Optimaal was drogen: deze 4 factoren spelen een rol!
Last updated on March 17th, 2025 at 03:59 pm
Soms denk ik helemaal niet goed over dingen na. Zo had ik in mijn hoofd: ‘Was drogen kan alleen búíten in de lente en in de zomer.’ Maar toen las ik een post van Esther de Pret over haar droogtrommel. En daarin schreef ze dat je ook in de winter de was buiten kunt hangen. Dat schudde me wakker, en zette me aan het denken!
Wat is er op tegen om de was in de winter buiten aan de lijn te hangen?
Want waarom zou ik eigenlijk níét de was in de herfst en winter buiten hangen? Twee redenen die onmiddellijk bij me opkomen zijn:
‘Het regent vaak in de herfst en winter, dus dat schiet niet op.’
en
‘Het is kouder, en dan droogt de was minder goed.’
Maar wat als het een stralend zonnige herfst-of winterdag is met een fris briesje? Hoe zit het dan? En waarom zou je überhaupt je was buiten willen drogen?
Buiten was drogen? Daarom!
Net zoals in de zomer is een belangrijke reden om je was in de winter buiten te drogen kosten besparen. Als je je droogtrommel niet gebruikt scheelt dat energiekosten. Daarnaast zijn droogtrommels erom berucht dat ze je kleding sneller laten slijten. Een belangrijke persoonlijke reden is voor mij is dat buiten was drogen zo’n lekker frisse geur oplevert. Veel fijner dan de geur van binnen gedroogde was. Dit kan zowel aan een waslijn als aan een droogmolen.
Was drogen: 4 factoren die een rol spelen
Bij was drogen spelen 4 dingen een rol:
- Temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je was droogt. Vandaar ook het idee dat buiten was drogen alleen bij mooi weer kan.
- Windkracht: de wind zorgt ervoor dat het vocht sneller uit je was verdwijnt. Kijk mijn schone was eens lekker droog wapperen:
De wind helpt met was drogen : ) - Luchtvochtigheid: hoe lager de luchtvochtigheid hoe sneller je was droogt. Lucht waar al veel vocht in zit, kan namelijk minder van het vocht dat uit je was verdampt opnemen.
- Tijd. In november duurt het bijvoorbeeld langer voor het vocht om uit je was te verdwijnen dan in juli.
Luchtvochtigheid was drogen: vandaag
Zoals je hierboven kunt lezen is een lage luchtvochtigheid het beste. Dan droogt je was het snelst. Maar hoe weet je wat de luchtvochtigheid vandaag is? Je kunt de luchtvochtigheid van de dag onder andere zien op buienradar.nl. Hieronder een voorbeeld van de luchtvochtigheid vandaag. (20 januari 2022)
Allemaal leuk en aardig, die getallen, maar wat betekenen ze? Is een luchtvochtigheid van 71 hoog of laag? Als je op legenda klikt, krijg je uitleg:

De gemiddelde luchtvochtigheid ligt in Nederland tussen de 60% en 80%.
Bij welke luchtvochtigheid droogt de was buiten het best?
Hoe lager de luchtvochtigheid hoe beter de was buiten droogt. Dus als het buiten een luchtvochtigheid is van bijvoorbeeld 20 of 30 dan zal je was buiten snel drogen! Is de luchtvochtigheid tegen de 100? Dan gaat het drogen van de was langer duren.
Was drogen als het vriest
Wist je dat je zelfs je was buiten kunt drogen als het vriest? Het kan zijn dat je schone was bevriest, maar als je het naar binnen haalt zul je merken dat het vrijwel droog is. Dat kun je verklaren met scheikunde, maar dan kon ik niet op school, dus daar waag ik me niet aan. Wil je het toch weten, klik dan hier. Er zijn zelfs mensen die geen droger hebben, en om die reden hun schone, natte was in de diepvries doen. Zo drogen zij hun was.
N.B. Er zijn wel mensen die zeggen dat je kleding kan beschadigen als hij bevriest.
Was buiten drogen: 4 tips voor het ophangen
In onderstaand filmpje geeft Ariel 4 tips hoe je de was buiten ophangt. Sommige tips hebben een hoog Duh-gehalte, maar er zitten ook wel een paar goede tips bij. Namelijk de tip om je waslijn eerst even schoon te maken met een doekje voordat je de was buiten droogt, en om natte kleding niet uit te rekken.
Was ‘s nachts buiten laten hangen?
Nu we toch ‘out of the box’ denken: hoe zit het met de was ‘s nachts buiten laten hangen? Toegegeven, het gebeurt bij mij wel eens per ongeluk, als ik vergeet de was af te halen…. Maar in principe is er niets mis met de was ‘s nachts buiten laten hangen. Wel zal de temperatuur ‘s nachts lager zijn en is er geen zon, maar in principe kan de was nog steeds drogen!
Ik zou wel even controleren of er geen regen voorspeld is!
Afgezien van de vraag of de was ‘s nachts droogt, speelt hier ook nog een sociale norm een rol. Sommige mensen vinden het genant om de was ‘s nachts buiten te laten hangen. Dit ligt ook erg aan waar je woont, en hoe zichtbaar je tuin is. Maar zelf zou ik dit geen punt vinden.
Buiten was drogen in herfst en winter: tips en tricks
Droogt de was vandaag buiten? Kijk op de site van het KNMI voor het weer, en kijk op buienrader voor luchtvochtigheid. Is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld maar 20 of 30%? Dan is de kans groot dat je was vandaag prima droogt buiten.
- Check het KNMI voor de weersverwachting en kijk op buienradar of er regen verwacht wordt. Je vindt daar ook de luchtvochtigheid van die dag. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe sneller je was droogt.
- Hang de was zo vroeg mogelijk buiten, omdat het drogen in de regel langer duurt.
- Een handige vuistregel: als de straat/stoep/tegels droog zijn dan zal je was droog worden.
- Is het buiten koud én vochtig? Hang dan je was niet buiten te drogen. Dat schiet namelijk echt niet op. Hang in dat geval de was liever binnen op, of gebruik je droogtrommel.
- Gebruik eventueel een wasrekje of een stevige droogtoren. Als de was dan nog niet droog is, kun je hem met rekje en al naar binnen tillen! Zo hoef je de was niet twee keer op te hangen. Bijvoorbeeld dit Hema wasrekje:
Was drogen in huis
Hoewel de was drogen buiten het fijnst en goedkoopst is, kan het niet altijd. We hebben het hier wel over Nederland natuurlijk. De was drogen in huis doe ik met behulp van een uittrekbare waslijn in onze berging.
Een kennis heeft de twee uiteinden voor ons in de muren geboord, en nu hangen er permanent 4 lijnen waaraan ik de was kan drogen in huis. Dekbedovertrekken en hoeslakens, hang ik vaak te drogen over een open deur! Dat werkt prima. Volgens mij kun je zo’n uittrekbare waslijn ook nog weer in elkaar klappen, maar de onze hangt al 10 jaar gewoon strak gespannen!
Als je kleinbehuisd bent, dan zijn kun je de was drogen in huis met behulp van droogrekjes. Je hebt staande droogrekjes, maar ook droogrekjes die je in een trappengat kunt hangen. Een wanddroogrek heet dat. Je kunt ook je was drogen op zolder, als je een zolder hebt.
Daarnaast heb ik nog een droogtrommel. Ken je de truc om een tennisbal in de droger te doen? Het idee is dat de was dan sneller droogt en je dus bespaar op je energierekening.
Ophangbaar en inklapbaar droogrek voor het trappengat, een deur of je balkon
Er zijn ook allemaal slimme droogrekken te koop, die je bijvoorbeeld in een trappengat, over een deur of aan een balkon kunt hangen. Zoals deze:
En deze:
En wat te denken van dit briljante plafond droogrek:
Was snel drogen zonder droger: 4 trucjes!
Je was snel drogen zonder droger is makkelijk als het zomer is en buiten mooi weer met een lage luchtvochtigheid. Mijn moeder zegt wel eens als het hoogzomer is: ‘De was droogt zo snel vandaag, dat als ik aan het eind van de waslijn kom, de was die ik aan het begin ophing alweer droog is.’ Maar hoe kun je was snel drogen zonder droger als het buiten koud en nat is? Tsja, dan wordt het wel een stuk lastiger.
Toch zijn er 4 dingen die kunt doen om de was snel te drogen zonder droger:
- De was nog een keer extra centrifiguren zodat er nog meer vocht uit is.
- De was proberen droog te strijken.
- De was op de verwarming hangen. Het nadeel hiervan is dat de verwarming dan de warmte niet goed kwijt kan. Dit is dus echt voor noodgevallen. Of koop een handig radiator wasrek. Zie hieronder.
- Een hele slimme oude truc van huisvrouwen is je was in de diepvries leggen! Je vriesdroogt je was dan als het ware. Het is eigenlijk hetzelfde als je was buiten drogen in de winter!
Natte was droogt 2x zo snel met deze truc
Droog jij je was in de droger? En wil je besparen op je energiekosten? Dan kun je natuurlijk je was buiten ophangen, maar je kut ook een handige truc gebruiken. Met onderstaande truc droogt natte was 2x zo snel:
Doe je schone, natte was in de droogtrommel en doe er een droge handdoek of theedoek bij in!
Zet de droger aan, en ontdek dat je droger ineens sneller klaar is. Dat komt doordat de droge handdoek of theedoek een boel vocht absorbeert! Daardoor is je was sneller droog.
Was droogt niet in huis: hoe komt dat en wat kun je eraan doen?
Probeer jij je was te drogen in huis? Maar droogt de was niet in huis? Dat is helaas een probleem dat wel vaker voorkomt. Wat je dan ook vaak ziet is je ramen helemaal beslaan terwijl je de was probeert te drogen in huis. Met andere woorden: de luchtvochtigheid in je huis is dan enorm hoog…. En dan droogt was slecht. Dat geldt zowel voor de was drogen buiten als de was drogen binnen.
Hieronder een aantal mogelijke oorzaken dat de was niet droogt in huis op een rijtje:
- De luchtvochtigheid in je huis is heel hoog.
- Je hebt de was nogal op elkaar gepropt gehangen. Bijvoorbeeld omdat je niet zoveel ruimte hebt, of omdat je droogrek klein is. Maar hoe meer het op elkaar hangt, hoe minder lucht erbij kan, hoe slechter het droogt.
- Er is onvoldoende ventilatie in je huis. Lucht elke dag minimaal 15 minuten je huis!
3 Oplossingen voor als de was slecht droogt in huis
Om de was in huis goed te drogen zijn een aantal dingen dus belangrijk: zorg dat elk kledingstuk ruimte heeft zodat het kan drogen. Hang kledingstukken dus niet te dicht op elkaar te drogen. Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is.
Lucht de ruimte waar je de was gaat drogen van te voren even. Hang dan de vochtige was op, en doe op dat moment het raam dicht. Als het drogen erg langzaam gaat, kun je tussendoor nog weer even een raampje 15 minuten openzetten.
Gebruik een luchtontvochtiger met wasdroogfunctie
Zet eventueel een luchtontvochtiger in de ruimte waar je de was droogt in huis. Onderstaande luchtontvochtiger belooft:
‘Dankzij de was-droog functie wordt de was sneller droog dan ooit tevoren. Met deze functie wordt al het vocht in de ruimte razendsnel uit de lucht opgevangen, waardoor de was sneller droog is.’
Leestip: Droogtrommeldoekjes
Was drogen met een warmtepompdroger
Soms kan het niet anders: het regent buiten pijpenstelen, en je hebt binnen geen plek om de was te drogen. Dan kun je ervoor kiezen de was te drogen met een wasdroger.
Dan is een zogenoemde warmtepompdroger de zuinigste methode.
Bovendien is die minder slecht voor het milieu dan een zogeheten condensdroger.
Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger?
Een warmtepompdroger recyclet de warme lucht uit de droger, en blaast die telkens opnieuw de trommel in.
Een condensdroger blaast de vochtige, warme lucht uit de droger naar buiten.
Wat is de beste warmtepompdroger volgens de Consumentenbond?
Volgens de Consumentenbond is de beste warmtepompdroger de AEG T9DENS87. In deze droger past 8 kilo wasgoed en hij heeft een energielabel van A+++. Je kunt hem zelfs bedienen met een app….
Let op: haal regelmatig droogtrommel pluis weg.
Conclusie over was drogen in de winter
Was drogen kan ook in de herfst en winter buiten. De meest optimale omstandigheden zijn een zonnige dag met een windje. Hang de was zo vroeg mogelijk buiten op.
Laat je niet afschrikken door lage temperaturen. Want windkracht en luchtvochtigheid spelen ook een belangrijke rol bij was drogen.
Maar houd er wel rekening mee dat het was drogen wat langer zal duren.
N.B De was op de foto hing ik op rond 13 uur en haalde ik af om 16.40 vanwege een dreigende regenbui. Hij was niet helemaal droog, maar toch een aardig eindje op weg. Had ik hem ‘s ochtends meteen opgehangen dan was hij op tijd droog geweest denk ik.
Was drogen methodes: Pin voor later!
Leestip
Hoe droog jij je was in de herfst en winter?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wij hebben een afdak. Dus ook met een enkel buitje hangt de was buiten. Niet helemaal droog? Dan het restant tijd in droger. In huis wordt het te vochtig.
Ik heb geen droger, dus bij mij droogt altijd alles aan de lijn. In de zomer soms buiten, maar verder altijd binnen en eigenlijk gaat dat prima.
Handdoeken gaan hier zomer én winter in de droger. In de zomer droog ik de was op een wasrek op mijn balkon en in de winter staat mijn wasrek binnen.