De was doen: 7 technieken

De was doen

Inmiddels zijn drie van mijn vijf kinderen het huis uit, en is de was doen een minder grote klus dan het ooit was. Maar het blijft iets dat je goed moet bijhouden vind ik. Als je zelfs maar een paar dagen verslapt, groeit de stapel vieze was al tot grote proporties.

Hieronder lees je hoe ik in 2009 de was doen aanpakte.

De was doen: mijn strijd tegen het wasgebergte!

In een gezin van zeven personen is de wasmand zelden helemaal leeg, maar dat wil niet zeggen dat ik daar niet naar kan streven! Elke dag ga ik het monster van de wasberg met nieuwe energie te lijf, en dit zijn mijn strategieën.

Mijn techniek

 1. In de badkamer staan drie manden waarin de was meteen wordt gesorteerd: licht bont, donkere was, en kookwas.
 2. Elke avond voor ik naar bed ga, vul ik de wasmachine met vieze was, zodat ik de volgende ochtend alleen nog maar even waspoeder hoef toe te voegen en de wasmachine hoef aan te zetten. Op die manier maak ik de was doen makkelijker.
 3. Ik vouw de was elke dinsdag, donderdag en vrijdag. Op dinsdag en donderdag doe ik dat terwijl de kinderen in bad gaan. Zo houd ik een oogje in het zeil, en de kinderen kunnen me ondertussen van alles vertellen over Pokemon en dergelijke schreeuwerige onverlaten.
 4. Vrijdag ruim ik de laatste was op, zodat ik in het weekend de bodem van de wasmanden kan begroeten. In het weekend de was doen is daardoor niet nodig.
 5. Hoewel ik een droger heb, gebruik ik die alleen voor ‘het kleine grut’ zoals ondergoed, sokken, onderhemden en handdoeken. Broeken, overhemden, t-shirts komen er veel te gekreukt uit vind ik, dus die hang ik meteen aan een hanger in het raam te drogen. En als ze droog zijn hoef ik ze alleen nog maar in de kast te hangen. Strijken doe ik echt zelden. Eerlijk gezegd weet ik niet eens waar de strijkbout is.
 6. Elke woensdag verschoon ik alle bedden, en draait de wasmachine overuren. Omdat ik ze liever niet in de droger doe vanwege het kreuken, hang ik de dekbedhoezen over deuren. Daar drogen ze prima, en ze hangen niemand in de weg.
 7. Ik kan geen maat houden met waspoeder, en gebruik daarom het liefst vloeibaar wasmiddel, want dat blijft niet plakken in het bakje. Ook van die tabletten vind ik fijn, omdat ik dan automatisch de juiste hoeveelheid gebruik. Ik haal mijn waspoeders bij de Lidl of Aldi, en soms hebben ze bij de Action een aanbieding van een heus merk.

De was doen: mogelijke routines en gewoontes

de was doen

Iedereen heeft het: vieze was en moet dus de was doen.

En als je moeder bent van opgroeiende kinderen heb je er zelfs veel van. Want baby’s spugen en poepen zichzelf onder. Meestal als je ze net verschoond heb. En als ze veranderen in peutertjes, kleutertjes en vervolgens schoolkinderen en pubers worden ze vies van spelen en het dagelijks leven.

Aangezien vieze was dus een onontkoombaar feit is van het dagelijks leven is het de truc om deze taak zo in te richten dat je min mogelijk last hebt van de was doen. En mensen blijken verschillende gewoontes te ontwikkelen om de was te doen. Laten we eens kijken naar de opties!

De was doen: mogelijke gewoontes en routines

 1. Alle was op 1 dag doen. Vroeger was Maandag Wasdag. Daar hoefde je als vrouw niet over na te denken. Iedereen deed destijds de was op maandag. Anno 2017 is dit nog steeds een prima methode. Mits je voldoende kleding hebt, want als je maar één vaste wasdag hebt, dan blijft vieze was natuurlijk wel wat langer liggen.
 2. Wassen als de wasmand vol is, oftewel indien nodig. Je zet bijvoorbeeld een wasmand neer voor alle vieze was, en als die vol is, ga je de was doen. Het nadeel van deze methode vind ik dat je als het ware vogelvrij bent. Zeker in een gezin met kleine kinderen vult zo’n wasmand zich heel snel. En dan kun je het gevoel krijgen dat de was eindeloos is.
 3. Je kunt er ook voor kiezen om standaard elke dag een was te draaien. Gewoon met wat er op dat moment vies is. Nadeel van deze methode vind ik dat je dan soms met een halfvolle wasmachine zit. En dat vind ik dan weer zonde van de energie die de wasmachine gebruikt. Voordeel is dat je nooit vieze was hebt liggen. Hij wordt immers elke dag weggewerkt.
 4. Een soort was per dag. Ik heb drie wasmanden: eentje voor de donkere was, eentje voor de lichte gekleurde was en eentje voor de kookwas. Een methode is om op vaste dagen één van deze soorten was te doen. Bijvoorbeeld op maandag de kookwas, op dinsdag lichtbont en op woensdag donkerbont.
 5. Wasdag per gezinslid. Mijn jongste dochter heeft altijd veel meer was dan de rest van het gezin. Ik weet niet hoe ze het doet, maar alleen al aan haar was heb ik soms de trommel al vol. Heb je meer van dit soort types dan kun je ook per gezinslid een was draaien. Dus op maandag de was van Henkie, op dinsdag de was van Truus etc.

Denk ook regelmatig aan je wasmachine reinigen. Dat is een behoud voor je apparaat namelijk, en voorkomt vetluis!

De was doen: Mijn wasroutine

Van bovenstaande methodes gebruik ik de tweede: ik doe de was, als de wasmand vol zit met vieze was, en het dus nodig is. Ik heb drie wasmanden, en als één daarvan vol zit, doe ik de was. Een vaste wasdag heb ik dus niet. En er zijn wel eens dagen dat ik geen was hoef te doen, omdat de wasmanden nog niet vol zijn. En ik vind het zonde om een halfvolle wasmachine te draaien.

De was doen is een taak waar ik eigenlijk amper over nadenk. Ik weet daardoor ook niet eens hoe vaak ik de was doe per week. Maar als ik zou moeten schatten zou ik zeggen dat ik gemiddeld zo’n 4 wassen draai per week.

de was

Ik heb gemerkt dat er een aantal cruciale fases in het wasproces te onderscheiden zijn, namelijk:

De 7 stadia van De Was Doen

 1. Het verzamelen van alle vieze kleding en goed
 2. Sorteren op kleur van de vieze was
 3. De vieze was in de wasmachine doen en aanzetten
 4. De vieze was uit de wasmachine halen en in de droger doen of ophangen
 5. Alles uit de droger halen, of van de waslijn
 6. De schone was vouwen!
 7. De gevouwen stapeltjes naar de juiste bestemming brengen!

En in élk van deze fases kan er heel makkelijk stagnatie optreden!!!!

Zie ook mijn post Beste wasmiddel witte was!

De vieze was

Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld erg laks met inleveren van hun was, waardoor de inzameling slecht loopt. Het sorteren gaat bij mij gelukkig wel goed, aangezien ik 3 wasmanden heb voor de 3 soorten was: donkere was, lichtbont en kookwas. De vieze was in de wasmachine doen, en die aanzetten gaat ook nog prima.

De schone was

Ophangen

Vervelend wordt het als ik de schone was vervolgens uit de wasmachine moet halen, want dan moet ik meer doen dan op een knopje drukken. Ik moet het namelijk ophangen! Overhemden, truien, shirts, jurken en rokken hang ik meteen aan een kledinghanger aan mijn waslijn. Zo hoeven ze als ze droog zijn, alleen nog maar in de kast worden gehangen! Ik heb zowel binnen als buiten een waslijn. De waslijn binnen is zo’n uitrekbaar geval van Leiffheit, die permanent is uitgerekt. (Zie foto linksboven)

Het ‘kleine grut’ zoals ondergoed, vaatdoeken, sokken etc. doe ik in de droger. Die droger doe ik pas aan als ik diverse wassen heb gedraaid, zodat ik alles in één keer kan drogen.

Vouwen

Dan komt het moment dat alles droog is. De droge was uit de droogmachine halen is niet zo’n punt, maar de volgende fase, waarin het schone goed in de wasmand ligt kan bij mij nogal uitlopen. Ik moet me er echt toezetten om die wasberg netjes op te gaan vouwen. In principe heb ik hiervoor de dinsdag- en donderdagmiddag gereserveerd.

In de kast

Is alles eenmaal netjes opgevouwen, dan vlei ik de stapeltjes in de wasmand in volgorde van verdieping. De tweede verdieping bovenop, en de schone spullen voor de zolderverdieping onderop. Helaas loopt ook deze fase bij mij vaak uit. Dan staat die wasmand met die keurig gevouwen was treurig in de gang te wachten tot hij wordt leeggeruimd.

Kinderhulp!

Gelukkig heb ik hier een briljante oplossing voor gevonden! Ik vouw de schone was, en maak er stapeltjes van, maar dan doe ik de stapeltjes niet in de wasmand. Nee, ik roep mijn kinderen! En dan sommeer ik ze hun eigen stapeltje in hun eigen kast te leggen. Dat scheelt mij een heleboel werk, en het gaat lekker vlot. Ik ben erg blij met deze nieuwe strategie.

Conclusie over de was

Ik heb het meeste moeite met de schone was, oftewel punt 4, 5, 6 en 7.

De was doen: Wasgewoontes

Iedereen doet de was op zijn of haar manier.

 • Met vloeibaar wasmiddel. (Kijk dan wel uit voor vetluis)
 • Met poederwasmiddel. Zie ook mijn post Beste wasmiddel witte was!
 • Met een speciale wasbol waar je het wasmiddel in doet. Vervolgens leg je de vol op de vieze was. Als je zo’n bol gebruikt doe je dus geen wasmiddel in het laatje van de wasmachine. Hier onder een voorbeeld van Robijn wasmiddel met zo’n bol: wasmiddel met bol
 • Met zelfgemaakt wasmiddel.
 • Zonder wasverzachter.
 • Met wasverzachter.
 • Met azijn in plaats van wasverzachter.
 • De was op kleur ophangen: dezelfde kleuren bij elkaar hangen omdat dit netter staat.
 • Overhemden ophangen bij schouders of juist bij onderkant. Ik doe het laatste, omdat ik dan het idee heb dat ze beter in model blijven.

  overhemden

  Zo hang ik ze dus niet op.

 • De was per soort bij elkaar hangen: onderbroeken bij onderbroeken, lange broeken bij lange broeken etc.
 • Alleen op 30 graden wassen vanwege het milieu.
 • Kleding uithangen in plaats van te wassen.
 • Met een speciale bol die een wasmiddel overbodig maakt. Dit is dus weer een andere soort bol dan de bol die ik hierboven noemde! In deze bol hoef je geen wasmiddel te doen. De bol maakt de was schoon zeggen ze. wasbol
 • Merk wasmiddel of huismerk. Ik gebruik graag het huismerk van de Aldi of Lidl, omdat beide vaak als beste getest worden.
 • Houten wasknijpers
 • Plastic wasknijpers
 • Zonder wasknijpers, dus gewoon de was over de lijn hangen. Zelf doe ik dit niet, maar mijn kinderen en man hebben er wel een handje van! De reden? Ze zijn te lui om de was netjes op te hangen!was ophangen
 • Op een droogrekje
 • Op de hand

In welke gewoontes herken jij je? En zijn er nog handige methodes die jij mist?

De was doen nu

Jaren later is er niet zoveel veranderd aan mijn manier van de was doen. Hoewel ik nu minder kinderen thuis heb, vouw ik tegenwoordig dagelijks de was. Meestal rond een uur of half vier. Dat is de tijd dat de kinderen doorgaans uit school komen, en terwijl ik de was vouw, kunnen zij mooi vertellen over hun dag. Of niet natuurlijk, want ook mijn kinderen zijn meestal nogal kort van stof als het om school gaat.

De meeste conversaties gaan aldus:

Ik, op geïnteresseerde toon: ‘En? Hoe was wiskunde vandaag?’ Want ik heb de les van pedagogen dat je specifiek moet zijn als moeder, in mijn oren geknoopt! ‘Hoe was het vandaag?’ schijnt te algemeen te zijn.

Kind: ‘Hmpf.’

Tsja…

De wasmachine ‘s avonds alvast vullen met vieze was doe ik nog steeds, evenals op woensdag de bedden verschonen. Ook gebruik ik nog steeds de droger alleen voor het ‘kleine grut’.

Wat is het beste wasmiddel?

Volgens De Consumentenbond ben je voor de witte was doen het beste en voordeligste af met 1 de Beste wit waspoeder. Bij Albert Heijn kon ik deze niet vinden, maar wel bij Dekamarkt en Dirk.

Voor de gekleurde was raden ze Formil Ultra Plus Color van de Lidl aan.

6 levenslessen van de was doen!

de was doen

Over het huishouden wordt nogal eens minachtend gedaan.

Het wordt vooral gezien als een belemmering voor vrouwen om búítenshuis aan de slag te gaan. Maar ik vind dat je op huishoudelijk werk  niet moet neerkijken. Het vormt toch de basis van je bestaan tenslotte!

Neem nou ‘de was doen‘. Daar kun je leuke levenslessen uithalen!

6 Dingen ik leerde van ‘de was doen’

 1. Het leven zit vol met herhalingen. Soms stop ik iets in de wasmachine  en dan denk ik: ‘Heb ik die er eergisteren ook al niet in gestopt?’ Sommige dingen komen gewoon steeds weer terug. En daar is niks mis mee. Door herhaling leer je.
 2. Je kunt iets nog zo mooi willen houden, er komen onherroepelijk gebruikerssporen in. Mij lukt het tenminste zelden om een kledingstuk altijd schoon en heel te houden. En ook in het leven loop je nu eenmaal butsen en beschadigingen op. Maar die geven ook karakter. Kortom: niemand en niets is perfect. Hoe hard je het ook probeert.
 3. Je moet dingen niet te snel willen doen. Soms heb ik geen zin, en dan prop ik de was gewoon even snel in de wasmachine. Dan heb ik geen zin om de pijpen van die spijkerbroek van mijn dochter er netjes uit te trekken. Met als gevolg dat het niet goed schoon wordt. Geduld is een schone zaak. Zowel in het dagelijks leven als bij de was doen.
 4. Je moet niet teveel tegelijk willen! Soms wil ik gewoon van de was af, en prop de trommel zo vol dat ik het deurtje bijna niet meer dicht kan krijgen. Met hetzelfde resultaat als wanneer ik het te snel wil doen: de was wordt niet goed schoon. Wees rustig, en probeer niet teveel tegelijk te doen. Zie ook Donkere was wassen.
 5. Sommige dingen zijn nooit voorgoed klaar. Net als ik denk: ‘Zo, en nu ligt er nergens meer vieze was!’ gaat er een kind onder de douche. En heb ik dus weer vieze was. Ook in het dagelijks leven zijn er dingen die je niet meteen definitief kunt afronden. En dat geeft niks.
 6. Je kunt niet alles controleren. Wat ik ook doe, er verdwijnen bij ons in huis altijd sokken in de was. In je leven zul je ook dingen kwijtraken. Je kunt nu eenmaal niet alles bij elkaar houden.

De was doen samenvattend

Iedereen heeft te maken met de was doen. Maar de manieren waarop we dat met z’n allen doen kunnen heel verschillend zijn. In deze post beschreef ik een aantal gewoontes en manieren om de was te doen.

Als het gaat om de was doen zijn twee dingen belangrijk: houd het goed bij en zorg voor een schema dat past bij jou. Dat werkt het beste, en zo ben je verzekerd van schone kleding en voorkom je een Wasgebergte dat zich kan meten met Mount Everest.

Vind je het moeilijk om de was te doen? Dan is het boekje Schat zal ik de was doen? handig! Dat biedt namelijk handige informatie voor beginnende wassers.

Leestips

Voor een handige basiscursus de was doen verwijs ik je graag naar het handige boekje Schat, zal ik de was doen?

Zo doen de bezoekers van Huisvlijt hun was!

 • Ik heb totaal geen routine als het komt op schoonmaken of de was doen. Soms doe ik het wanneer de wasmand vol is, soms wacht ik met wassen tot we allemaal geen kleren meer hebben en vaak heb ik na zo’n dag opeens de neiging om elke dag haar was te doen. Ik moet mijn draai nog vinden denk ik terwijl ik al 10 jaar zelf de was doe en al 2.5 jaar ook kinderwas erbij heb haha. (Marloes)
 • Leuk onderwerp toch die was :-) Ik kijk iedere dag of er een wasmand vol is – zo ja dan draai ik een was. Net als jouw methode dus. Het enige nadeel is dat ze de neiging hebben om soms alledrie tegelijk vol te raken. Als dat het geval is, dan draai ik soms een dagje meerdere wassen. Ophangen is soms met knijpers (grote dingen(, maar al die kleine kindershirtjes gooi ik over 2 lijnen. Kindersokken en -ondergoed gooi ik bij voorkeur in de droger. (Huiselijk genoegen
 • Ik was tegenwoordig per kind. Dat scheelt uitzoeken en voorkomt dat de verkeerde sokken bij de verkeerde persoon terecht komen in de kast. Mijn vriend doet zijn eigen was, want ik was alleen de spullen die in de wasmand liggen en niet op de grond ;) (Fleur)
 • Ik doe de was in het weekend want dan is het goedkoper maar alleen als er een volle wasmand is. Verdeeld onder donkere, blauw/groen, rood, kook, ondergoed en witte was. Dus ik denk gemiddeld 3 wasbeurten in het weekend. Vroeger had ik ook nog 3X luierwas maar zoontje is zindelijk dus die zijn terug weggevallen. (Cindy Reyn)
 • Ik doe de was eigenlijk alleen in het weekend? Waarom? Omdat dit goedkoper is. Ondanks dat ik 2 peuters heb, wekelijks beddengoed verschoon, nooit 2 dagen hetzelfde dragen en vies is vies aanhouden, lukt dit prima. Mamaplaneet)
 • Ik was elke dag. 2/3 wassen. Een 30 en 60 was.Zonder wasverzachter.wel een scheut dettol voor de was. Wasmiddel meestal vloeibaar of tablets. Maar net wat er in de aanbieding is. En met de was ophangen gebruik ik geen knijpers omdat ik het gewoon irritant vindt ;) Ik draai 1 keer in de maand een 90 graden wasje ivm de viezigheid in de machine zelf. Was me ooit aangeraden door verkoper. Dus dat doe ik dan maar braaf. (Stefanie)
 • We hebben niet zoveel was. Dus kan ik het een dag uitstellen,als het regent en daarna weer droog weer is. Kan het buiten drogen. (Izerina)
 • Zodra ik een was kan doen, doe ik dat. Zo lukt het me om zonder droger de was voor vier volwassenen bij te houden. Ik heb lange mensen in mijn gezin, dus de kledingstukken zijn ook best groot en dus sneller een trommel vol. De meeste was droog ik op zolder. Ik kan veel kwijt, maar hang het het liefst zo ruimtelijk mogelijk op zodat het het snelst droogt. Voor de witte was heb ik altijd Ariel. Die bevalt me het best. Alle donkere was (en dat is veel hier en droogt helaas minder goed dan lichte was, was ik met schoonmaakazijn). De fijne of gekleurde was, was ik met het wasmiddel dat voorhanden/in de aanbieding is. Ik merk weinig verschil in resultaat. De witte was doe ik ook altijd met een schep soda. (Veggiemo)
 • Ik was op vaste dagen en die komen het beste uit met sporten. Dan stinkt die was niet zo lang. Dat werkt hier in huis het beste (Marijke)
 • Bij mij gaan de overhemden blouses en enkele ‘mooie’ t-shirts aan een hangertje, ik vind ze op deze manier het mooist drogen en soms zo mooi dat strijken overbodig is geworden. Anders zou dit door knijperschouders niet kunnen. Zelfs doe ik stretchstof broeken aan een hangertje of aan de lijn. Ik was volle machines in de soorten wit: ondergoed, lichte sokken, handdoeken, washandjes, slopen, lakens en dekbedhoezen. Donker: broeken, donkere t-shirts, truien, vesten, sokken, donkere handdoeken, e.d. En Verfijnde was licht en verfijnde was donker apart van elkaar, dus 4 soorten wassen . Ik kom op 5 á 6 wassen per week. Mede doordat wij een zoon met smetvrees hebben en bij het minste geringste iets in de wasmand doet. Ik gebruik geen wasverzachter of dergelijks. Wel doe ik ook soms een witte was op 90 graden- voor de machine. En gebruik bij slecht weer of haast mijn droger. Maar was ophangen blijft een leuk en rustgevend werkje vind ik. (Rietje)
 • Ik was alleen ‘s avonds en als het genoeg is. Zo bespaar ik toch een beetje! (Daphne)
 • Ik doe de witte was als ik een volle mand heb en de fijne en donkere een keer per week,en ik gebruik houten knijpers die blijven het beste zitten . (Simonne)
 • Bij ons is het pas wasdag als er voldoende was is – de kinderen wonen niet meer thuis dus het is enkel nog ons twee – niet zoveel was meer :) (Renata)
 • Haha, dan ben ik benieuwd hoe ze dat in China gaat doen dan. Of ze nog zoveel in de was gooit als ze het zelf moet doen, of tegen betaling laten doen. (Leontine)
 • Ik doe de was wanneer de wasmand vol is… hahaha en eens in de week een speciale kookwas. (Mariëlle)
 • Ik heb totaal geen routine. Alles wat de Was in moet gaat op een hoop en dan als ik tijd heb ga ik aan de bak whaha (Jamey_
 • Toen ik nog met mijn ex samen woonde deed hij de was want ik vond dat vreselijk, de rest deed ik. nu woon ik bij mijn ouders weer en mijn moeder doet het weer ;-) (Mieke)
 • Ik woon gelukkig op mezelf en heb dus alleen mijn eigen was. In het begin wel even wennen, want mijn moeder deed het altijd voor me. Nu vind ik het wel prettig, want zo kan ik zelf bepalen wanneer ik iets was. Ik heb geen vast routine, want als ik iets aan wil de volgende dag gooi ik het vaak al in de wasmachine haha. (Dyonne Bakker)
 • Ik verdeel de was over vaste dagen. Bv op vrijdag Bonte was, dinsdag witte was enz. Ik gebruik altijd poeder. Omdat ik vooral ‘s nachts was, aangezien de wasmachine in mijn open keuken staat. (Rosita)
 • Ik heb mijn eigen routine. Ik doe om de dag de was en op het moment dat ik mijn dochtertje naar bed breng in de ochtend dan vouw en hang ik de was op. Ik hang het ook altijd gelijk op zodra de wasmachine klaar is. Anders vind ik dat het muffig gaat ruiken. Wij hebben eigenlijk nooit een mega volle wasmand, omdat ik het altijd wel redelijk bij kan houden. (Priscilla)
 • Ik doe eigenlijk de was als het nodig is. Of als ik er zin in heb bij dingen die ik niet altijd draag. Soms wil ik eigenlijk zoveel mogelijk weg werken, maar ik heb maar 1 klein droogrekje, dus dat is helaas geen optie. Ik kook zo veel mogelijk op 30 graden op handdoeken en beddengoed na ziekte na. Die gaan dan op 60 graden. Tip voor reiniging van je wasmachine: eens per maand leeg op 90 graden laten draaien.(Sandra)
 • Ik heb zo’n 20 wassen per week van tien personen. Was als er genoeg is voor een trommel vol. Dat is al snel. Blijft er een beetje over dan haal ik een bed af om een volle trommel te krijgen. Maak zelf wasmiddel en anders ‘t goedkoopste merk van de Emte. Sorteer op ‘voorzichtige’was en licht en donker. (E.)
 • leuk artikel!! ik was 2 keer per dag hier met 4 personen en alles lekker vloeibaar en als het lekker weer is gaat het de tuin in op de droogmolen en anders de droger in op de kleding na, want dat doe ik nooit in de droger. (Rachel)
 • Wij zijn nog maar met z’n tweeën, dus ik vind de was op dit moment een eitje ;-)Ik doe op maandag het beddengoed en de handdoeken, op donderdag als het nodig is nog een trommel handdoeken/keukendoeken en tussendoor was ik drie of vier keer per week onze kleding op het korte programma (30 graden duurt 35 minuten). Dat bleek niet meer stroom te kosten dan alles opsparen tot de trommel vol is en het houdt het overzichtelijk (we dragen wel allebei meestal vrij donkere kleding, dus dat kan allemaal bij elkaar).Drogen doe ik het liefst buiten, maar als dat niet kan zet ik de droger aan, want ik heb geen ruimte om lakens binnen te drogen. Ik gebruik Puur poeder van de AH, maar wel aanzienlijk minder dan de verpakking aangeeft en af en toe azijn als wasverzachter. (Geertrude)
 • Ik doe de was alleen in het weekend, en dan draai ik meestal twee wasjes. Een voor de kleding en een voor de handdoeken.:) (Marscha)
 • Wooow! Super interessant Ik ben nog jong dus ik hoef gelukkig de was niet te doen, maar erg handig te weten voor later! Dankjewel xx (Layla)Ik heb ook geen vaste was dag zodra de wasmand vol is dan gaat de kleding in de was soms is dat wel 3x in de week in verband met gezondheidsredenen. Ik was de kleding met vloeibaar wasmiddel omdat mijn man en ik niet tegen waspoeder kunnen. (Nicolekatjecreatief)
 • Ja, ik ben zo’n type dat de was gaat pas doen als het écht nodig is. Oftewel: mijn kledingkast is leeg en ik heb handdoeken nodig, haha. Daarbij gebruik ik altijd vloeibaar wasmiddel. (Elsemieke)
 • Wij doen de was als de wasmand vol zit en dan per wassoort. Vloeibare wasmiddel vind ik erg fijn maar we gebruiken geen wasverzachter. Vervolgens hangen wij de was op een wasrek op en jasjes, vesten, broeken en bloesjes hangen we op een hanger. (Chantal)
 • Wat grappig dat er zoveel wasroutines- en gewoontes zijn! Ik heb niet een speciale vaste dag om de was te doen, maar ik hou het wel een beetje in de gaten wat er nodig is. Het liefst draai ik wassen waarbij de trommel volzit, maar bij sommige kledingstukken gaat dat niet. Zeker niet als ze van een afwijkende kleur zijn. De geur van schone was vind ik echt heerlijk! (Amanda)
 • Ik heb de ene dag 3 wassen die ik weg was en de andere 3 dagen weer eens niks. Meestal maak ik zelf mijn wasmiddel ( goedkoper en leuk om te doen). In ons huis komt een wasruimte met ingebouwde wasmanden in de kast zo blijft het overzichtelijk hoop ik. (Andrea)
 • Blijft een grappig onderwerp inderdaad. Zelf gebruik ik ook geen knijpers, behalve als ik op de droogmolen droog en het waait. Ik hang alles wel heel netjes op. Het drogen duurt hierbij soms wel iets langer, maar het vouwen is zo veel minder werk. (Gerda)
 • Toen mijn vriend en ik met ons tweetjes waren waste ik enkel in het weekend. Nu doe ik onze kleding nog in het weekend maar van ons zoontje doe ik extra wasjes als ik zie dat hij veel vuile kleding heeft. (Tania)
 • Ik heb geen vaste was dag maar met 3 kinderen in huis draait de wasmachine best vaak.. verdelen is wel het fijnst. Is de (strijk) berg daarna niet zo groot. (Xenia)
 • Ik heb geen vaste wasgewoontes. Ik was wanneer nodig. Waar ik een hekel aan heb zijn knijpers dus ik gooi altijd alle spullen zo over de lijnen. Is ook makkelijker met opruimen ;-) (Dafne)
 • Nu ik er zo over nadenk, hier draait de machine over het algemeen op de zaterdag. Meestal met vloeibaar wasmiddel en zo’n bolleke. drogen gaat zoveel als mogelijk buiten, ruikt veel frisser en is goedkoper. Maar als dat niet mogelijk is, gaat het de droger in :) (Saskia)
 • Nicole, wat heb je toch altijd leuke onderwerpen op je blog.Dit is waarom ik zo graag je blog lees, en ook de reacties van anderen, de interactie.Dat hangertje van Rietje ga ik ook eens toe passen.Ik draai zo’n 3 a 4 wassen per week. Sorteer op donker, licht gekleurde (bonte) en witte kookwas.Op zolder staat de wasmachine en ik heb een groot rek en waslijnen daar.Als het even kan gebuik ik de droger niet.Ik gebruik wisselend vloeibaar en caps, vaak van Persil en Ariel en meestal ook wasverzachter (Robijn)Wat betreft de wasdag dat is bij mij op Donderdag, dacht dat ‘s avonds of in het weekend ( deed ik vroeger altijd) niet veel meer uit maakt. De Maandag wasdag daar ben ik mee opgegroeid. (Anita Gussinklo)
 • Ik was elke dag. Eerder niet, altijd alleen maar in het weekend. Maar met kinderen leek het wel of ik hele weekend aan het wassen was (en dat was dus ook zo). Nu doe ik dagelijks iets aan de was. Hetzij er eentje draaien, hetzij wat ophangen of opvouwen. (Roelina)
 • Ik heb eigenlijk geen vaste routine, per dag kijk ik wel of de wasmachine aan moet of niet x (Bianca)
 • Ik was altijd wanneer het nodig is en dat is vaak met een klein meisje hierzo. (Danella)
 • Wat een handige tips allemaal! Gelukkig zijn wij maar met zijn tweetjes, das is het nog te overzien! (Dafne)
 • Ik doe de was ook als de wasmand vol zit. Helaas moet ik zo’n 4 a 5 keer wassen in de week… Veel volle wasmanden dus ;-) (Marieke)
 • Wat een boel methodes zeg haha, ik mag me gelukkig nog met andere dingen bezig houden haha. Tnx mom. (Emma )
 • Ik mis nog: wassen als het mooi weer is! Ik probeer dat altijd zo te timen, maar met een gezin van 5 waaronder een pasgeboren baby, moet ik regelmatig op regenachtige dagen wassen en dan gedeeltelijk maar in de droger. (Marieke)
 • Ik was minstens één was per dag. Behalve op zondag. Ik kom zeker op 12-14 wassen per week. Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en 4 kids, waaronder de jongste van 10 weken met wasbare luiers. Uiteraard was ik het liefst met een trommel vol, maar soms ontkom je niet aan een halve trommel, bijv. als de kids hun sportkleding nodig hebben. (Helma) Zie ook sportkleding wassen!

Leestip: Is ‘s avonds de was doen goedkoper?

Hoe organiseer jij de was doen?

49 Comments

 1. D
 2. Karin
  • Mar
  • Mar
 3. simonne Valenberghs
 4. Bernadette
  • Frederique
 5. Suzanne Kers
 6. Gerd
 7. Gerd
 8. Caroline
 9. Gea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh