eens geprobeerd kleding te verven, maar dan bleef het garen van bijvoorbeeld de zoom in de oorspronkelijk kleur en dan werd het toch niet zo mooi Goudsjeblom. Hoe doe jij dat?

 8. Ik koop meestal kleding bij de kringloop. Soms koop ik iets nieuws en let dan op het land van herkomst, materiaal en afwerking.
  Ondergoed etc. koop ik nieuw, het liefst met zoveel mogelijk bamboevezels in de stof.
  Ik ben niet roomser dan de paus en draag wel leren schoenen 😮

 9. Waar ik zo benieuwd naar ben of er nog mensen zijn die daags goed en opknappers goed dragen. Hun nette kleren voor netjes houden. En werk kleren in de huishouding. Of een schort.

  • Toen ik nèt uit de bijstand kwam en op kantoor werkte, droeg ik naar het werk nette kleding en die verwisselde ik voor het daagse goed als ik thuis kwam. Daardoor kon ik langer doen met mijn dure nette kleding. Later veranderde dat en verwisselde ik deze kleding niet meer als ik thuis kwam, en deed ik tijdens het koken een schort voor. Op vrije dagen droeg ik toen nog steeds meestentijds oudere kleding die voor het werk niet presentabel genoeg waren. Nu ik met pensioen ben is er geen verschil meer en houd ik er geen nette kleding meer op na.

  • Ik draag naar mijn werk vrij formele kleding, dus die draag ik niet/zelden tijdens m'n vrije dagen met de kinderen. Een schort zou ik wel vaker moeten pakken. Kleine moeite en het scheelt al die nare kleine spettervlekjes die ik altijd (zonder succes) probeer te vermijden.

  • Ik draag tegenwoordig vrijwel altijd wel een schort bij het koken. Door schade en schande wijs geworden, en het is eigenlijk maar een kleine moeite.

  • zekr wel! hier daagse, nette en zondagse kleren..
   Daagse om in te werken, nette voor s avonds of visite enz. zondagse, alleen voor de kerk. Soms een schort, bv als ik erwtensoep kook, of sap en jam.
   en dan heb ik altijd nog wel iets ouds voor vieze tuin of verfklussen. schoenen ook zo! klompen en laarzen voor t buitenwerk, slippers en pantoffels voor binnen, en ook nette en zondagse schoenen.
   en ja dan doe je zeker langer lang met kleding.
   Ik woon wel buitenaf en dat is anders als in de stad.. er zijn dan gewoon meer vieze klussen.

  • Mijn vroegere buurvrouw deed dat inderdaad altijd wel. En ze droeg overdag ook altijd een roze polyester schort over haar werkkleding die ze droeg in het huishouden.

 10. Ik loop al mijn hele leven met een spijkerbroek rond, Levi's. Ik weet al niet meer wanneer ik de laatste nieuwe heb gekocht. Maar echt versleten heb ik er maar een paar en niemand die daar vanop kijkt.

 11. Wie wat bewaard heeft ook wat...soms is winkelen in je eigen kast leuker dan gaan shoppen.
  Het oudste wat er hangt is een jasje wat ik kocht toen ik 50 werd...nu bijna 65 en het is weer helemaal in.
  Zacht suede aanvoelend stof..ziet eruit als nieuw en hangt ook weer in de winkel nu en zelfs het model kan weer.
  Groetjes

 12. Ik let op duurzaam. Ik koop bij Esprit. Maar tegenwoordig naai ik kleding. Ging niet vlot. Nieuwe naaimachine en nu zit ik op les. Niet naast de deur, maar het klikt.
  Afgelopen zaterdag was ik op de stoffenmarkt in Delft. Geen idee of het Bio is wat ik kocht. Feit is dat naaien langzaam gaat. Wat ook scheelt, is dat je thuis minder kleding nodig hebt dan op kantoor destijds,

 13. Kleding gaat bij mij nooit in de droogtrommel. Ik gooi weinig weg en koop ook niet veel, nu met corona ligt het helemaal op zijn gat en eerlijk gezegd merk ik daar weinig van. Zegt genoeg over de vulling van mijn kast. Onlangs ontdekte aan de hand van vakantiefoto's dat ik een kledingstuk heb dat al twaalf jaar meegaat.

 14. Nu ik niet meer naar kantoor ga (mag), draag ik mijn formelere netste kleding niet meer. Maar ik ben na een kleur/stijladvies mijn kledingkast toch wel wat aan het verversen. Ik heb kleding gekocht binnen dat advies en die blijkt me zoveel beter te staan dat ik niet graag meer draag, wat daar niet aan voldoet. Kortom een gestage aanpassing die best wat kost en er ook op neer komt, dat er kleding door anderen wordt afgedragen en niet door mezelf (naar kringloop gebracht of verkocht). Dat is jammer want normaal gesproken draag ik mijn kleding helemaal af. Ik ben erg trouw aan mijn favorieten.
  Ik draag heel graag natuurlijke materialen, waaronder wol en een klein beetje zijde. Wol en zijde was ik niet, maar doe ik in een ziplock een paar nachten in de vriezer. Bacterien vriezen dood, eventuele luchtjes verdwijnen en het materiaal slijt minder. Bovenkleding van andere materialen wordt eerst gelucht en daarna weer gedragen, niet na eenmaal dragen gewassen. Ik let ook op bleken door zonlicht, dus binnenstebuiten drogen en daarna meteen weer naar binnen en in de kast bewaren.

  • Dat was een goed kledingadvies dan Anoniem. Wat fijn dat je er zoveel aan had! Zijde en wol durf ik nooit goed te kopen, omdat ik het best kwetsbare materialen vind. Die gaan bij mij vaak mis.

 15. Ja ik let wel op, ik koop zelfs kleding dubbel als het na een paar keer wassen goed blijft. Nadeel is wel dat er dan vaak een paar shirts achter elkaar aan slecht worden. Ik draag thuis nooit mijn goede kleding, die trek ik meteen uit en trek wat ouds aan. Ik heb trouwens gemerkt dat de kleding van Lidl vaak ook goed is. En ik heb veel van Takko, fijne kleding die goed blijft.

 16. Ik probeer wel een beetje op materiaal te letten. Een wasdroger hebben we niet. het droogt wel vanzelf. En ik doe niet aan mode, dus ik kan het afdragen totdat het er niet meer uitziet.

  Love As Always
  Di mario

 17. Ik ben wel bewust bezig, maar denk wel dat het ook wel eens mis gaat.
  Je kan niet alles weten. ik doe mijn best.

  Mooie kleding was ik met de hand.

  Ik heb voor het werken in de tuin oude kleding en voor ander kluswerk ook.

  Heb een fijne vrijdag.

 18. Bij de aanschaf van kleding is niet alleen het klimaat voor mij een aspect om op te letten. Ik vind het ook heel belangrijk dat de kleding fair is. Dat deze op eerlijke manier is geproduceerd zonder kinderarbeid of uitbuiting of slavenarbeid in goedkope kledingfabrieken in kansarme landen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>