Wassymbolen voor dummies + 2 praktijkvoorbeelden!

Last updated on February 27th, 2024 at 04:17 pm

wassymbolen

Kijk jij naar het wassymbool in jouw kleding? En weet je wat de wassymbolen betekenen?

Ik doe dat meestal wel, voordat ik een kledingstuk voor het eerst in de was gooi. Want zo’n wassymbool bevat belangrijke informatie over de temperatuur waarop iets gewassen kan worden, en soms staat er zelfs dat je het niet mág wassen. Let hier dus op bij de was doen.

Dan zou het toch zonde zijn dat je het zonder naar de wassymbolen te kijken in de wasmachine zou doen.

Waar vind je die wassymbolen?

Je vindt wassymbolen aan de binnenkant van je kleding. Ze staan op een label dat aan de binnenkant van je kleding is genaaid. Soms is het even zoeken. Bij mijn rood met witte stippen jurk van Bonprix zit het label onderaan het rokgedeelte. Maar in een truitje van Laura Ashley zit het aan de zijkant genaaid. Kijk maar:

wassymbolen
Wassymbool aan binnenkant truitje

Op dit label staat vaak ook de samenstelling van het materiaal van je kledingstuk. Dat zegt vaak ook al wat over het wasvoorschrift.

Wassymbolen: wat betekenen ze?

Hieronder een overzicht van wassymbolen zoals ze op Wikipedia te vinden zijn. (Copyright van de afbeeldingen: CC BY-SA 4.0 door Jbaowner)

Wassymbolen wat betreft de wasmachine en de temperatuur

Wassymbool

Veelgebruikte wassymbolen die in bovenstaande afbeelding nog ontbreken zijn:

  • De wastobbe met 30 graden
  • De wastobbe met 40 graden

De getallen in de wastobbe geven de maximale temperatuur aan waarop je iets mag wassen. Heeft jouw kleding een label met daarop een wastobbe en het getal 30? Dan mag je dat kledingstuk dus niet wassen op een hogere temperatuur dan 30.

Wassymbolen wat betreft de droogtrommel

wassymbolen

Wassymbolen wat betreft strijken

wassymbolen

Wassymbolen wat betreft bleken

wassymbolen

Wassymbolen: de praktijk!

Voorbeeld 1: een roze truitje van katoen, nylon en elasthan

Laten we zo’n label met wassymbolen eens nader bekijken!

Wassymbolen

Helemaal links zien we de wastobbe, met daarin het getal 40. Dat betekent dus dat dit kledingstuk niet heter gewassen mag worden dan op 40 graden. Dertig graden mag ook, maar 60 graden niet.

Het volgende teken is een driehoekje met een kruis er door. Wat moet je hier nou mee? Want wie gaat nou een kledingstuk bewust bleken? In de praktijk betekent dit wassymbool simpelweg dat je het beste een kleurwasmiddel kunt gebruiken. Dus niet een wasmiddel voor de witte was. Daarin zitten namelijk vaak bleekmiddelen.

wassymbool

Daarna zie je een vierkantje met een streep erin. Dat betekent dat je het kledingstuk liggend moet drogen. Dat is omdat het anders uit model kan raken. Als je het liggend droogt, gaat het niet uitlubberen.

wassymbool

Vervolgens zien we een strijkijzer met daarin 2 stipjes. Dat betekent dat het kledingstuk op ‘matige temperatuur’ oftewel niet warmer dan 150 graden, gestreken mag worden.

strijk symbool

Het laatste wassymbool is een rondje met een kruis er door. Dat betekent dat dit truitje niet in de droogtrommel mag.

wassymbool

Voorbeeld 2 een onderbroek van de Hema van katoen met elasthan

Hieronder nog een oefening met de wassymbolen : )

wassymbolen

Het eerste wassymbool is weer de wastobbe. Dit keer staat er 60 in. Dat betekent dat dit kledingstuk op maximaal 60 graden gewassen mag worden.

Vervolgens zien we weer het driehoekje met het kruis er door. We weten nu dat dit betekent dat je een wasmiddel voor gekleurde was moet gebruiken. Zo voorkom je dat de kleur vervaagt.

wassymbool

Het derde symbool is een vierkantje met een rondje erin, en twee stipjes. Dit betekent dat je het in de droogtrommel mag doen.

Screen Shot 2019 10 26 at 12.55.15Strijken mag op maximaal 150 graden.

wassymbool

Het laatste wassymbool is een rondje met een P erin. Dat betekent dat geadviseerd wordt om het kledingstuk professioneel te laten reinigen. Ik vermoed dat het erin staat omdat het om ondergoed gaat. Maar niemand zal zijn of haar ondergoed telkens professioneel laten reinigen denk ik. Tenzij je slipjes hebt van zo’n 100,- per stuk.

wassymbool

Handige gratis printable met alle wassymbolen

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt: ‘Hoe moet ik in vredesnaam de betekenis van al die wassymbolen onthouden!’

Dat is geen probleem!

Op de site van C & A zijn ze zo vriendelijk om een gratis printable aan te bieden! Je kunt deze downloaden en bij je wasmachine ophangen. Zo kun je altijd controleren hoe iets gewassen mag worden.

Lamineer hem eventueel even voor de zekerheid, zodat hij mooi blijft.

|

Wat gebeurt er als je je niet aan de wassymbolen houdt?

Wat gebeurt er als je vergeet de wassymbolen te lezen? Dat je bijvoorbeeld te laat ontdekt dat je iets maar op 30 graden mocht wassen, en jij hebt het gewassen op 60 graden?

Je kunt geluk hebben, en het kledingstuk in goede toestand weer uit de wasmachine halen. Maar je kunt ook te maken krijgen met:

  • Krimp
  • Vale kleuren (bij gebruik wit wasmiddel voor gekleurde was)
  • Kleren die uitlubberen en hun vorm verliezen
  • Snellere slijtage

Waslabel humor

wassymbolen

Of deze

wassymbolen

Filmpje van Kieskeurig.nl met uitleg over waslabels

In onderstaand filmpje worden de wassymbolen ook nog eens handig uitgelegd.

Samenvattend

Wassymbolen zijn belangrijk, en een behoud voor je kleren. Ze vertellen je namelijk hoe je jouw kleding het beste kunt wassen. Luister goed naar die adviezen. Doe je dat niet dan heb je kans dat je kleding krimpt, verkleurt of haar model verliest.

Leestips

donkere was

Droogtrommeldoekjes

Controleer jij de waslabels van je kleding voordat je gaat wassen?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

43 Comments

  1. Ik ken ze, een droogkast heb ik niet en aan strijken ene hekel…
    Ik durf ook dingen wassen die niet gewassen mogen worden. Liever dat, dan vuil en doorgaans geeft dat geen problemen. Dit weekend nog een jas van wol en kashmir, wel op koude temperatuur en wolwasprogramma natuurlijk. Ik vind wassen veelal gewoon logisch nadenken

  2. Goed om je hierin te verdiepen. Ik kijk er vaak wel even kort naar, maar gooi het meeste in de gewone was als ik heel eerlijk ben. Alleen bij twijfel controleer ik nog even.

  3. Yes! Altijd. Alleen knip ik het ook vaak eruit als het irriteert en dan denk ik: “Ik onthoud wel dat dit wolwas is”. Euh… yeah right! :)
    Overigens viel mij bij het roze Laura Ashley-truitje op dat er volgens mij ook een streepje onder de 40 staat. En dat dat dus een ‘matige cyclus’ impliceert? Kan ik mij eerlijk gezegd ook wel voorstellen bij Laura Ashley. Ik denk dat ik het dan standaard op het wolwasprogramma zou doen, hahaha. Al moet je daar ook bij uitkijken, want het zou zomaar kunnen dat je dan te ‘anders’ wast dan volgens het wasvoorschrift en dat dan ineens iets gaat doorlopen qua kleur ofzo…

  4. Ik doe altijd maar wat en tot nu toe gaat dat eigenlijk altijd goed. Bij nieuwe kleding of een aparte stof wil ik nog wel eens een blik werpen op het waslabel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.