Reacties

Optimaal was drogen: deze 4 factoren spelen een rol! — 47 reacties

 1. Ik hang het in de winter eigenlijk altijd binnen op. De reden is dat ik swinters in de tuin geen zib geb en hetlang suurt voor het droog is. Waardoor je soms dingen alsnog binnen moet op hangen om verder te drogen. En 2x dezelfde was ophangen heb ik geen zin in.
  Door het steeds binnen op te hangen hoef ik ook niet meer na te denken waar ik het hang. Het duurt binnen Helaas ook behoorlijk lang voor get droog is. Het hangt bij mij op de voorzolder. Daar is geen radiator. Dus warmte krijgt het niet. Ik zet het raam pen en hoop dat het door de luchtstroom droogt.
  Ik kan me van vroeger de gevroren handdoeken van mijn moeder nog wel herinneren. Dat vind ik er altijd gek uitzien. Ik kan me voorstellen dat voor kwetsbare stoffen het niet heel goed is om te bevriezen. Ik kan me voorstellen dat er dan toch vezels kunnen breken.

  • Ik baal ook altijd als ik dezelfde was twee keer moet ophangen. Dat voelt zo onzinnig. Als je helemaal geen zon in de tuin hebt in de winter kan ik me voorstellen dat dit je weerhoudt om de was buiten te hangen.

 2. Buiten drogen betekent hier twee trappen af met de was. Dat doe ik met mooi weer graag, maar met kou en vocht niet, omdat het te vervelend is weer te moeten rennen om het binnen te krijgen vóór de regen ;)
  De was hangt in het zoldertrapgat en dat is goed te doen gelukkig. De droger draait 1 keer per week met beddenwas en kookwas erin. De rest hang ik altijd netjes op. Spaart kleren en kreukels en milieu en geld :)

  • Dat is wel veel gedoe inderdaad. Ik weet ook niet of ik daar altijd zin in zou hebben. Mijn wasmachine staat in de berging, dus voor mij is het geen moeite om even naar buiten te lopen om de was op te hangen.

 3. Ik heb vroeger de was weleens buiten gehangen met koud weer. Mijn handen gingen er heel erg pijn van doen. Ik hang mijn was tegenwoordig altijd binnen op. Bij dit huis heb ik geen waslijn en ook geen plek voor de droogmolen. Die zouden we kunnen maken, maar ik vind het het makkelijkst om mijn was op zolder en in het trapgat te hangen. Dat is handiger met mijn energie. Het kan gebeuren dat ik geen energie meer over heb als ik de was af moet halen/opruimen. Daar moet je toch beter om denken als het buiten hangt. Het lukt nu allemaal net met vier personen op deze manier. Anders had ik ook een droger gekocht.

 4. ahhh gezond jaloers zie ik jouw wapperende was hangen..
  dat is het grote voordeel van op het platteland wonen, wat geniet ik ervan!!
  Ik maak weleens foto's van de wapperende was onderweg bij boerderijen, vooral leuk als mensen het op grootte en kleur hebben hangen, aan de lange waslijnen, soms zelfs tussen de bomen zijn er lijnen gespannen, vooral op maandag en zaterdag zie ik het vaak hangen!
  Zeker in de winter krijg je het vaak net niet helemaal droog, mijn schoonmoeder hangt het vaak nog even boven de kachel, of even op de verwarming of handdoeken, nog even in de droger!
  Ik droog mijn was op een rekje, helaas!
  Toch ook deze komt droog, ruikt fris en zonder droger!

 5. Als het enigszins kan doe ik de was wel echt buiten hangen, hier aan de kust waait het immers altijd wel.Maar bij de herfstige miezerige regendagen doe ik het gewoon lekker in de droger.
  Met name de dikke (broekbanden) van de spijkerbroeken drogen binnenshuis met nat weer buiten niet echt snel en beginnen dan zelfs weer een beetje na vieze natte was te ruiken, dat vind ik zo vreselijk dat ik ze dan t liefst weer de wasmachine in zou willen gooien voor wat frissere geur.

  • Het laatste stukje strijk ik vaak droog. Net als bij de hals en mouwen van een shirt. Gaat heel snel en kost minder dan een droger. En het krimpt niet. Mijn zoons hebben nogal moeite om kleding te kopen omdat ze en lang en heel slank zijn. Dan is een beetje krimpen al teveel.

 6. Ik hang de was het hele jaar buiten, op balkon, onder het balkon van de bovenburen, dus ook al shet regent is het daar bijna altijd droog. Ik probeer te wachten tot het waait en droog is buiten. Ik heb geen plek voor een droger, ik miste het eerst wel, maar nu ben ik eraan gewend.
  Als ik mijn wasmachine vervang, en dan nog hier woon, koop ik misschien een was/droog combinatie in een.

 7. Zo wordt was buiten drogen een hele wetenschap.
  Je moet het precies goed uitkienen. Vooral niet te lang buiten laten hangen, gelijk binnenhalen als het droog is, want voor je het weet trekt het weer vocht aan en wordt je was weer klam.
  In de herfst en winter heb ik geen zon in de tuin, dus doe hang ik het binnen op.

 8. Indien er geen regen voorspeld wordt, hang ik de was buiten aan de wasdraad. Vandaag was het vrij fris maar droog dus heb ik de was buitengehangen. Rond 17 u heb ik hem weer binnengehaald en zo goed als alle wasgoed was droog. De jeansbroeken en flanellen overhemden van mijn man waren nog niet kastdroog maar die moet ik zowiezo toch strijken dus mogen een beetje klam zijn (strijkijzer moet dan niet stomen dus minder stroomverbruik). Wat nog niet droog genoeg was om op te plooien, heb ik opgehangen aan een wasrekje in huis.

  Toen wij onze zolder nog niet geïsoleerd hadden, hing ik de was bij regenweer op zolder op. Sinds we isoleerden, hang ik hem niet meer op zolder omdat ik schrik heb dat er eventueel vochtproblemen zouden kunnen ontstaan. Ik kan de Veluxen op zolder wel openzetten om te verluchten als er een was droogt maar dan koelt de zolder af en dat is niet de bedoeling.

  Toen de kinderen nog thuis woonden, had ik wel een droogkast maar ik heb die zelden gebruikt omwille van de elektriciteitskosten en omdat wasgoed veel vlugger slijt in de droogkast. Toen onze jongste het huis uitging, heeft hij de droogkast meegenomen want hij was toch van plan om zich een droogkast aan te schaffen en hier werd ze toch niet gebruikt.
  De droogkast heb ik nog niet gemist, de zoon daarentegen mis ik nog elke dag....

  • Ja, 't is niet dat hij niet veel naar huis komt of dat ik hem zelden 'hoor' want hij komt, minstens één keer per week naar huis en belt me zowat elke dag (bedrijfswagen en gsm abonnement van het werk) maar dat gemis blijft ondanks hij al enkele jaren het huis uitging. Tja, loslaten is ook 'houden van' maar loslaten is allesbehalve makkelijk...

 9. Mijn was hangt op zolder als het niet buiten kan hangen. Er is daar op zolder een schuin dak, vlak bij de ketel , en daar heb ik lijnen tegenaan bevestigd. Heel fijn, en neemt weinig ruimte in , en snel droog. Aan te bevelen!

 10. Mijn voorkeur gaat toch naar de droger of binnen de was ophangen tijdens de herfst/winter.
  Anders moet ik steeds opletten dat het niet gaat regenen en duurt de was drogen gewoon lang.
  Ik doe handdoeken, sokken, leggings, ondergoed in de droger. Truien, jurken en broeken hang ik binnen op een wasrek. Soms gewoon in het washok (duurt het wat langer) en soms gewoon naast de verwarming.

 11. Ik woon in een appartement en ik laat mijn was altijd op een droogrek drogen. Nu het kouder is duurt het wat langer, maar daar is helaas niets aan te doen. Hopelijk is het snel weer lente, zodat ook de was weer wat vlotter gaat!

 12. Wij hebben een afdak. Dus ook met een enkel buitje hangt de was buiten. Niet helemaal droog? Dan het restant tijd in droger. In huis wordt het te vochtig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder