De was doen: de strijd tegen het wasgebergte

In een gezin van zeven personen is de wasmand zelden helemaal leeg, maar dat wil niet zeggen dat ik daar niet naar kan streven! Elke dag ga ik het monster van de wasberg met nieuwe energie te lijf, en dit zijn mijn strategieën:

 1. In de badkamer staan drie manden waarin de was meteen wordt gesorteerd: licht bont, donker bont, en kookwas.
 2. Elke avond voor ik naar bed ga, vul ik de wasmachine met vieze was, zodat ik de volgende ochtend alleen nog maar even waspoeder hoef toe te voegen en de wasmachine hoef aan te zetten.
 3. Ik vouw de was elke dinsdag, donderdag en vrijdag. Op dinsdag en donderdag doe ik dat terwijl de kinderen in bad gaan. Zo houd ik een oogje in het zeil, en de kinderen kunnen me ondertussen van alles vertellen over Pokemon en dergelijke schreeuwerige onverlaten.
 4. Vrijdag ruim ik de laatste was op, zodat ik in het weekend de bodem van de wasmanden kan begroeten.
 5. Hoewel ik een droger heb, gebruik ik die alleen voor ‘het kleine grut’ zoals ondergoed, sokken, hemden en handdoeken. Broeken, overhemden, t-shirts komen er veel te gekreukt uit vind ik, dus die hang ik meteen aan een hanger in het raam te drogen. En als ze droog zijn hoef ik ze alleen nog maar in de kast te hangen. Strijken doe ik echt zelden. Eerlijk gezegd weet ik niet eens waar de strijkbout is.
 6. Elke woensdag verschoon ik alle bedden, en draait de wasmachine overuren. Omdat ik ze liever niet in de droger doe vanwege het kreuken, hang ik de dekbedhoezen over deuren. Daar drogen ze prima, en ze hangen niemand in de weg.
 7. Ik kan geen maat houden met waspoeder, en gebruik daarom het liefst vloeibaar wasmiddel, want dat blijft niet plakken in het bakje. Ook van die tabletten vind ik fijn, omdat ik dan automatisch de juiste hoeveelheid gebruik. Ik haal mijn waspoeders bij de Lidl of Aldi, en soms hebben ze bij de Action een aanbieding van een heus merk.

5 Responses to De was doen: de strijd tegen het wasgebergte

 1. Grappig dat ik eindelijk eens iemand tegenkom die ook gebruik maakt van deuren om dekbedhoezen te drogen. Ik doe het ook met de hoeslakens. Het begon uit ruimtegebrek in mijn kleine appartement en idd het droogt gladder en beter.

 2. Dat is leuk je hebt t zelfde systeem als ik behalve dat van de deuren.de machines snorren nu maar volgende lading dekbedovertrekken probeer ik ook zo uit.Want ik heb echt n GROTE HEKE aan strijken!Trouwens n goeie wasgebergte moest m 2x lezen dacht eerst aan n natuurgebergte en daar heeft was niets mee te doen.Fijne dag,Ingrid

 3. van vloeibaarwasmiddel krijg je vetluis in je wasmachine, dat weet toch iedereen?
  En strijken? nee dat is idd erg overbodig, maar waarom draai je snachts niet je was? op goedekope stroom?

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.