Wasknijpers in alle soorten en maten + 12 verrassende toepassingen!

wasknijpers

In de Curver doos bij onze waslijn zitten wasknijpers.

En die wasknijpers zijn een mengeling van oude houten knijpers en vrolijk gekleurde, plastic knijpers.

In de praktijk zijn de vrolijk gekleurde plastic knijpers favoriet. Ik deel onze waslijn met de achterburen (mijn ouders). Als ze me voor zijn met de was ophangen zijn alle leuke wasknijpers op. Dan ben ik veroordeeld tot die oude houten wasknijpers!

Tegelijkertijd moeten de vrolijke plastic knijpers om de haverklap vervangen worden. Terwijl de oude houten knijpers al jaren meegaan. Maar afgezien van hun vrolijke uiterlijk vind ik de plastic knijpers ook het fijnst omdat ze wijder open kunnen. Ik kan er dus ook dikkere spijkerbroeken makkelijk mee ophangen.

Smart wasknijper: Peggy

Je verzint het niet, maar ze hebben nu dus een ‘smart’ wasknijper uitgevonden. Peggy heet het ding. Peggy is een wasknijper die je combineert met de Peggy app op je smartphone. Peggy waarschuwt je bijvoorbeeld als het weer verandert en het gaat regenen. Dat vind ik dan wel weer enorm handig moet ik toegeven.

Maar Peggy komt best betweterig op mij over. Want als het mooi weer wordt stuurt Peggy berichten als:

peggy

De Peggy knijper is nog in productie en is een initiatief van Omo. Ze brengen deze smart wasknijper als een manier om meer tijd voor je gezin te hebben.

Aangezien we nog op Peggy moeten wachten, wat zijn onze opties als het gaat om knijpers?

Wasknijpers: dit zijn je opties

Modellen

De meeste knijpers doen hun naam eer aan: ze knijpen de was aan de waslijn. Je drukt er op, en dan opent de wasknijper zich, en kun je de was ophangen. Behalve dit model heb je ook houten knijpers met een soort van inkeping. Daarmee druk je de was als het ware vast op de lijn.

Materialen

Behalve deze twee modellen kun je vervolgens nog kiezen uit verschillende materialen:

 • plastic, zoals onderstaande Hema knijpers:

  wasknijpers plastic
  36 stuks voor 1,25 bij de Hema
 • hout
  wasknijpers
  36 stuks voor 1,25 bij de Hema.

   

 • Rvs wasknijpers! rvs wasknijper

Speciale wasknijpers

Behalve de ‘gewone’ knijpers heb je ook nog speciale knijpers. Wasknijpers die bijvoorbeeld geschikt zijn voor dikkere materialen. Zoals deze:

Screen Shot 2017 08 25 at 13.54.24
4, voor 6,50

En dan heb je ook nog de zogenoemde ‘novelty’ wasknijpers. Die hebben geen extra nut, maar ze zien er gewoon erg leuk uit.

wasknijper
27,75 bij bol.com

Nostalgische houten wasknijpers

Moet je kijken wat een prachtige, nostalgische knijpers ik kocht bij de Wibra in 2014:

wasknijper

Of eigenlijk: 20 wasknijpers.

Zoveel zitten er namelijk in het doosje. Ze worden ook wel ‘houten bol wasknijpers’ of ‘waspinnen’ genoemd. Ze zijn ongeveer 10,5 cm lang.

Een knijper uit één stuk!

Deze nostalgische knijpers bestaan uit één stuk hout. Dat is dus heel anders dan moderne knijpers. De moderne knijpers bestaan namelijk uit twee verschillende delen hout of plastic. Die stukken worden bij elkaar gehouden met een soort veer.

Nostalgische wasknijpers: werking

Maar deze nostalgische knijpers bestaan uit één stuk. Hij werkt heel simpel. Je schuift dit model over het kledingstuk dat je wilt ophangen. Je klemt het er als het ware tussen. Op onderstaande foto zie je de broek van mijn man. Wel moest ik hem aan de broekspijpen ophangen. Toen ik het met de tailleband probeerde, kreeg ik ze er niet op.

Dit type is bijvoorbeeld heel geschikt als je geen afdruk van een knijper op je kleding wilt. Doordat je schuift, en niet klemt, laat deze nostalgische knijper geen sporen achter.

houten wasknijper

Amerikaanse Shakers

Dit model wasknijpers is een uitvinding van de Amerikaanse Shakers ergens in 1700. Dat was een religieuze groep. Ik ken de Shakers vooral vanwege hun handige gewoonte om alles aan de muur te hangen.

Zelfs stoelen!

En dan nog op de kop ook, zodat er geen stof op de zitting zou komen. Wat een bijzonder praktische mensen waren dat! Ze deden dat om zo eenvoudig en minimalistisch mogelijk te leven. Bovendien kon je de vloer zo goed schoon houden.

De Shakers hingen hun spullen op aan handige houten knopjes. Ik begrijp die Shakers wel! Ik ben er ook dol op om dingen aan de muur te hangen. En van die houten knopjes aan de muren kun je er nooit genoeg hebben.

Deze nostalgische knijpers passen goed bij de Shakers!

12 Andere handige toepassingen van wasknijpers!

 1. Deze nostalgische houten wasknijpers lijken op poppetjes. Kinderen vinden het daarom leuk om er mee te spelen. Als je creatief bent, geef je ze kleren, een gezicht en haren! N.B. Er zijn ook officiële houten poppetjes om te beschilderen.
 2. Heb je je in kunnen houden en de zak chips niet meteen leeggeschranst? Rol de bovenkant van de zak dan een paar keer om, en zet hem vast met een knijper.
 3. Je kunt bezoek hun naam er op laten schrijven, en eventueel een persoonlijke boodschap. Zo worden de nostalgische knijpers een soort gastenboek. Hang ze aan een koord bij elkaar.
 4. Ze zijn ook leuk om een cadeautje bijzonder te maken. Knoop een wasknijper aan het cadeautje, en schrijf er iets leuks op. Of alleen ‘gefeliciteerd’.
 5. Je kunt ze ook gebruiken om een dekbedhoes makkelijker om je dekbed te krijgen. Pak twee hoeken van het dekbed, en duw ze naar de verste hoeken van de dekbedhoes. Maak ze vast met knijpers. Trek vervolgens de hoes over het dekbed.
 6. Maak er een kapstok van! Bevestig ze aan een houten plank, en en hang dat. Ideaal voor de kinderen om schooltassen en jassen aan op te hangen.
 7. Organiseer loshangende snoeren met een nostalgische knijper
 8. Gebruik ze gewoon puur decoratief en leg ze ergens op een mooi plekje in je woonkamer. Omwikkel ze met een lapje tere kant, of jute om ze nog decoratiever te maken
 9. Maak er een aangebroken broodzak mee dicht. Wij raken dat plastic dingetje altijd kwijt…
 10. Gebruik ze om rondslingerende handschoenen aan elkaar te maken.
 11. Je kunt er ornamenten voor in de kerstboom van maken!
 12. Hebben je kinderen ruzie over wat van wie is? Schrijf de naam van je kinderen op een wasknijper, en maak die vast aan het speelgoed/doos/jas/ etc.

Op deze Pinterest pagina kun je je ogen uit kijken naar wat je allemaal met nostalgische, houten knijpers kunt doen!

Wasknijpers kopen

Wasknijpers kun je overal bijna wel kopen. In de supermarkt, bij de Action, de Blokker, Xenos, Hema. Zelfs bol.com verkoopt wasknijpers. De prijzen bij bol.com variëren van zo’n 2 euro tot 6,95.

Wasknijpers Action

Bij de Action kosten ze rond de 99 cent. En je hebt keuze uit veel soorten en maten! Hieronder een aantal plastic opties:

wasknijpers knijpers Action wasknijpers action

Maar ook voor houten wasknijpers kun je bij de Action terecht. Voor 99 cent koop je er maar liefst 40!

Wat zeggen jullie over deze nostalgische knijpers?

 • Ik heb gewoon houten, die vind ik het beste werken en zijn heel voordelig. (Suus)
  Deze knijpers worden nog steeds in Engeland gebruikt. Ik kocht ze daar ook vaak. Inderdaad leuk om met de kinderen poppetjes van te maken. (Riet)
 • Ik gebruik gewone houten wasknijpers. Bedacht me ineens dat Dille en Kamille ze misschien ook wel verkoopt…(Willeke)
  Ik heb ze zelf nooit gehad en ook niet gebruikt. Het liefst als ik knijpert dan een beetje groot plastic knijper. (Hilda)
 • Ooit eens een paar gekocht op de rommelmarkt voor 20 eurocent maar die pasten niet op de waslijn. Ik gebruik ze inderdaad om mijn zakken er mee af te sluiten. Doe mij maar de houten met een veer. Plastic knijpers zijn erg glad en breken veel sneller. Ik heb ze nog nergens in een winkel gezien omdat ik daar ook niet vaak kom. (Johanna)
 • Ik heb ze eens gekocht bij De Kwast. In hobbywinkels worden ze verkocht om mee te knutselen. (Marlien)

Action knijpertjes

Niet voor de was, maar wel heel leuk, zijn de kleine Action knijpertjes. Ze worden onder andere veel gebruikt om kaarten op te hangen. Ze worden verkocht onder de naam miniknijpers. Ze kosten maar 1,99 bij de Action.

action knijpertjes

Conclusie over wasknijpers

Wasknijpers zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Je kunt kiezen voor houten wasknijpers en plastic wasknijpers. Daarnaast zijn er ook nog wasknijpers die je op de was duwt.

De houten knijpers zijn duurzamer, maar de plastic hebben vaak van die vrolijke kleurtjes en kunnen wijder open…

De beste wasknijpers

Wat zijn de beste wasknijpers? Helaas heeft de Consumtenbond geen onderzoek gedaan naar knijpers. Maar dat is geen probleem! Bij bol.com kun je namelijk selecteren op het aantal sterren dat een product krijgt.

En dan komen onderstaande knijpers als de beste wasknijpers uit de bus! Dit zijn ook nog eens wasknijpers die geen afdruk achterlaten.

de beste wasknijpers

Onderstaande LaundrySpecialist wasknijpers:

beste wasknijpers

N.B. Deze knijpers krijgen het maximale aantal sterren, en hebben minimaal 10 reviews. Want 5 sterren bij 2 reviews vind ik nog niet veel zeggen.

Handdoek knijpers Hema

Een aparte soort knijpers zijn de Hema handdoek knijpers. Deze gebruik je niet om de was op te hangen, maar om een strandlaken op de plek te houden. Je maakt ze vast aan je ligbed.

hema handdoek knijpers

Leestips


Wat voor soort wasknijpers gebruik jij? En wat vind jij van die Peggy wasknijper?

Similar Posts

96 Comments

 1. Ik heb ook van alles wat. Maar, houten wasknijpers gaan niet per definitie langer mee. De goedkope houten knijpers gaan ook gauw stuk. Bovendien geven houten wasknijpers soms af. Ik ga dus over op plastic.

  1. Misschien ook mijn eigen schuld hoor, maar ik laat de knijpers wel eens aan de droogmolen hangen. Ze worden dan nat, en nat hout geeft een beetje af.

 2. Ik gebruik meestal houten wasknijpers, maar ook plastic. Soms is het wel zo als de houten wat ouder zijn dat ze wat roest afgeven, en de plastic variant breekt soms. Als de meeste stuk zijn ga ik over op stevigere plastic knijper.

 3. Plastic is mijn favoriet (wel het grote formaat ivm spijkerbroeken ed) echter om de drie maanden moeten we nieuwe kopen. Hier met elke dag felle zon breken ze heel snel af. Gelukkig zijn ze niet zo duur

 4. Ik heb van alles wat…Als ze kapot zijn koop ik nieuwe, maakt niet uit welke. Maar die Peggy zie ik mezelf nog niet gaan gebruiken. Lijkt me nogal onzinnig…alsof je zelf niet na kunt denken. Weer zo’n irritante app erbij. En de kinderen van nu denken straks echt dat je niets meer kunt zonder smartphone, zelfs geen was ophangen.????

 5. Ik heb wasknijpers die al dertig jaar rn die al twintig jaar meegaan en helaas gaat daar nu af en toe eentje van stuk. De nieuwere soorten zijn binnen een paar jaar stuk. De kwaliteit is niet meer wat het geweest is. Ik doe er voorzichtig mee en ik hang bijna alle was in huis te drogen.
  De plastic knijpers zijn hier ook favoriet. Ik vind ze fijner vast pakken.

 6. Haha! Die Peggy is helemaal niets voor mij! Ik heb er sowieso al een hekel aan als anderen zeggen wat ik moet doen met mijn kids. Laat staan dat Peggy mij daarover moet sms’en ;)

 7. Manlief had plastic maar dat vind ik niks. We hadden eens plastic van sorbo en die sprongen regelmatig hard uit elkaar in heel veel kleine stukjes, toen ben ik direct overgestapt op hout. Wel alleen van een bepaald merk omdat die sterke veren hebben. En ik laat ze nooit buiten hangen, dan heb je ook geen probleem met afgeven.
  Zo’n wasknijper als Peggy lijkt me onzin, ik kijk wel naar buiten. Bovendien heb ik helemaal geen ruimte voor dergelijke apps op mijn telefoon.

 8. Eens in de zoveel tijd verkoopt de Aldi stevige plastic wasknijpers in een zak van 100 stuks. Ik gebruik deze nu een jaar of 4 en er is er nog geen een stuk. Voor die tijd heb ik er vele versleten. Met het open knijpen braken ze dan stuk, echter laat ik knijpers nooit buiten aan de lijn hangen. Ze gaan mee naar binnen en worden op een vaste plek opgeborgen.

 9. Ik heb houten en plastic wasknijpers maar mijn voorkeur gaat uit naar plastic. Hoewel de houten steviger zijn kunnen ze afgeven.
  En die Peggy wasknijpers whaha beetje betweterig is hij wel, maar lijkt me super handig! Ben wel benieuwd wat ze dan zouden kosten

 10. Ik heb een keer bij zo’n ouderwets winkeltje gevraagd of ze ook onverwoestbare hadden. Dat hadden ze en die leven nu al jarenlang! Ik vind het de moeite waard dus om goeie te kopen :)

  1. Als in: er zijn binnen de plastic wasknijpers blijkbaar ook nog grote kwaliteitsverschillen :)

 11. Hier gebruik ik ook voornamelijk plastic wasknijpers.. langzaam beginnen de oudsten (10 jaar oud) nu wel kapot te gaan en heb ik een pakje nieuwe gekocht! Maar een pakje plastic knijpers is nog altijd veel goedkoper en beter voor het milieu dan aanschaf van een wasdroger..

 12. Goeie kopen is zo’n fijne investering! Ik heb die van Inox gekocht via de site waschbaer.nl
  Roestvrijstaal. Staat rustig aan de waslijn, ook als je ze laat hangen.
  Ik had er zo de balen van dat ik steeds van die plastic wasknijpers aan het weggooien was!
  Nu gebruik ik de roestvrijstalen buiten en het restje overlevende houten en plastic knijpers binnen (maar binnen gebruik ik ze bij uitzondering).
  Dus wat mij betreft is je overzicht welke keuze je hebt incompleet! Voor mij geen plastic of hout meer, heerlijk!

 13. De Peggy wasknijper vind ik nogal wat overbodig. Ik denk dat het in weinig situaties echt handig is. Thuis hebben wij houten wasknijpers.

 14. Ik gebruik eigenlijk alleen knijpers wanneer ik op vakantie ben, op mijn wasrek, hang ik mijn was gewoon op. Hier wel altijd plastic knijpers.

 15. Nooit bij stilgestaan dat dit iets is om bij stil te staan ;-) Nu ik erover nadenk hadden we vroeger thuis wel houten en die waren regelmatig kapot en vies.

  Ik heb ooit een mandje gekocht bij de Action uit pure noodzaak en nooit ergens op gelet. Ze zijn van plastic, net als het mandje.

 16. Haha die eenden wasknijper is echt super grappig! Ik heb hier net zoals de meesten denk ik, ook van alles en nog wat..

 17. Eerlijk gezegd gebruik ik eigenlijk nooit wasknijpers maar die met die eend is wel erg leuk. Moet zeggen een wasknijper met wifi vind ik wat ver gaan.

 18. Ik vind vooral die grote plastic wasknijpers fijn. Daar blijft de was beter bij hangen.
  Die peggy wasknijper vind ik echt apart. Gaat mij wel wat ver al die technologie. Het is maar een wasknijper. Is het niet een 1 april grap?

 19. mijn moeder gebruikt houten wasknijpers, maar deze beginnen nu wel wat ouder te worden waardoor ze kapot gaan. zelf heb ik bij mijn uitzet plastic wasknijpers ooit gekocht in een aanbieding

 20. De Peggy is niet mijn ding, zal ik dus niet aanschaffen.
  Ik heb ong 15 jr geleden grote plastic wasknijpers gekocht bij de AH, fijn in gebruik, ook nooit meer gezien.
  Verder gebruik ik altijd houten wasknijpers en heb er naast nog de houten bolwasknijpers, Te koop oa bij handiggoed.nl

 21. Leuk stukje, gebruik zelf van plastic, van de wibra. En vroeger heeft er een was knijper fabriek in Nietap gestaan. Was veel werk om die dingen te maken.

 22. Ik sla de knijpers meestal over en vrees dat Peggy werkloos naast de gewone knijpers in het bakje onder het wasrek komt te liggen… Komt ook omdat ik alleen maar binnen kan drogen. Zodra ik weer was buiten kan hangen lijkt Peggy me wel handig, want ik merk het altijd te laat als het regent.

 23. Oh wauw, ik gebruik eigenlijk alleen houten wasknijpers voor het beddengoed… Verder hang ik het gewoon op aan mijn wastoren. Ik zou mijn houten wasknijpers wel graag in willen ruilen voor die schattige eendjes!

 24. Wij hebben altijd houten en plastic wasknijpers gehad. Gek genoeg ben ik mijn hele mandje kwijtgeraakt met het verhuizen, dus ik droog mijn was nu zonder. Die speciale zien er geweldig uit, maar zijn ook aardig aan de prijs, whew!

 25. In de gevangenissen worden houten wasknijpers gemaakt. De gevangenen krijgen daar, afhankelijk van hun inzet 0,72 tot maximaal 1,52 per uur voor. Die gasten doen niet alleen werkervaring op maar door de overwinsten die er behaald worden met tijdrovend handwerk betalen ze zelf een deel van hun kost en inwoning.
  Vandaar dat mijn eerste keuze uitgaat naar houten wasknijpers.

 26. Wasknijpers… het is bij ons echt een allegaartje van zowel houten knijpers als verkleurde knijpers. Ik moet zeggen dat ik zelf altijd wel twee gelijke kleuren pak als ik de was ophang, mijn vriend pakt gewoon zomaar wat knijpers.

 27. Wasknijpers gebruik ikzelf niet.. Haha, ik hang alles zo op dat ‘t niet kan vallen of vliegen door de wind

 28. Haha! Net als je denkt dat het niet gekker kan, komt Peggy om de hoek zetten. Het is een hilarisch én geniaal idee. Ik gebruik helemaal geen wasknijpers eigenlijk, sterker nog, ik heb ze niet eens in huis. Halleluja voor de droger ;-)

 29. Nee, die Peggy wil ik ook niet. :-) Ik heb alleen maar houten wasknijpers, maar die gaan redelijk snel stuk. Ze schieten los van het klemmetje. Of ze vallen op de grond en dan bijt de hond ze stuk, als ik er niet op tijd bij ben (en ze is snel!).

 30. Ik zal een van de weinige zijn volgens mij, maar ik gebruik eigenlijk nooit wasknijpers. Alleen op de camping en die zijn van plastic
  Voor mij gaat de Peggy wel een beetje ver

 31. Hang zelden iets aan de waslijn. Laatst vroeg iemand mijn om een wasknijper (om kreeften uit de sloot te vissen), toen moest ik echt even heel hard zoeken

 32. Ik heb een grote bak met knijpers en daar grijp ik gewoon wat uit als ik ze nodig heb. Heb niet echt bepaald een voorkeur, maar vind vaak de sterke, krachtige knijpers die goed klemmen het fijnste.

 33. Wat grappig, nooit geweten dat er zoveel zijn Wij gebruiken ze niet, vind het niet fijn dat er dan zo’n afdruk in kleding komt en we hebben de ruimte op zolder om het netjes uit te hangen.

 34. Wasknijpers zijn ideaal voor van alles en ik herken wel wat van de toepassingen die jij noemt. Daar gebruik ik ze ook voor. Voor de was heb ik het liefst de houten exemplaren, maar voor het sluiten van een zak etenswaren heb ik dan weer graag plastic knijpers. Geen idee waarom eigenlijk, maar het is zo gegroeid in de loop der jaren.

 35. Ik heb permanente waslijnen in de bijkeuken. Knijpers die ik niet gebruik laat ik gewoon aan die lijnen hangen. Heb dus geen knijperbak. Daarmee sla ik het buk- een graairitueel over. Gebruik de gewone houten, bijvoorbeeld die van de Action of Big Bazaar. Ze gaan erg lang mee. Gebruik ze idd ook voor het afsluiten van chips- of nootjeszakken en vooral voor het afsluiten van diepvrieszakken waar mexikaanse of andere voorgesneden groente in zit. 1x plastic knijpers gehad. Werden erg snel bros en kneep ik binnen een maand stuk. Daar was ik snel klaar mee. Wij maakten voorheel een soort kruisboog met een paar knijpers 2 punaises en een stukje kledingelastiek en schoten daar lucifers mee af. Ook veel als kind gebruikt voor een klepper om te ‘luilakken’. Een metalen of kartonnen (sigaren of schoensmeer)doosje die met een knijper bij het voorwiel werd bevestigd, waarbij een andere knijper door de spaken een klepperend geluid gaf.

 36. Wij hebben een volledige emmer vol met allerlei soorten wasknijpers. De houten gebruiken we niet voor buiten omdat deze verkleuren. De beste vind ik deze in rvs. Ah Peggy, daar zou ik voor passen.

 37. Houten knijpers worden hier in huis vaak in beslag genomen door iemand die aan het knutselen is.

  Love As always
  Dimario

 38. Haha zo hee ze vinden echt apps voor alles uit! Bizar hoor. Tijd voor een wereldwijde app/internet-storing. Kijken of men ook nog zonder apps kan functioneren. Ik heb trouwens gewone houten knijpers.

 39. ha Nicole,

  ik heb ook een mengelmoesje: hout en plastic.
  Ik heb nog nooit knijpers gekocht: ik vind ze altijd.
  Hoe dat kan weet ik niet, maar ik heb een mandje vol van alles en nog wat.
  Volgens mij heb ik er zelfs een keer een blogje over geschreven. Haha…

  groetjes!

 40. De Peggy knijper, is een voorbeeld van innovatie die maar door gaat.
  Vraag me af wanneer de mens helemaal stopt met denken en alleen nog maar knopjes kan in drukken.
  Ik hou het bij de ouderwetse houten wasknijper. Hans

 41. Gedichtje:
  Ik was een knijper en kneep was
  Ik kneep pas als de was gewassen was
  Ik droeg hem zwaar met water
  Ik droeg hem lichter later
  Ik droeg hem droog de was
  (Gedicht is niet van mij)

 42. Ik hang veel was op kledinghangers op. Soms gebruik ik wasknijpers om de kledinghangers vast te maken aan de waslijn zodat ze bij veel wind er niet afwaaien

 43. Zelf heb ik wel houten knijpers, maar niet die ouderwetse. Ik vind ze fijn om te gebruiken en om mee te knutselen!

 44. Ik hoop dat Peggy een 1 april grap is. Ik gebruik plastic knijpers maar ik ben zo neurotisch dat ik ik elk kledingstuk ophang met knijpers van dezelfde kleur. Of alle dingen aan de linkerkant van het wasrek met groen en rechts met blauw (ik weet het; ik spoor niet). Dus eigenlijk zouden houten knijpers beter voor mij zijn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.