Wafels maken: 4 ingrediënten is genoeg!

Wafels bakkenWafels maken.

Ik herinner me nog goed als mijn moeder vroeger wafels ging bakken. Ze maakte dan wafelbeslag, en dat stond dan vervolgens een hele tijd in een emmer met een doek er overheen te ‘rijzen’. Daardoor duurde het wel altijd even voordat we dan ook echt wafels konden éten. Later gebruikte mijn moeder zelfrijzend bakmeel om wafels te bakken, en ging het een stuk sneller.

Maar ik denk nog regelmatig met weemoed terug aan die emmer met wafelbeslag, gevuld met de belofte van heerlijke wafels!

De gewoonte om regelmatig wafels te bakken heb ik van mijn moeder overgenomen .

Tien jaar geleden schreef ik onderstaande post over wafels bakken, en het magische ingrediënt!

Wafels maken met magisch ingrediënt!

Sommige gerechten smaken bij mijn moeder thuis lekkerder dan als ik ze maak! Ook al houd ik me precies aan mijn moeders recept voor wafelbeslag, het is toch niet hetzelfde. Volgens mijn moeder komt dat omdat zij er ‘Moederliefde’ in mengt, of in het geval van de kleinkinderen ‘Oma’s Liefde’.

Voor Piet is dit ingrediënt een geheel eigen leven gaan leiden. Toen ik vandaag wafels bakte zei hij vergoelijkend tegen me: ‘Mama, ze zijn wel lekker, maar niet zo lekker als die van oma! Je moet er Oma’s Liefde in doen!’
‘Maar waar kun je dat dan kopen Piet,’ vroeg ik.
‘Dat weet ik niet,’ zei Piet ernstig, ‘maar dáár worden ze zo lekker van.’

Recept wafels bakken

Hier mijn moeders recept voor wafels bakken, zoals ik ze ook maak:

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • kaneel naar smaak
 • drie eieren
 • 450 ml melk
 • 80 gram vloeibare boter
 • Snufje zout
 • Oma’s Liefde

Doe alle ingrediënten bij elkaar, mix ze tot een soepel wafelbeslag en bak ze in een wafelijzer. Ik heb een wafelijzer van de Lidl.

Bestrooi rijkelijk met poedersuiker.

Wafels maken: hoe maak je wafelbeslag?

Hierboven zie je de ingrediënten voor wafelbeslag. In de basis heb je niet meer nodig dan zelfrijzend bakmeel, eieren, melk en boter. Zelf doe ik alle ingrediënten voor het wafelbeslag allemaal tegelijk in een kom.

Vervolgens roer ik het eerst met een lepel door elkaar. Zo voorkom ik dat de bloem of het zelfrijzend bakmeel alle kanten opstuift als ik de mixer gebruik.

Als ik het wafelbeslag goed heb gemengd, gebruik ik daarna de mixer om het goed te mengen en luchtig te maken.

Een leuke bonus aan wafels maken is dat ze je huis vullen met een heerlijke, huiselijke geur. En ze helpen je te onthaasten: je hoeft een wafel niet te keren, dus terwijl je wacht tot hij klaar is, kun je heerlijk nadenken over het leven!

Wafels maken
Wafels bakken, juli 2010. Het groene Zeeman rokje heb ik nog steeds!

Wafels maken anno 2020

Wafels bakken doe ik tien jaar later nog steeds regelmatig. Meestal op woensdagavond, omdat we op woensdag tussen de middag al warm eten. s’ Avonds heb ik dan geen zin in een suffe boterham, en dan ga ik wafels bakken!

Mijn huidige wafelijzer is een Cloer 1621. Ik kocht het omdat dit wafelijzer als beste getest was, maar eerlijk gezegd vind ik het helemaal niet zo’n goed wafelijzer. Om die reden heb ik voor mijn verjaardag een dubbel wafelijzer van de Lidl aan man en kinderen gevraagd. Daarmee kun je twee wafels tegelijk bakken!

Wafels bakken met cakemeel: handig als je geen bloem in huis hebt

Als je wafels wilt bakken, maar je hebt geen bloem meer in huis, dan kun je ze ook bakken met cakemeel. Ik heb dat een keer gedaan, en dat ging eigenlijk prima. Wel vond ik de wafels vrij gelig ogen en waren ze zoeter dan normaal. Op de website van Koopmans vind je zelfs een heus recept voor wafels bakken met cakemeel!

Wafels met zelfrijzende bloem

Zelfrijzende bloem is bloem waaraan door de fabrikant als een rijsmiddel is toegevoegd. Dat rijsmiddel is bakpoeder.
Zelfrijzende bloem = zelfrijzend bakmeel oftewel bloem met bakpoeder.
Ik zou zelf niet weten waarom je wafels met zelfrijzende bloem zou willen bakken. Het is mijn ervaring dat wafels heerlijk worden met gewone bloem. Maar wil je ze bakken met zelfrijzende bloem dan kan dat natuurlijk. Je zult dan wellicht merken dat het deksel van het wafelijzer omhoog wordt geduwd door de wafels tijdens het bakken. Dat komt door het rijzen! Om die reden bak ik mijn wafels liever met gewone bloem!

Hartjes wafels versus Belgische wafels

Als het over wafels maken gaat dan denk ik automatisch aan dunne hartjes wafels. Maar veel mensen denken bij wafels aan die dikke, rechthoekige Belgische wafels. Zelf vind ik die eigenlijk helemaal niet lekker en ik maak ze dan ook nooit. Ik houd niet zo van die dikke structuur. Maar als je Belgische wafels wilt bakken is dat helemaal niet moeilijk: gewoon even een wafelijzer voor Belgische wafels kopen!

Wafelijzers: je opties op een rijtje

Als je op zoek gaat naar wafelijzers dan heb je feitelijk de keuze uit twee modellen:
 • Ronde wafelijzers waarmee je hartjes wafels maakt.
 • Vierkante wafelijzers waarmee je dikkere rechthoekige of vierkante wafels maakt.

Wafelijzers bol.com

De hartjes wafels zijn in mijn ervaring wat dunner. Het is dus net wat je zelf lekker vindt. Het goedkoopste wafelijzer voor hartjeswafels bij bol.com kost 23,94 en is het van merk Nedis. Een wafelijzer voor vierkante wafels vind je bij bol.com vanaf 23,63 van het merk Tristar.

Wafelijzer Lidl

Wil je voordelig wafels maken? Dan is een wafelijzer van de Lidl een goede keuze. Je hebt al een wafelijzer voor hartjeswafels voor 16,99 bij de Lidl.

Wafelijzer Action

Een wafelijzer van de Action is in theorie mogelijk, maar in de praktijk niet zo makkelijk als het klinkt. Een wafelijzer van de Action is namelijk een kwestie van geluk hebben. Door het wisselende assortiment heeft de Action vaker niet, dan wel een wafelijzer in de schappen. Dat is tenminste mijn ervaring. Het zou kunnen dat andere Actions wel wafelijzers verkopen.

Dat gezegd hebbende: op dit moment is er inderdaad een wafelijzer bij de Action te koop!

Maar dat is een Action wafelijzer voor zogenoemde bubbelwafels! Zelf heb ik die nog nooit gegeten, maar hieronder zie je het bubble wafelijzer van de Action:

Wafelijzer Action Wafelijzer Action

Dit bubble wafelijzer van de Action ligt nu in de schappen en is te koop voor 13,95.

Het idee achter bubble wafels is heel duurzaam: in China bakten ze bubble wafels om van hun overgebleven eieren af te komen. Doordat er relatief veel eieren in bubble wafels zitten, is de smaak een beetje custardachtig. Ze smaken dus echt anders, dan gewone wafels.

Wafels bakken zonder wafelijzer in de oven

Stel nou, je wilt wafels bakken, maar je hebt geen wafelijzer. Kun je dan toch wafels bakken zonder wafelijzer? Het antwoord is: ‘Ja dat kan,’ maar dan heb je wel iets anders nodig om dat specifieke wafel effect te krijgen.

Namelijk een siliconen wafelvorm! Die zijn te koop in vierkant model en in hartjesvorm. Hieronder twee siliconen wafelvormen zoals je die bij bol.com kunt kopen:

wafels maken
14,95 bij bol.com

En dan hier de hartjesvorm voor wafels bakken zonder wafelijzer:

wafels maken
14,95 bij bol.com

Wafels bakken zonder wafelijzer door ze in de oven te doen, duurt wel langer dan met een wafelijzer. Je bent zo 20 minuten verder voor je wafel gaar is.

Maar wafels bakken zonder wafelijzer op deze manier heeft een groot nadeel: de structuur van de wafels is minder luchtig en het is ook lastiger om ze goed gaar te krijgen. Ik zou persoonlijk dus toch liever investeren in een wafelijzer. Sabine van het blog Oh my foodness schreef een goede review over wafels maken in de oven met bovenstaande wafelvormen.

Wafels bakken in de oven

In onderstaand filmpje probeert een meneer wafels in de oven te bakken met siliconen vormen. En daarna bakt hij wafels op een grill. Hoewel hij vol optimisme begint, mislukt de eerste poging om wafels in de oven te bakken compleet!

De grill die hij gebruikt om wafels te bakken zonder wafelijzer lijkt wel wat op sommige tosti ijzers.

N.B. Deze meneer is aangenaam rustgevend om naar te kijken ; )

Vooral als hij wafels gaat proeven is het erg leuk om te kijken.

Traktatie wafels

Traktatie wafels zijn leuk. En in ieder geval gezonder dan bijvoorbeeld een zakje chips of snoepreepjes. Traktatie wafels zijn bovendien handzaam. Je kunt ze van tevoren klaarmaken, en je kunt ze vrij makkelijk mee naar school nemen.

Denk bijvoorbeeld aan traktatie wafels voor Valentijnsdag: dan kies je natuurlijk voor de hartjesvorm! Maar je kunt ze ook versieren. Bijvoorbeeld met gekleurde hagelslag. Of geef je wafels traktaties oogjes met Engels drop. Dikke Belgische wafels tover je om in ijsjes, door er een ijsstokje in te duwen!

Heb je geen inspiratie? Dan kun je ook heel simpel wafels maken, en ze mooi presenteren. Zoals hier:

Wil je wel zelf wafels maken, maar vind je het lastig? Op bol.com koop je onderstaande bakmix die ook geschikt is voor traktatie wafels:

wafels maken

Wafels maken recepten in boekvorm

Hieronder een handig boek met wafel recepten voor wafels maken:

wafels maken
16,15 bij bol.com

Wafels invriezen

Wafels invriezen is niet moeilijk! Ik doe het bijna wekelijks. Ik wikkel ze zorgvuldig in aluminiumfolie als ze goed zijn afgekoeld en doe ze daarna in de diepvries. Op de dag dat ik de bevroren wafels wil eten haal ik ze op tijd uit de diepvries. Maar soms vergeet ik dat, en dat maakt ook niet uit. In beide gevallen leg ik ze in de magnetron om ze lekker warm te maken. Als ze nog ontdooit moeten worden duurt het alleen ietsje langer. Ik vind ze ook nadat ze bevroren waren heerlijk.

Wafels maken samengevat

Wafels maken is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is eieren, bloem, melk en boter. En een wafelijzer! Wafels maken zonder wafelijzer kan wel, maar is toch niet helemaal hetzelfde. N.B. Een wentelteefje maken en bestrooien met poedersuiker smaakt een beetje als een wafel!

Ook als je vegan bent, of bijvoorbeeld koolhydraatarm wilt eten kun je wafels maken. Zie ook mijn post pannenkoeken zonder melk!

Vegan wafels maken

Mijn dochter  die in Engeland woont en vegan is gebruikt dit recept:

 • 1 and 1/4 cup (156g) All Purpose Flour
 • 2 tsp Baking Powder
 • 1/4 tsp Salt
 • 3 Tbsp Sugar
 • 1 and 1/4 cup (300ml) Soy Milk (or other non-dairy milk)
 • 2 Tbsp Coconut Oil
 • 2 tsp Vanilla Extract

P.S. Wil je koolhydraatarme wafels maken? Vervang dan het zelfrijzend bakmeel of de bloem met amandelmeel of kokosmeel.

Lees ook mijn review van het Silvercrest wafelijzer van de Lidl en mijn post Mijn moeder zei altijd. Zie ook Meel kopen.

Heb je geen wafelijzer? Een wentelteefje smaakt best een beetje als een wafel!

Leestip

Havermoutpannenkoeken

Hoe bak jij wafels?

Similar Posts

51 Comments

 1. Gek he dat sommige dingen lekkerder smaken als je moeder het maakt?
  Ik hoor het hier ook wel eens met bepaald eten.
  Maar ik hoor ook met regelmaat de tieners zeggen “mam maak jij het klaar want als ik het zelf doet smaakt het heel anders” haha

 2. Eén keer een wafelijzer gehad, maar weer verkocht omdat het te weinig gebruikt werd. En hiet vinden we echte wafels toch lekkerder (dikker).

 3. Leuke post, Nicole!
  Ik eet vaak (hartjes)wafels in plaats van brood. Dan maak ik een Zeer Gezonde versie met boekweitmeel, gemalen en geweekt lijnzaad (als eivervanger), en verder nog allerlei kruiden en poeders. Of soms een deel kikkererwtenmeel erbij, of kastanjemeel, of roggemeel, speltmeel. het is iedere keer anders. bevalt mij prima, moet ik zeggen!

 4. Ik laat het bakken graag aan anderen over, want ik kan het niet. En nee, dat ligt niet aan het gebrek aan liefde, maar vooral aan het gebrek aan handigheid in de keuken;).

 5. Ik heb ze nog nooit gemaakt, maar krijg er nu spontaan zin in! In Duitsland maken en verkopen ze ze heel veel en uiteraard wel gegeten. Misschien toch maar eens zelf zo’n wafelijzer aanschaffen zie ze vaak genoeg bij Lidl

 6. Ik bak zelf eigenlijk nooit wafels.
  Wat jij zegt van bakken en koken met liefde is inderdaad zo. Hetzelfde recept kan toch anders proeven …

 7. Heb ooit een wafelijzer in een kerstpakket gehad. 1x per jaar komt het uit de kast (het is er zo eentje waarbij er 6 hartvormige wafels tegelijk uit komen) en dat is smullen!

 8. Geen wafelijzer in huis, dus dat wordt hem niet. Mijn partner vindt ze ook niet lekker, dus scheelt meteen weer een apparaat in de kast ;)

 9. Ik bak elke zondag pannenkoeken, traditie, omdat mijn man er gek op is en dus nooit beu geraakt. Wafels maakt mijn mama traditioneel, dus daarvoor schuiven we bij haar aan. Zelf nog nooit gemaakt. :-)

 10. Ik heb nog nooit wafels gemaakt, mijn moeder ook niet. Maar ik vind ze wel heerlijk! Misschien toch wel een idee om een keer zo’n apparaat aan te schaffen. Yum, ik krijg er honger van!

 11. Wafels zijn zo lekker, vooral als ze vers gebakken zijn. Bedankt voor deze inspirerende blogpost om de saaie lockdown mee door te komen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.