Wafels bakken met magisch ingrediënt: Liefde

Wafels bakkenWafels bakken.

Ik herinner me nog goed als mijn moeder vroeger wafels ging bakken. Ze maakte dan deeg, en dat stond dan vervolgens een hele tijd in een emmer met een doek er overheen te ‘rijzen’. Daardoor duurde het wel altijd even voordat we dan ook echt wafels konden éten. Later gebruikte mijn moeder zelfrijzend bakmeel om wafels te bakken, en ging het een stuk sneller.

Maar ik denk nog regelmatig met weemoed terug aan die emmer, gevuld met de belofte van heerlijke wafels!

De gewoonte om regelmatig wafels te bakken heb ik van mijn moeder overgenomen .

Tien jaar geleden schreef ik onderstaande post over wafels bakken, en het magische ingrediënt!

Wafels bakken met magisch ingrediënt!

Sommige gerechten smaken bij mijn moeder thuis lekkerder dan als ik ze maak! Ook al houd ik me precies aan mijn moeders recept, het is toch niet hetzelfde. Volgens mijn moeder komt dat omdat zij er ‘Moederliefde’ in mengt, of in het geval van de kleinkinderen ‘Oma’s Liefde’.

Voor Piet is dit ingrediënt een geheel eigen leven gaan leiden. Toen ik vandaag wafels bakte zei hij vergoelijkend tegen me: ‘Mama, ze zijn wel lekker, maar niet zo lekker als die van oma! Je moet er Oma’s Liefde in doen!’
‘Maar waar kun je dat dan kopen Piet,’ vroeg ik.
‘Dat weet ik niet,’ zei Piet ernstig, ‘maar dáár worden ze zo lekker van.’

Wafels bakken recept

Hier mijn moeders recept voor wafels, zoals ik ze ook maak:

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • kaneel naar smaak
 • drie eieren
 • 450 ml melk
 • 80 gram vloeibare boter
 • Snufje zout
 • Oma’s Liefde

Doe alle ingrediënten bij elkaar, mix ze tot een soepel beslag en bak ze in een wafelijzer. Ik heb een wafelijzer van de Lidl.

Bestrooi rijkelijk met poedersuiker.

Een leuke bonus aan wafels bakken is dat ze je huis vullen met een heerlijke, huiselijke geur. En ze helpen je te onthaasten: je hoeft een wafel niet te keren, dus terwijl je wacht tot hij klaar is, kun je heerlijk nadenken over het leven!

Wafels bakken.
Wafels bakken, juli 2010. Het groene Zeeman rokje heb ik nog steeds!

Wafels bakken anno 2020

Wafels bakken doe ik tien jaar later nog steeds regelmatig. Meestal op woensdagavond, omdat we op woensdag tussen de middag al warm eten. s’ Avond heb ik dan geen zin in een suffe boterham, en dan ga ik wafels bakken!

Mijn huidige wafelijzer is een Cloer 1621. Ik kocht het omdat dit wafelijzer als beste getest was, maar eerlijk gezegd vind ik het helemaal niet zo’n goed wafelijzer. Om die reden heb ik voor mijn verjaardag een dubbel wafelijzer van de Lidl aan man en kinderen gevraagd. Daarmee kun je twee wafels tegelijk bakken!

Wafels bakken met cakemeel: handig als je geen bloem in huis hebt

Als je wafels wilt bakken, maar je hebt geen bloem meer in huis, dan kun je ze ook bakken met cakemeel. Ik heb dat een keer gedaan, en dat ging eigenlijk prima. Wel vond ik de wafels vrij gelig ogen en waren ze zoeter dan normaal.

Hartjes wafels versus Belgische wafels

Als het over wafels bakken gaat dan denk ik automatisch aan dunne hartjes wafels. Maar veel mensen denken bij wafels aan die dikke, rechthoekige Belgische wafels. Zelf vind ik die eigenlijk helemaal niet lekker en ik maak ze dan ook nooit. Ik houd niet zo van die dikke structuur. Maar als je Belgische wafels wilt bakken is dat helemaal niet moeilijk: gewoon even een wafelijzer voor Belgische wafels kopen!

Wafelijzers: je opties op een rijtje

Als je op zoek gaat naar wafelijzers dan heb je feitelijk de keuze uit twee modellen:
 • Ronde wafelijzers waarmee je hartjes wafels maakt.
 • Vierkante wafelijzers waarmee je dikkere rechthoekige of vierkante wafels maakt.

Wafelijzers bol.com

De hartjes wafels zijn in mijn ervaring wat dunner. Het is dus net wat je zelf lekker vindt. Het goedkoopste wafelijzer voor hartjeswafels bij bol.com kost 23,94 en is het van merk Nedis. Een wafelijzer voor vierkante wafels vind je bij bol.com vanaf 23,63 van het merk Tristar.

Wafelijzer Lidl

Wil je voordelig wafels bakken? Dan is een wafelijzer van de Lidl een goede keuze. Je hebt al een wafelijzer voor hartjeswafels voor 16,99 bij de Lidl.

Wafelijzer Action

Een wafelijzer van de Action is in theorie mogelijk, maar in de praktijk niet zo makkelijk als het klinkt. Een wafelijzer van de Action is namelijk een kwestie van geluk hebben. Door het wisselende assortiment heeft de Action vaker niet, dan wel een wafelijzer in de schappen. Dat is tenminste mijn ervaring. Het zou kunnen dat het andere Actions wel wafelijzers verkopen.

Dat gezegd hebbende: op dit moment is er inderdaad een wafelijzer bij de Action te koop!

Maar dat is een Action wafelijzer voor zogenoemde bubbelwafels! Zelf heb ik die nog nooit gegeten, maar hieronder zie je het bubble wafelijzer van de Action:

Wafelijzer Action Wafelijzer Action

Dit bubble wafelijzer van de Action ligt nu in de schappen en is te koop voor 13,95.

Het idee achter bubble wafels is heel duurzaam: in China bakten ze bubble wafels om van hun overgebleven eieren af te komen. Doordat er relatief veel eieren in bubble wafels zitten, is de smaak een beetje custardachtig. Ze smaken dus echt anders, dan gewone wafels.

Wafels bakken zonder wafelijzer in de oven

Stel nou, je wilt wafels bakken, maar je hebt geen wafelijzer. Kun je dan toch wafels bakken zonder wafelijzer? Het antwoord is: ‘Ja dat kan,’ maar dan heb je wel iets anders nodig om dat specifieke wafel effect te krijgen.

Namelijk een siliconen wafelvorm! Die zijn te koop in vierkant model en in hartjesvorm. Hieronder twee siliconen wafelvormen zoals je die bij bol.com kunt kopen:

14,95 bij bol.com

En dan hier de hartjesvorm voor wafels bakken zonder wafelijzer:

14,95 bij bol.com

Wafels bakken zonder wafelijzer door ze in de oven te doen, duurt wel langer dan met een wafelijzer. Je bent zo 20 minuten verder voor je wafel gaar is.

Maar wafels bakken zonder wafelijzer op deze manier heeft een groot nadeel: de structuur van de wafels is minder luchtig en het is ook lastiger om ze goed gaar te krijgen. Ik zou persoonlijk dus toch liever investeren in een wafelijzer. Sabine van het blog Oh my foodness schreef een goede review over wafels maken in de oven met bovenstaande wafelvormen.

Wafels bakken in de oven

In onderstaand filmpje probeert een meneer wafels in de oven te bakken met siliconen vormen. En daarna bakt hij wafels op een grill. Hoewel hij vol optimisme begint, mislukt de eerste poging om wafels in de oven te bakken compleet!

De grill die hij gebruikt om wafels te bakken zonder wafelijzer lijkt wel wat op sommige tosti ijzers.

N.B. Deze meneer is aangenaam rustgevend om naar te kijken ; )

Vooral als hij wafels gaat proeven is het erg leuk om te kijken.

Wafels bakken recepten in boekvorm

Hieronder een handig boek met wafel recepten:

wafels bakken
16,15 bij bol.com

Wafels bakken samengevat

Wafels bakken is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is eieren, bloem, melk en boter. En een wafelijzer! Wafels maken zonder wafelijzer kan wel, maar is toch niet helemaal hetzelfde.

Ook als je vegan bent, of bijvoorbeeld koolhydraatarm wilt eten kun je ze maken.

Mijn dochter  die in Engeland woont en vegan is gebruikt dit recept:

 • 1 and 1/4 cup (156g) All Purpose Flour
 • 2 tsp Baking Powder
 • 1/4 tsp Salt
 • 3 Tbsp Sugar
 • 1 and 1/4 cup (300ml) Soy Milk (or other non-dairy milk)
 • 2 Tbsp Coconut Oil
 • 2 tsp Vanilla Extract

P.S. Wil je koolhydraatarme wafels bakken? Vervang dan het zelfrijzend bakmeel of de bloem met amandelmeel of kokosmeel.

Lees ook mijn review van het Silvercrest wafelijzer van de Lidl en mijn post Mijn moeder zei altijd. Zie ook Meel kopen.

Hoe bak jij wafels?

Similar Posts

51 Comments

 1. Gek he dat sommige dingen lekkerder smaken als je moeder het maakt?
  Ik hoor het hier ook wel eens met bepaald eten.
  Maar ik hoor ook met regelmaat de tieners zeggen “mam maak jij het klaar want als ik het zelf doet smaakt het heel anders” haha

 2. Eén keer een wafelijzer gehad, maar weer verkocht omdat het te weinig gebruikt werd. En hiet vinden we echte wafels toch lekkerder (dikker).

 3. Leuke post, Nicole!
  Ik eet vaak (hartjes)wafels in plaats van brood. Dan maak ik een Zeer Gezonde versie met boekweitmeel, gemalen en geweekt lijnzaad (als eivervanger), en verder nog allerlei kruiden en poeders. Of soms een deel kikkererwtenmeel erbij, of kastanjemeel, of roggemeel, speltmeel. het is iedere keer anders. bevalt mij prima, moet ik zeggen!

 4. Ik laat het bakken graag aan anderen over, want ik kan het niet. En nee, dat ligt niet aan het gebrek aan liefde, maar vooral aan het gebrek aan handigheid in de keuken;).

 5. Ik heb ze nog nooit gemaakt, maar krijg er nu spontaan zin in! In Duitsland maken en verkopen ze ze heel veel en uiteraard wel gegeten. Misschien toch maar eens zelf zo’n wafelijzer aanschaffen zie ze vaak genoeg bij Lidl

 6. Ik bak zelf eigenlijk nooit wafels.
  Wat jij zegt van bakken en koken met liefde is inderdaad zo. Hetzelfde recept kan toch anders proeven …

 7. Heb ooit een wafelijzer in een kerstpakket gehad. 1x per jaar komt het uit de kast (het is er zo eentje waarbij er 6 hartvormige wafels tegelijk uit komen) en dat is smullen!

 8. Geen wafelijzer in huis, dus dat wordt hem niet. Mijn partner vindt ze ook niet lekker, dus scheelt meteen weer een apparaat in de kast ;)

 9. Ik bak elke zondag pannenkoeken, traditie, omdat mijn man er gek op is en dus nooit beu geraakt. Wafels maakt mijn mama traditioneel, dus daarvoor schuiven we bij haar aan. Zelf nog nooit gemaakt. :-)

 10. Ik heb nog nooit wafels gemaakt, mijn moeder ook niet. Maar ik vind ze wel heerlijk! Misschien toch wel een idee om een keer zo’n apparaat aan te schaffen. Yum, ik krijg er honger van!

 11. Wafels zijn zo lekker, vooral als ze vers gebakken zijn. Bedankt voor deze inspirerende blogpost om de saaie lockdown mee door te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.