Havermoutpannenkoeken met 4 ingrediënten

havermout pannenkoeken

Naast American pancakes en pannenkoeken zonder melk kun je ook kiezen voor lekkere havermoutpannenkoeken!

Het grote voordeel van havermoutpannenkoeken is dat ze gezonder zijn dan ‘gewone’ pannenkoeken van witte bloem.

Havermout versus bloem

Witte bloem en volkoren bloem zijn gemaakt van het graan tarwe. Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels.

Havermout is gezonder dan witte bloem, maar niet gezonder dan volkoren bloem.

Veel mensen die een glutenallergie hebben zien havermout als een geweldig alternatief voor volkoren en witte bloem. Hoewel Het Voedingscentrum waarschuwt dat in havermout weliswaar geen gluten zitten, maar dat het er bijna altijd wel mee ‘besmet’ is.

N.B. Een leuke bijkomstigheid vind ik dat havermout helpt een te hoog cholesterol omlaag te krijgen.

Havermoutpannenkoeken zonder melk met 4 ingrediënten

Hieronder een simpel recept voor havermoutpannenkoeken met maar 4 ingrediënten. Dit heb je nodig:

 • 100 gram volkoren havermout
 • 2 Rijpe bananen
 • 2 Eieren
 • Half theelepeltje bakpoeder van dr. Oetker of het AH huismerk.

Stappenplan

 1. Hak de havermout fijn. Met een keukenmachine gaat dit lekker vlot, maar anders kun je het ook gewoon met een mes doen. Hak het in een minuut fijn totdat het oogt als meel. Vind je dit teveel werk? Koop dan een pak havermeel. Dan kun je deze stap overslaan.
 2. Voeg de bananen, eieren en de baking soda of bakmeel toe en mix alles tot een glad beslag.
 3. Laat het 10 minuten met rust.
 4. Na 10 minuten kun je je havermoutpannenkoeken gaan bakken!

havermoutpannenkoeken

Havermoutpannenkoeken recept met melk

Bovenstaand recept kun je ook met melk maken. Voor 75 gram havermout gebruik je 3 tot 4 eetlepels halfvolle melk. Je doet de melk erbij in stap 2 nadat je alle andere ingrediënten al hebt gemixt.

Havermoutpannenkoeken extra ingrediënten

Je kunt ze gewoon maken met dit basisrecept, maar je kunt ze ook naar smaak pimpen! Bijvoorbeeld met wat kaneel, en met verschillende toppings. Zoals aardbeien of bosvruchten. En natuurlijk de klassieke stroop of poedersuiker.

Havermoutpannenkoeken zonder banaan

Het is opvallend hoeveel havermoutmoutpannenkoeken recepten er zijn met banaan erin. Kan het ook zonder banaan? Ja, dat kan ook prima. Je vervangt dan de banaan met melk in het recept hierboven.

Zijn havermoutpannenkoeken gezond?

Volgens het Voedingscentrum is havermout gezond, want het staat in de Schijf van vijf. Als je er op een gezonde manier havermoutpannenkoeken van maakt, dan zijn ze dus inderdaad gezond. En met gezond bedoel ik dat je er niet bakken met poedersuiker of stroop overheen doet.

Pannenkoeken met Brinta

Als kind groeide ik op met Brinta en Brinta pap. Brinta staat voor Breakfast Instant Tarwe. Mijn ouders noemden Brinta ook wel havermoutpap. Maar dat is Brinta dus echt helemaal niet! Het zorgde er echter wel voor dat ik mezelf afvroeg:

kun je pannenkoeken bakken met Brinta?

Het antwoord is: ‘Ja dat kan, maar dat zijn dan geen havermoutpannenkoeken!’ De basis van Brinta is immers tarwe, en havermout is heeft als basis haver. Pannenkoeken met Brinta kun je maken met Brinta, ei en melk. Heel simpel dus, en eigenlijk net als ‘gewone’ pannenkoeken. Je kunt de Brinta ook gebruiken als een extra ingrediënt bij je gewone pannenkoekenmeel.

De Brinta verpakking ziet er nog net zo uit als ik me herinner:

Screenshot 2023 02 20 at 16.52.35

Havermout als paneermeel

Ik weet niet of jij dat wel eens hebt, maar dan wil ik gehaktballen maken en dan blijk ik geen paneermeel in huis te hebben. Meestal vermorzel ik dan een beschuitje tussen mijn handen en gebruik dat als paneermeel. Maar je kunt ook havermout als paneermeel gebruiken! Handig om te weten! Daarnaast kun je het ook gebruiken voor koekjes bakken. Het is dus handig om in huis te hebben. Zowel als ontbijt, als voor allerlei andere dingen.

Havermout kopen

Je koopt havermout gewoon bij de supermarkt, maar het is ook te koop bij bol.com. Daarnaast zijn er ook nog allerlei biologische varianten. Bij de Action verkopen ze geen havermout maar wel energybars met havermout erin.

Leestip

Hoe American pancakes maken?

Wat vind jij van havermout pannenkoeken?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik ben niet zo weg van havermout. Lust ik ook niet. Pannenkoeken is wel apart om te horen. Ik doe lekker rozijnen in pannenkoeken. Alvast fijn weekend.

 2. Mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen, zoals ik zelf, kopen glutenvrije havermout. Dat is havermout die verbouwd is op een veld waar niet pas nog tarwe heeft gestaan… en is verwerkt in een productielijn waar geen glutenbevattende granen worden verwerkt.

  Ik ben gek op havermout. In pap, koek en pannenkoeken! En voor mensen met een glutenvrij dieet is het een fijn alternatief voor volkoren tarwemeel. Net als boekweit!

  groetjes, Alice K.

 3. Wat een goed alternatief een havermout pannekoek, zo kun je een gezonde draai aan je maaltijd geven.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.