Optimaal was drogen: deze 4 factoren spelen een rol!

was drogen

Soms denk ik helemaal niet goed over dingen na. Zo had ik in mijn hoofd: ‘Was drogen kan alleen búíten in de lente en in de zomer.’

Maar toen las ik een post van Esther de Pret over haar droogtrommel. En daarin schreef ze dat je ook in de winter de was buiten kunt hangen. Dat schudde me wakker, en zette me aan het denken!

Wat is er op tegen om de was in de winter buiten aan de lijn te hangen?

Want waarom zou ik eigenlijk níét de was in de herfst en winter buiten hangen? Twee redenen die onmiddellijk bij me opkomen zijn:

‘Het regent vaak in de herfst en winter, dus dat schiet niet op.’

en

‘Het is kouder, en dan droogt de was minder goed.’

Maar wat als het een stralend zonnige herfst-of winterdag is met een fris briesje? Hoe zit het dan? En waarom zou je überhaupt je was buiten willen drogen?

Buiten was drogen? Daarom!

Net zoals in de zomer is een belangrijke reden om je was in de winter buiten te drogen kosten besparen. Als je je droogtrommel niet gebruikt scheelt dat energiekosten. Daarnaast zijn droogtrommels erom berucht dat ze je kleding sneller laten slijten.

Een belangrijke persoonlijke reden is voor mij is dat buiten was drogen zo’n lekker frisse geur oplevert. Veel fijner dan de geur van binnen gedroogde was. Dit kan zowel aan een waslijn als aan een droogmolen.

Was drogen: 4 factoren die een rol spelen

Bij was drogen spelen 4 dingen een rol:

 1. Temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je was droogt. Vandaar ook het idee dat buiten was drogen alleen bij mooi weer kan.
 2. Windkracht: de wind zorgt ervoor dat het vocht sneller uit je was verdwijnt. Kijk mijn schone was eens lekker droog wapperen:

  was drogen
  De wind helpt met was drogen : )
 3. Luchtvochtigheid: hoe lager de luchtvochtigheid hoe sneller je was droogt. Lucht waar al veel vocht in zit, kan namelijk minder van het vocht dat uit je was verdampt opnemen.
 4. Tijd. In november duurt het bijvoorbeeld langer voor het vocht om uit je was te verdwijnen dan in juli.

Luchtvochtigheid was drogen: vandaag

Zoals je hierboven kunt lezen is een lage luchtvochtigheid het beste. Dan droogt je was het snelst. Maar hoe weet je wat de luchtvochtigheid vandaag is? Je kunt de luchtvochtigheid van de dag onder andere zien op buienradar.nl. Hieronder een voorbeeld van de luchtvochtigheid vandaag. (20 januari 2022)

luchtvochtigheid vandaag

Allemaal leuk en aardig, die getallen, maar wat betekenen ze? Is een luchtvochtigheid van 71 hoog of laag? Als je op legenda klikt, krijg je uitleg:

was drogen
Bron: Buienradar

De gemiddelde luchtvochtigheid ligt in Nederland tussen de 60% en 80%.

Bij welke luchtvochtigheid droogt de was buiten het best?

Hoe lager de luchtvochtigheid hoe beter de was buiten droogt. Dus als het buiten een luchtvochtigheid is van bijvoorbeeld 20 of 30 dan zal je was buiten snel drogen! Is de luchtvochtigheid tegen de 100? Dan gaat het drogen van de was langer duren.

Was drogen als het vriest

Wist je dat je zelfs je was buiten kunt drogen als het vriest? Het kan zijn dat je schone was bevriest, maar als je het naar binnen haalt zul je merken dat het vrijwel droog is. Dat kun je verklaren met scheikunde, maar dan kon ik niet op school, dus daar waag ik me niet aan. Wil je het toch weten, klik dan hier.

Er zijn zelfs mensen die geen droger hebben, en om die reden hun schone, natte was in de diepvries doen. Zo drogen zij hun was.

N.B. Er zijn wel mensen die zeggen dat je kleding kan beschadigen als hij bevriest.

Was buiten drogen: 4 tips voor het ophangen

In onderstaand filmpje geeft Ariel 4 tips hoe je de was buiten ophangt. Sommige tips hebben een hoog Duh-gehalte, maar er zitten ook wel een paar goede tips bij. Namelijk de tip om je waslijn eerst even schoon te maken met een doekje voordat je de was buiten droogt, en om natte kleding niet uit te rekken.

Was ‘s nachts buiten laten hangen?

Nu we toch ‘out of the box’ denken: hoe zit het met de was ‘s nachts buiten laten hangen? Toegegeven, het gebeurt bij mij wel eens per ongeluk, als ik vergeet de was af te halen…. Maar in principe is er niets mis met de was ‘s nachts buiten laten hangen. Wel zal de temperatuur ‘s nachts lager zijn en is er geen zon, maar in principe kan de was nog steeds drogen!

Ik zou wel even controleren of er geen regen voorspeld is!

Afgezien van de vraag of de was ‘s nachts droogt, speelt hier ook nog een sociale norm een rol. Sommige mensen vinden het genant om de was ‘s nachts buiten te laten hangen. Dit ligt ook erg aan waar je woont, en hoe zichtbaar je tuin is.

Maar zelf zou ik dit geen punt vinden.

Buiten was drogen in herfst en winter: tips en tricks

Droogt de was vandaag buiten? Kijk op de site van het KNMI voor het weer, en kijk op buienrader voor luchtvochtigheid. Is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld maar 20 of 30%? Dan is de kans groot dat je was vandaag prima droogt buiten.

 • Check het KNMI voor de weersverwachting en kijk op buienradar of er regen verwacht wordt. Je vindt daar ook de luchtvochtigheid van die dag. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe sneller je was droogt.
 • Hang de was zo vroeg mogelijk buiten, omdat het drogen in de regel langer duurt.
 • Een handige vuistregel: als de straat/stoep/tegels droog zijn dan zal je was droog worden.
 • Is het buiten koud én vochtig? Hang dan je was niet buiten te drogen. Dat schiet namelijk echt niet op. Hang in dat geval de was liever binnen op, of gebruik je droogtrommel.
 • Gebruik eventueel een wasrekje. Als de was dan nog niet droog is, kun je hem met rekje en al naar binnen tillen! Zo hoef je de was niet twee keer op te hangen. Bijvoorbeeld dit Hema wasrekje:hema wasrekje

Was drogen in huis

Hoewel de was drogen buiten het fijnst en goedkoopst is, kan het niet altijd. We hebben het hier wel over Nederland natuurlijk. De was drogen in huis doe ik met behulp van een uittrekbare waslijn in onze berging.

Een kennis heeft de twee uiteinden voor ons in de muren geboord, en nu hangen er permanent 4 lijnen waaraan ik de was kan drogen in huis. Dekbedovertrekken en hoeslakens, hang ik vaak te drogen over een open deur! Dat werkt prima. Volgens mij kun je zo’n uittrekbare waslijn ook nog weer in elkaar klappen, maar de onze hangt al 10 jaar gewoon strak gespannen!

Als je kleinbehuisd bent, dan zijn kun je de was drogen in huis met behulp van droogrekjes. Je hebt staande droogrekjes, maar ook droogrekjes die je in een trappengat kunt hangen. Een wanddroogrek heet dat. Je kunt ook je was drogen op zolder, als je een zolder hebt.

was drogen in huis

Daarnaast heb ik nog een droogtrommel. Ken je de truc om een tennisbal in de droger te doen? Het idee is dat de was dan sneller droogt en je dus bespaar op je energierekening.

Was snel drogen zonder droger: 4 trucjes!

Je was snel drogen zonder droger is makkelijk als het zomer is en buiten mooi weer met een lage luchtvochtigheid. Mijn moeder zegt wel eens als het hoogzomer is: ‘De was droogt zo snel vandaag, dat als ik aan het eind van de waslijn kom, de was die ik aan het begin ophing alweer droog is.’

Maar hoe kun je was snel drogen zonder droger als het buiten koud en nat is?

Tsja, dan wordt het wel een stuk lastiger.

Toch zijn er 4 dingen die kunt doen om de was snel te drogen zonder droger:

 1. De was nog een keer extra centrifiguren zodat er nog meer vocht uit is.
 2. De was proberen droog te strijken.
 3. De was op de verwarming hangen. Het nadeel hiervan is dat de verwarming dan de warmte niet goed kwijt kan. Dit is dus echt voor noodgevallen. Of koop een handig radiator wasrek. Zie hieronder.
 4. Een hele slimme oude truc van huisvrouwen is je was in de diepvries leggen! Je vriesdroogt je was dan als het ware. Het is eigenlijk hetzelfde als je was buiten drogen in de winter!

was buiten drogen

Natte was droogt 2x zo snel met deze truc

Droog jij je was in de droger? En wil je besparen op je energiekosten? Dan kun je natuurlijk je was buiten ophangen, maar je kut ook een handige truc gebruiken. Met onderstaande truc droogt natte was 2x zo snel:

Doe je schone, natte was in de droogtrommel en doe er een droge handdoek of theedoek bij in!

Zet de droger aan, en ontdek dat je droger ineens sneller klaar is. Dat komt doordat de droge handdoek of theedoek een boel vocht absorbeert! Daardoor is je was sneller droog.

Was droogt niet in huis: hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Probeer jij je was te drogen in huis? Maar droogt de was niet in huis? Dat is helaas een probleem dat wel vaker voorkomt. Wat je dan ook vaak ziet is je ramen helemaal beslaan terwijl je de was probeert te drogen in huis. Met andere woorden: de luchtvochtigheid in je huis is dan enorm hoog…. En dan droogt was slecht. Dat geldt zowel voor de was drogen buiten als de was drogen binnen.

Hieronder een aantal mogelijke oorzaken dat de was niet droogt in huis op een rijtje:

 1. De luchtvochtigheid in je huis is heel hoog.
 2. Je hebt de was nogal op elkaar gepropt gehangen. Bijvoorbeeld omdat je niet zoveel ruimte hebt, of omdat je droogrek klein is. Maar hoe meer het op elkaar hangt, hoe minder lucht erbij kan, hoe slechter het droogt.
 3. Er is onvoldoende ventilatie in je huis. Lucht elke dag minimaal 15 minuten je huis!

3 Oplossingen voor als de was slecht droogt in huis

Om de was in huis goed te drogen zijn een aantal dingen dus belangrijk: zorg dat elk kledingstuk ruimte heeft zodat het kan drogen. Hang kledingstukken dus niet te dicht op elkaar te drogen. Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is.

Lucht de ruimte waar je de was gaat drogen van te voren even. Hang dan de vochtige was op, en doe op dat moment het raam dicht. Als het drogen erg langzaam gaat, kun je tussendoor nog weer even een raampje 15 minuten openzetten.

Gebruik een luchtontvochtiger met wasdroogfunctie

Zet eventueel een luchtontvochtiger in de ruimte waar je de was droogt in huis. Onderstaande luchtontvochtiger belooft:

‘Dankzij de was-droog functie wordt de was sneller droog dan ooit tevoren. Met deze functie wordt al het vocht in de ruimte razendsnel uit de lucht opgevangen, waardoor de was sneller droog is.’

Screenshot 2023 03 13 at 13.35.25

Leestip: Droogtrommeldoekjes

Was drogen met een warmtepompdroger

Soms kan het niet anders: het regent buiten pijpenstelen, en je hebt binnen geen plek om de was te drogen. Dan kun je ervoor kiezen de was te drogen met een wasdroger.

Dan is een zogenoemde warmtepompdroger de zuinigste methode.

Bovendien is die minder slecht voor het milieu dan een zogeheten condensdroger.

Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger?

Een warmtepompdroger recyclet de warme lucht uit de droger, en blaast die telkens opnieuw de trommel in.

Een condensdroger blaast de vochtige, warme lucht uit de droger naar buiten.

Wat is de beste warmtepompdroger volgens de Consumentenbond?

Volgens de Consumentenbond is de beste warmtepompdroger de AEG T9DENS87. In deze droger past 8 kilo wasgoed en hij heeft een energielabel van A+++. Je kunt hem zelfs bedienen met een app….

Let op: haal regelmatig droogtrommel pluis weg.

Conclusie over was drogen in de winter

Was drogen kan ook in de herfst en winter buiten. De meest optimale omstandigheden zijn een zonnige dag met een windje. Hang de was zo vroeg mogelijk buiten op.

Laat je niet afschrikken door lage temperaturen. Want windkracht en luchtvochtigheid spelen ook een belangrijke rol bij was drogen.

Maar houd er wel rekening mee dat het was drogen wat langer zal duren.

N.B De was op de foto hing ik op rond 13 uur en haalde ik af om 16.40 vanwege een dreigende regenbui. Hij was niet helemaal droog, maar toch een aardig eindje op weg. Had ik hem ‘s ochtends meteen opgehangen dan was hij op tijd droog geweest denk ik.

Hoe droog jij je was in de herfst en winter?

Similar Posts

47 Comments

 1. Ik hang het in de winter eigenlijk altijd binnen op. De reden is dat ik swinters in de tuin geen zib geb en hetlang suurt voor het droog is. Waardoor je soms dingen alsnog binnen moet op hangen om verder te drogen. En 2x dezelfde was ophangen heb ik geen zin in.
  Door het steeds binnen op te hangen hoef ik ook niet meer na te denken waar ik het hang. Het duurt binnen Helaas ook behoorlijk lang voor get droog is. Het hangt bij mij op de voorzolder. Daar is geen radiator. Dus warmte krijgt het niet. Ik zet het raam pen en hoop dat het door de luchtstroom droogt.
  Ik kan me van vroeger de gevroren handdoeken van mijn moeder nog wel herinneren. Dat vind ik er altijd gek uitzien. Ik kan me voorstellen dat voor kwetsbare stoffen het niet heel goed is om te bevriezen. Ik kan me voorstellen dat er dan toch vezels kunnen breken.

  1. Ik baal ook altijd als ik dezelfde was twee keer moet ophangen. Dat voelt zo onzinnig. Als je helemaal geen zon in de tuin hebt in de winter kan ik me voorstellen dat dit je weerhoudt om de was buiten te hangen.

 2. Buiten drogen is zo fijn! Wij moeten echt een droogmolen hebben! Nu drogen we aan een rekje binnen. Handdoeken en beddengoed in de droger.

 3. Buiten drogen betekent hier twee trappen af met de was. Dat doe ik met mooi weer graag, maar met kou en vocht niet, omdat het te vervelend is weer te moeten rennen om het binnen te krijgen vóór de regen ;)
  De was hangt in het zoldertrapgat en dat is goed te doen gelukkig. De droger draait 1 keer per week met beddenwas en kookwas erin. De rest hang ik altijd netjes op. Spaart kleren en kreukels en milieu en geld :)

  1. Dat is wel veel gedoe inderdaad. Ik weet ook niet of ik daar altijd zin in zou hebben. Mijn wasmachine staat in de berging, dus voor mij is het geen moeite om even naar buiten te lopen om de was op te hangen.

 4. Ik heb vroeger de was weleens buiten gehangen met koud weer. Mijn handen gingen er heel erg pijn van doen. Ik hang mijn was tegenwoordig altijd binnen op. Bij dit huis heb ik geen waslijn en ook geen plek voor de droogmolen. Die zouden we kunnen maken, maar ik vind het het makkelijkst om mijn was op zolder en in het trapgat te hangen. Dat is handiger met mijn energie. Het kan gebeuren dat ik geen energie meer over heb als ik de was af moet halen/opruimen. Daar moet je toch beter om denken als het buiten hangt. Het lukt nu allemaal net met vier personen op deze manier. Anders had ik ook een droger gekocht.

 5. ahhh gezond jaloers zie ik jouw wapperende was hangen..
  dat is het grote voordeel van op het platteland wonen, wat geniet ik ervan!!
  Ik maak weleens foto’s van de wapperende was onderweg bij boerderijen, vooral leuk als mensen het op grootte en kleur hebben hangen, aan de lange waslijnen, soms zelfs tussen de bomen zijn er lijnen gespannen, vooral op maandag en zaterdag zie ik het vaak hangen!
  Zeker in de winter krijg je het vaak net niet helemaal droog, mijn schoonmoeder hangt het vaak nog even boven de kachel, of even op de verwarming of handdoeken, nog even in de droger!
  Ik droog mijn was op een rekje, helaas!
  Toch ook deze komt droog, ruikt fris en zonder droger!

 6. Als het enigszins kan doe ik de was wel echt buiten hangen, hier aan de kust waait het immers altijd wel.Maar bij de herfstige miezerige regendagen doe ik het gewoon lekker in de droger.
  Met name de dikke (broekbanden) van de spijkerbroeken drogen binnenshuis met nat weer buiten niet echt snel en beginnen dan zelfs weer een beetje na vieze natte was te ruiken, dat vind ik zo vreselijk dat ik ze dan t liefst weer de wasmachine in zou willen gooien voor wat frissere geur.

  1. Het laatste stukje strijk ik vaak droog. Net als bij de hals en mouwen van een shirt. Gaat heel snel en kost minder dan een droger. En het krimpt niet. Mijn zoons hebben nogal moeite om kleding te kopen omdat ze en lang en heel slank zijn. Dan is een beetje krimpen al teveel.

 7. Ik hang de was het hele jaar buiten, op balkon, onder het balkon van de bovenburen, dus ook al shet regent is het daar bijna altijd droog. Ik probeer te wachten tot het waait en droog is buiten. Ik heb geen plek voor een droger, ik miste het eerst wel, maar nu ben ik eraan gewend.
  Als ik mijn wasmachine vervang, en dan nog hier woon, koop ik misschien een was/droog combinatie in een.

 8. Zo wordt was buiten drogen een hele wetenschap.
  Je moet het precies goed uitkienen. Vooral niet te lang buiten laten hangen, gelijk binnenhalen als het droog is, want voor je het weet trekt het weer vocht aan en wordt je was weer klam.
  In de herfst en winter heb ik geen zon in de tuin, dus doe hang ik het binnen op.

 9. Indien er geen regen voorspeld wordt, hang ik de was buiten aan de wasdraad. Vandaag was het vrij fris maar droog dus heb ik de was buitengehangen. Rond 17 u heb ik hem weer binnengehaald en zo goed als alle wasgoed was droog. De jeansbroeken en flanellen overhemden van mijn man waren nog niet kastdroog maar die moet ik zowiezo toch strijken dus mogen een beetje klam zijn (strijkijzer moet dan niet stomen dus minder stroomverbruik). Wat nog niet droog genoeg was om op te plooien, heb ik opgehangen aan een wasrekje in huis.

  Toen wij onze zolder nog niet geïsoleerd hadden, hing ik de was bij regenweer op zolder op. Sinds we isoleerden, hang ik hem niet meer op zolder omdat ik schrik heb dat er eventueel vochtproblemen zouden kunnen ontstaan. Ik kan de Veluxen op zolder wel openzetten om te verluchten als er een was droogt maar dan koelt de zolder af en dat is niet de bedoeling.

  Toen de kinderen nog thuis woonden, had ik wel een droogkast maar ik heb die zelden gebruikt omwille van de elektriciteitskosten en omdat wasgoed veel vlugger slijt in de droogkast. Toen onze jongste het huis uitging, heeft hij de droogkast meegenomen want hij was toch van plan om zich een droogkast aan te schaffen en hier werd ze toch niet gebruikt.
  De droogkast heb ik nog niet gemist, de zoon daarentegen mis ik nog elke dag….

  1. Ja, ‘t is niet dat hij niet veel naar huis komt of dat ik hem zelden ‘hoor’ want hij komt, minstens één keer per week naar huis en belt me zowat elke dag (bedrijfswagen en gsm abonnement van het werk) maar dat gemis blijft ondanks hij al enkele jaren het huis uitging. Tja, loslaten is ook ‘houden van’ maar loslaten is allesbehalve makkelijk…

 10. Mijn was hangt op zolder als het niet buiten kan hangen. Er is daar op zolder een schuin dak, vlak bij de ketel , en daar heb ik lijnen tegenaan bevestigd. Heel fijn, en neemt weinig ruimte in , en snel droog. Aan te bevelen!

 11. Mijn voorkeur gaat toch naar de droger of binnen de was ophangen tijdens de herfst/winter.
  Anders moet ik steeds opletten dat het niet gaat regenen en duurt de was drogen gewoon lang.
  Ik doe handdoeken, sokken, leggings, ondergoed in de droger. Truien, jurken en broeken hang ik binnen op een wasrek. Soms gewoon in het washok (duurt het wat langer) en soms gewoon naast de verwarming.

 12. Als het vriest en helder is, hang ik de was ook graag buiten. Eigenlijk altijd wel, als het kan. Maar ik ben wel blij met de droger. Was in huis vind ik eigenlijk vreselijk :o

 13. Ik woon in een appartement en ik laat mijn was altijd op een droogrek drogen. Nu het kouder is duurt het wat langer, maar daar is helaas niets aan te doen. Hopelijk is het snel weer lente, zodat ook de was weer wat vlotter gaat!

 14. Wij hebben een afdak. Dus ook met een enkel buitje hangt de was buiten. Niet helemaal droog? Dan het restant tijd in droger. In huis wordt het te vochtig.

 15. Ik heb geen droger, dus bij mij droogt altijd alles aan de lijn. In de zomer soms buiten, maar verder altijd binnen en eigenlijk gaat dat prima.

 16. Handdoeken gaan hier zomer én winter in de droger. In de zomer droog ik de was op een wasrek op mijn balkon en in de winter staat mijn wasrek binnen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.