Kleding markeren: van simpel tot wat ingewikkelder

Kleding markeren

Er kunnen allerlei redenen zijn voor kleding markeren.

Een positieve aanleiding kan bijvoorbeeld zijn dat je kind naar de basisschool gaat, en je niet wilt dat hij of zij haar jas kwijt raakt. De betreffende kleding markeren zorgt ervoor dat een jas of ander kledingstuk altijd herkenbaar is als zijnde van jouw kind. Of juist niet.

Een minder fijne aanleiding is als iemand noodgedwongen naar een verzorgingstehuis of woongroep moet waar ook de was wordt gedaan. In de praktijk blijken er dan nog wel eens kledingstukken voorgoed te verdwijnen.

Daarom kiezen veel mensen ervoor de kleding te markeren.

Als ik aan kleding markeren denk, dan is mijn eerste gedachte: ‘Oh nee, moet ik dan labels gaan zitten naaien in kleding? Wat een gedoe.’ Die gedachte heb ik, omdat ik nu eenmaal niet zo handig ben ondanks meerdere jaren naailes.

Maar gelukkig zijn er ook manieren om kleding te markeren zonder naald en draad! Hieronder een overzicht.

Hoe kleding markeren: 5 methodes

Kleding markeren met een… stempel!

Kleding voorzien van een label met een kledingstempel. Makkelijker wordt het niet wat mij betreft. Je kunt zelf het gewenste stempel ontwerpen, en de was doen tot op 60 graden. Na 30 wasbeurten zal de stempel vervagen, maar wat mij betreft is dat geen punt: dan stempel je toch gewoon even opnieuw?

Kleding markeren

Kleding markeren met een sticker

Een sticker in een kledingstuk plakken is ook een eenvoudige methode om een kledingstuk te markeren natuurlijk. Toch heb ik bij deze methode wat meer twijfels over de vraag of het label wel goed blijft zitten. Bij deze methode van kleding markeren mag je de kleding dan ook niet wassen op temperaturen hoger dan 40 graden.

kledingstickers

Instrijklabel

Kleding markeren met een instrijklabel. Dat doe je door het label op de heetste stand met een strijkijzer in het kledingstuk of de tas te strijken.

Let op: een stoomstrijkijzer met waterreservoir is niet heet genoeg! Gebruik dan liever een stijltang.

De belofte is dat je de was op 60 graden kunt doen, en dat de instrijklabels dan netjes blijven zitten. Wel wordt geadviseerd om liever geen vlekkenmiddel toe te voegen aan het wasmiddel. Want daarvan kunnen ze toch loslaten.

kleding markeren

Kleding markeren met een kledingtag

Ken je die plastic dingetjes in die kleding is bevestigd om diefstal te voorkomen? Dergelijke dingen kun je ook gebruiken voor kleding markeren. Met een speciaal apparaat bevestig je een kledingtag in het label met het wasvoorschrift van je kledingstuk.

kleding tag set
24,95 bij goedgemerkt

Doordat de Kledingtags tot 90 graden wasbaar zijn, zijn ze uitermate geschikt voor verzorgingstehuizen en woongroepen.

Een instiklabel naaien in de kleding

En daar zijn ze dan: de door mij gevreesde instiklabels. Net als de stempel en instrijkmethode kun je deze wassen op maximaal 60 graden.

instiklabels

Hoe kleding markeren: samenvattend

Kleding markeren is een goede methode om ervoor te zorgen dat een kledingstuk herkenbaar is voor de eigenaar. Daarnaast voorkomt het ook dat kleding zoekt raakt.

In deze post las je 5 manieren om kleding te markeren.

Het fijne aan deze methodes is dat je slechts bij 1 methode moet naaien. Alle andere zijn supersimpel en dus ook geschikt voor mensen die niet zo handig zijn of weinig tijd hebben.

De beste methode is volgens mij de kleding tag methode. Zeker als het gaat om iemand die gaat wonen in een zorginstelling. De kleding tags kunnen namelijk gewassen worden op 90 graden en kunnen dus goed tegen een stootje.

Praktische informatie

 1. Kleding tags: Een compleet pakket met 1 tang + 50 gepersonaliseerde kledingtags kost 24,95
 2. Kleding stempels: 1 stempel kost 29,95
 3. Kleding stickers: 18 stuks voor 17,95
 4. Kleding instrijklabels: 50 stuks voor 10,49
 5. Kleding instiklabel: 50 stuks voor 11,49

Leestip: mouwen te lang? Probeer een mouwophouder!

Zie ook mijn post over naamstickers.

Wat zijn jouw ervaringen met het markeren van kleding?

Similar Posts

22 Comments

 1. Nog twee manieren zijn:
  – het markeren met een watervaste stift (zoals ik al jaren doe). Kosten: 1.45 voor een heleboel keer.
  – de initialen met een afwijkend kleurtje borduren in de rand. Kosten: 1.00 voor een heleboel keer.

 2. ik heb 1 zoon (ondertussen 34) maar toen die klein was , was nooit wat kwijt, die had eerder te veel bij :o)
  als ze weg gingen en er bleef wat liggen twijfelde die altijd en bracht het mee, en ik bracht het dan weer terug naar school
  -Een @->- voor jou.

 3. Een stuk leukoplast met naam blijft lang zitten in een jas hoor. Bij gymschoenen schrijf ik de naam op de zool. Verder blijft alles redelijk in ons bezit.
  Ik zie soms zelfs spijkerbroeken bij de gevonden voorwerpen op school: hoe raak je dat nou kwijt?

  Het enige hopeloze zijn wanten. Daar borduur ik nu de voornaam op, in een opvallend kleurtje. Drie keer per seizoen dus, voor dromerige zoon…

 4. Voorlopig hoef ik het nog niet te doen, mar die stempel lijkt me dan het meest handig. Geen gedoe, en na 30 wasbeurten gewoon weer stempelen.

 5. Hier letten de kinderen goed op, dus niets gestempeld of gepamperd. Maar die stempel vind ik wel makkelijk.

  Love As always
  Di Mario

 6. Ik markeer de kleding voor 2 van mijn zonen. De andere 2 zijn een tweeling en die delen hun wasmand/ kledingkast/ slaapkamer. Ze zijn allemaal ongeveer even groot met dezelfde kledingstijl en in de was zit alles door elkaar. Zoon 1 krijgt een paar rode steekjes aan een label en de andere groene. Sokken worden niet gemerkt maar gaan in 1 grote mand waar iedereen maar wat uit moet halen.
  Toen mijn vader naar het verzorgingshuis ging hebben we het merken van de kleding door het huis zelf laten doen, kost waarschijnlijk meer maar kwam ons beter uit.
  Toen de kinderen jong waren heb ik alleen de regenlaarzen gemerkt, achternaam met zwarte stift. Geen voornamen want op die leeftijd geven ze het spul nog door.

 7. Die stempel lijkt me ideaal! Mijn moeder zette volgens mij gewoon met stift in een bestaand label onze eerste letter in kleding. En bij gymschoenen ging de naam volgens mij onderop;).

 8. Tot nu toe maar 1x nodig gehad rond mijn 11de. Na de gymles was ik m’n nieuwe riem kwijt en zag ik er een andere leerling mee lopen. Na flink zeuren met de meester er bij ging de riem weer in m’n broek. 3 maanden later vond ik m’n eigen riem in de kast. Waarschijnlijk had ik die niet om gedaan naar de gymles. ;-)

 9. Mijn dochter is meervoudig gehandicapt en woont in een instelling. Heb een dymolabelwriter gekocht.
  Huilend heb ik al haar kleding gemerkt, elke sok en onderbroek…..het was zo definitief! Nu gewend en nieuwe kleding merk ik meteen voor ik het meegeef. Soms gaat het er in de was af maar dan is het zo weer gedaan. Maar de eerste keer was een mega klus: moet wel zeggen dat ze errug veel kleding heeft ;-)

 10. In verpleeghuizen werken ze tegenwoordig met een chip in kleding. Dan komt die geheel automatisch weer bij de juiste eigenaar terug.

 11. Superhandig spul, die stickers van Goedgemerkt. Niet goedkoop, maar ik heb ze op allerlei items gebruikt. Broodtrommel, drinkbeker, regenlaarzen.
  Ze hebben ook stickers die je op het wasetiket kunt plakken. Dat vind ik echt een uitvinding! Het is zeg maar de makkelijke variant van het strijklabel. Die strijklabels zijn namelijk heel moeilijk weer te verwijderen. Deze snelle stickers gaan er bij langdurig gebruik en wassen wel uit, maar voor dit tijd is je kind al uit zijn/haar kleding gegroeid. Als je de kleding dan weg geeft of verkoopt, kun je met wat zorgvuldig peuteren de sticker weer van het wasetiket afhalen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.