Pannenkoeken zonder melk: 6 opties

pannenkoeken zonder melk

Pannenkoeken zonder melk bakken?

Mijn jongste dochter Teuntje doet het regelmatig. In plaats van melk gebruikt ze een banaan! Maar er zijn nog veel meer methodes om pannenkoeken zonder melk te bakken.

3 Standaard ingrediënten voor pannenkoeken

Doorgaans worden pannenkoeken gebakken met 3 basis ingrediënten: bloem, ei, melk en boter of olie om ze in te bakken. Laatst was bijvoorbeeld mijn pannenkoekenmeel op, en toen heb ik gewoon bloem gebruikt. Dat smaakt ook prima, hoogstens een beetje flauw.

Mijn jongste zoon werkt in een pannenkoekenhuis en ook daar is het basisrecept bloem, ei en melk. Maar ze hebben ook variaties in het beslag zoals water in plaats van melk, zoutloos, deeg met sojamelk. En daarnaast zijn er een aantal 'geheime' ingrediënten die niemand weten, die het pannenkoekenhuis erbij in doet.

Behalve de basisingrediënten voor het deeg zijn er eindeloos veel ingrediënten die mensen toevoegen aan pannenkoeken. Heel bekend is appel, ananas en spek. Maar daarnaast kun je het zo gek niet bedenken of het wordt op pannenkoeken gedaan. Zo kun je bij het pannenkoekenhuis waar mijn zoon werkt ook pannenkoek stroganoff bestellen!

Pannenkoeken zonder melk waarom zou je?

Er zijn verschillende redenen om geen melk te gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je veganistisch eet, of omdat je een koemelkallergie hebt. Of simpelweg omdat je vergeten ben om melk te kopen, en je nu dus denkt dat je geen pannenkoeken kunt bakken. Maar dat kan dus wel!

De rol van melk in pannenkoekenbeslag is de bloem 'oplossen' en een vloeibare structuur te maken van het deeg. Welke ingrediënten kunnen deze rol van melk vervangen?

Alternatieven voor melk

 1. Banaan
 2. Water (dit gaat wel een beetje ten koste van de smaak)
 3. Spa rood
 4. Bier
 5. Appelsap
 6. Appelmoes

Pannenkoeken bakken met vegan melk

Stel je wilt wel melk gebruiken voor je pannenkoeken, alleen geen koemelk. Dan kun je kiezen uit bijvoorbeeld onderstaande melksoorten:

 1. Rijstmelk
 2. Sojamelk
 3. Melkpoeder
 4. Karnemelk
 5. Havermelk
 6. Amandelmelk
 7. Kokosmelk
 8. Geitenmelk

Pannenkoeken bakken zonder melk en zonder eieren

In het boek Pannenkoeken & Crepes kwam ik een recept tegen voor pannenkoeken zonder melk met water. In dit recept worden zelfs geen eieren gebruikt. Het recept heet Marokkaanse pannenkoek met 1000 gaatjes. De volgende ingrediënten heb je nodig:

 • 400 ml lauwwarm water
 • 5 gram gedroogde bakkersgist
 • 175 gram fijne griesmeel
 • 40 gram bloem
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 zakje bakpoeder
 • vloeibare honing
 • Een boel geduld, want het deeg moet 30 minuten rusten onder een schone theedoek

Je mengt het lauwwarme water met de bakkersgist, griesmeel, bloem en het zout in een kom. Maak er in 5 minuten een homogeen beslag van. Daarna doe je het bakpoeder erbij, en meng je nog 1 minuut. Vervolgens drapeer je een theedoek over de kom en moet het deeg 30 minuten rusten. Daarna kun je de pannenkoeken bakken. Een pannenkoek is klaar wanneer er in de bovenkant kleine gaatjes verschijnen. Vandaar natuurlijk de naam!

pannenkoeken zonder melk

N.B. Dit is niet het enige recept voor pannenkoeken zonder melk en/of eieren in Pannenkoeken & Crepes, en dit boekje kost maar 5 euro.

In het kookboek Vegan Smaak Souvenirs kwam ik ook twee recepten tegen voor pannenkoeken zonder melk, maar in dat geval werd er havermelk of kokosmelk of kokosolie gebruikt.

Pannenkoeken zonder ei bakken

Nu we toch bezig zijn met ingrediënten weglaten bij pannenkoeken: je kunt ook pannenkoeken zonder ei bakken. Ook hier zal de belangrijkste reden weer zijn dat je vegan eet. Maar het kan ook puur praktisch zijn: de eieren zijn op! Kun je pannenkoeken zonder ei bakken? Op bijvoorbeeld de site van Koopmans pannenkoekenmix vind je een recept voor vegan pannenkoeken zonder melk én zonder ei!

Alternatieven voor ei

Eieren doen drie dingen in een recept: ze zorgen voor vocht, ze binden de ingrediënten en ze fungeren als rijsmiddel. In theorie kun je pannenkoeken bakken zonder ei te vervangen. Dus gewoon met melk en bloem. Maar je kunt ook alternatieven voor ei gebruiken.

 1. Yoghurt: 1/4 cup = 1 ei
 2. Pindakaas
 3. Banaan: 1/4 kop azijn = 1 ei
 4. Appelmoes: 2 eetlepels = 1 ei. De pectine bindt de ingrediënten en de appels zorgen voor vocht.
 5. Zure room
 6. Baking soda met azijn: 1/2 theelepeltje baking soda + 1 theelepeltje azijn = 1 ei
 7. karnemelk: 2 eetlepels karnemelk = 1 ei
 8. Maizena: 1 eetlepel maizena + 2 eetlepels water = 1 ei
 9. Zure room: 1/4 cup zure room = 1 ei
 10. Avocado: 1/4 = 1 ei

Vegan ei vervangers

Inmiddels zijn er ook vegan ei vervangers op de markt. Bijvoorbeeld in de vorm van een poeder, zoals deze bij Albert Heijn:

Screenshot 2023 02 03 at 12.39.20

Maar wil je liever geen poeder maar iets wat meer op een echt ei lijkt? Dan kun je kiezen voor JUST egg. dat is gemaakt van Mungbonen.

Pannenkoeken zonder melk en zonder ei makkelijk bakken

Onderstaande Koopmans mix voor vegan pannenkoeken heb je geen ei nodig. En als melk gebruik je een plantaardige melk.

Screenshot 2023 02 03 at 12.45.00

Pannenkoeken zonder melk en/of ei samenvattend

Ja, je kunt prima pannenkoeken zonder melk bakken! Het simpelste is de melk vervangen door water. Je pannenkoek smaakt hierdoor misschien iets minder, maar dit kun je compenseren met bijvoorbeeld vanillesuiker of stroop. Dus wilde je pannenkoeken bakken, en bleek de melk op? Geen probleem! Gebruik gewoon water.

Wil je wel vegan bakken, maar vind je dat een gedoe? Kies dan voor een vegan pannenkoekenmix.

Pannenkoeken bakken zonder pannenkoekenmix: recept van Teunie Luijk

In haar boek Eenvoudig Lekker vertelt Teunie Luijk, bekend van het blog Eenvoudig Leven, hoe zij pannenkoeken maakt. Ze schrijft dat ze niet begrijpt dat er mensen zijn die een speciale pannenkoekenmix kopen! Teunie:

'Het beslag is niets anders dan een mengsel van bloem, melk, eieren en een snuf zout. En ik doe er altijd bakpoeder door, want wij houden van luchtige pannenkoeken.'

Zo maakt Teunie pannenkoeken voor 4 personen:

 • 500 gram bloem
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • flinke snuf zout
 • 4 eieren
 • 1 liter melk
 • boter of margarine

Teunie mengt de bloem, de bakpoeder en het zout door elkaar. Daarna maakt ze een kuiltje in de bloem, en breekt daarin de eieren. Vervolgens giet ze driekwart van de melk erbij en klopt het met een garde of mixer glad. De rest van de melk giet ze er langzaam bij in.

Zorg dat je pan goed heet is, doe er een klontje boter in en bakken maar.

In onderstaand filmpje bakken ze American pancakes zonder melk

Leestip

Gebruikte bronnen onder andere: Living beyond allergies, Koopmans, 

Similar Posts

10 Comments

 1. IK heb ook deze pannenkoeken mix. Soms maakt ik ook wel eens. Ik gebruikt dan geen melk. Dan met water. JIj bent ook gek op kabouter. Staat dan binnen?

 2. Dit is mijn supersimpele recept en het lukt altijd!
  verhoudingen:
  1 tas bloem
  1 tas plantaardige melk
  0,5 tas water
  snuifje zout.
  alles mengen en bakken maar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.