Droogmolen of waslijn? Wat is handiger?

droogmolen
Wat is handiger: een droogmolen of een waslijn?
Toen we nog in de stad woonden, tien jaar geleden inmiddels, snoeide mijn man het boompje dat ik gebruikte als paal voor mijn waslijn. Daardoor verloor ik dat leuke boompje én mijn waslijn. Dat leidde tot de vraag: koop ik een droogmolen of neem ik weer een waslijn?
Ik legde het probleem destijds voor op Huisvlijt, en kreeg veel handige adviezen.
Hieronder lees je achtereenvolgens:
 • Hoe mijn waslijn eraan ging.
 • De reacties van Huisvlijt bezoekers op de vraag: ‘Wat is beter een droogmolen of een waslijn?’
 • Mijn ervaringen met de Aldi droogmolen die ik vervolgens kocht.

Hoe mijn waslijn eraan ging, en ik een droogmolen overwoog

Nu Floris in een vlaag van snoeidrift het kastanjeboompje dat onze tuin sierde, en tevens dienst deed als paal voor de waslijn, met de grond gelijk heeft gemaakt kan ik nergens mijn was ophangen! Verlangend kijk ik naar de stralende zon, en blauwe luchten: ideaal om de was te laten drogen.

Er moet dus een nieuwe waslijn komen! Maar nou vraag ik mij af: wat is handiger, een droogmolen of een waslijn. Wat betreft de prijs is een waslijn natuurlijk stukken goedkoper. Maar bij de Aldi hebben ze een droogmolen in de aanbieding voor zo’n 35 euro. Zou dat een oplossing zijn? Bij de Marskramer verkopen ze Brabantia droogmolens voor wel 79 euro; een flink prijsverschil dus.

Ooit heb ik me ook nog wel een beholpen met een droogrek wat je kunt neerzetten, maar dat biedt niet genoeg ruimte.

Wie van jullie heeft een waslijn of juist een droogmolen? En wat bevalt het beste?

Huisvlijt bezoekers adviseren: een droogmolen is en handiger dan een waslijn

Hartstikke bedankt voor alle reacties op mijn vraag wat handiger is: een droogmolen of een waslijn. Ik heb al jullie argumenten op een rijtje gezet, en de droogmolen heeft de meeste voordelen!

Voordelen droogmolen

 1. Je kunt op één plek blijven staan, en hoeft niet met wasmand te sjouwen
 2. Is ook als parasol te gebruiken
 3. Neemt weinig plek in
 4. Je kunt hem inklappen als je hem niet nodig hebt
 5. Veel meters op een klein oppervlak
 6. Hij draait gezellig in de wind
 7. Gewicht wasgoed is beter verdeeld

Nadelen droogmolen

 1. Als je hem na elke wasbeurt inklapt en in schuur zet, relatief veel werk
 2. Niet geschikt voor tweepersoons dekbedhoezen

Voordelen waslijn

 1. Ziet er zo gezellig uit
 2. Kunnen grotere dingen op

Aldi droogmolen ervaringen

De droogmolen van de Aldi kost 34,95, en bestaat uit aluminium. De drooglengte is 50 meter, en de molen wordt geleverd met een kunststof bodemhuls. In de verpakking staat Leifheit vermeld als de fabrikant! Leifheit is bij mijn weten een echt kwaliteitsmerk, dus daar was ik blij mee.

Verpakking droogmolen Aldi

De molen is verpakt in doorzichtig plastic, en een stuk karton. Op het stuk karton staat ook meteen de gebruiksaanwijzing! Niet echt handig, want ik had het karton van de molen gescheurd, en had dus een gebruiksaanwijzing in stukken.

Gebruiksaanwijzing droogmolen Aldi

De gebruiksaanwijzing vertelt hoe je de bodemhuls het beste kunt installeren, en volgens mij had Floris die niet gelezen, want de eerste de beste keer dat ik de was ophing helde mijn droogmolen langzaam maar zeker steeds verder naar links, en eindigde uiteindelijk in het gras.

Dit hebben we opgelost door de droogmolen in een oude parasolvoet te plaatsen.

De gebruiksaanwijzing voor de droogmolen zelf bestaat uit drie plaatjes met tekst, en is redelijk begrijpelijk.

In de praktijk

Ik vond de droogmolen vrij lastig te bedienen met het trekkoord. Ik trok wel, maar de molen opende zich nauwelijks. Toen heb ik de ‘draagarmen’ zelf omhoog geduwd, en dat ging prima. Alleen lukte het me niet ze maximaal uit te klappen, noch met het trekkoord, noch met duwen. Terwijl ik toch twee hulpjes had:

De molen biedt inderdaad heerlijk veel ruimte, en draait soepel rond, zodat je niet hoeft te lopen.

Al met al ben ik erg tevreden met mijn aankoop: ik kan er mijn was goed op kwijt, en dat was precies waar ik hem voor nodig had! En in de zomer heb ik hoge verwachtingen van het ding als parasol!

Waar moet je op letten bij de aankoop van een droogmolen?

 • Kijk goed hoe je de droogmolen kunt neerzetten. Bij ons helde hij opzij. We konden dit gelukkig oplossen met een parasolvoet, maar dit is dus wel een een belangrijk aandachtspunt. Kijk of de droogmolen wordt geleverd met een goed ‘grondanker’.
 • Hoeveel was heb je om op te hangen? Op Fonq geven ze als vuistregel: voor een gezin met 4 personen is een droogmolen met een drooglengte van 50 meter handig.
 • Wil je hem kunnen verstellen in hoogte?
 • Zit er een beschermhoes bij? Dit is belangrijk als je hem goed wilt beschermen tegen wind en regen.
 • Als er een waslijn van je droogmolen stuk gaat, kun je die vaak zelf vervangen. Maar dat is niet bij elke droogmolen even eenvoudig. Dit is dus ook een belangrijk aandachtspunt: hoe makkelijk kun je de droogmolen zelf repareren?
 • Heb je weinig plek? Dan kun je ook kiezen voor een droogmolen die je aan de muur hangt.
 • Wil je je droogmolen kunnen draaien? Dan hoef je niet steeds verder te lopen naar een lege plek waslijn. Je draait dan gewoon het lege stuk droogmolen naar je toe.
 • Wat voor materiaal heeft je voorkeur?

Droogmolens: een overzicht

Helaas heeft De Consumentenbond geen test gedaan naar droogmolens. Maar op bol.com kun je met het behulp van het sterretjessysteem in combinatie met het aantal reviews, een redelijke indruk krijgen van een product. Daarmee bedoel ik:

Eén keer 5 sterretjes in combinatie met 1 review zegt mij niet veel. Maar een groot aantal reviews en dán veel sterretjes, ja, dat vind ik positief.

Een product kan maximaal 5 sterretjes krijgen, of helemaal geen. Onderstaande molen van Leifheit heeft 5 sterretjes op basis van 95 reviews.

En ook deze droogmolen heeft 5 sterretjes op basis van veel reviews:
Last but not least, je kunt ook kiezen voor een wasrek, ook wel droogtoren genoemd. Deze hieronder kreeg ook 5 sterretjes bij bol.com in combinatie met meer dan 200 reviews:

Nawoord anno 2020

Bovenstaande perikelen rondom de droogmolen speelden zich af in 2010. Sindsdien zijn we naar het platteland verhuisd, en daar hing al een waslijn. In de tien jaar dat we hier wonen, hang ik mijn was dus weer op een waslijn.

Die waslijn werkt prima, maar ik mis wel de mogelijkheid van het draaien die een droogmolen biedt. Nu moet ik telkens een eindje lopen, om naar een leeg stuk waslijn te lopen. Een molen draai je gewoon naar je toe.

Maar als ik de piepkleine foto’s* zie van toen, dan overvalt mij een gevoel van heimwee naar voorbije tijden als ik mijn twee zoontjes in de weer zie met de droogmolen.

Ach ja… Das war einmal.

*Ik had toen nog niet veel kaas gegeten van foto’s op een blog zetten…

Zie ook De was doen.

Wat gebruik jij? Een droogmolen? Waslijn? Wasrek? Of misschien alleen een droogmachine?

Similar Posts

77 Comments

 1. Ik heb een droogmolen en ben er zeer tevreden over. Neemt weinig plaats in maar je kunt er veel op kwijt.

  Ik heb voor ´s winters een rekje op zolder, maar dat haalt het echt niet bij de droogmolen.

 2. Een droogmolen kan je inklappen en waslijnen blijven natuurlijk altijd hangen. Je kan er veel op kwijt. Ik heb hem nog niet gebruikt maar ik heb een 2e hands droogmolen van een vriendin overgenomen. Een brabantia. Ik gooi wel vaak de sokken in de droger. veel te veel knijpers nodig met een gezin met 5kids…

  Nelly

 3. hmm ik ben voor waslijn, k ben van het snelle werk en steeds sjouwen met een droogmolen in en uit de schuur en in en uitklappen, hmm nee das dan net weer een brug te ver voor mij …als luie huis vrouw.
  daarbij als we van het starnd terug komen des zomers gooi ik alle starndlakens ook even over de lijn om te drogen en het zand er uit te laten wapperen….
  en je 2pers dekbedhoes is ook martelen op de droogmolen lijkt me…

 4. ik heb waslijnen tussen de 2 muren hangen. maar dan wel van die waslijnen die je in rollen zeg maar.
  ze worden ook veel gebruikt in badkamers geloof ik.
  Ze zijn van leifheit.. en er kan heeel veel was aan opgehangen worden en ben ik klaar. dan rol ik de lijnen in en heb ik alleen 2 kastjes aan de muur hangen.

 5. Ik woon op een appartement dus gooi alles in de droger.
  Maar als ik moest kiezen, dan zou ik voor een molen gaan. Die draaien zo leuk mee met de wind :D

  En je hebt meer meters op een kleiner oppervlakte, vind ik er beter uit zien.

 6. Ik heb altijd droogmolens. Neemt weinig ruimte in beslag. Maar ik ben het wel met Sillie eens, van het opruimen iedere keer komt vaak niet veel. Maar wij hebben hem dicht bij het terras en dan is het ook wel eens lastig als je buiten wilt zitten. Met andere woorden; wat is wijsheid?
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 7. Een droogmolen. Kan altijd weg als het moet. Ik laat hem altijd staan,( te lui) maar heb er wel een hoesje om. Dan blijft hij schoner en langer goed.
  Ik heb geen ervaring met de molen van de Aldi, maar er komt toch veel gewicht te hangen aan zo’n molen. Goed kijken of hij stevig genoeg is.

 8. PS Ik ruim de droogmolen meestal alleen maar op als er een week regen wordt verwacht ofzo, ik ga echt niet na elke was met dat ding lopen slepen…Dan zou het veel te veel werk zijn.

  Het voordeel van een molen t.o.v. een waslijn is, dat je op dezelfde plek kunt blijven staan met je wasmand, en de lege kant van de droogmolen naar je toe draait. Mat een waslijn had ik vaak het probleem dat de lijn aan de zijkanten te hoog en in het midden te laag hing, en ik moest telkens een stuk slepen met mijn wasmand.

 9. Waslijn ! Wat een leuke site is balkon met wasgoed zeg ! Hele leuke tip Dorine. Als ik in de trein zit, maken inderdaad die wasjes aan lijnen mij op 1 of andere manier blij. Het doet me wat.

  Margreet

  1. Wij gebruiken nu een droogrek, maar die is langzaamaan ook aan vervanging toe. Wie weet word een droogmolen wel de vervanging. Ik ben er nog niet helemaal uit. Maar dankzij jouw blog heb ik de vooe en nadelen even op een rijtje. Thanks!

 10. Ik heb een inklapbare droogmolen voor aan de muur en dat bevalt mij uitstekend. Er zit een hoes omheen dus zo opgeklapt en netjes opgeborgen.

 11. Ik heb twee wasrekken. Eentje voor buiten en eentje voor op zolder. Geen droger, die is de deur uit. Duur, slecht voor milieu.

  Love as always
  Di Mario

 12. Wij hebben een waslijn en ik zou niet anders willen. Bovendien staat er hier vaak een harde wind en ik heb weleens gehoord dat hierdoor droogmolens sneller kapot kunnen waaien. Of dat zo is weet ik niet, want ik heb er geen ervaring mee.

 13. Ik heb van die ‘droogtorens’. Hoge wasrekken op wielen. Als het lekker weer is, breng ik er gewoon één naar buiten. Vind ik prima werken.

  1. Dat lijkt me wel heel handig! Vooral als het ineens gaat regenen. Dan rijd je gewoon de hele droogtoren zelf naar binnen. Nu moet ik als een gek snel de was gaan afhalen bij regen….

 14. Voor als de was buiten kan heb ik een droogmolen.
  Ik heb op twee verschillende plekken een houder in de grond waar ik hem kan plaatsen.
  Ik heb ook wel een droogtrommel, soms is dat gewoon even makkelijk…:)

 15. Een wasrek heb ik staan, kan buiten niets ophangen.
  Voor heen een droogmolen. Hans

  @ verbleef ‘s avonds in een hotel, vier nachten.

 16. Ik vind een echte droogmolen juist onhandig in een kleine tuin, omdat-ie dan zo pontificaal ergens in het midden moet staan. Zo’n droogmolen vanuit de muur heb ik wel eens gezien, en is inderdaad handiger. Zelf gebruik ik een wasrek. Dat staat normaal gesproken binnen, en we verplaatsen het naar buiten bij mooi weer. Een droger heb ik niet. O, en we hebben nog een wasrek boven het trapgat hangen. Heel handig voor het beddengoed.

 17. wij hebben een droogmolen. super handig ding. een waslijn kan ook maar ik vind dat persoonlijk nogal armoedig staan :( in huis hebben we op 2 verdiepingen een wasrek hangen. de droger gebruik ik alleen voor mijn handdoeken en kleding word opgehangen

 18. Ik gebruik een wasdroger en een wasrek. Sommige dingen zijn fijner luchtgedroogt andere juist in de machine.

 19. ik heb twee droogrekjes aan het balkon, dan hoef ik met de was maar 1 trap af in plaats van 2

 20. Wij wonen in een appartement met een grote zolder en hebben daar 2 wasrekken staan. Op zolder staat het raam altijd op een kiertje dus het ruikt ook altijd fris, heerlijk.

 21. Ik heb mijn Brabantia droogmolen al 25 jaar. Met veel plezier hangen we daar de was aan op. Ruim hem alleen op als het winter wordt. De droogmolen heeft verscheidene verhuizingen meegemaakt, waarbij helaas de grondankers in de grond achterbleven… Nu staat hij ook in een oude parasolvoet, maar we moesten ook een punt aan de schutting binden met een touw wegens omwaaien waardoor hij helaas niet meer kan ronddraaien. We wachten op inspiratie om een grondanker te regelen…
  We hebben ook nog droogrekjes voor binnen als het regent. Geen wasdroger.

 22. Wat kun je over huishoudelijk geneuzel toch pagina’s volschrijven. Het lijken bijna echte problemen!

  Hier een droogmolen en een rekje binnen. Het kost me ongeveer 30sec om ‘m binnen te zetten, dus ‘relatief veel werk’ is erg subjectief. En er passen met gemak tweepersoons dekbedhoezen op, dus die vervalt ook. Ik vind een waslijn die blijft hangen erg ontsierend in m’n mooie tuin. Nu staat ‘ie er alleen als ik ‘m nodig heb.

 23. Wij hebben een droogrek, zodat de was binnen en buiten kan drogen. Als we straks gras in de tuin hebben, wil ik ook wel een droogmolen denk ik.

 24. Oh heerlijk, een praatje over de was! Eindelijk, eindelijk heb ik die compleet onder controle. Ik heb een superfijne droogmolen in de tuin, van B. rabantia, met hoes. Staat als een huis. Bij slecht weer heb ik twee! inklapbare, verrijdbare wasrekken. Ook van een duurder merk, maar daardoor zeer degelijk. En last but not least, heb ik in de badkamer van L. eifheit uitschuifbare waslijnen, waar ik bij slecht weer een hele lakenwas op kwijt kan. En voor een landelijke sfeer, heb ik een houten harmonicarek voor alle doekjes, handdoeken en washandjes, die daarop kunnen drogen voor ze in de was kunnen. Kom maar op met de was:).

  Groetjes Jacqueline

 25. Ik gebruik een wasrek omdat we op een appartement wonen. Eerst een hoge maar toen die steeds omwaaide ben ik overgestapt op een laag model. Van de Aldi. Perfect. Past zelfs een 2 persoons dekbedhoes (lits-jumeaux) overheen.

 26. Aaah de droogmolen! Zoveel leuke herinneringen aan. Mijn moeder bouwde er een soort van hutje van met lakens zodat ik er met mijn rolstoel onder kon spelen.

 27. Ik had een droogmolen bij ons vorige huis, maar de was droogde er niet best op. Waslijnen zijn fijner. Ik zet soms een rek neer in onze tuin. Meestal hang ik de was op de lijnen op onze grote zolder.
  Ik wil wel een paar haken in een buitenmuur bij de kantoorkamer. Kan ik daar een wasrekje op hangen. Zag ik bij mijn ouders en ik vind dat ook een handige oplossing.

 28. Een wasrek. Die ik vandaag in de tuin was vergeten en ja hoor, het ging regenen. Nu is mijn was weer drijfnat…

 29. Mijn vader heeft hier ook een hele mooie en creatieve waslijn in de tuin gemaakt haha, in de badkamer hebben we ook waslijnen en we hebben een carport en daar hebben we ook een waslijn ( voor als t regent lol) ik denk dat ik zou gaan voor een waslijn hahah

 30. Mijn tuintje is te smal voor een droogmolen. De was waait dan tegen een muur en/of de schutting. Hoeft ook niet. In m’n onverwarmde bijkeuken staat m’n wasautomaat en heb ik 4 lijnen gespannen. Het droogt dus ook als het regent. En ik hoef niet ver te lopen en/of een droogmolen op te zetten. Een droogmolen in die bijkeuken lijkt me ook nix. ;-) In de bijkeuken kan ik het ook de nacht laten hangen. Buiten zou ik dat niet doen. Als de was daar hangt, dan staat de deur daar natuurlijk maximaal open.

  1. Die van mij zijn permanent en gewone waslijnen op een werkbare afstand. Er hing zo’n plastic dingetjes, maar die heb ik dus meteen vervangen. Kan nu een volle wasmachine aan de lijnen kwijt. Verder heb ik niets in dat hok te zoeken, het hangt me dus totaal niet in de weg.

 31. Ik vind zelf een droogmolen ook fijner dan een waslijn. Je kunt meer kwijt op een kleinere ruimte. Je hebt hem zo ingeklapt als je hem niet nodig hebt en het is snel droog. Ik zal dus niet snel op een drooglijn overstappen.

 32. Ik droog de was niet buiten, hebben we eigenlijk te weinig plek voor. Bij ons staat het op een wasrek in de logeerkamer. Plek genoeg en vind het onzin om een droger aan te schaffen voor een huishouden van 2 personen.

 33. Brabantia droogmolen, al jaren!
  Zou niet anders willen.
  Bij slecht weer een wasrek in de bijkeuken en in het trapgat.
  In het allerergste geval een droger.

 34. Je moet wel een plek hebben voor zo’n molen. Ik gebruik 3 waslijnen en hang dwars op de lijn. Dus echt lopen hoef ik ook niet. De meeste mensen hangen alles met de lijn mee en jammeren dat ze te weinig ruimte hebben. Mocht het slecht weer zijn dat heb ik nog 2 droogrekken en een hangend droogrekje.

 35. Ik heb een droogtoren. Maar zeer zeker niet zo eentje van bol-punt-com van 76 euro! Jeetje! Die van mij is van de Action en kostte 15 euro of zo. Werkt prima

 36. Wij hebben geen tuin of balkon, dus wij doen het met een wasrek of de droogmachine. Vorig thuis hadden we een droogmolen, te gek om hutten mee te bouwen! :P

 37. Ik gebruik een wasrek, geen plek hier voor iets anders. Mijn beddengoed breng ik altijd naar mijn moeder :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.