Was drogen in herfst en winter: gewoon lekker buiten!

was drogen

Soms denk ik helemaal niet goed over dingen na. Zo had ik in mijn hoofd: ‘Was drogen kan alleen búíten in de lente en in de zomer.’

Maar toen las ik een post van Esther de Pret over haar droogtrommel. En daarin schreef ze dat je ook in de winter de was buiten kunt hangen. Dat schudde me wakker, en zette me aan het denken!

Wat is er op tegen om de was in de winter buiten aan de lijn te hangen?

Want waarom zou ik eigenlijk níét de was in de herfst en winter buitenhangen? Twee redenen die onmiddellijk bij me opkomen zijn:

‘Het regent vaak in de herfst en winter, dus dat schiet niet op.’

en

‘Het is kouder, en dan droogt de was minder goed.’

Maar wat als het een stralend zonnige herfst-of winterdag is met een fris briesje? Hoe zit het dan? En waarom zou je überhaupt je was buiten willen drogen?

Buiten was drogen? Daarom!

Net zoals in de zomer is een belangrijke reden om je was in de winter buiten te drogen kosten besparen. Als je je droogtrommel niet gebruikt scheelt dat energiekosten. Daarnaast zijn droogtrommels er om berucht dat ze je kleding sneller laten slijten.

Een belangrijke persoonlijke reden is voor mij is dat buiten was drogen zo’n lekker frisse geur oplevert. Veel fijner dan de geur van binnen gedroogde was. Dit kan zowel aan een waslijn als aan een droogmolen.

Was drogen: 4 factoren die een rol spelen

Bij was drogen spelen 4 dingen een rol:

 1. Temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je was droogt. Vandaar ook het idee dat buiten was drogen alleen bij mooi weer kan.
 2. Windkracht: de wind zorgt ervoor dat het vocht sneller uit je was verdwijnt. Kijk mijn schone was eens lekker droog wapperen:

  was drogen
  De wind helpt met was drogen : )
 3. Luchtvochtigheid: hoe lager de luchtvochtigheid hoe sneller je was droogt. Lucht waar al veel vocht in zit, kan namelijk minder van het vocht dat uit je was verdampt opnemen.
 4. Tijd. In november duurt het bijvoorbeeld langer voor het vocht om uit je was te verdwijnen dan in juli.

Was drogen als het vriest

Wist je dat je zelfs je was buiten kunt drogen als het vriest? Het kan zijn dat je schone was bevriest, maar als je het naar binnen haalt zul je merken dat het vrijwel droog is. Dat kun je verklaren met scheikunde, maar dan kon ik niet op school, dus daar waag ik me niet aan. Wil je het toch weten, klik dan hier.

N.B. Er zijn wel mensen die zeggen dat je kleding kan beschadigen als hij bevriest.

Buiten was drogen in herfst en winter: tips en tricks

 • Check het KNMI voor de weersverwachting en kijk op buienradar of er regen verwacht wordt.
 • Hang de was zo vroeg mogelijk buiten, omdat het drogen in de regel langer duurt.
 • Een handige vuistregel: als de straat/stoep/tegels droog zijn dan zal je was droog worden.
 • Is het buiten koud én vochtig? Hang dan je was niet buiten te drogen. Dat schiet namelijk echt niet op. Hang in dat geval de was liever binnen op, of gebruik je droogtrommel.

Conclusie over was drogen in de winter

Was drogen kan ook in de herfst en winter buiten. De meest optimale omstandigheden zijn een zonnige dag met een windje. Hang de was zo vroeg mogelijk buiten op.

Laat je niet afschrikken door lage temperaturen. Want windkracht en luchtvochtigheid spelen ook een belangrijke rol bij was drogen.

Maar houd er wel rekening mee dat het was drogen wat langer zal duren.

N.B De was op de foto hing ik op rond 13 uur en haalde ik af om 16.40 vanwege een dreigende regenbui. Hij was niet helemaal droog, maar toch een aardig eindje op weg. Had ik hem ‘s ochtends meteen opgehangen dan was hij op tijd droog geweest denk ik.

Hoe droog jij je was in de herfst en winter?

Similar Posts

44 Comments

 1. Ik hang het in de winter eigenlijk altijd binnen op. De reden is dat ik swinters in de tuin geen zib geb en hetlang suurt voor het droog is. Waardoor je soms dingen alsnog binnen moet op hangen om verder te drogen. En 2x dezelfde was ophangen heb ik geen zin in.
  Door het steeds binnen op te hangen hoef ik ook niet meer na te denken waar ik het hang. Het duurt binnen Helaas ook behoorlijk lang voor get droog is. Het hangt bij mij op de voorzolder. Daar is geen radiator. Dus warmte krijgt het niet. Ik zet het raam pen en hoop dat het door de luchtstroom droogt.
  Ik kan me van vroeger de gevroren handdoeken van mijn moeder nog wel herinneren. Dat vind ik er altijd gek uitzien. Ik kan me voorstellen dat voor kwetsbare stoffen het niet heel goed is om te bevriezen. Ik kan me voorstellen dat er dan toch vezels kunnen breken.

  1. Ik baal ook altijd als ik dezelfde was twee keer moet ophangen. Dat voelt zo onzinnig. Als je helemaal geen zon in de tuin hebt in de winter kan ik me voorstellen dat dit je weerhoudt om de was buiten te hangen.

 2. Buiten drogen is zo fijn! Wij moeten echt een droogmolen hebben! Nu drogen we aan een rekje binnen. Handdoeken en beddengoed in de droger.

 3. Buiten drogen betekent hier twee trappen af met de was. Dat doe ik met mooi weer graag, maar met kou en vocht niet, omdat het te vervelend is weer te moeten rennen om het binnen te krijgen vóór de regen ;)
  De was hangt in het zoldertrapgat en dat is goed te doen gelukkig. De droger draait 1 keer per week met beddenwas en kookwas erin. De rest hang ik altijd netjes op. Spaart kleren en kreukels en milieu en geld :)

  1. Dat is wel veel gedoe inderdaad. Ik weet ook niet of ik daar altijd zin in zou hebben. Mijn wasmachine staat in de berging, dus voor mij is het geen moeite om even naar buiten te lopen om de was op te hangen.

 4. Ik heb vroeger de was weleens buiten gehangen met koud weer. Mijn handen gingen er heel erg pijn van doen. Ik hang mijn was tegenwoordig altijd binnen op. Bij dit huis heb ik geen waslijn en ook geen plek voor de droogmolen. Die zouden we kunnen maken, maar ik vind het het makkelijkst om mijn was op zolder en in het trapgat te hangen. Dat is handiger met mijn energie. Het kan gebeuren dat ik geen energie meer over heb als ik de was af moet halen/opruimen. Daar moet je toch beter om denken als het buiten hangt. Het lukt nu allemaal net met vier personen op deze manier. Anders had ik ook een droger gekocht.

 5. ahhh gezond jaloers zie ik jouw wapperende was hangen..
  dat is het grote voordeel van op het platteland wonen, wat geniet ik ervan!!
  Ik maak weleens foto’s van de wapperende was onderweg bij boerderijen, vooral leuk als mensen het op grootte en kleur hebben hangen, aan de lange waslijnen, soms zelfs tussen de bomen zijn er lijnen gespannen, vooral op maandag en zaterdag zie ik het vaak hangen!
  Zeker in de winter krijg je het vaak net niet helemaal droog, mijn schoonmoeder hangt het vaak nog even boven de kachel, of even op de verwarming of handdoeken, nog even in de droger!
  Ik droog mijn was op een rekje, helaas!
  Toch ook deze komt droog, ruikt fris en zonder droger!

 6. Als het enigszins kan doe ik de was wel echt buiten hangen, hier aan de kust waait het immers altijd wel.Maar bij de herfstige miezerige regendagen doe ik het gewoon lekker in de droger.
  Met name de dikke (broekbanden) van de spijkerbroeken drogen binnenshuis met nat weer buiten niet echt snel en beginnen dan zelfs weer een beetje na vieze natte was te ruiken, dat vind ik zo vreselijk dat ik ze dan t liefst weer de wasmachine in zou willen gooien voor wat frissere geur.

   1. Het laatste stukje strijk ik vaak droog. Net als bij de hals en mouwen van een shirt. Gaat heel snel en kost minder dan een droger. En het krimpt niet. Mijn zoons hebben nogal moeite om kleding te kopen omdat ze en lang en heel slank zijn. Dan is een beetje krimpen al teveel.

 7. Ik hang de was het hele jaar buiten, op balkon, onder het balkon van de bovenburen, dus ook al shet regent is het daar bijna altijd droog. Ik probeer te wachten tot het waait en droog is buiten. Ik heb geen plek voor een droger, ik miste het eerst wel, maar nu ben ik eraan gewend.
  Als ik mijn wasmachine vervang, en dan nog hier woon, koop ik misschien een was/droog combinatie in een.

 8. Zo wordt was buiten drogen een hele wetenschap.
  Je moet het precies goed uitkienen. Vooral niet te lang buiten laten hangen, gelijk binnenhalen als het droog is, want voor je het weet trekt het weer vocht aan en wordt je was weer klam.
  In de herfst en winter heb ik geen zon in de tuin, dus doe hang ik het binnen op.

 9. Indien er geen regen voorspeld wordt, hang ik de was buiten aan de wasdraad. Vandaag was het vrij fris maar droog dus heb ik de was buitengehangen. Rond 17 u heb ik hem weer binnengehaald en zo goed als alle wasgoed was droog. De jeansbroeken en flanellen overhemden van mijn man waren nog niet kastdroog maar die moet ik zowiezo toch strijken dus mogen een beetje klam zijn (strijkijzer moet dan niet stomen dus minder stroomverbruik). Wat nog niet droog genoeg was om op te plooien, heb ik opgehangen aan een wasrekje in huis.

  Toen wij onze zolder nog niet geïsoleerd hadden, hing ik de was bij regenweer op zolder op. Sinds we isoleerden, hang ik hem niet meer op zolder omdat ik schrik heb dat er eventueel vochtproblemen zouden kunnen ontstaan. Ik kan de Veluxen op zolder wel openzetten om te verluchten als er een was droogt maar dan koelt de zolder af en dat is niet de bedoeling.

  Toen de kinderen nog thuis woonden, had ik wel een droogkast maar ik heb die zelden gebruikt omwille van de elektriciteitskosten en omdat wasgoed veel vlugger slijt in de droogkast. Toen onze jongste het huis uitging, heeft hij de droogkast meegenomen want hij was toch van plan om zich een droogkast aan te schaffen en hier werd ze toch niet gebruikt.
  De droogkast heb ik nog niet gemist, de zoon daarentegen mis ik nog elke dag….

   1. Ja, ‘t is niet dat hij niet veel naar huis komt of dat ik hem zelden ‘hoor’ want hij komt, minstens één keer per week naar huis en belt me zowat elke dag (bedrijfswagen en gsm abonnement van het werk) maar dat gemis blijft ondanks hij al enkele jaren het huis uitging. Tja, loslaten is ook ‘houden van’ maar loslaten is allesbehalve makkelijk…

 10. Mijn was hangt op zolder als het niet buiten kan hangen. Er is daar op zolder een schuin dak, vlak bij de ketel , en daar heb ik lijnen tegenaan bevestigd. Heel fijn, en neemt weinig ruimte in , en snel droog. Aan te bevelen!

 11. Mijn voorkeur gaat toch naar de droger of binnen de was ophangen tijdens de herfst/winter.
  Anders moet ik steeds opletten dat het niet gaat regenen en duurt de was drogen gewoon lang.
  Ik doe handdoeken, sokken, leggings, ondergoed in de droger. Truien, jurken en broeken hang ik binnen op een wasrek. Soms gewoon in het washok (duurt het wat langer) en soms gewoon naast de verwarming.

 12. Als het vriest en helder is, hang ik de was ook graag buiten. Eigenlijk altijd wel, als het kan. Maar ik ben wel blij met de droger. Was in huis vind ik eigenlijk vreselijk :o

 13. Ik woon in een appartement en ik laat mijn was altijd op een droogrek drogen. Nu het kouder is duurt het wat langer, maar daar is helaas niets aan te doen. Hopelijk is het snel weer lente, zodat ook de was weer wat vlotter gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.