Wasdroger: Alles wat je weten wilde + sokken in de droger?
Last updated on March 2nd, 2024 at 01:54 pm
- Wasdroger op wasmachine
- Was verzamelen
- Wasdroger meer gebruikt in herfst en winter
- Ik gebruik de wasdroger ± 4 keer per week
- 6 op de 10 huishoudens hebben een wasdroger.
- Er zijn 3 soorten wasdrogers
- 1. Afvoerdroger
- 2. Condensdrogers
- 3. Warmtepompdrogers: een variatie op de condensdroger
- Wij hebben een Miele Novotronic T410
- 4 Tips om je wasdroger zuinig te gebruiken
- Sokken in de droger?
- De beste wasdroger volgens de Consumentenbond in 2023
- Zachte handdoeken zonder droger
- Conclusie over wasdrogers
- Huisvlijt bezoekers over wasmachine en wasdroger
- Leestips
Ik heb een wasmachine en een wasdroger.
Ik denk dat ik toch wel 4 dagen minstens een was, of meerdere wassen, draai.
Maar precies weet ik het niet, want het gaat eigenlijk gewoon altijd door.
Wasdroger op wasmachine
Om ruimte te besparen staat de droger op de wasmachine. In ons huis in de stad stonden ze bovenop elkaar in de badkamer. Daar kon ik maar één apparaat per keer inschakelen. Als ik klaar was met de wasmachine, dan trok ik aan een touwtje, en dan kon ik de droogtrommel gebruiken.
Was verzamelen
Hier op het platteland staan de wasmachine en wasdroger in de berging. Opnieuw op elkaar. Maar nu kan ik ze wel allebei tegelijk gebruiken. Eigenlijk doe ik dit nooit. Stiekem ben ik bang dat de stoppen dan doorslaan of zo. Bovendien was ik meestal de hele dag, en verzamel van elke was wat er in de droogtrommel kan. En pas aan het eind van de dag zet ik de droogtrommel aan met alle schone was van de hele dag.
Overigens doe ik alleen ondergoed, handdoeken en dingen die niet kreuken in de droogtrommel.
De rest hang ik op aan de waslijn die is gespannen in de berging. Helaas droogt het daar niet echt snel.
Dus zo gauw het weer het toelaat, hang ik de was lekker buiten te drogen.
Wasdroger meer gebruikt in herfst en winter
In de herfst en winter gebruik ik regelmatig onze wasdroger. Het lukt me helaas niet altijd meer om de was buiten aan de waslijn droog te krijgen. Zelfs niet als ik ‘s ochtends vroeg meteen een was draai.
Dat betekent dat ik de was weer aan de waslijn in de berging moet drogen. En het kleine grut, zoals onderbroeken en handdoeken, doe ik in de droger. Ook wel wasdroger, droogtrommel of droogmachine genoemd.
En dat is jammer, want de droogtrommel is een grote energievreter. De was drogen doe ik veel liever buiten.
Ik gebruik de wasdroger ± 4 keer per week
Ik draai vaak meerdere wassen op een dag. Maar de wasdroger draai ik maar één keer per dag. Gemiddeld gebruik ik de droogtrommel denk ik 3 keer per week. En dat betekent een jaarlijkse kostenpost van ± 100,-. Nou valt me dat eigenlijk nog wel mee, want dat is ongeveer een tientje per maand. Dat is het gemak me wel waard.
Maar de wasdroger is wel de grootste energieslurper van alle huishoudelijke apparaten!
Tip: doe een tennisbal in de droger en bespaar zo energie!
6 op de 10 huishoudens hebben een wasdroger.
In 2014 had 63% van de Nederlandse huishoudens een wasdroger. Veertig procent gebruikt hem twee of drie keer per week en bij achtentwintig procent van de huishoudens draait de droger vijf keer per week. Ik zit daar volgens mij tussenin.
Met een gezin van 7 personen heb ik best veel was. Ik hang zo veel mogelijk te drogen aan een waslijn, maar gebruik de droger toch ook best veel in de herfst en de winter.
Er zijn 3 soorten wasdrogers
1. Afvoerdroger
Deze soort wasdroger doet wat de naam al zegt: hij voert de lucht die uit de was komt naar buiten af. Dit type droger hebben wij. In ons huis in de stad stond de droger op de eerste verdieping in de badkamer. De slang van de wasdroger hing ik uit het raam als ik hem gebruikte.
2. Condensdrogers
Een condensdroger voert de vochtige lucht niet. Hij haalt het vocht uit de lucht en vervolgens wordt het opgevangen in een condensbak. Na elke droogbeurt moet je het bakje even leeg gieten.
3. Warmtepompdrogers: een variatie op de condensdroger
Dit is een condensdroger met een warmtepomp. De warmptepomp hergebruikt de warmte uit de lucht. De lucht wordt dus niet afgevoerd. Dit is de voordeligste keuze op de lange termijn. Stel je gebruikt drie keer per week de droger. Met een warmtepompdroger kost je dat 30,- per jaar en met een condensdroger zonder warmtepomp of afvoerdroger 60,-
N.B. Bij een warmtepompdroger duurt het langer voordat de was droog is. Dat komt omdat het drogen op een lagere temperatuur gebeurt.
Wij hebben een Miele Novotronic T410
Wij hebben een wasdroger van het merk Miele Novotroic T410. Die hebben we volgens mij al een jaar of 25 inmiddels. Hij doet het prima. Maar het is helaas niet het zuinigste type droogmachine. Want het is dus een afvoerdroger.
4 Tips om je wasdroger zuinig te gebruiken
- Verzamel gedurende de dag schone was, en draai pas aan het eind van de dag de droger met álle verschillende was.
- Kies voor ‘kastdroog’.
- Hang je was buiten als het kan.
- Zet hem meteen uit als hij klaar is.
Sokken in de droger?
Officieel wordt afgeraden om sokken in de droger te doen! De reden is dat sokken er snel door zouden slijten. Bovendien lubberen ze sneller uit, en wordt het elastiek dat ze op de plek houdt slapper.
Maar eerlijk gezegd gooi ik sokken graag in de droger!
Alle ‘kleine grut’ doe ik graag in de wasdroger. Simpelweg omdat het best veel werk is om op te hangen. Stel je voor dat je elke sok afzonder met een wasknijper aan de waslijn moet hangen. Zelfs als ik de was buiten droog doe ik dat niet. Meestal drapeer ik de sokken dan simpelweg over de rand van de wasmand.
Daar drogen ze ook prima.
En in de winter doe ik zowel sokken als ondergoed dus in de droger.
De beste wasdroger volgens de Consumentenbond in 2023
De Consumentenbond adviseert een warmtepompdroger. Die is weliswaar duurder in de aanschaf, maar is vervolgens veel energiezuiniger. De beste uit de test is volgens de Consumentenbond de AEG T9DENS87:
Deze kreeg een 8,1 van de Consumentenbond. De cijfers van een condensdroger blijven steken bij een 6,5!
Zachte handdoeken zonder droger
Wat als je graag zachte handdoeken hebt, maar je hebt geen droger? Is er dan een manier om zachte handdoeken zonder droger te krijgen? Om te beginnen ligt het aan de handdoek zelf. In dit geval speelt goede kwaliteit een belangrijke rol! Als je handdoeken koopt van goede kwaliteit dan zullen ze zachter blijven dan als je heel goedkope handdoekjes koopt.
Daarnaast is er natuurlijk wasverzachter! Daarmee worden je handdoeken zachter. Wil je liever geen wasverzachter gebruiken? Dan is azijn een goed alternatief.
Tot slot moet je handdoeken niet te lang aan de waslijn laten hangen als het zonnig is. Hoe langer je ze in de zon laat hangen, hoe harder ze worden. Het zachtst worden ze als ze kunnen wapperen in de wind. En zo gauw ze droog zijn, haal je ze er af!
Berg je zachte handdoeken vervolgens op in een kast met genoeg ruimte, zodat ze kunnen ‘ademen’. Zo blijven ze namelijk ook zachter.
Conclusie over wasdrogers
Als je een wasdroger wilt kopen kies dan voor een warmtepompdroger. Let daarbij op het energielabel. Kies bij voorkeur een wasdroger met een label van A+++.
Een warmtedroger is weliswaar duurder in de aanschaf, maar je verdient hem terug door lagere energiekosten.
Je was drogen met een zuinige droger kost minder dan de helft van dezelfde droogbeurt met een goedkope machine! Als je de droger 4 keer per week gebeurt bespaar je met een zuiniger droogmachine 90,- per jaar. Het allergoedkoopst blijft natuurlijk je was gewoon te drogen hangen aan een waslijn of wasrek.
Let op: haal regelmatig het pluis uit je droogtrommel!
Huisvlijt bezoekers over wasmachine en wasdroger
- Ik zou wel een tussenstuk gebruiken als je de wasdroger en wasmachine op elkaar zet. (Frans)
- Wij zijn met zijn achten. Ik heb 2 wasmachines en een wasdroger. Ze staan bij mij alledrie in de bijkeuken. En ze kunnen alle drie tegelijk aan. In de droger gaan bij mij handdoeken, washanden, vaatdoeken ed. Ook oudere kleding stop ik er wel eens in. Op zolder heb ik waslijnen, een staand droogrek en een rekje in het trapgat. Dat kan je ook aan een deur hangen. Dat gebruik ik voor de lange dingen zoals beddengoed.
In de zomer hang ik de was wel buiten. Maar pas als de klok verzet is komt er weer zon in de tuin. En zonder zon droogt het slecht. Dus nog een paar weekjes geduld ;-)
Ik was iedere dag 2 of 3 wassen soms nog een 4de. Maar als de lijnen boven vol zijn moet ik stoppen. Daar kunnen echt niet meer dan 3 á 4 wassen hangen. Zolderraam een stukje open en het droogt best. Maar ik heb alweer zin om de boel buiten te hangen. Dat scheelt heel wat heen en weer geloop met wasmanden en het ruikt zo lekker. (Grietje) - Als hij toch in de badkamer staat sluit hem aan op warm water! Zo bespaar je meer met de elektranota dan met dat knullige water knoeien :) (Nada Surf)
- Ook ik kan de wasmachine en wasdroger niet tegelijk aanzetten. Maar dat is absoluut geen ramp, ik geloof dat ik de droger dit jaar nog niet aan heb gehad. Ik gebruik hem nu alleen nog maar voor nood en als ik heeeeeel veel was zou hebben, en ik het niet meer kwijt zou kunnen. Ik heb bij de IKEA een soort octopussen gekocht waar zo’n 20 kleine dingen (sokken enzo) aan kan drogen. ‘s avonds hang ik die aan de gordijnrail en het droogt als ‘n gek. Handdoeken uit de droger vind ik vreselijk. Ik wil ze gewoon lekker hard hebben. De rest van de was hang ik binnen over de verwarming Of aan die broekhangers in het trapgat. Dat gaat goed. Ik was, denk ik, toch wel ‘n machine of 6 – 7 per week. We zijn met 3 man. PS: bij goed weer hang ik het natuurlijk buiten neer. Doordat we op ‘n winderige plek wonen, droogt dat meestal aardig snel. Alleen bij sokken moet ik toch wel redelijk zeker weten dat ik ze buiten droog krijg, anders hang ik die aan die octopus. (Cilia)
- Bij ons staan ze naast elkaar in het best wel ruime washok. De wasdroger gebruik ik eigenlijk best vaak, terwijl ik wel waslijnen heb binnen. Maar buiten hangen valt hier een beetje tegen, het stinkt naar de varkens….Niet zo leuk als je op school of op visite naar de stront stinkt….( ruikt…moet ik van mijn boer zeggen) (Truus)
- Wasmachine en droger staan op elkaar. Kan tegelijk gebruikt worden. Ik gebruik de wasdroger alleen voor ondergoed, handdoeken en beddengoed. En als het buiten kan hangen hang ik het allemaal buiten neer. (Janneke)
- Wasmachine en wasdroger, droger word niet gebruikt. Was droogt op zolder met raam open. (Deborah)
- Wasmachine in de douche, geen wasdroger. Ik droog mijn was op twee rekken in mijn extra slaapkamertje. Ik heb geen behoefte aan een droger. Alleen voor m’n grote dekbedovertrekken (240 x 220 cm) zou een droger wel handig zijn. Maar goed, ik red me er tot nu toe prima mee, en dus laat ik het mooi zoals het is. (Butterfly Maiden)
- Ik heb een was-droog combinatie. 1 apparaat voor beide dingen. Kan dus nooit tegelijk :-) In de droger doe ik alleen ondergoed, handdoeken, beddengoed e.d. Het beddengoed zou ik liever uithangen, maar daar heb ik helaas geen plek voor op mijn ienimeinie droogrekje. (Gewoon Wendy)
- Wasmachine én droogkast. Ik gebruik de droogkast ook alleen voor de witte was. Dat geeft voor handdoeken een groot verschil: veeeeel zachter! De rest hang ik op in de berging waar de verwarmingsketel staat. Dat is heel handig, want daar is het én warm én door een rooster in de deur en in de muur circuleert de lucht er ook goed.
Dus wordt de was snel droog. Maar zoals hier al genoemd: buiten drogen ruikt het lekkerst! En dat doe ik dan ook, zodra het kan! Groetjes uit Vlaanderen van Chris! - Wij hebben wasmachine en wasdroger bovenop elkaar in de douche. Nu zijn we samen, maar ik draai nog gemiddeld 6/7 x de wasmachine. Toen de dochters nog thuis waren zelfs 12 keer in de week. Ja ik weet het, ik was veel hihi. Maar iedere week verschoon ik het bed, en ik heb gewoon veel was. Alles gaat iedere dag de was in. Mm’n moeder zegt altijd: ‘Meid was toch niet zoveel.’ Zeker een tik. (Hilda)
- Wij hebben geen wasdroger, alleen binnen een wasrekje en langs de galerij waslijnen. Als het weer het even toelaat zet ik ook alles buiten, dan ruikt het veel lekkerder! Op natte dagen droog ik het toch binnen, maar met mijn dekbedovertrek vind ik dat niet fijn. Dat is eigenlijk te groot voor het droogrekje, en hangt dan over wat stoelen in de woonkamer. Hoewel het eigenlijk niet eens veel langer duurt voor hij droog is (een beetje wel als het vochtig weer is), ‘voelt’ het wel veel langer omdat het dan in de weg hangt. (Jantine)
- Mijn wasmachine staat in de douche. Een wasdroger heb ik niet. De laatste weken vul ik de machine met douchewater en kruikenwater. Scheelt een stuk in het verbruik.
Mijn was hang ik meestal op zolder op, en dan zet de ramen tegen elkaar open. Soms droog ik wat was na over de verwarming. Ik heb een grote tuin, maar helaas droogt de was niet goed in de tuin. Teveel fruitbomen en gras en net te weinig wind. In de zomer lukt het vaak wel, en anders hang ik het eerst buiten en later boven. Dan ruikt het in ieder geval lekker naar buitenlucht, en het scheelt vocht in huis. Ik houd de meterstanden wekelijks bij, en het verschil is goed te zien. Wel even leren hoe ik zonder al teveel knoeien het water in de machine krijg. Ik zet nu het vulbakje van het zout van de vaatwasser in de lade van de wasmachine. (Veggiemo) - Yep, wasmachine én droger, naast elkaar en er kan er maar 1 draaien. Maar dat geeft niet. Ik was meestal 2 à 3 x per week, en dan 2 wassen achter elkaar. Wat echt niet in de droger kan (sweatspul, wollige truitjes etc) hang ik op. Maar aan het eind van de dag heb ik een droogtrommel vol, en dan kan die aan. (Syl)
- Wij hebben een wasmachine en een droger, deze staan naast elkaar in de bijkeuken. De droger gebruik ik zo weinig mogelijk. Ik hang het veel liever buiten. (Johanna)
- Hier een wasmachine in badkamer. We hebben geen droger voor ons gezin met 6 personen. Ik was om de twee dagen, tussen de 3 a 4 in de week met een oude 5 kilo bovenlader. We hebben op zolder een hangend rekje, en een grotere staande. En alles is na 24 uur wel droog in huis. Wasmachine neemt niet veel ruimte in deze bovenlader. Bijkomend voordeel: het is de zuinigste ter wereld d.m.v. warmwateraansluiting energieverbruik slechts 0.09 Kwh per wasbeurt :) Ja, ook gas maar dat is te verwaarlozen, die 75 liter. (Nada)
- Toen wij ons huis kochten besloot mijn moeder het schuurtje dat tegen het huis aan ligt volledig te betegelen en een verhoging er in te bouwen. Hierop staan de wasmachine en droger langs elkaar. We zijn maar met zijn tweeën, dus ik was niet iedere dag. Bij mij gaat alleen het beddengoed, ondergoed en sokken in de droger, de rest hangt aan uitklapbare rekjes in datzelfde schuurtje. Ik ben ontzettend blij met mijn ‘washok.’ Vooral omdat ik voorheen (op mijn studentenkamer) de was over deuren, stoelen en gordijnrails moest hangen om te drogen. Wat een luxe om daar nu een aparte ruimte voor te hebben! (Renee)
Leestips
- Was drogen
- Stevige droogtoren
- droogtrommeldoekjes
- Waspoeder beter om vetluis te voorkomen
- Wasmachine reinigen
- wasmachine schoonmaken!
Hoe noem jij dit apparaat: wasdroger, droogtrommel, droogmachine of nog iets anders? En heb je er eentje?
Een paar jaar geleden heb ik een wasdroger afgeschaft omdat we in een erg vochtig huis wonen. Ik vond de keuze erg lastig en heb uiteindelijk gekozen voor een Miele afvoerdroger. Een condensdroger bleek erg veel duurder te zijn zodat het bij weinig gebruik minstens 10 jaar zou duren voordat die goedkoper is dan een afvoerdroger. Ook reparatie is bij een condensdroger lastiger. Nog steeds tevreden met mijn keuze trouwens.
Bedankt voor de tip want wij moeten eerdaags een nieuwe wasdroger aanschaffen en de term warmtepompdroger kende ik nog niet.
Graag gedaan Chris. Sommige dingen zijn toch handig om te weten.
Wij hebben niet eens een wasdroger. Niet dat we dat niet willen maar er zit hier geen aansluiting daarvoor. Het is toch wel handig want het scheelt een hoop wachttijd zo vergeleken bij de waslijn.
Behalve in de zomer. Als het buiten warm is en er staat een briesje gaat het buiten ook best snel. Dan kan ik vaak zelfs best een beetje genieten van het ophangen van de was.
De droger. En als die draait zitten de spulletjes erin van 3 wassen :)
Slim om het inderdaad eerst te verzamelen en dan in een keer te doen. Zo doe ik het ook.
Leuk artikel Liesje,
Je hebt trouwens nog een 4e wasdroger. Dit is de gaswasdroger. Deze zijn zuiniger alleen hebben een gasaansluiting nodig. Je komt ze eigenlijk bijna nooit tegen.
Leuke blog, ga zo door :)